Υπεγράφη η απόφαση για τη χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης των όψεων του μνημειακού κτηρίου της πλατείας Μιαούλη, από τον αν. Υπουργό Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιο

Στο ταμείο του δήμου 2 εκατ. ευρώ για το Δημαρχείο Σύρου

Έναρξη υλοποίησης το 2024 και σημαντική κληρονομιά για την επόμενη διοίκηση του Δήμου

Με Υπουργική απόφαση κατοχυρώθηκε πλέον το ποσό των 2 εκατ. ευρώ στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, για το έργο της αποκατάστασης των όψεων του ιστορικού Δημαρχιακού Μεγάρου, που δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας Μιαούλη, εξέλιξη που έρχεται να ανακουφίσει τόσο τη Δημοτική Αρχή, όσο και τους δημότες.

Το βαθιά “πληγωμένο” - μνημειακού χαρακτήρα - κτήριο στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, που με το κάλλος του αποτελεί σπουδαία αρχιτεκτονική κληρονομιά για όλη την Ελλάδα, πλέον μπαίνει στις “ράγες” της αποκατάστασης, αφού ο Δήμος προσεχώς θα δημοπρατήσει τη μεγάλη παρέμβαση που θα αρχίσει να υλοποιείται το 2024.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα έργο που δρομολογήθηκε μετά από πολύ μεγάλο αγώνα και κόπο της Δημοτικής Αρχής, η οποία σθεναρά διεκδίκησε χρηματοδότηση για τη διάσωση των εξωτερικών όψεών του, που σήμερα είναι σε στάδιο αποσύνθεσης.

Προ τεσσάρων ημερών, υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, η ένταξη της σχετικής πράξης, στο ΤΠΑ του Υπ. Εσωτερικών, με συνολική δαπάνη 2 εκατ. ευρώ. Είναι ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και σχετικά με τις εξελίξεις μιλά στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Φως… μετά από μεγάλο αγώνα

Ουσιαστικά το συγκεκριμένο έργο δρομολογήθηκε μετά από έναν αγώνα τουλάχιστον δύο ετών, για το θέμα της χρηματοδότησης, αφού προηγήθηκε και η μελέτη και η εκπόνησή της και κυρίως όμως οι συνεχείς επαφές σε κεντρικό επίπεδο.

“Έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα. Από την πλευρά μας, όλα είναι έτοιμα. Η μελέτη είναι έτοιμη και είμαστε σε όλα μπροστά. Πρέπει να γίνουν κάποιες διαδικασίες για να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό. Πρέπει να γίνει αποδοχή της χρηματοδότησης από την Οικονομική Επιτροπή, να συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό το ποσό των 2 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε”, ανέφερε αρχικά, επισημαίνοντας πως, “θεωρώ ότι στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αποδοχή της χρηματοδότησης και μετά θα προχωρήσουμε σε τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού”.

Ερωτηθείς να υπενθυμίσει αν απαιτηθεί το συνολικό ποσό, αν ισχύει πως θα ληφθούν 200 χιλ. ευρώ από ιδίους πόρους, απάντησε θετικά. “Η μελέτη προβλέπει 2.200.000 ευρώ για την επισκευή, συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων και υπήρχε δέσμευση στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι τα 200 χιλ. θα τα βάλει ο Δήμος αν χρειαστεί από ιδίους πόρους. Αυτό αν χρειαστεί βέβαια, γιατί προκύπτουν και εκπτώσεις στη δημοπράτηση για συντήρηση των όψεων, όπως σε όλους τους διαγωνισμούς για έργα. Ενδεχομένως αυτό το ποσό των 200 χιλ. ευρώ και να μη χρειαστεί”, επεσήμανε ο κ. Αληφραγκής.

Στην ερώτηση αν ο διαγωνισμός θα μπορέσει να τρέξει μετά τις εκλογές, υπήρξε σαφής: “Πιστεύω ναι, αν δεν υπάρξει περιορισμός λόγω εκλογών. Πιστεύω ότι μπορεί αν βγει ο διαγωνισμός”.

Έναρξη έργου από το 2024

Αυτονόητα προκύπτει πως η υλοποίησή του, θα γίνει το 2024. “Ναι. Η υλοποίηση θα αρχίσει από το 2024. Είναι ένα έργο δύσκολο, ένα έργο που θα κρατήσει μία τριετία σύμφωνα με όσα υπολογίζουμε γιατί θα πρέπει να υπάρχει συνεχής έλεγχος βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία υλοποίησής του”, σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ακόμη πως, “θα πρέπει αρχικά να τοποθετηθούν οι σκαλωσιές, ώστε να μην υπάρχει φόβος ατυχήματος αποκόλλησης κάποιου μαρμάρου ή οτιδήποτε άλλο και να προχωρήσει το έργο”.

Ο αντιδήμαρχος δήλωσε ακόμη πως, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι “ότι θα είναι ένα έργο χρονοβόρο, γιατί σε διάφορα στάδια θα πρέπει να γίνεται έλεγχος και να υπάρχουν εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού”.

Μέτρα από τον εργολάβο

Δεδομένου πως υπάρχει επικινδυνότητα και πως ο ανάδοχος θα πρέπει να πάρει μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών, στον δημόσιο χώρο, ο κ. Αληφραγκής τόνισε τα εξής: “Αυτά όλα, δηλαδή τα μέτρα που θα πάρει ο εργολάβος για την ασφάλεια των πολιτών στον δημόσιο χώρο, προβλέπονται στη σύμβαση”.

Υπενθύμισε δε, πως, “ήδη η οδός που συνδέει το Δημαρχιακό Μέγαρο με τη Βιβλιοθήκη είναι κλειστή και δεν επιτρέπεται η διέλευση των πολιτών”. Άρα, το έργο θα απαιτήσει, “να μπουν σκαλωσιές. Ίσως και να μην υπάρξει ευρύτερος αποκλεισμός οδών, αλλά αυτό θα το δει ο Δήμος. Υπάρχουν και τα καταστήματα εστίασης στο ισόγειο του Δημαρχείου. Οπότε θα πρέπει να δει ο Δήμος, πώς θα λειτουργήσουν και αυτές οι επιχειρήσεις”.

Ερωτηθείς για το αν θα επηρεαστεί η λειτουργία όλων των Υπηρεσιών στον εσωτερικό χώρο, υπήρξε ξεκάθαρος. “Δεν υπάρχει φόβος. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό από τις παρεμβάσεις στις όψεις. Δεν θα διαταραχθεί η λειτουργία ούτε των Δικαστηρίων, ούτε του αρχαιολογικού μουσείου, ούτε των Υπηρεσιών του Δήμου”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η διοίκηση έχει συνέχεια”

Παρακάτω ανέφερε πως τελικά είναι ένα έργο που κληροδοτείται στην επόμενη Δημοτική Αρχή. “Η διοίκηση έχει συνέχεια. Είμαι περήφανος για το έργο αυτό, αλλά συγχρόνως έχω κι ένα αίσθημα ντροπής. Ντροπή, υπό την έννοια ότι αυτό το κτήριο για να προσεχθεί, αφέθηκε να φτάσει σε αυτό το σημείο για να γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες. Δεν το λέω για τη θητεία μας, γιατί από την αρχή προσπαθήσαμε να τρέξουμε την υπόθεση των όψεων. Ντροπή όμως γιατί κεντρικά, το κράτος δεν έχει αντανακλαστικά. Έχω δηλώσει κι άλλες φορές, πως οι συντηρήσεις σε τέτοιου είδους κτήρια δεν είναι δημοτική υπόθεση. Είναι ορισμένα πράγματα που πρέπει να αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού, το κεντρικό κράτος. Και όχι μόνο για το Δημαρχείο, αλλά και τα ταφικά μνημεία”, υποστήριξε σε απόλυτο τόνο, λέγοντας τέλος πως, “δεν πρέπει τέτοια κληρονομιά να αφήνεται στην τύχη της και ένας Δήμος με περιορισμένους πόρους και με τόσες υποχρεώσεις από το κεντρικό κράτος και χωρίς χρηματοδοτήσεις, να μπορεί να συντηρεί αυτά τα κτήρια”.

Το έργο

Αναφορικά με τις κύριες παρεμβάσεις που θα γίνουν, υπενθυμίζονται τα ακόλουθα: α. Αποκατάσταση επιχρισμάτων, όπου αυτά έχουν αποσαθρωθεί, β. Αποκατάσταση διακοσμητικών στοιχείων, γ. Αποκατάσταση κεραμικών μερών στα μπαλκόνια και στα κουφώματα, δ. Αποκατάσταση των μαρμαρικών όπου είναι εφικτό και όπου λείπουν τεμάχια, θα τοποθετηθούν νέα, ε. Αποκατάσταση των πύργων που έχουν θέματα επικινδυνότητας (μόνωση, αποκατάσταση κουφωμάτων, επιχρίσματα, οροφές), στ. Συντήρηση κουφωμάτων.