Έργο ύψους 200 χιλ. ευρώ για την προσαρμογή των δομών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο

Νέος διαγωνισμός για την ασφάλεια στους παιδικούς σταθμούς

Με σοβαρή καθυστέρηση η παρέμβαση, αφού η χρηματοδότηση είναι κατοχυρωμένη από το 2019

Μετ΄ εμποδίων φαίνεται πως θα υλοποιηθεί το έργο της προσαρμογής των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αφού ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχωρά σε δεύτερο διαγωνισμό με την ελπίδα να βρεθεί ανάδοχος.

Αν και η χρηματοδότηση των 200 χιλ. ευρώ είναι κατοχυρωμένη από το 2019, ωστόσο, η Δημοτική Αρχή θέτοντας την παρέμβαση σε δεύτερο πλάνο την τρέχουσα θητεία, έβγαλε στον αέρα τον πρώτο διαγωνισμό μόλις πέρυσι, ο οποίος απέβη άκαρπος, με φόντο και την ενεργειακή κρίση, που έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών σε βασικά υλικά.

Η νέα προσπάθεια που γίνεται τώρα, θα είναι η τελευταία, καθώς αν δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος, η Δημοτική Αρχή έχει την επιλογή να πάει σε διαπραγμάτευση με εργολάβο για απευθείας ανάθεση.

Σε κάθε περίπτωση το έργο με τίτλο “Προσαρμογή δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού δελτίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 99/2017”, πρέπει πάση θυσία να προχωρήσει, αφού όπως αναφέρει στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, οι δημοτικές δομές φιλοξενίας μικρών παιδιών είναι αναγκαιότητα να λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια.

Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης των προσφορών τους μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου ώστε να προχωρήσουν μετά οι άλλες διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση του έργου.

Προτεραιότητες και όγκος εργολαβιών

Δίνοντας απαντήσεις για τις κινήσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με το έργο των 200 χιλ. ευρώ για τους παιδικούς σταθμούς, ο κ. Αληφραγκής μίλησε πρώτα για τη δεύτερη διαγωνιστική προσπάθεια που γίνεται, διατυπώνοντας την ελπίδα πως αυτή τη φορά θα υπάρξει εργολάβος.

“Χθες υπεγράφη η διακήρυξη του διαγωνισμού από τον δήμαρχο και προχωράμε στη διαδικασία του διαγωνισμού. Το έργο το είχαμε δημοπρατήσει έναν χρόνο πριν και είχε βγει άγονος ο διαγωνισμός. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να βρεθεί ενδιαφερόμενος εργολάβος”, τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “είναι ένα έργο που αναβαθμίζει τους βρεφονηπιακούς σταθμούς γιατί αφορά σε μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παρθούν, μέτρα προσβασιμότητας, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, παράθυρα κ.α.. Είναι ένα έργο ύψους 200 χιλ. ευρώ που θα αναβαθμίσει αισθητά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και κυρίως είναι για μεγαλύτερη ασφάλεια των βρεφών και νηπίων”.

Ερωτηθείς αν τελικά ήταν στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής το συγκεκριμένο έργο, αφού η χρηματοδότηση υπήρχε εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, ο κ. Αληφραγκής απάντησε τα εξής: “Όπως γνωρίζετε αυτή τη στιγμή “τρέχουμε” 39 έργα και 32 έχουμε υπό δημοπράτηση. Ουσιαστικά έχει δρομολογηθεί το 75% του Τεχνικού Προγράμματος. Σαφώς και μπαίνουν προτεραιότητες και κάποια πράγματα μένουν πίσω. Βέβαια σας είπα ότι το είχαμε δημοπρατήσει αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον και ήταν άκαρπος ο διαγωνισμός. Είχαμε δει άλλες προτεραιότητες μετά και σήμερα το δημοπρατούμε ξανά”.

Δυνατότητα για απευθείας ανάθεση

Αναφορικά με το αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει ανάδοχος για το έργο, στην ερώτηση πότε θα είναι εφικτό να υλοποιηθεί, ο αντιδήμαρχος απάντησε τα εξής. “Σε αυτές τις περιπτώσεις έργων, είτε αφορά σχολεία, είτε αφορά βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, γίνονται έργα σε περιόδους αργίας και απογευματινές ώρες, Σαββατοκύριακα. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν μπορεί να παρεμποδίζεται η λειτουργία του σταθμού”, ξεκαθάρισε, ενώ έδωσε απαντήσεις και για το σενάριο που τελικώς δεν υπάρξει εργολαβικό ενδιαφέρον.

“Το σημαντικό είναι να βρεθεί ανάδοχος. Τι να πω... Είναι ένα έργο 200 χιλ. ευρώ και είναι πολύπλοκο έργο. Κι αυτό από την άποψη πως είναι αρκετοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και έχουν ανέβει και οι τιμές υλικών. Ίσως οι εργολάβοι το θεωρούν μικρό έργο και δεν θέλουν να ενδιαφερθούν. Αν πάμε σε αυτό το σενάριο, τότε μπορεί να γίνει μετά διαπραγμάτευση για απευθείας ανάθεση. Ο νόμος μας δίνει αυτό το δικαίωμα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα βρεθεί ενδιαφερόμενος”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι ανάγκες ανά δομή

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού για το έργο των 200 χιλ. ευρώ και τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν μέσα από αυτό, αναφέρονται παρακάτω οι βασικές παρεμβάσεις που προβλέπονται να υλοποιηθούν ανά δομή.

Ειδικότερα, ο παιδικός σταθμός του Βήσσα χρειάζεται παρεμβάσεις εντός και εκτός αιθουσών. Ενδεικτικά πρέπει να γίνουν: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Ελαιοχρωματισμός κουφωμάτων. Αποκατάσταση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος οφειλόμενων στη διάβρωση του οπλισμού εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αυλειο χώρο του σταθμού. Επιστρώσεις δαπέδων με ελαστικά πλακίδια ασφαλείας διαστάσεων 50εκΧ50εκ και πάχους 3,00εκ. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια.

Επιπλέον, για τον παιδικό και βρεφικό σταθμό Ξηροκάμπου προβλέπονται τα εξής: Αντικατάσταση δαπέδων με μοκέτα. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση σιδηρών κιγκλιδωμάτων. Επισκευή – χρωματισμός κιγκλιδωμάτων. Κατασκευή – επισκευή επιχρίσματων - οροφοκονιαμάτων εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Χρωματισμοί επιφανειών εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αύλειο χώρο του σταθμού. Τέλος, όσον αφορά τις ανάγκες στον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη προγραμματίζονται μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση ψευδοροφής διακοσμητικής, από πλάκες μοριοσανίδων MDF. Κατασκευή γυψοσανίδων ανθυγρων, με μεταλλικό σκελετό τοιχοπετάσματος. Κατασκευή ράμπας και τοποθέτηση χειρολισθήρα εντός του κτιρίου. Προμήθεια και τοποθέτηση προστατευτικού χωρίσματος, φράχτη και πόρτας για την περίφραξη χώρου. Κατασκευή τοιχοποιίας με θερμομόνωση.