Μέσω του ΣΒΑΑ ζητούνται ευρωπαϊκοί πόροι για εκπόνηση μελέτης και διαμόρφωσης του χώρου, ώστε να λειτουργήσει με απόλυτη ασφάλεια και οργανωμένα

Προοπτικές οργάνωσης του parking στη Λαλακιά

Μ. Αληφραγκής: Ο χώρος στάθμευσης ήταν υπερπλήρης από οχήματα το καλοκαίρι

Βελτιώσεις που θα καταστήσουν το parking της Λαλακιάς έναν χώρο στάθμευσης αδειοδοτημένο, ο οποίος θα μπορεί να υποδέχεται οχήματα σε ένα πιο οργανωμένο μέρος συγκριτικά με τη σημερινή εικόνα του, επιδιώκει να προγραμματίσει και να υλοποιήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μέσω διεκδίκησης ευρωπαϊκών πόρων.

Η θετική λειτουργία του νεοαποκτηθέντος parking κατά το διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου, σύμφωνα με όσα επισημαίνει με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, αποτελεί “πυξίδα” για περαιτέρω αναβάθμιση του χώρου, ώστε αυτός να αποκτήσει οργανωμένη “μορφή”.

Ειδικότερα, μέσω του νέου ΕΣΠΑ και των προτάσεων που καταθέτει ο Δήμος στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ), διεκδικεί την εκπόνηση μελέτης για το parking αλλά και για χώρους πρασίνου της περιοχής (100 χιλ. ευρώ), την υλοποίηση έργων και σχετικών παρεμβάσεων (500 χιλ. ευρώ) στον χώρο, καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού άθλησης στο υπαίθριο τμήμα (50 χιλ. ευρώ).

Επί της ουσίας, οι εργασίες ασφαλτόστρωσης, περαιτέρω εσωτερικών διαμορφώσεων, οι διαγραμμίσεις για να προσδιορίζονται με ακρίβεια οι διαθέσιμες θέσεις προς στάθμευση από τους οδηγούς και ο επαρκής και κατάλληλος φωτισμός του χώρου, θα αναβαθμίζουν αισθητά τη σημερινή κατάσταση και ο Δήμος θα αποκτήσει επίσημα ένα αδειοδοτημένο parking.

Στις απαντήσεις του βέβαια, δεν παρέλειψε να σχολιάσει την αναγκαιότητα της σύνδεσής του με τη δημοτική συγκοινωνία, κάτι που δεν πέτυχε η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Θετική αποτίμηση

Ειδικότερα, ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε για την απόδοση που είχε ο χώρος τη θερινή περίοδο, οπότε και οι ανάγκες για στάθμευση κοντά στην Ερμούπολη υπήρξαν για μία ακόμη χρονιά, εξαιρετικά αυξημένες.

“Έχουμε εικόνα για το πως λειτούργησε μέχρι στιγμής. Αρχικά να πω ότι έχει γίνει μία πρόχειρη παρέμβαση στο συγκεκριμένο οικόπεδο που αγοράστηκε προσφάτως από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνέχεια προσπαθειών και κινήσεων από τη νυν Δημοτική Αρχή, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες του καλοκαιριού κυρίως. Απ΄ ό,τι φάνηκε λειτούργησε πολύ καλά. Προσωπικά έχω κάνει αρκετές επισκέψεις στο σημείο, σε διάφορες ώρες της ημέρας”, ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας πως, “ήταν υπερπλήρες από οχήματα”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “αυτό σημαίνει ότι έχει δώσει “ανάσα” και στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και γενικά στην Ερμούπολη. Απ΄ όσο γνωρίζω και συζητώ, αρκετός κόσμος στάθμευε αλλά και σταθμεύει προκειμένου να επισκεφθεί το ιστορικό κέντρο”. Εξήγησε μάλιστα πως το parking υποδέχεται περίπου 200 οχήματα.

Νέα κατεύθυνση για καλύτερη λειτουργία

Ακολούθως μίλησε για τις πρώτες παρεμβάσεις που έκανε ο Δήμος ώστε ο χώρος να λειτουργήσει σε πρώτο επίπεδο, ενώ “αποκάλυψε” τις επόμενες κινήσεις για την καλύτερη λειτουργία του.

“Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει αυτή τη στιγμή είναι προσωρινές. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο parking έχει γίνει και πρόταση στο ΣΒΑΑ, δηλαδή πρόταση για το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να γίνει μία προσεκτική διαμόρφωση και οργανωμένη. Αυτή η διαμόρφωση θα περιλαμβάνει ασφαλτόστρωση, διαμόρφωση χώρων πρασίνου σε κάποια τμήματα και ενδεχομένως να γίνει κι ένας μικρός αθλητικός χώρος για σκέιτμπορντ, κάτι που το έχουν ζητήσει πολλά παιδιά. Γι' αυτό βέβαια θα χρειαστεί να αποφασίσει η επόμενη Δημοτική Αρχή”, ανέφερε, λέγοντας βέβαια πως, στο εξής, “πρώτο βήμα είναι να εκπονηθεί μία μελέτη που θα αφορά στον τρόπο οργάνωσης του parking στη Λαλακιά ώστε να είναι σωστό και αδειοδοτημένο, με διαγραμμίσεις, ασφαλτόστρωση, φωτισμό και όσα απαιτούνται”.

Ερωτηθείς για τον χρόνο που εκτιμά ότι αυτό θα είναι εφικτό, σημείωσε τα παρακάτω. “Αυτό βέβαια δεν θα γίνει άμεσα, γιατί στοχεύουμε στη λήψη ευρωπαϊκών πόρων και θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να “τρέξουν” όλα αυτά. Στην ίδια πρόταση όμως, ο Δήμος ζητά και ανάπτυξη αστικών μονοπατιών, κάτι που σημαίνει πως όσοι σταθμεύουν στο συγκεκριμένο parking, θα μπορούν να γνωρίζουν από ποια διαδρομή θα οδηγηθούν στο κέντρο της Ερμούπολης, πιο σύντομα”.

Σύνδεση με mini bus

Ακολούθως ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε για τη σύνδεσή του με τη δημοτική συγκοινωνία, ώστε ο κόσμος να μεταβαίνει αμεσότερα στο κέντρο.

“Η επόμενη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να δει κάποια στιγμή και τη σύνδεση του parking με τη δημοτική συγκοινωνία. Πιστεύω με την απόκτηση των ηλεκτρικών λεωφορείων που η μετακίνηση θα είναι πιο φθηνή και συμφέρουσα, θα υπάρξει θετική εξέλιξη”, τόνισε, γνωστοποιώντας και τις προσπάθειες προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων.

“Να υπενθυμίσω πως από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έχει υπάρξει έγκριση για την προμήθεια τριών μικρών ηλεκτρικών λεωφορείων, ενώ μέσω του ΣΒΑΑ ζητάμε ακόμη δύο. Θέλω να πιστεύω ότι μειώνοντας το κόστος, θα μπορεί να υπάρξει η σύνδεση με το συγκεκριμένο parking”, επανέλαβε, λέγοντας τέλος πως είναι ικανοποιημένος από την αγορά της Δημοτικής Αρχής.

Το βλέμμα και στα χωριά

“Σαφώς και είμαι ικανοποιημένος από τη συγκεκριμένη αγορά”, δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τέλος πως παρόμοιες αγορές δίνουν λύσεις και στα χωριά της Σύρου.

“Και με την αγορά του parking του Κινίου. Να μην ξεχνάμε ότι και στο Κίνι, παρότι υπάρχουν κι άλλοι χώροι parking, κανένας δεν είναι ιδιόκτητος και ανά πάσα στιγμή, αν πουληθούν ή αξιοποιηθούν διαφορετικά από τους ιδιοκτήτες τους, δεν θα υπάρχει χώρος για στάθμευση. Ήταν δύο αγορές που και την περιουσία του Δήμου αύξησαν και έχουν δώσει λύσεις στο μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα που έχουμε και στην Ερμούπολη και στα χωριά. Ελπίζω να προχωρήσει και η αγορά parking στον Φοίνικα, γιατί κι εκεί χρειάζεται να υπάρξει “ανάσα””, πρόσθεσε, τονίζοντας πως, “οι αγορές που έγιναν δείχνουν από μέρους μας πως αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και στην πράξη, προσπαθήσαμε στο μέτρο του εφικτού, να δώσουμε λύσεις στο κυκλοφοριακό. Σίγουρα πρέπει να γίνουν ακόμη κι άλλα βήματα”.