Ποσό ύψους 560 χιλ. ευρώ που δεν θα δοθεί στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για φέτος, καλύπτει κενά σε πρόσληψη προσωπικού, δικαστικές εκκρεμότητες και αντικαταστάσεις κουφωμάτων

“Mαξιλάρι” για τον Δήμο η μειωμένη εισφορά για ΧΥΤΑ

Ικανοποίηση για τη διαχείριση του Γ. Πιταούλη από τους αντιδημάρχους Μ. Αληφραγκή και Ν. Φωτεινιά

Δυνατότητες κάλυψης σημαντικών αναγκών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως πρόσληψη προσωπικού και κλείσιμο οικονομικών εκκρεμοτήτων όπως ορίζουν δικαστικές αποφάσεις, δίνει το ποσό των 563 χιλ. ευρώ, που εξοικονομείται φέτος από την εισφορά προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Σύρου.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να δηλώνει επαναπαυμένος σχετικά με τη διαχείριση του ύψους της ετήσιας εισφοράς του Δήμου προς τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τα επόμενα χρόνια, από την επόμενη διοίκηση που θα προκύψει μετεκλογικά.

Όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν, ανά έτος ο Δήμος καλείται να πληρώνει ένα μεγάλο ποσό προς τον Φορέα για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ, το οποίο για το 2023 είναι μειωμένο και ως εκ τούτου, δίνεται η δυνατότητα για άλλες δράσεις και ενέργειες στον Δήμο.

Θετική εξέλιξη και διοχέτευση χρημάτων για άλλες ανάγκες

Το ανωτέρω ποσό, εξήγησε πως θα διοχετευθεί σε άλλες ανάγκες του Δήμου και ως εκ τούτου, εισηγήθηκε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

“Το πιο σημαντικό είναι η μείωση της ετήσιας εισφοράς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Είναι μία μεγάλη μείωση που έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι ανέρχεται στις 563 χιλ. ευρώ και δίνει επιπλέον δυνατότητες, προκειμένου να γίνουν άλλες δαπάνες από την πλευρά του Δήμου”, παρατήρησε αρχικά, σημειώνοντας ακόμη πως, “όπως είχαμε πει και αρχικά για το 2023, έτσι όπως είναι δομημένος ο προϋπολογισμός, δεν υπήρχε κανένα θέμα για τα τέλη καθαριότητας, πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχει αυτή η μείωση. Είναι όμως ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να έχει υπόψιν της η εκάστοτε Δημοτική Αρχή και το πώς θα το χειριστεί”.

Επί της ουσίας, σημείωσε πως, “με τους πόρους που αποδεσμεύονται από εκεί, προσπαθούμε να ενισχύσουμε κάποιες δράσεις του δημοτικού προϋπολογισμού, αλλά και να καλύψουμε κάποια ποσά, κάποια αγκάθια που ενδεχομένως υπάρχουν από το παρελθόν. Αναφέρομαι κυρίως στις οφειλές που υπάρχουν ως προς την εφορία από το ΚΕΚ Φερεκύδης, όσο και στο κομμάτι μίας δικαστικής απόφασης που κοινοποιήθηκε προς τον Δήμο και αφορά την έκδοση μίας απόφασης που αφορούσε την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και ο Δήμος αποτελεί – τουλάχιστον γι αυτές τις υποθέσεις – την διάδοχη κατάσταση και πιθανότατα θα πρέπει να καταβάλει αυτά τα ποσά”. Οπότε, επανέλαβε πως, “εκεί πέρα πράγματι κατευθύνονται σημαντικοί πόροι του δημοτικού προϋπολογισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο”, δηλαδή, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “να πετύχουμε κάτι καλύτερο και στις δύο αυτές περιπτώσεις, εάν είναι εφικτό”.

Ικανοποιούνται αιτήματα

Ειδικότερα για τον τρόπο που θα διαχειριστεί η Οικονομική Υπηρεσία αυτό το ποσό, ο αντιδήμαρχος υπήρξε σαφής, τονίζοντας πως θα καλυφθούν ανάγκες από άλλα Τμήματα του Δήμου. “Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Υπηρεσιών συνεχίζεται και για τα επόμενα χρόνια η δράση για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 55-67. Είναι ένα πρόγραμμα που νομίζω ότι πήγε αρκετά καλά και βοήθησε, έδωσε λύσεις στο διοικητικό κομμάτι και στην υποστήριξη των δημοτικών Υπηρεσιών καθώς και το κομμάτι της Δημοτικής Αστυνομίας”, ανέφερε, επισημαίνοντας για τη Δημοτική Αστυνομία μάλιστα πως, “υπάρχει η δυνατότητα για μετάταξη ενός δημοτικού αστυνόμου. Να υπενθυμίσω ότι έχει μπει και στο κομμάτι του ΑΣΕΠ η στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας. Οπότε η επόμενη Δημοτική Αρχή θα έχει ένα σημαντικό “εργαλείο” στη διάθεσή της”. Άλλωστε, επεσήμανε ότι “βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι ο Δήμος να έχει τα μέσα για να επιβάλει τις αποφάσεις που λαμβάνει”.

Επιπλέον, ανέφερε πως, “υπάρχουν διάφορες δαπάνες που ενισχύονται ανάλογα με τα αιτήματα των δημοτικών Υπηρεσιών. Να αναφέρω και το κομμάτι της αντικατάστασης των κουφωμάτων στο παλαιό Δημαρχείο Άνω Σύρου. Πράγματι πρόκειται για ένα κτήριο που τα κουφώματά του είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Αφού υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ερχόμαστε και εδώ να δώσουμε μια λύση”. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί πως σχετικό αίτημα είχε κάνει η αρμόδια Κοινότητα και ο πρόεδρός της, Πέτρος Ραουζαίος.

Θετικά σχόλια αντιδημάρχων

Με θετικά λόγια μίλησαν για τη διαχείριση των οικονομικών δύο αντιδήμαρχοι. Πρώτος ο Μηνάς Αληφραγκής σχολίασε τα εξής: “Αυτό που ανέφερε ο κ. Πιταούλης για τη μείωση των εισφορών προς τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, μας δίνει δυνατότητες για άλλες δράσεις, σαφώς και είναι πάρα πολύ θετικό με την έννοια ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα 55-67 γιατί γνωρίζουμε όλοι την υποστελέχωση των Υπηρεσιών και πράγματι αυτοί οι άνθρωποι δίνουν ένα χέρι βοηθείας στον Δήμο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από την άλλη πλευρά είναι σημαντικό ότι υπάρχουν τα κονδύλια για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό ότι μπαίνουν χρήματα για να αποκατασταθούν τα κουφώματα του πρώην Δημαρχείου Άνω Σύρου”.

Σε ανάλογο τόνο και ο Νίκος Φωτεινιάς υπεύθυνος για τις διοικητικές Υπηρεσίες, τόνισε τα εξής. “Ευχαριστώ πολύ τον κ. Πιταούλη που άκουσε τα αιτήματά μας και συμπεριέλαβε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, το χρηματικό ποσό ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη μετάταξη συγκεκριμένου υπαλλήλου, ο οποίος είχε κάνει αίτημα από τον Ιανουάριο και λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε το θέμα. Ευχαριστούμε πολύ και την Οικονομική Υπηρεσία και ειδικότερα τον κ. Πιταούλη για το θέμα που έλυσε. Και φυσικά είναι σημαντικό το θέμα της πρόσληψης των ατόμων με τη διαδικασία του 55-67 που είναι ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και το οποίο μας έχει λύσει πάρα πολλά προβλήματα”. Υπενθύμισε μάλιστα πως, “ήδη έχουμε στον Δήμο δώδεκα άτομα τα οποία έχουν καλύψει και έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες του Δήμου. Έχουμε καλύψει προβλήματα που δεν μπορούσαμε να καλύψουμε διαφορετικά λόγω της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών και της αδυναμίας πρόσληψης μονίμου προσωπικού. Κατάφερε ο κ. Πιταούλης να βάλει το ποσό στον προϋπολογισμό ώστε να πάρουμε και άτομα για την καθαριότητα εσωτερικών χώρων και επιπλέον έναν οικοδόμο για να στηρίξουμε το Τμήμα Μικρών Έργων του κ. Αληφραγκή”.