Αναμονή για τις κινήσεις του κεντρικού κράτους και σε τοπικό επίπεδο για την αντισεισμική θωράκιση

Χωρίς προσεισμικούς ελέγχους τα σχολεία της Σύρου

Τι σχολιάζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μ. Αληφραγκής με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα

Σε εκκρεμότητα παραμένει και για τα σχολεία της Σύρου ο “χάρτης” αντισεισμικής θωράκισης, αφού όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, μέχρι σήμερα το κεντρικό κράτος δεν έχει προβεί στους απαραίτητους ελέγχους, οι οποίοι βέβαια στις σχολικές μονάδες του νησιού, δεν έχουν γίνει ποτέ.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμη Λέκκα σε τηλεοπτική εκπομπή και συγκεκριμένα για το γεγονός πως 8.000 σχολεία από τα 18.500 όλης της χώρας, δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε πως οι προσεισμικοί έλεγχοι δεν έχουν πραγματοποιηθεί στα σχολεία του νησιού, καθώς τα κτήρια είναι πολλών δεκαετιών με εξαίρεση το νέο συγκρότημα της Βάρης, ενώ σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, αυτό το έργο, το αναλαμβάνει κεντρικά το κράτος. Διευκρίνισε δε, πως, σε ό,τι ζητηθεί, ο Δήμος θα είναι αρωγός στο βαθμό που μπορεί.

Πανελλαδικοί έλεγχοι και μεγάλες εκκρεμότητες

Αναφερόμενος ο κ. Λέκκας στην υποχρεωτικότητα των ελέγχων, όπως αυτή αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, σημείωσε τα εξής: “Πριν ένα χρόνο και με εντολή του πρωθυπουργού, αρχίσαμε τη διαδικασία για να δούμε πώς θα γίνει αυτός ο έλεγχος υποχρεωτικός, κατά προτεραιότητα βεβαίως στα σχολεία και στα νοσοκομεία και κατά δεύτερο λόγο σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας. Με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες τις οποίες κάναμε, το Μάρτιο ψηφίστηκε νόμος με βάση τον οποίον ο έλεγχος των δημόσιων κτηρίων και ειδικά των σχολείων και των νοσοκομείων καθίσταται πλέον υποχρεωτικός”. Αυτό, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο με προτεραιότητα στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στις κρίσιμες υπηρεσίες”.

Ειδικότερα, για τον έλεγχο στις σχολικές μονάδες της χώρας, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως θα πρέπει να εργασθούν πολλοί μηχανικοί, οι οποίοι – πρώτα - θα εκπαιδευτούν. “Πριν αρχίσουμε τον έλεγχο των σχολείων, θα έπρεπε να εκδοθεί μια υπουργική απόφαση, η οποία εξεδόθη, στη συνέχεια θα έπρεπε να ενταχθεί το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης που έγινε, και στη συνέχεια ουσιαστικά το Τεχνικό Επιμελητήριο μαζί με τον Οργανισμό να επιλέξει 2.500 μηχανικούς, τους οποίους θα εκπαιδεύσουμε από το τέλος Αυγούστου, έτσι ώστε αυτοί οι μηχανικοί, με ηλεκτρονικό πλέον δελτίο καταγραφής και με μία βάση δεδομένων την οποία κάναμε στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μια σύγχρονη βάση δεδομένων, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, να αρχίσουν τους ελέγχους κατά προτεραιότητα στα σχολεία και νοσοκομεία”.

Σχετικά με τον αριθμό των σχολείων που έχουν ελεγχθεί ως σήμερα, συμπλήρωσε τα ακόλουθα. “Είναι 18.500 χιλιάδες κτήρια τα σχολεία μας, περίπου τα 8.000 δεν έχουν ελεγχθεί. Βεβαίως, τα σχολεία που είχαν ελεγχθεί το 2002, όπως καταλαβαίνετε το 2005 ή και το 2010 πρέπει να περάσουν ξανά πάλι τον έλεγχο. Με βάση το νόμο πρέπει κάθε δεκαετία να γίνεται ο επανέλεγχος των σχολείων και των νοσοκομείων. Και έτσι λοιπόν, μέσα σε μία σύγχρονη βάση δεδομένων την οποία κατασκευάσαμε στον ΟΑΣΠ, ηλεκτρονικά, τα δελτία του ελέγχου του πρωτοβάθμιου ελέγχου θα έρχονται στον Οργανισμό και από εκεί και πέρα θα δίνονται προτεραιότητες επέμβασης για τον δευτεροβάθμιο έλεγχο”.

Έλεγχοι εντός 16μηνου

Τέλος, ο κ. Λέκκας υπήρξε σαφής και για τον χρόνο που θα απαιτηθεί ώστε να ελεγχθούν όλα τα κτήρια των σχολείων της χώρας, από τον Σεπτέμβρη και μετά. “Θα χρειαστεί γύρω στους 14 έως 16 μήνες για να ελεγχθούν και τα 18.500 σχολεία. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε και τα νοσοκομεία, τα οποία είναι 2.000 στατικώς ανεξάρτητα κτήρια. Και στη συνέχεια βεβαίως θα πάμε στις κρίσιμες υπηρεσίες που είναι τα υπουργεία, που είναι οι αστυνομικοί σταθμοί, που είναι τα κτήρια τα οποία συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο και τα οποία είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός πεδίων”. Σε απόλυτο τόνο, πρόσθεσε πως, “φιλοδοξούμε ότι όσα πράγματα δεν κάναμε τα τελευταία 24 χρόνια, θα τα κάνουμε μέσα σε 14 περίπου μήνες”.

Κανένας έλεγχος στα σχολικά κτήρια της Σύρου

Όσον αφορά στην περίπτωση της Σύρου, ο κ. Αληφραγκής με αφορμή τα λεγόμενα του κ. Λέκκα, γνωστοποίησε τι συμβαίνει στα σχολεία του νησιού, επισημαίνοντας πως αν και οι Κυκλάδες δεν είναι σεισμογενής περιοχή, ωστόσο, η αντισεισμική θωράκιση θεωρείται απαραίτητη. “Τον προσεισμικό έλεγχο δεν τον κάνουν οι Υπηρεσίες του Δήμου. Τον αναλαμβάνει το κεντρικό κράτος.

Εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία όχληση για να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε σε κάποιο σχετικό έργο. Το αναλαμβάνει κεντρικά το κράτος για όλα τα σχολεία”, ξεκαθάρισε ο ίδιος, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “ούτε οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου διαθέτουν το προσωπικό για να κάνουν αυτούς τους ελέγχους για στατικές επάρκειες, μελέτες για αντισεισμική θωράκιση και για όλα όσα χρειάζονται”.

Συμπλήρωσε σε απόλυτο ύφος δε, το αυτονόητο πως δηλαδή, “το ότι δεν είμαστε σεισμογενής περιοχή δεν σημαίνει κάτι. Μιλάμε για σχολεία και για μαθητές. Πρέπει να υπάρχει ασφάλεια”.

Ερωτηθείς πότε έγιναν οι τελευταίοι έλεγχοι στα σχολεία της Σύρου, υπήρξε σαφής. “Μπορώ να πω ότι δεν έχουν γίνει ποτέ προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία της Σύρου. Όταν μιλάμε για κτήρια 100 και 150 ετών, ναι, δεν έχουν γίνει δυστυχώς. Τα περισσότερα σχολεία μας είναι πολύ παλιά”, σχολίασε, λέγοντας μάλιστα πως, “ό,τι χρειάζεται και ό,τι γίνει στα σχολεία, λογικά θα έχουμε ενημέρωση από την κεντρική κυβέρνηση”.

Ως εκ τούτου και συμπληρώνοντας πως οι αντισεισμικοί έλεγχοι είναι κρίσιμο να γίνουν, σημείωσε πως, “όπως έχουν γίνει ενέργειες για καταγραφή της προσβασιμότητας στα σχολεία, για πυρασφάλειες, που αυτά τα κάνουν οι τοπικές αρχές, έτσι πρέπει να γίνουν και οι προσεισμικοί έλεγχοι”. Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, ανέφερε δε, πως, “με εξαίρεση και τη νέα κατασκευή της Βάρης, του Δημοτικού Σχολείου και νηπιαγωγείου, μελέτες στατικής επάρκειας δεν υπάρχουν για τα σχολεία”.