Συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλα Καΐλη

“Αναδεικνύουμε τα προβλήματα της συριανής πραγματικότητας”

Πιστός στην κατεύθυνση της διεκδίκησης λύσεων για την καθημερινότητα των Συριανών παραμένει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλας Καΐλης, ο οποίος θέτει εκ νέου υποψηφιότητα ως δήμαρχος για τρίτη θητεία.

Ενόψει της επίσημης παρουσίασης του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης το Σάββατο, στις 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο κ. Καΐλης παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”, έναν μήνα πριν τη δημοτική κάλπη του Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, μιλά αναλυτικά για το “άνοιγμα” που έγινε προς την τοπική κοινωνία, ενώ κάνει ξεκάθαρη τη θέση του για τη λειτουργία των θεσμικών συλλογικών οργάνων.

  • Είναι η τρίτη θητεία που συμμετέχετε ως υποψήφιος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης με τη Λαϊκή Συσπείρωση στις εκλογές για τον Δήμο. Η παράταξή σας επιδιώκει να έχει σταθερή παρουσία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο;

“Η Λαϊκή Συσπείρωση μετρά 15 χρόνια ζωής στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Δεν είναι μία παράταξη που εμφανίστηκε από το πουθενά. Είναι μία παράταξη που πατά στη συριανή πραγματικότητα, αλλά είναι μία παράταξη που εκφράζει μία τελείως διαφορετική φωνή όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τονίζω τη διάρκεια της παράταξης, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε δει και παρατάξεις “πυροτεχνημάτων”, οι οποίες εμφανίζονται και δεν βγάζουν καν τη θητεία, είτε βγάζουν μία θητεία και μετά εξαφανίζονται. Εμείς αναφέρουμε την αναγκαιότητα στήριξης της Λαϊκής Συσπείρωσης γιατί ακριβώς αυτή η διαφορετική φωνή χρειάζεται, πρέπει να υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο και το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια. Και με τις θέσεις της και με τη στάση της. Στις συνθήκες που ζούμε η παρουσία της Λαϊκής Συσπείρωσης θα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυνατή την επόμενη 5ετια”.

  • Το ψηδοδέλτιό σας απαρτίζεται από 54 άτομα και έχει γίνει λόγος ότι παρουσιάζει μια δυναμική και μία ανανέωση. Κάνατε “άνοιγμα” στην τοπική κοινωνία;

“Αντίθετα με όλους τους άσπονδους φίλους που μας λένε ότι είμαστε μία καθαρά κομματική παράταξη, εμείς έχουμε το θάρρος να λέμε τη θέση μας ξεκάθαρα. Στηριζόμαστε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση. Είναι κοροϊδία για τον κόσμο να μην κάνουμε αυτή την αναφορά και να λέμε - όπως όλοι οι υπόλοιποι - πως είμαστε ανεξάρτητοι και υπερκομματικοί. Και μετά τι; Μετά τις εκλογές βλέπουμε τα χρώματα στον χάρτη ανάλογα με τα κόμματα που τους υποστήριξαν. Επειδή είναι και μικρός ο τόπος ξέρουμε που “πατάει” ο καθένας.

Όσον αφορά τη Λαϊκή Συσπείρωση στη Σύρο, κάναμε ένα μεγάλο άνοιγμα και φαίνεται. Αυτό το ψηφοδέλτιο έχει και έναν συμβολισμό για το τι θέλουμε να κάνουμε και ποια είναι η αντίληψή μας. Απαρτίζεται από ανθρώπους, οι οποίοι εκφράζουν τη δυναμική που υπάρχει στη Λαϊκή Συσπείρωση αλλά και στην κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Απαρτίζεται από κόσμο με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Όμως είναι κόσμος που έχουμε έναν κοινό τόπο, δηλαδή, την ανάγκη να δουλέψουμε ώστε τα δικά μας δικαιώματα και οι δικές μας ανάγκες να έρθουν μπροστά.

Απαρτίζεται από κόσμο, με τον οποίον όλο το προηγούμενο διάστημα, συναντηθήκαμε στους αγώνες αυτού του νησιού, στις κινητοποιήσεις, στον δρόμο για διεκδικήσεις. Εμπλουτίστηκε με κόσμο που αγωνίστηκε για την υγεία και το Νοσοκομείο, για ζητήματα όπως ενάντια στην καταστολή, υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων. Το ψηφοδέλτιό μας έχει κόσμο που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ενεργός. Είναι ένα ψηφοδέλτιο που δεν σχηματίστηκε από την ανάγκη να κατέβει μία παράταξη στις εκλογές, αλλά από την ανάγκη του κόσμου να παλέψει για τα δικά τους δικαιώματα και να προβάλει κάτι διαφορετικό και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.”.

  • Πώς επιθυμεί η Λαϊκή Συσπείρωση να λειτουργούν τα θεσμικά συλλογικά όργανα του Δήμου;

“Όσον αφορά τη λειτουργία του Δήμου, εδώ και πάρα πολλά χρόνια και από τις μεταρρυθμίσεις του “Καλλικράτη” και μετά, θέτουμε το ζήτημα ότι δεν μιλάμε πια για τοπική αυτοδιοίκηση αλλά για τοπική διοίκηση. Δηλαδή μιλάμε για το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι πολύ σοβαρό γιατί το πώς λειτουργούν πλέον οι Δήμοι και οι Δημοτικές Αρχές εξαρτάται άμεσα από την κεντρική κυβέρνηση και τις πολιτικές. Εμείς λέμε ότι τα Δημοτικά Συμβούλια είναι πολιτικά όργανα και πρέπει να εκφράζονται. Δυστυχώς, έχουμε δει πάρα πολλά δείγματα αντιδημοκρατικής γραφής και λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων όλο αυτό το διάστημα. Το γεγονός ότι πάρθηκαν αρμοδιότητες αποφασιστικές από αυτά και δόθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή ή στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στις οποίες δεν αντιπροσωπεύονται όλες οι εκλεγμένες παρατάξεις είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα έλλειψης δημοκρατικής λειτουργίας. Και με το νέο εκλογικό σύστημα αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο. Όταν ο δήμαρχος εκλέγεται με 43%, ούτε καν με την πλειοψηφία των ψηφισάντων και έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ., όλο αυτό έρχεται και αλλάζει την ψήφο και τη βούληση των ψηφοφόρων. Όλα αυτά είναι σοβαρά ζητήματα δημοκρατικότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εμάς, πάγια θέση μας είναι ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνονται με απλή αναλογική και ο δήμαρχος θα πρέπει να εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ακόμη πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει και τρίτος βαθμός αυτοδιοίκησης, οι Κοινότητες, που σήμερα έχουν διακοσμητικό ρόλο. Με όλα αυτά δεν προσελκύεται ο δημότης για συμμετοχή στον Δήμο. Δείτε πόσοι ανακυκλώνονται σε ψηφοδέλτια εδώ και χρόνια. Επίσης για τη λειτουργία των Δήμων θέτουμε σε προτεραιότητα τη στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για να λειτουργούν αλλά και τη χρηματοδότηση. Δυστυχώς βλέπουμε να έρχονται πολλές αρμοδιότητες, χωρίς προσωπικό, χωρίς χρήματα και αυτές δίνονται έξω.”.

  • Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα για τη Σύρο, τα οποία θεωρείτε ότι πρέπει να τεθούν στην πρώτη γραμμή;

“Είναι πολλά τα θέματα και εμείς δεν περιμένουμε τις εκλογές για να τα θίξουμε. Ενδεικτικά να πω για το ζήτημα της ΔΕΥΑΣ με το χρέος προς ΔΕΗ που “τινάζει” τον αέρα την οικονομική πορεία της. Είναι και ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τον ΧΥΤΑ Σύρου που μας έχει χαρατσώσει με 700 χιλ. ευρώ. Είναι το κυκλοφοριακό και πολλά ακόμη, όπως το νερό, η στέγη για εκπαιδευτικούς κ.α..”.

  • Γιατί οι δημότες της Σύρου να επιλέξουν εσάς και τη Λαϊκή Συσπείρωση; Ποιο μήνυμα απευθύνετε προς την τοπική κοινωνία;

“Έχουμε αποδείξει εδώ και χρόνια ότι στα δύσκολα είμαστε μπροστά. Έχουμε σταθερότητα στις απόψεις μας και όταν μας λένε “σκάστε”, εμείς δεν το κάνουμε. Προβάλουμε τις ανάγκες του συριανού λαού και της δικής μας καθημερινότητας. Αυτό χρειάζεται εναντίωση στις κυρίαρχες πολιτικές. Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί λύσεις για τον κόσμο. Στον Δήμο μας είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές και πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό.”.

Οι 54 υποψήφιοι

  1. Αγκιστριώτου Μαρίνα

  2. Ανδρακούδης Στυλιανός

  3. Αποστόλου Γιώργος

  4. Βαζαίος Γεράσιμος

  5. Βασιλικός Δαμιανός

  6. Βατιμπέλας Μάνος

  7. Βέργου Ρένα

  8. Βουτσίνος Γιώργος

  9. Γελανδαλής Αρτέμης

  10. Γουσγουνέλης Κώστας

  11. Δαδάτσης Αποστόλης

  12. Δεναξάς Γιάννης

  13. Δεναξάς Νίκος

  14. Ζαΐρης Φραγκίσκος

  15. Ζερβουδάκης Κυριάκος

  16. Ζιάκα Παναγιώτα (Γιολάντα)

  17. Ζιώγας Κωνσταντίνος

  18. Ζιώγας Τηλέμαχος

  19. Ισιδώρου Μαργαρίτα

  20. Καΐλης Αποστόλος (Τόλης)

  21. Καμπέλη Νινέττα

  22. Καρλής Δημήτρης

  23. Καρλή Λίλα

  24. Κοροδήμος Παναγιώτης

  25. Κουλούρη Ευαγγελία (Ντέπυ)

  26. Κωβαίος Μιχάλης

  27. Μαστίχα Χριστίνα

  28. Μίχος Ιάσονας

  29. Μπαϊμπά Ευφροσύνη

  30. Μπαξοπούλου Έμμυ

  31. Μπουζίδης Θανάσης

  32. Νακέλλης Μιχάλης

  33. Νομικός Μιχάλης

  34. Νομικού Ασημίνα (Μίνα)

  35. Ξανθάκη Ισιδώρα (Δώρα),

  36. Πετράκη Πετρίνα

  37. Πισκοπιανού Χαριθέα (Χαρά)

  38. Πιτσικάλη Άννα

  39. Ρούσσης Χρήστος

  40. Ρούσσος Λεονάρδος

  41. Στεργίου Παναγιώτα (Πέγκυ)

  42. Συμεωνίδου Ευθυμία (Έφη)

  43. Συνοδινού Μαρία

  44. Τερζή Μαργαρίτα

  45. Τερζής Γιώργος

  46. Τοζακίδου Αλέκα

  47. Τομαής Γιάννης

  48. Τσίγκου Κατερίνα

  49. Χαλαβαζή Μάγδα

  50. Χατζηδάκης Αντώνης,

  51. Χατζηιερεμία Ελένη

  52. Χρυσαφίδης Παύλος

  53. Ψαρουδάκη Γεωργία

  54. Campana Gennaro