Δηλώσεις της προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνης Δράκου για την προετοιμασία στα σχολεία με φόντο την έναρξη του σχολικού έτους

Πρώτο “κουδούνι” με φροντίδα και ασφάλεια για τους μαθητές

Στις θέσεις τους σχολικές καθαρίστριες, ενώ έγιναν συντηρήσεις και αποκαταστάσεις στα κτήρια

Έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές από σήμερα είναι τα σχολεία της Σύρου, με τη Δημοτική Αρχή όλο το προηγούμενο διάστημα να “τρέχει” για τη δρομολόγηση ανοικτών θεμάτων και συντηρήσεων, προκειμένου οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, να βρεθούν σε ένα κατάλληλο, ασφαλές και καθαρό σχολικό περιβάλλον.

Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου μίλησε για το κομμάτι της προετοιμασίας στα σχολεία, ενώ αναφέρθηκε, όπως παρομοίως και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, στο κομμάτι των εργασιών και των παρεμβάσεων για τη συντήρηση των κτηρίων.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και με αφορμή διάφορα περιστατικά πρόκλησης φθορών σε σχολεία από αγνώστους που εισέρχονται αυθαίρετα σε αυτά, ο Δήμος θα εξετάσει το σενάριο τοποθέτησης καμερών.

Σχολεία καθαρά και με καθημερινή παρουσία σχολικών καθαριστριών

Η κ. Δράκου αναφέρθηκε εξ αρχής στο βασικό θέμα της καθαριότητας των σχολείων, εξηγώντας πως τοποθετήθηκαν πλέον όλες οι σχολικές καθαρίστριες. “Οι σχολικές καθαρίστριες έπιασαν δουλειά. Έχει γίνει ένας μεγάλος αγώνας για την προετοιμασία, γιατί η διαδικασία είναι χρονοβόρα για τις σχολικές καθαρίστριες. Η δουλειά έχει γίνει, μετά από ένα μεγάλο διάστημα που έμειναν κλειστά τα σχολεία. Οι καθαρίστριες έκαναν το έργο τους και θα είναι καθημερινά στα σχολεία”, γνωστοποίησε, ενώ παρακάτω τόνισε πως από Τρίτη, θα γίνεται η διανομή των βιβλίων. “Θα αρχίσουν από αύριο να δίνονται βιβλία για να αρχίσουν τα μαθήματα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, για τυχόν κενά σε εκπαιδευτικούς και αναφορικά με τη δέσμευση του νέου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Γιάννη Παπαδομαρκάκη περί άμεσης κάλυψής τους, η ίδια πρόσθεσε: “Με το προσωπικό εύχομαι να πάνε όλα καλά και το ελπίζω ότι θα καλυφθούν τα όποια κενά σε εκπαιδευτικούς μέχρι τις 20-25 του μήνα όπως είπε ο νέος περιφερειακός διευθυντής. Η εκπαίδευση πρέπει να κινείται ανεπηρέαστη από άλλες διαδικασίες όπως οι εκλογές. Τα παιδιά είναι το μέλλον και πρέπει όλοι να φροντίζουμε γι αυτό”.

Συντηρήσεις και εργασίες στα κτήρια

Παρακάτω, η κ. Δράκου θέλησε να υπογραμμίσει την καλή συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, για το θέμα των εργασιών και των συντηρήσεων που υλοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα. “Έγιναν επισκευές στα σχολεία. Βέβαια πάντα υπάρχουν πράγματα να γίνονται γιατί όπως λέω είναι 32 σχολεία στη Σύρο. Από το πιο μικρό νηπιαγωγείο μέχρι τα Λύκεια. Αυτό σημαίνει πως όλα θέλουν τη φροντίδα του Δήμου”, σημείωσε προλογικά, επισημαίνοντας αναλυτικότερα τα εξής: “Είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οι σχολικές Επιτροπές θα κινούνται χωρίς της στήριξη των Τεχνικών Υπηρεσιών ή αντίστροφα. Έχουν γίνει πολλά. Θέλω να πω ακόμη ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς στο Ειδικό Σχολείο θα γίνει ένα wc για ΑΜΕΑ εσωτερικά στο κτήριο. Θα ανοιχθούν μικρά παράθυρα σαν φεγγίτες. Ήταν ένα αίτημα χρόνων, αλλά χρειαζόταν μελέτη γιατί το κτήριο είναι του 1926.

Στο 6ο Δημοτικό Σχολείο θα γίνει wc για τους δασκάλους και ετοιμάζεται ελαιολεκάνη για το πετρέλαιο στην οροφή. Είναι μικρές παρεμβάσεις που όμως ολοκληρώνονται. Ακόμη, στα Γυμνάσια, ολοκληρώθηκε η επισκευή του 2ου και γνωρίζω πως τα φωτοβολταϊκά συνδέθηκαν το καλοκαίρι. Ήδη τα φωτοβολταϊκά στην Ποσειδωνία αποδίδουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και είμαστε αισιόδοξοι ότι γρήγορα θα καλύπτουν τις ανάγκες των σχολείων. Αυτό το αναφέρω γιατί με την αύξηση των τιμών στη θέρμανση, ανησυχούσαμε στον Δήμο για τις δαπάνες”.

Επίσης, συμπλήρωσε πως, “προχωρά εντατικά η προγραμματική για το ΠΕΠΑΛ Σύρου, για την αναβάθμιση των κτηρίων, έχει προχωρήσει και ολοκληρώνεται το Ειδικό Γυμνάσιο και η επισκευή των λυόμενων των Λυκείων, ενώ βάφτηκαν ξανά τα κτήρια που άγνωστοι είχαν “λερώσει” με γκράφιτι”.

Επιπρόσθετα, μίλησε και για τους παιδικούς σταθμούς, για τους οποίους κανένας εργολάβος δεν έδειξε ενδιαφέρον για την υλοποίηση έργου συντηρήσεων. “Επίσης, μας ανησυχεί τι θα γίνει και με τους παιδικούς και η Τεχνική Υπηρεσία ήδη είναι σε διαπραγμάτευση με εργολάβο για να δούμε μήπως προχωρήσει αυτό το έργο, με απευθείας ανάθεση”, επεσήμανε.

Περί τοποθέτησης καμερών

Η κ. Δράκου γνωστοποίησε και το θέμα που απασχολεί έντονα τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, αναφορικά με την αυθαίρετη πρόσβαση εξωσχολικών στα κτήρια, τις βραδινές ώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο πρόκλησης φθορών ή και ατυχημάτων. Σύμφωνα με όσα εξήγησε στην “Κοινή Γνώμη”, δεν αποκλείεται να τοποθετηθούν κάμερες.

“Βλέπουμε ότι μπαίνουν διάφοροι στα σχολεία, αυθαίρετα και προκαλούν φθορές. Επίσης υπάρχει και η ανησυχία για την περίπτωση ατυχήματος. Κάτι τέτοιο θα το χρεωθεί ο Διευθυντής του κάθε σχολείου και ο Δήμος. Γίνονται φθορές και απαιτούνται εργασίες και αποκαταστάσεις. Για παράδειγμα έγινε μία ζημιά σε οροφή με μηχανήματα. Να πω πως είναι σε εκκρεμότητα αίτημα για τοποθέτηση καμερών από τις Διευθύνσεις των σχολείων”, υπογράμμισε σχετικά, λέγοντας ακόμη πως, “Είμαστε πολύ προβληματισμένοι και θα επεξεργαστούμε το σενάριο για τοποθέτηση καμερών. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, αλλά θα το εξετάσουμε. Η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή όσον αφορά σε σχολεία και ανήλικους. Και σωστά. Τώρα τα αιτήματα τέθηκαν ξανά πολύ πιο επιτακτικά. Πρέπει να τα δούμε”.

Εύχομαι μία ουσιαστική χρονιά”

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, η κ. Δράκου απηύθυνε ευχή για τη νέα σχολική περίοδο. “Εύχομαι να είμαστε όλοι ψύχραιμοι, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται. Εύχομαι επίσης οι καθηγητές να είναι όλοι στις θέσεις τους και να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα όπως πρέπει. Η νέα Δημοτική Αρχή, όποια και να είναι είμαι σίγουρη πως θα φροντίσει για τα σχολεία. Θα παρακολουθώ από μακριά, αλλά το μυαλό μου θα είναι πάντα εκεί. Εύχομαι όλοι να έχουν μία καλή χρονιά, ουσιαστική και αισιόδοξη”, δήλωσε, καθώς μετά τις εκλογές, η ίδια από Ιανουάριο και μετά, δεν θα είναι στο “τιμόνι” της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Ο Δήμος δίπλα στα σχολεία”

Από την πλευρά του, συμπληρωματικά ο κ. Αληφραγκής αναφέρθηκε στις συντηρήσεις των σχολείων. “Το συνεργείο Μικρών Έργων ήδη έχει επέμβει σε αρκετά σχολεία με βαψίματα, κάποιες αποκαταστάσεις σε επιχρίσματα και αρκετά άλλα. Έχουν γίνει συντηρήσεις στην πλειοψηφία των σχολείων. Σήμερα (σ.σ. χθες) θα γίνουν και οι διαβάσεις πεζών σε όλα τα σχολεία. Στο 4ο Δημοτικό, στο 5ο Δημοτικό, στο 3ο και παντού για να υπάρχει ασφάλεια για τα παιδιά”, ανέφερε αρχικά, ενώ τόνισε πως, “περιμένουμε να βγει στην πράξη και το έργο συντήρησης για τα 170 χιλ. ευρώ, ώστε να προχωρήσουμε σε πιο σοβαρές επεμβάσεις, σε όλα τα σχολεία”.

Παρακάτω, για όσα έγιναν από την Τεχνική Υπηρεσία, ανέφερε: “Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκε η επισκευή του Ειδικού Γυμνασίου που είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο – Ιούλιο και προχωράμε. Επίσης, ολοκληρώσαμε τη διαμόρφωση του τμήματος έξω από το 4ο Δημοτικό Σχολείο. Περιμένουμε να γίνει και η δημοπράτηση από την Περιφέρεια των 290 χιλ. ευρώ που συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά το 4ο Δημοτικό Σχολείο και αθλητικούς χώρους, στα υπόλοιπα σχολεία”.

Τέλος, ο ίδιος έδωσε απαντήσεις για την αντικατάσταση λεβήτων με αντλίες θερμότητας, σε δύο Δημοτικά της Σύρου. “Έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός και έχει προθεσμία μέχρι 30 Οκτωβρίου για να τα έχει τοποθετήσει. Πιστεύω θα προλάβουμε. Είναι οι διαδικασίες χρονοβόρες. Ο ανάδοχος είναι από το νησί, οπότε, θεωρώ ότι θα το “τρέξει””, σχολίασε, απευθύνοντας τέλος τη δική του ευχή. “Φροντίσαμε τα σχολεία. Κάνουμε πάντα το καλύτερο. Να ευχηθώ καλή σχολική χρονιά στα παιδιά τους και στους εκπαιδευτικούς. Και ό,τι προκύπτει ο Δήμος θα είναι δίπλα τους”.

Ετικέτες: