Ο Ν. Καΐλης για το ΣΒΑΑ του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

  • Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2023 - 15:11

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου στο Δ.Σ. της Τετάρτης 06/09/2023. 

"Το ΣΒΑΑ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και παράλληλα ένα εκ των βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων του Δήμου, μέχρι το 2027, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρά και σε επιμέρους παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο με ίδιους πόρους και μέσα.

Η μελέτη που συνοδεύει την πρόταση, «πατάει» στην πραγματικότητα της πόλης. Περιγράφει με λεπτομέρειες την υφιστάμενη κατάσταση και επισημαίνει μια σειρά σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας, όπως τη δραματική κατάσταση του κτιριακού και αρχιτεκτονικού πλούτου της πόλης, θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο ως ξεχωριστό θέμα συζήτησης.

Παρουσιάζει βέβαια και κάποιες αδυναμίες, με σημαντικότερη αυτών το ότι παραγνωρίζεται η επίδραση στην κατάσταση της πόλης μιας βασικής ιδιαιτερότητας του νησιού, το ότι δηλαδή οι οικισμοί – τα χωριά, λειτουργούν ουσιαστικά ως προάστια της Ερμούπολης, καθώς εκεί κατοικεί μόνιμος πληθυσμός ο οποίος στην καθημερινότητα του εργάζεται ή γενικότερα λειτουργεί με επίκεντρο την παρουσία του στην πόλη, επιδρώντας άμεσα στον κυκλοφοριακό φόρτο της. Αυτή η επίδραση δεν γίνεται να μένει εκτός συνάρτησης σε ένα στρατηγικό σχέδιο.

Το ΣΒΑΑ προτείνει μια σειρά έργων και παρεμβάσεων, που πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να επιλεγούν από τη Διαχειριστική Αρχή, ενώ επιπλέον, προϋποθέτουν την υλοποίηση και άλλων προγραμματισμένων παρεμβάσεων ώστε να είναι αποτελεσματικά, όπως την μεταφορά δημόσιων κ.α. υπηρεσιών εκτός κέντρου (με το στρατόπεδο να είναι ο ιδανικός χώρος), καθώς και την μεταφορά του επιβατικού λιμένα από την παρούσα θέση του. Κανένας στρατηγικός σχεδιασμός βελτίωσης της αστικής κινητικότητας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός, όσο η κύρια πύλη εισόδου και εξόδου του νησιού, το λιμάνι δηλαδή, βρίσκεται εντός του κέντρου της πόλης.

Είναι κοινό μυστικό πως όλοι οι στρατηγικοί σχεδιασμοί, οι διάφορες μελέτες, όσο καλές, λεπτομερείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες να είναι, χάνουν την αξία τους και τη χρησιμότητα τους αν στην εφαρμογή τους παρεμβαίνουν διάφορες ομάδες πίεσης και επιχειρηματικά συμφέροντα που μεταβάλλουν το τελικό αποτέλεσμα. Και εδώ μπαίνει το βασικό ερώτημα, αν τελικά θα υλοποιηθούν τα αρχικά έργα της μελέτης ή αν θα υπερισχύσουν πιθανές πελατειακές σχέσεις ή/και τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ακριβώς στα ανωτέρω βρίσκεται και το «ζουμί» της υπόθεσης, καθώς η βασικότερη παράμετρος για την εφαρμογή του ΣΒΑΑ, εν τέλει, είναι η πολιτική βούληση εφαρμογής του και εδώ τα πρόσφατα παραδείγματα μιλούν από μόνα τους.

“Open Mall” – από ολοκληρωμένη παρέμβαση στον επιλεγμένο δημόσιο χώρο, κατέληξε σε μια απλή και μάλιστα διφορούμενη διαπλάτυνση πεζοδρομίων…

“Masterplan λιμανιού” – η παρέμβαση της ΟΝΕΧ, το τινάζει ουσιαστικά στον αέρα, καθώς προσπαθεί να ακυρώσει βασικές προβλέψεις του αναφορικά με τη Μαρίνα στη θέση «Πηδάλι» και τη μεταφορά του επιβατικού λιμένα στο Λαδόπουλο, βασική παράμετρο της αποτελεσματικότητας των έργων του ΣΒΑΑ.

Έχουμε αναφέρει πολλάκις πως οι παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο πρέπει να σχεδιάζονται και να εφαρμόζονται με άξονα την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των δημοτών και να εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού, ώστε να προτείνουν ολοκληρωμένες λύσεις και να λαμβάνουν υπόψη την πολυπαραγοντική φύση των προβλημάτων του αστικού ιστού. Διαφορετικά γίνονται συνεχώς «μπαλώματα» τα οποία είτε δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα είτε επιδεινώνουν, αντί να λύνουν, το πρόβλημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση συμφωνεί με την ανάγκη ριζικών αλλαγών στο νησί για την βελτίωση του κυκλοφοριακού και της προσβασιμότητας της πόλης. Αναγνωρίζουμε την επιστημονικότητα και σοβαρότητα της μελέτης (παρά τις όποιες επισημάνσεις μας), όμως η ίδια η πολιτική πράξη της νυν Δημοτικής Αρχής αλλά και της μείζονος μειοψηφίας, τα πρόσφατα δείγματα γραφής που αναφέραμε προηγουμένως με την ουσιαστική ακύρωση των δικών τους προτάσεων και αποφάσεων και το γεγονός πως τα ίδια στελέχη που διοικούν και διοίκησαν το δήμο ανακυκλώνονται στις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις, τότε έχουμε κάθε λόγο να μην έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική βούληση για την υλοποίηση των έργων και δράσεων που προβλέπονται στο ΣΒΑΑ προς όφελος του συριανού λαού.".