Εντυπωσιάζουν οι τρισδιάστατες περιηγήσεις σε αρχοντικά, μουσεία και ναούς του νησιού, που δημιουργούνται από το ΤΜΣΠΣ και υπό την καθοδήγηση του Παύλου Χατζηγρηγορίου

Ιστορικά κτήρια της Σύρου σε 3D μοντέλα

Σημαντικό έργο στο πλαίσιο του μαθήματος “Ψηφιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς” και για τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Ερμούπολης

Εμπλουτίζεται συνεχώς το έργο της δημιουργίας 3D μοντέλων για σημαντικά και ιστορικά κτήρια της Σύρου, από το Πανεπιστημιακό Τμήμα του νησιού και τη HERMeS, υπό την καθοδήγηση πάντα του Παύλου Χατζηγρηγορίου, με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, σήμερα, να χαρίζει τη δυνατότητα της τρισδιάστατης περιήγησης στο εσωτερικό τους, προς τους επισκέπτες.

Μετά τη δημοσιοποίηση των τρισδιάστατων μοντέλων του θεάτρου “Απόλλων”, του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο και κάποιων ακόμη, για αρχοντικά του τόπου, γνωστοποιήθηκε και το αντίστοιχο έργο για τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη, ενώ θα ακολουθήσει άμεσα και η δημοσιοποίηση του 3D μοντέλου για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Τα παραπάνω εντάσσονται σε μία γενικότερη προσπάθεια για τη δημιουργία μίας ψηφιακής βιβλιοθήκης για σημαντικά κτήρια της χώρας, ανάμεσα στα οποία δεσπόζουν τα τρισδιάστατα μοντέλα για εξαιρετικής σημασίας ακίνητα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Μιλώντας για το εν λόγω έργο στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας HERMeS, Dr. Παύλος Χατζηγρηγορίου, ανέφερε πως σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σύρου και στο πλαίσιο του μαθήματος “Ψηφιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς -, παράγεται ένα σπουδαίο έργο, στόχος του οποίου είναι η ανοικτή πρόσβαση σε ψηφιοποιημένα ιστορικά κτήρια – εν προκειμένω - του νησιού, για όσους πολίτες, μελετητές και ερευνητές έχουν ενδιαφέρον. Αυτή η δυνατότητα με την κατάλληλη προώθηση, λειτουργεί διαφημιστικά και προωθητικά για τη Σύρο, καθώς μία μόνο ψηφιακή περιήγηση είναι αρκετή για να εντυπωσιαστεί ο διαδικτυακός επισκέπτης.

Διευκρινίζεται πως η ομάδα HERMeS πέρα από το αντίστοιχο έργο που κάνει για αρχοντικά, υποστηρίζει σταθερά και τη δουλειά που κάνει το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σύρου.

Μεγάλο όνειρο να γίνει σε 3D μοντέλο και το Δημαρχείο”

Με αφορμή τον εορτασμό της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, το ΤΜΣΠΣ, δημοσιοποίησε προχθές ένα ακόμη τρισδιάστατο μοντέλο, που αυτή τη φορά αφορούσε στον Ι.Ν. Κοιμήσεως. “Δώσαμε στη δημοσιότητα και το μοντέλο του Ι.Ν. Κοιμήσεως και το επόμενο που θα δημοσιεύσουμε θα είναι το κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης. Από άλλα κτήρια έχουμε ολοκληρώσει το Κοκκινόσπιτο και κάποια άλλα ιδιωτικά κτήρια - αρχοντικά, που σταδιακά θα τα κάνουμε γνωστά, είστε στο πλαίσιο της δράσης 100 κτήρια – 100 ιστορίες, είτε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που θα γίνει τον Μάιο του 2024 για την πολιτιστική κληρονομιά και ταυτόχρονα θα “ανοίξουν” και τα ίδια τα κτήρια”, ανέφερε αρχικά, επισημαίνοντας τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι στιγμής για το νησί. “Για τη Σύρο έχουμε σε 3D απεικόνιση οκτώ κτήρια. Το θέατρο “Απόλλων”, το Βιομηχανικό Μουσείο, τον Ι.Ν. Κοιμήσεως, τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, ενώ θα ακολουθήσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη και κάποια ιδιωτικά κτήρια, αρχοντικά”.

Ο κ. Χατζηγρηγορίου έδωσε έμφαση όμως στην αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός 3D μοντέλου για το σημαντικότερο κτήριο της Ερμούπολης, δηλαδή το Δημαρχιακό Μέγαρο που δεσπόζει στην πλατεία Μιαούλη.

“Είναι ένα μεγάλο μας όνειρο να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε τρισδιάστατα και το Δημαρχείο. Έστω το εσωτερικό του. Είναι πολύ μεγάλο κτήριο και υπάρχει αυτή η ανάγκη για δημιουργία 3D μοντέλου”, υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως γι αυτή τη δουλειά έχει γίνει ένα πρώτο βήμα με την ανάπτυξη μίας τριμερούς συνεργασίας. “Έχουμε μία πρόταση σχετική για να γίνει αυτό από το Πανεπιστήμιο του Notre Dame από την Αμερική, σε συνεργασία με τον Δήμο και το Ινστιτούτο Σύρου. Συζητάμε με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα έρθουν τον Οκτώβριο να ξεκινήσουν εκείνοι και στη συνέχεια να ολοκληρώσουμε εμείς με τους φοιτητές μας ή με την HERMeS”, σχολίασε συγκεκριμένα.

Εκτός αυτού βέβαια, επεσήμανε πως ένα ακόμη αρχοντικό που χρήσιμο είναι να αποτυπωθεί τρισδιάστατα είναι και της οικογένειας Νεγρεπόντη στα Βαπόρια. “Επιπλέον, έχουμε κάνει αίτημα και αναμένουμε απάντηση από τη Μητρόπολη Σύρου για το αρχοντικό Νεγρεπόντη στην Ερμούπολη. Ελπίζουμε σε θετική ανταπόκριση όπως έγινε για τον Ι.Ν. Κοιμήσεως”, πρόσθεσε.

Ενδιαφέρον για το τρισδιάστατο θέατρο “Απόλλων”

Παρακάτω ρωτήθηκε για τη “ζήτηση” που υπάρχει αναφορικά με τους διαδικτυακούς επισκέπτες, τουλάχιστον για τα μοντέλα κτηρίων που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα. “Βλέποντας την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα και την προτίμηση των κτηρίων, να πω πως υπάρχει κόσμος που προφανώς χρησιμοποιεί το μοντέλο για το θέατρο “Απόλλων” και για να κλείσει θέση για κάποια παράσταση. Έχουμε συμπεριλάβει και ταμπέλες που αναφέρουν τον αριθμό του κάθε θεωρείου και κάποιοι μάλλον χρησιμοποιούν το 3D μοντέλο για να δουν την ορατότητα από τη θέση που επιλέγουν”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

“Παρακολουθούμε την επισκεψιμότητα και συγκεκριμένα μπορούμε να δούμε τον αριθμό των επισκεπτών. Διαπιστώνουμε ότι το καλοκαίρι το θέατρο έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Αυτό δείχνει πως ο κόσμος χρησιμοποιεί το μοντέλο για το θέατρο “Απόλλων” συστηματικά. Είτε επειδή αναζητά πληροφορίες γι αυτό ώστε να το επισκεφθεί και “πέφτει” πάνω στο μοντέλο, είτε γιατί το πληροφορείται εκεί”, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηγρηγορίου.

Εμπλουτισμός και προώθηση έργου

Δεδομένου πως τα 3D μοντέλα προβάλλουν την ομορφιά και το αρχιτεκτονικό μεγαλείο των σημαντικών κτηρίων, αρχοντικών και ναών της Σύρου, ο Παύλος Χατζηγρηγορίου ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με στόχο την περαιτέρω προώθηση του συγκεκριμένου έργου.

“Υπάρχει η συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τουλάχιστον όταν αποτυπώνουμε τα δημοτικά κτήρια (θέατρο, Δημοτική Βιβλιοθήκη). Για να προωθηθεί περισσότερο, έχουμε κάνει ένα αίτημα στον Δήμο. Θέλουμε να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας, ώστε να υπάρχουν περισσότερα μοντέλα, πιο γρήγορα και να γίνει εμπλουτισμός. Δηλαδή να υπάρχει περισσότερη πληροφορία στα μοντέλα”, ανέφερε σχετικά, υπενθυμίζοντας πως, προ καιρού, “είχε πάρει μία σύμφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνη, ώστε αυτή η προσπάθεια να συνεχίσει και να μεγαλώσει. Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “όλο αυτό θα μείνει στο ψηφιακό αποτύπωμα του νησιού για πολλές δεκαετίες και πιστεύω πως θα βοηθήσει και τους μελλοντικούς ερευνητές και μελετητές”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, δεν παρέλειψε να τονίσει πως στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για τη δημιουργία 3D μοντέλων σημαντικών αρχοντικών της πόλης, ο στόχος είναι να παρέχεται η δυνατότητα τρισδιάστατης περιήγησης των επισκεπτών όταν βρίσκονται σε αυτά. “Αν προχωρήσουμε - που θα το κάνουμε - τη δράση “100 κτήρια – 100 ιστορίες” με τις πινακίδες στα ακίνητα (επιγραφές με κωδικό QR), πιστεύω πως θα μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε σε αυτά και τρισδιάστατα μοντέλα. Με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος που θα σκανάρει για να διαβάζει την ιστορία του κτηρίου, θα μπορεί να περιηγηθεί και μέσα στο κτήριο. Αυτό θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, γιατί δεν θα παρατηρεί μόνο όψεις, αλλά θα βλέπει και τον εσωτερικό χώρο. Πως είναι δηλαδή ένα αρχοντικό”, τόνισε, κλείνοντας το θέμα.