Με θετική ματιά βλέπει τη νέα υπουργική απόφαση, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη που ακολουθεί την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”

Νέα εποχή με επιβράβευση για την ανακύκλωση

“Ό, τι συμβαίνει στο εξωτερικό, σταδιακά θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα”, δηλώνει χαρακτηριστικά

Αξιοσημείωτη πορεία στην ανακύκλωση, εκτιμά πως θα συνεχίσει να διαγράφει η Σύρος και οι δημότες της, το επόμενο διάστημα, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη, η οποία συμφωνεί απόλυτα με την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης για την επιβράβευση Δήμων, αναλόγως των αποτελεσμάτων τους όσον αφορά την ποσότητα των ανακτώμενων υλικών και των υπολειμμάτων.

Η πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τόνισε σε σχετική προχθεσινή ανακοίνωσή της, πως θα υπάρξει ενιαία μέθοδος δειγματοληψίας, στο ρεύμα των εισερχομένων αποβλήτων στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), “προκειμένου να υπολογίζεται και να αποδίδεται ανά Δήμο η ποσότητα των ανακτώμενων υλικών που του αναλογεί και προκύπτει από διαλογή στην πηγή αποβλήτων, καθώς και οι αντίστοιχες προσμίξεις (υπολείμματα)”. Τα παραπάνω ουσιαστικά θέτουν στο προσκήνιο την έναρξη μίας νέας εποχής για την ανακύκλωση, που όπως επισημαίνει το Υπουργείο, “ευθυγραμμίζεται με την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει””.

Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” για τα προαναφερθέντα και την πορεία της Σύρου στην ανακύκλωση, μιλά η Αγγελική Πρίντεζη, η οποία σημειώνει εξ αρχής πως, η διαλογή για τη Σύρο γίνεται στο ΚΔΑΥ της Νάξου και πλέον, “οι Δήμοι ανάλογα με το πραγματικό τους υπόλειμμα και όχι οριζόντια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, θα προχωρούν και θα επιβραβεύονται”.

Υπογραμμίζει δε, πως η Σύρος σήμερα φαίνεται να έχει ένα υπόλειμμα της τάξης του 40%, ωστόσο, όταν η ίδια θα “χρεώνεται” μόνο το δικό της υπόλειμμα, υποστηρίζει πως αυτό το ποσοστό θα φανεί πως είναι μικρότερο.

Θα επιστρέφεται το υπόλειμμα που μας αναλογεί”

Ειδικότερα, η Αγγελική Πρίντεζη επισημαίνει σχετικά με την αλλαγή που θα έρθει άμεσα, πως, “είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και στην ουσία με αυτό, προχωρά το Υπουργείο στο επόμενο βήμα για την ανακύκλωση. Ξεχωρίζει ανά Δήμο. Δεν θα είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή και να λέμε ότι το υπόλειμμα είναι στο 40%, όπως και για άλλους Δήμους. Αυτή τη στιγμή με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, θα μπορεί κάθε Δήμος με το συνεργαζόμενο ΚΔΑΥ να προχωρά στη δειγματοληψία για το κάθε νησί και στην ουσία να του επιστρέφεται το υπόλειμμα που του αναλογεί και όχι τα ενιαία ποσοστά”.

Προσθέτει δε, πως, “η γραμμή “ο ρυπαίνων πληρώνει” είναι σημαντικότατο να ακολουθηθεί. Κατ΄ εμέ δηλαδή είναι σημαντικό. Και αυτό μπορεί να ξεκινά για τους Δήμους, αλλά θεωρώ ότι σταδιακά θα κατέβει και προς τα κάτω, προς την επιχείρηση και προς τον δημότη”.

Ερωτηθείς αν είναι ένας τρόπος να υποχρεωθούν οι πολίτες να συμμορφώνονται με τα αυτονόητα, η ίδια δηλώνει: “Είναι ένας τρόπος να ενημερωθούν οι πολίτες και να ενεργοποιηθούν περισσότερο ως προς το κομμάτι της σωστής ανακύκλωσης του προϊόντος”.

Ακόμη έχουμε δρόμο”

Παρακάτω, η κ. Πρίντεζη τονίζει πως η Σύρος πηγαίνει ικανοποιητικά στην ανακύκλωση, ωστόσο, θα κάνει κι άλλα βήματα. “Ακόμη έχουμε μεγάλες δυσκολίες και δρόμο μπροστά μας. Βέβαια παρατηρούμε πως πολλά μαγαζιά της παραλίας, διαχωρίζουν το γυαλί. Κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να το πετούν στο κοντέινερ ή στα σκουπίδια. Το πετούν στον αντίστοιχο μπλε κώδωνα του γυαλιού. Αυτό είναι σημαντικό. Σιγά σιγά πιστεύω πως η αναγνώριση της αξίας της ανακύκλωσης για το περιβάλλον και η εφαρμογή της στην καθημερινότητα θα είναι πάρα πολύ σημαντική και θα βοηθήσει κάθε δημότη στη σωστή ανακύκλωση. Στον σωστό τρόπο”.

Στο 40% το υπόλειμμα και μείωση ποσοστού

Δεδομένου πως οι δημότες ανταποκρίνονται στην ανακύκλωση και διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα προϊόντα, ωστόσο, η περισυλλογή γίνεται σε ένα φορτηγό, η ίδια έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. “Το ίδιο ισχύει και στην Αθήνα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαλογή στο νησί και δεν υπάρχει ΚΔΑΥ και πάνε στη Νάξο, αυτό γίνεται. Ακόμη και όταν είχαμε τρία ρεύματα, η δεματοποίηση ήταν ενιαία. Στην Αθήνα υπάρχει ο μπλε κάδος”, αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα πως, “αυτή τη στιγμή στο νησί, ξεκάθαρα έχουμε δύο ρεύματα, το γυαλί και τα ανακυκλώσιμα προϊόντα. Γίνεται μία πολύ απλή διαλογή στο νησί και μετά πάνε στο Κέντρο Διαλογής στη Νάξο που γίνεται η κανονική διαλογή. Εκεί δεν υπάρχει δειγματοληψία για το ποια είναι η ανακύκλωση της Σύρου, ποια της Τήνου, ποια της Νάξου, ποια της Μυκόνου. Βγαίνει αποτέλεσμα ένα 40% υπόλειμμα”.

Η αντιδήμαρχος γνωστοποιεί όμως τις διαπιστώσεις αρμόδιου ελεγκτή για την ανακύκλωση της Σύρου, λέγοντας τα εξής: “Απ΄ όσα μας είπε ειδικός συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης που ήρθε και έκανε έλεγχο στα σημεία που είναι οι κάδοι μας, το νησί μας έχει πολύ καλό προϊόν ανακύκλωσης και το ποσοστό επιστροφής σαν υπόλειμμα, το 40% είναι πολύ χαμηλό έναντι άλλων Δήμων. Για εμάς, θεωρούμε ότι είναι υψηλό. Ευελπιστούμε πως με την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης ότι το ποσοστό που θα φανεί για τη Σύρο θα είναι πολύ χαμηλότερο και πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε στο μέλλον. Να μειωθεί το ποσοστό”.

Συμπληρώνει μάλιστα πως με τη συγκεκριμένη απόφαση, “θεωρώ πως θα φανεί και το καλό αποτέλεσμα στην ανακύκλωση που φέρνουν οι δημότες. Όσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα, τόσο καλύτερο είναι αυτό που θα παίρνει πίσω ο Δήμος”.

Μπαίνουμε σε νέα εποχή σαν χώρα”

Τέλος, η αντιδήμαρχος επεσήμανε πως η νέα προσπάθεια για ενίσχυση της ανακύκλωσης, θα πρέπει να επικοινωνηθεί στους δημότες. “Όταν το Υπουργείο δώσει λεπτομέρειες, όλη αυτή η αλλαγή θα πρέπει να επικοινωνηθεί στον δημότη. Θα μπορούσαμε να έχουμε πάει καλύτερα στο θέμα της ανακύκλωσης. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Όμως όπως για όλες τις δράσεις μας θα υπάρχει επικοινωνία και γι αυτό”, σχολιάζει, επαναλαμβάνοντας πως, “η Σύρος θεωρώ ότι θα απογειωθεί. Οι δημότες έχουν την πρόθεση και κάνουν προσπάθεια. Θεωρώ πως με τη νέα Υπουργική απόφαση θα φανεί το καλό αποτέλεσμα της Σύρου”.

Η ίδια τέλος, πρόσθεσε πως χρειάζεται ανταπόκριση και από το κεντρικό κράτος σε προτάσεις και αιτήματα του Δήμου που συνδέονται με την προσπάθεια για καλύτερη αποκομιδή και διαχείριση της υπόθεσης της καθαριότητας. “Λίγη βοήθεια να πάρουμε από το Υπουργείο σχετικά με την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και το κομμάτι του εξοπλισμού μας και των οχημάτων και θα πάμε ακόμη καλύτερα γενικά στην καθαριότητα στο νησί. Πρέπει να εντασσόμαστε στα προγράμματα αφού κάνουμε προτάσεις και αιτήματα. Πρέπει να προχωρήσουμε και δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Είμαστε στην εποχή των βυθιζόμενων κάδων, των βιοαποβλήτων με το Αντώνης Τρίτσης, της εποχής που ο ρυπαίνων πληρώνει. Ό,τι ισχύει στο εξωτερικό, θα γίνει κι εδώ. Καθυστερημένα, αλλά θα γίνει”, υποστηρίζει σε απόλυτο τόνο.