Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ΤΜΣΠΣ) προωθούν το έργο τους και βαδίζουν στην τελική ευθεία για τη δημιουργία του

Μία “ανάσα” πιο κοντά στο γεωλογικό μουσείο Σύρου

Απαντήσεις από τον εντεταλμένο του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου, Ανδρέα Γιαλόγλου

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά πλέον ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης το έργο του για τη δημιουργία του γεωλογικού μουσείου (εκθετηρίου) στο νησί, το οποίο θα λειτουργήσει στο κτήριο Κορνηλάκη στην Ερμούπολη, προκειμένου μέχρι το τέλος του 2023, αυτό να είναι διαμορφωμένο και έτοιμο ώστε να ανοίξει τις “πύλες” του, μέσα στο 2024.

Σε συνεργασία με τον ανάδοχο του έργου, προωθούνται οι προμήθειες για τον εξοπλισμό που θα διαχωρίσει επαρκώς τον χώρο του μουσείου από τις υπόλοιπες λειτουργίες του κτηρίου, αλλά και θα του προσδώσει την εικόνα ενός ολοκληρωμένου εκθετηρίου, ώστε εν συνεχεία, να τοποθετηθούν προθήκες, εκθέματα και όσα άλλα απαραίτητα προβλέπει η σχετική μελέτη. Από την πλευρά του, ταχύτερα έχει “τρέξει” το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σύρου (ΤΜΣΠΣ), αφού έχει ολοκληρώσει το ερευνητικό έργο του και έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες εφαρμογές, τόσο για την ξενάγηση στα γεωμονοπάτια, όσο και εντός του γεωμουσείου.

Για όλα τα παραπάνω δίνει απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη”, ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος επισημαίνει και τη σπουδαιότητα της δημιουργίας του γεωμουσείου από τουριστικής άποψης, σε συνάρτηση με τις προσπάθειες επέκτασης της τουριστικής σεζόν της Σύρου.

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με τη διαμόρφωση του γεωλογικού εκθετηρίου στο κτήριο Κορνηλάκη; Υπάρχει σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου. Έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα βήματα;

“Έχει υπογραφεί η σύμβαση τον Ιούνιο με τον ανάδοχο που θα τοποθετήσει τα διαχωριστικά στο κτήριο Κορνηλάκη. Ο ανάδοχος έχει επισκεφθεί τον χώρο, έχει πάρει τις μετρήσεις του και περιμένουμε τέλος του μήνα με αρχές του επόμενου, να έρθει στη Σύρο ώστε να κάνουμε την προμήθεια και την τοποθέτηση.

Με αυτά, θα υπάρξει και ο διαχωρισμός του κτηρίου μεταξύ του γεωλογικού εκθετηρίου και των υπόλοιπων χρήσεων.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι προσφορές για προμήθεια εξοπλισμού, όπως προθηκών και λοιπού εξοπλισμού, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό που θα έρθουν πλέον να τοποθετηθούν στο χώρο του γεωλογικού εκθετηρίου.

Σχετικά με συντηρήσεις στο κτήριο, είμαστε σε συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ώστε προτού τοποθετηθεί ο εξοπλισμός, να γίνουν κάποιες επισκευές στον χώρο. Σε κάποια σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν, γιατί υπάρχει υγρασία και απαιτούνται και βαψίματα. Επίσης, θα υπάρξει μέριμνα και για ηλεκτρολογικές εργασίες που κρίνονται απαραίτητες. Είμαστε σε συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και για όλα αυτά. Άρα, από την πλευρά μας, βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο σήμερα.

Να υπενθυμίσω πως η είσοδος για το γεωεκθετήριο, θα είναι από την πλαϊνή πλευρά του κτηρίου και εν συνεχεία, οι επισκέπτες θα κινούνται αριστερά στον χώρο που υπάρχει ένα υπερυψωμένο επίπεδο και θα συνεχίζουν στον πρώτο όροφο, εκεί δηλαδή που θα λειτουργήσει το κυρίως μουσείο.

Όλα αυτά που ανέφερα σχετικά με το έργο, γίνονται με κονδύλια του Δήμου, αλλά και φυσικά με κονδύλια από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου, το οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος.”.

  • Συνεργάζεστε και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίο και συγκεκριμένα με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σύρου όσον αφορά το ερευνητικό κομμάτι και την ανάπτυξη εφαρμογών για το γεωμουσείο. Από την πλευρά τους, έχουν ολοκληρώσει το έργο τους;

“Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η εφαρμογή αυτοξενάγησης – ας την πούμε έτσι -, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Το καλοκαίρι, από κοινού με καθηγητές του Πανεπιστημίου, αλλά και με φοιτητές, πήγαμε στην Απάνω Μεριά και κάναμε ξενάγηση στις διαδρομές που έχει αποτυπώσει το Πανεπιστήμιο. Λειτουργούσε πολύ ικανοποιητικά. Θέλουν να κάνουν μερικές βελτιωτικές ενέργειες, αλλά η εφαρμογή είναι έτοιμη, όσον αφορά τα γεωμονοπάτια.

Επιπλέον, αναφορικά με το μουσείο, από την πλευρά τους είναι σε εξέλιξη η κατασκευή κάποιων μηχανημάτων και εφαρμογών σε συνεργασία με τον Ελβετό γεωλόγο, Martin Engi.”.

  • Πότε εκτιμάτε πως θα είναι έτοιμο το γεωλογικό εκθετήριο; Είναι ένα έργο που έχει συνοδευτεί από σοβαρές καθυστερήσεις…

“Ο στόχος μας είναι να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του έτους. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος για το κυρίως έργο.

Πραγματικά έχουν υπάρξει καθυστερήσεις εξαιτίας διοικητικών εμπλοκών που είχαμε σε υπουργικό επίπεδο και οι οποίες επιλύθηκαν. Πλέον, προχωράμε εντατικά. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τη δημιουργία του και θα το χαρούμε όλοι. Στόχος είναι να αποτελέσει ένα “καμάρι” για το νησί μας.”.

  • Είναι ένας μεγάλος στόχος και πολύ σημαντικός. Επί της ουσίας, πώς θεωρείτε πως θα βοηθήσει τόσο στην ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου της Σύρου, όσο και στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού; Η θεματική αυτή κατηγορία τουρισμού, έχει ληφθεί υπόψιν από την Toposophy, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής για την τουριστική εξέλιξη της Σύρου;

“Θεωρώ πως είναι μία δραστηριότητα που θα έρθει να προσθέσει στον σχεδιασμό του τουρισμού – που έχει συμπεριλάβει και τον γεωτουρισμό -, όπως γνωρίζουμε. Ό,τι κάνουμε φροντίζουμε να συνδέεται. Έτσι, το σχέδιο της τουριστικής στρατηγικής που έχει εκπονήσει το Τμήμα Τουρισμού, υπό την εποπτεία του κ. Κουταβά και με την καθοδήγηση της Toposophy, έχει λάβει υπόψιν του, αυτή την εξέλιξη. Δηλαδή τη δημιουργία του γεωλογικού εκθετηρίου και τις διαδρομές. Άρα, είναι κάτι σημαντικό που έρχεται να προστεθεί στο τουριστικό προϊόν της Σύρου.

Αποτελεί δε, μία δράση που ξεκάθαρα βοηθά στο να επεκταθεί η τουριστική περίοδος. Κι αυτό, επειδή όσοι ταξιδεύουν για να επισκεφθούν γεωλογικά μονοπάτια και να δουν - κατά προτίμηση και προτεραιότητα - αυτή την πλευρά ενός τόπου, δεν ταξιδεύουν καλοκαίρι, στην υψηλή περίοδο, αλλά άνοιξη και φθινόπωρο.”.