Συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης και επικεφαλής του συνδυασμού “Σύρος εξ αρχής”, Νίκου Αλμπανόπουλου ενόψει των εκλογών

“Το νησί να διοικηθεί με οδηγό τις ανάγκες της πλειοψηφίας”

Μία Δημοτική Αρχή που θα διεκδικεί και θα προτείνει λύσεις για τα προβλήματα – πρωτίστως - της καθημερινότητας των κατοίκων της Σύρου, με “οδηγό” ακριβώς τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας, οραματίζεται ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος.

Στη συνέντευξή του, στην “Κοινή Γνώμη”, μιλά για τη δημιουργία του συνδυασμού του, για την επιστροφή του στον α΄ βαθμό της αυτοδιοίκησης από τη θέση του υποψήφιου δημάρχου, ενώ υπογραμμίζει κυρίως, την αξία της δημοκρατικής συμμετοχής όλων των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για τον τόπο. “Η Σύρος χρειάζεται να δει τα πάντα εξ αρχής”, υποστηρίζει χαρακτηριστικά, καλώντας τους δημότες να παρευρεθούν σήμερα στις 8 το βράδυ, στην επίσημη εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων του συνδυασμού του, στην αίθουσα Γ. Ρίτσος του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης.

  • Με το συνδυασμό «Σύρος Εξ Αρχής» εμφανίζεστε αυτή τη φορά στην πρώτη γραμμή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως υποψήφιος δήμαρχος. Ποιος είναι ο βασικός λόγος της υποψηφιότητάς σας;

“Εκτίμησα ότι η πολιτική συγκυρία και οι δυνάμεις που επιθυμούν να την καθορίσουν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο δεν είναι θετικές για τον τόπο μας. Το νησί φαίνεται να μην προχωρά. Ο δημαρχοκεντρικός τρόπος διοίκησης έχει - όπως φαίνεται - ανοίξει την όρεξη σε εξωτερικές δυνάμεις, να διοικήσουν αυτές αντί για τους δημότες. Δεν είναι άμοιρα ευθυνών ούτε τα μακροχρόνια μνημόνια και η μείωση των πόρων προς τους δήμους, ούτε η πρόσφατη κατάργηση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, από την κυβέρνηση ΝΔ. Σε πολλά πράγματα έχουμε φτάσει σε σταυροδρόμι. Πήρα την αρχική πρωτοβουλία να καλέσω τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου με ένα «ή τώρα ή ποτέ». Ως ομάδα πλέον, συγκροτημένη και δυνατή, επιδιώκουμε να πείσουμε τους δημότες ότι το νησί μας μπορεί να αλλάξει αν διοικηθεί με οδηγό τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Μόνο έτσι θα αλλάξει κι η ζωή μας. Αλλιώς, πολύ φοβάμαι, το 2028 (τότε θα γίνουν ξανά δημοτικές εκλογές) θα αντικρίζουμε ένα δρόμο χωρίς επιλογές. Ας το ζυγίσει ο καθένας αυτό.”.

  • Τονίσατε πως ο συνδυασμός σας δημιουργήθηκε μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι αντιπροσωπεύει πλατιά την κοινωνία της Σύρου; Ποιες είναι οι βασικές του αρχές; Κομματικά είναι ακηδεμόνευτος;

“Πράγματι, η παράταξη «Σύρος Εξ Αρχής» δημιουργήθηκε με ένα πρωτόγνωρο τρόπο, «από τα κάτω προς τα πάνω». Με συλλογικές διαδικασίες που διαμόρφωσαν κάθε τι σημαντικό: πλαίσιο, αρχές, πρόγραμμα. Ακόμα και ο υποψήφιος δήμαρχος αναδείχθηκε με μυστική ψηφοφορία.

Ρωτάτε τι αντιπροσωπεύει: το πλειοψηφικό τμήμα της κοινωνίας μας που ανησυχεί, που δεν εφησυχάζει, που θέλει να δει τα παιδιά του να μεγαλώνουν με ασφάλεια, με δουλειά, με φροντίδα για την υγεία, με καλύτερες συνθήκες στα σχολεία, στους αθλητικούς χώρους και στους χώρους αναψυχής, με αλληλεγγύη σε όποιον βρίσκεται σε ανάγκη. Αλλά επίσης, τους δημότες που δεν κάνουν «ανάθεση» σε κάποιο δήμαρχο μέχρι να ξαναπάνε στην κάλπη. Θα χρειαστεί να ενημερώνονται και να κινητοποιούνται, στο πλάι μιας δημοτικής αρχής που θα διοικεί με αποτελεσματικότητα και θα διεκδικεί με επιμονή. Καμιά απόφαση πίσω από κλειστές πόρτες - είναι απόλυτη δέσμευσή μας αυτό.

Πολιτικά, όλες και όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι προέρχονται από το δημοκρατικό και προοδευτικό φάσμα. Διατηρούν τις πολιτικές τους απόψεις, έχοντας συμφωνήσει σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών και στόχων. Κομματικά, η παράταξή μας είναι απολύτως ανεξάρτητη. Κανένα κόμμα ή άλλος ισχυρός παράγοντας δεν την στηρίζει επίσημα ή ανεπίσημα, ούτε μπλέχτηκε στη δημιουργία της. Οι εκατό και πλέον συμπολίτες που πήραν μέρος στις διαδικασίες συγκρότησης, το γνωρίζουν καλά.”.

  • Ποια είναι οι κυριότεροι στόχοι σας, τους οποίους αν εκλεγείτε και είστε επόμενη Δημοτική Αρχή θα θέσετε σε προτεραιότητα;

“Η Σύρος χρειάζεται να δει τα πάντα «εξ’ αρχής», να κάνει ταυτόχρονα επανεκκίνηση και άλμα σε όλους τους τομείς. Ξεκινώντας από τη δημοκρατική και διαφανή διοίκηση του Δήμου, με εισαγωγή μιας πραγματικά συμμετοχικής διακυβέρνησης, από πολίτες πλήρως ενημερωμένους.

Ο δήμος πρέπει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός που νοιάζεται για το δημότη, τις δυσκολίες του, την καθημερινότητά του. Που θα διαφυλάττει τα κοινά αγαθά: το νερό, το δημόσιο χώρο, τις ακτές, τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού μας, όπως τη μοναδικής ομορφιάς Απάνω Μεριά. Βασικό πρόβλημα - και καίριος στόχος μας - είναι η προστασία του περιβάλλοντος, που έχει σε κάποιες περιπτώσεις υποβαθμιστεί ραγδαία. Πάνω σε αυτό και σε κάθε τι που αφορά την υγεία τους, όλοι έχουν λόγο.

Άλλο κρίσιμο πρόβλημα είναι η στέγη, απρόσιτη κυρίως σε νέους εργαζόμενους. Είναι καθήκον του Δήμου να παρέμβει στην προσφορά στέγης - όπως έχει γίνει σε άλλα νησιά - αλλά και να διεκδικήσει ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αν τα αφήσουμε αυτά στις δυνάμεις της αγοράς, οι συνέπειες στην ποιότητα ζωής, στην εκπαίδευση, στη υγεία θα είναι δραματικές.

Υπάρχουν πολλά ακόμα πεδία στα οποία πρέπει να γίνει επανάσταση: η καθαριότητα, η ορθή διαχείριση των αποβλήτων και η ανακύκλωση, η διεκδίκηση επιστροφής του ΧΥΤΑ πίσω στο δήμο, η ισότιμη και χωρίς εμπόδια πρόσβαση όλων των πολιτών και επισκεπτών στα δημόσια κτήρια και τους δημόσιους χώρους, η στήριξη του πανεπιστημίου και της ζωογόνου κοινότητάς του, που αποτελούν σημαντικό πνευματικό και οικονομικό πνεύμονα του νησιού, το δικαίωμα στην εργασία με όρους ασφάλειας, η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και των αγροτών, η διεκδίκηση με τον πιο απόλυτο τρόπο της αναβάθμισης του νομαρχιακού μας νοσοκομείου, η δημιουργία νέων δημοτικών κοινωνικών δομών και η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα στηρίξουν περισσότερες ομάδες συμπολιτών μας, η ελευθερία κάθε συμπολίτη μας να εκφράζεται χωρίς περιορισμούς, η ευζωία των ζώων στο νησί, μέσα από μια ριζοσπαστική, επιστημονική και πάνω από όλα ανθρώπινη προσέγγιση. Μερικά μόνο πεδία σας παρέθεσα, στο πλούσιο πρόγραμμά μας υπάρχει εξειδίκευση για πολλά ακόμα.”.

  • Πώς θα προασπίσουμε κατά τη γνώμη σας τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμικών συλλογικών οργάνων του Δήμου;

“Όπως ακριβώς το λέτε, δημοκρατικά. Σε άλλες εποχές έχει χυθεί αίμα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών που εκφράζουν τη λαϊκή βούληση· σίγουρα δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί. Καθήκον της δημοτικής αρχής είναι να προστατεύει τη δυνατότητα των πολιτών να εκφράζονται και να αποφασίζουν. Αλλά για να το κάνει αυτό, χρειάζεται αντίληψη της σημασίας του διακυβεύματος και κάποια γνώση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Αν μια δημοτική αρχή πιστεύει στ’ αλήθεια στη Δημοκρατία, θα ακούσει, θα ενημερώσει, θα συζητήσει και τελικά θα πετύχει οι πολίτες να αγωνιστούν μαζί της. Με πολλά που έχουμε δει τελευταία, τίποτα πλέον δεν θεωρείται αυτονόητο. Αλλά αν κάτι αξίζει, είναι να διαφυλάξουμε, να αγωνιστούμε, να δώσουμε ελπίδα και έμπνευση. Να υπάρξουμε ως κοινωνία, αύριο.”.

  • Γιατί οι δημότες να επιλέξουν τον Νίκο Αλμπανόπουλο και τον συνδυασμό του και όχι τους υποψήφιους δημάρχους, Αλέξη Αθανασίου, Άρη Ρώτα και Νικόλα Καΐλη;

“Δεν είναι βέβαια προσωπικό το ζήτημα. Κάθε ένας από τους τέσσερις υποψήφιους δημάρχους με την ομάδα του έχει ένα όραμα για την πόλη, το νησί, την κοινωνία. Το οποίο, στην κοσμοαντίληψη καθενός, είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι όμως μεταξύ τους τέσσερα διαφορετικά οράματα. Όλοι, δεν μπορεί να έχουν δίκιο. Ο δημότης καλείται να αποφασίσει ποιου συνδυασμού το όραμα και ο τρόπος δουλειάς ταιριάζει με το δικό του, ποιο αποτυπώνει και εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του. Οι 25 μέρες ως τις εκλογές, αυτό το στόχο πρέπει να έχουν. Οι υποψήφιοι να μιλήσουν θεσμικά και προγραμματικά, ο κόσμος να ακούσει, να συζητήσει, να ζυγίσει, να πάρει την τελική απόφαση. Α, και το άλλο. Με ρωτήσατε πριν ξεκινήσουμε πότε θα παρουσιάσουμε τους 54 υποψηφίους μας. Απόψε, Τετάρτη βράδυ, ώρα 8, στην αίθουσα Ρίτσος, στο Πνευματικό Κέντρο. Ελπίζουμε να δούμε εκεί πολλούς συμπολίτες μας.”.