Ο υποψήφιος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και επικεφαλής του συνδυασμού “Αναγέννησί μας”, Αλέξης Αθανασίου για τη στάση της πρώην προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώς Μαραγκού

“Επέμενε σε παράνομη διακήρυξη εκμετάλλευσης της μαρίνας”

" Έχουμε μια εντελώς παράνομη διαδικασία, το επαναλαμβάνω και το τονίζω,  με βαθύτερα κίνητρα και στόχους που γνωρίζει μόνον η κ. Μαραγκού και ο υποψήφιος δήμαρχος, σύζυγός της, κ. Άρης Ρώτας. O νοών νοείτω".

Τα παραπάνω ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό “Αναγεννησί μας”, Αλέξης Αθανασίου, αναφορικά με την υπόθεση δημοπράτησης της μαρίνας των Λαζαρέττων, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

Τονίζοντας εξ αρχής και με απόλυτη σαφήνεια πως για τη δημοπράτηση της μαρίνας – σήμερα - δεν τηρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις και συγκεκριμένα,

α. Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) έγκρισης τροποποίησης χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων και

β. Η υπογραφή με την υπουργό Τουρισμού σύμβασης παραχώρησης χρήσης εκμετάλλευσης της μαρίνας. 

O κ. Αθανασίου ανέδειξε πως η πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού απέκρυψε τα πραγματικά δεδομένα από τη συριανή κοινωνία σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή της, επιμένοντας στη δημοπράτησή της (και βγάζοντας σχετικές προσκλήσεις για συνεδριάσεις του Λιμενικού Ταμείου), προκειμένου – όπως υποστήριξε ο ίδιος – για πολιτικό όφελος να πολώσει την κοινωνία, κατά την προεκλογική περίοδο.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του συνδυασμού, “Αναγέννησί μας”, παρουσίασε ένα βίντεο με παλαιότερη δημόσια αναφορά της ίδιας σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με το θέμα, στην οποία σε αντίθεση με την τελευταία τοποθέτησή της δημοσίως, αναγνώριζε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για να είναι εφικτή η δημοπράτηση της μαρίνας. Αυτά τα κενά, συμπλήρωσε ακόμη, επισημαίνει κατ΄ επανάληψη και η εταιρεία MARNET που είχε αναλάβει όλη τη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης για την τουριστική αξιοποίηση της μαρίνας και ως εκ τούτου, δεν υπήρχε περιθώριο για την κ. Μαραγκού να μπορέσει να συνεχίζει να αποκρύπτει την αλήθεια.

Ο κ. Αθανασίου έκανε λόγο για “μία πολιτική ζαριά” της ίδιας, η οποία όπως σχολίασε, “δεν της βγήκε”, απαντώντας παρακάτω σε μία σειρά δημοσιογραφικών ερωτήσεων, το σύνολο των οποίων μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δουν στην ιστοσελίδα της “Κοινής Γνώμης”.

Πλαισιωμένος και από τον δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Δούναβη και μέλος της παράταξης στην οποία ηγείται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Αθανασίου, παρέθεσε στη δημοσιότητα και μία σειρά από έγγραφα τα οποία τεκμηριώνουν τα όσα υποστήριξε, ενώ επισημαίνουν και τους κινδύνους από την ταυτόχρονη συνύπαρξη μεγάλων πλοίων και μικρών σκαφών στη λιμενολεκάνη, κάτι που θέτει στο προσκήνιο μεγάλο προβληματισμό για το πώς θα υπάρξει σχεδιασμός και εγκεκριμένο master plan για το λιμάνι της Σύρου. Για το εν λόγω θέμα ο κ. Αθανασίου τόνισε πως κάποια στιγμή το κεντρικό κράτος και οι υπηρεσίες του, θα πρέπει να πουν αν τελικά η Σύρος μπορεί να αποκτήσει τον πολυσυζητημένο λειτουργικό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει και τη μεταφορά του λιμένα της ακτοπλοΐας.

 

Συνέντευξη Τύπου του υποψήφιου δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου για την υπόθεση της μαρίνας των Λαζαρέτων

Δημοσιεύτηκε από Κοινή Γνώμη στις Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023

 

Τέλος στον διχασμό της τοπικής κοινωνίας

Ειδικότερα, ο Αλέξης Αθανασίου απέναντι στην κριτική που του ασκήθηκε από αντιπάλους υποψηφίους δημάρχους για το γεγονός πως δεν τοποθετήθηκε σχετικά με τα παραπάνω, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και άρα, “κρύφτηκε”, απάντησε ξεκάθαρα. “Δεν ρίξαμε λάδι στη φωτιά όταν το λάδι κόχλαζε. Τη μετριοπαθή στάση και συμπεριφορά του επικεφαλής και του συνδυασμού μας εν γένει, μπορεί κάποιοι να την εξέλαβαν ως αδυναμία και κάποιοι άλλοι ως πρόθυμοι “παπαγάλοι” να διόγκωσαν ως παραφιλολογία αυτή μας την επιλογή”, σχολίασε μεταξύ άλλων, εξηγώντας πως όταν ξέσπασε η αναστάτωση για το θέμα της μαρίνας, ο ίδιος επέλεξε να αφήσει τα πράγματα να κοπάσουν και να υπάρξει μία “ψύχραιμη παρουσίαση της αλήθειας προς ενημέρωση της συριανής κοινωνίας”.

Στην ερώτηση αν με τη στάση του να μην τοποθετηθεί στο Δ.Σ. και να κάνει συνέντευξη Τύπου επιδίωξε να ευχαριστήσει ένα ακροατήριο της πλευράς του Νεωρίου για προεκλογικούς λόγους, απάντησε τα εξής: “Είδατε να ικανοποιώ την πλευρά μόνο του Νεωρίου; Δεν νομίζω. Αυτό που είπαμε εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα προκάλεσα την δημοτική σύμβουλο, Κανδιώ Μαραγκού είναι να φέρει μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να τα συζητήσουμε όλα αυτά και να μη δίνουμε συνεντεύξεις Τύπου”. Στα παραπάνω, συμπλήρωσε δε, πως, ουδείς τάσσεται κατά της ανάπτυξης της Σύρου και κανένας δεν είναι “αντι-μαρινικός”, επισημαίνοντας όμως παρακάτω πως, η όποια ανάπτυξη δεν πρέπει να ακολουθήσει μία “νεοφιλελεύθερη πολιτική γραμμή” που δείχνει να επιδιώκει η κ. Μαραγκού, αλλά πρέπει να πάει “χέρι – χέρι με την κοινωνία”.

Σε κάθε τόνο, ο Αλέξης Αθανασίου ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή τα δεδομένα στο master plan ανατρέπουν κάθε σχεδιασμό και αυτή η υπόθεση πρέπει να εξετασθεί άμεσα με το κεντρικό κράτος, ενώ με βάση τα παραπάνω, σημείωσε πως δεν μπορεί να πει σήμερα τι θα γίνει με τη μαρίνα, αν εκλεγεί ο ίδιος δήμαρχος.

Ακολούθως, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να μην πολωθεί περαιτέρω η τοπική κοινωνία, ο ίδιος επεσήμανε πως είναι “άκρως προβληματικό”, να γνωρίζει πριν από τον διαγωνισμό και τη δημοπράτηση της μαρίνας, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, τους όποιους επενδυτές, τονίζοντας τέλος, πως, προφανώς “αφεντικά έχουν η κ. Μαραγκού και ο σύζυγός της, υποψήφιος δήμαρχος”.

Επέμενε για προκήρυξη σε ένα ακίνητο που δεν της ανήκει”

Επί της ουσίας και εντοπίζοντας τα κενά στις ενέργειες της κ. Μαραγκού, ο Αλέξης Αθανασίου, ανέφερε τα εξής στη συνέντευξη Τύπου, την οποία συγκάλεσε έκτακτα γιατί εξήγησε πως το θέμα είναι μείζονος σημασίας.

“Η πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου γνώριζε πάρα πολύ καλά (το είπε άλλωστε και η ίδια στην Επιτροπή Διαβούλευσης της 18-10-2022 και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7-11-2022) ότι απαιτούνται δύο βασικές και σημαντικές ενέργειες πριν από την διακήρυξη εκμετάλλευσης της μαρίνας (έκδοση ΚΥΑ έγκρισης τροποποίησης χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων & υπογραφή με την Υπουργό Τουρισμού σύμβασης παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας), αλλά παρόλα αυτά επέλεξε να προχωρήσει στη διακήρυξη – και μάλιστα επίμονα, αφού μετά τη ματαίωση της πρώτης συνεδρίασης του ΔΛΤΣ προχώρησε άμεσα σε νέα πρόσκληση διεξαγωγής συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη κιόλας – χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία “την απόλυτη εφαρμογή και υλοποίηση του έργου που είχε τεθεί προγραμματικά για το Λιμενικό Ταμείο από την παρούσα δημοτική αρχή το 2019”.

Συμπλήρωσε δε, πως, η κ. Μαραγκού “διατείνεται ότι “ολοκλήρωσε την επαναχωροθέτηση της μαρίνας, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευσή της””, θέτοντας εν συνεχεία, το ερώτημα: “Μα πώς είναι δυνατό να διατείνεται κάτι τέτοιο όταν η προβλεπόμενη ΚΥΑ με την οποία θα εγκριθεί η επαναχωροθέτηση και οι περιβαλλοντικοί όροι δεν έχει εκδοθεί ακόμα;”.

Ο υποψήφιος δήμαρχος σχολίασε μάλιστα πως, αν και η ίδια δικηγόρος στο επάγγελμα, “αποφάσισε και επέμεινε να προχωρήσει στη διακήρυξη εκμετάλλευσης της μαρίνας εντελώς παράνομα – και μάλιστα εν γνώσει της – από τη στιγμή που ούτε η προβλεπόμενη ΚΥΑ έχει εκδοθεί, αλλά ούτε καν έχει υπογραφεί με την υπουργό Τουρισμού η σύμβαση παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας, η οποία έπεται της έκδοσης της ΚΥΑ. Επέμεινε, δηλαδή, να προκηρύξει την εκμετάλλευση ενός ακινήτου που εν γνώσει της δεν της ανήκει”.

Να πει τον πραγματικό λόγο η κ. Μαραγκού”

Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο Αλέξης Αθανασίου, αφού παρέθεσε όλα τα στοιχεία με τα οποία τεκμηριώνονται τα λεγόμενά του, επεσήμανε πως καλό θα είναι η πρώην πρόεδρος να πει την αλήθεια, έστω και την τελευταία στιγμή.

Έστω και την ύστατη ώρα, ας μας πει επιτέλους την αλήθεια η πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου για τον πραγματικό λόγο που επέμεινε τόσο σθεναρά να προχωρήσει στην παράνομη διακήρυξη εκμετάλλευσης της μαρίνας και ας μην κρύβεται πίσω από τη φθηνή δικαιολογία περί “απόλυτης εφαρμογής και υλοποίησης του έργου που είχε τεθεί προγραμματικά για το Λιμενικό Ταμείο από την παρούσα δημοτική αρχή το 2019””. Σχολίασε τέλος μάλιστα πως, “τι μας λέει, δηλαδή, η πρώην πρόεδρος του ΔΛΤΣ; Ότι είχε αποφασίσει προγραμματικά η Δημοτική Αρχή να δημοπρατηθεί η μαρίνα προτού ληφθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και συναφθεί η σύμβαση παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας με την υπουργό Τουρισμού;”.