Προμήθεια από ίδιους πόρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Σύρος: Δύο ακόμη συστήματα βυθιζόμενων κάδων

Η τοποθέτησή τους θα γίνει όπισθεν του Πνευματικού Κέντρου και στη Λαλακιά, πλησίον της εισόδου του νέου parking

Τη βελτίωση της εικόνας σημείων εντός και εκτός Ερμούπολης που μέχρι σήμερα επιβαρύνονται σοβαρά από τον μεγάλο όγκο απορριμμάτων και ανακύκλωσης, επιδιώκει να πετύχει η Δημοτική Αρχή, η οποία προσανατολίστηκε στην προμήθεια δύο νέων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων, αξιοποιώντας πόρους από το ταμείο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σύμφωνα με όσα θα αναφέρει στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Πιταούλης, οι διαδικασίες προχώρησαν και ο ανάδοχος του διαγωνισμού με προσφορά 154.100 ευρώ, θα προβεί προσεχώς στη σχετική προμήθεια.

Η αντικατάσταση κοντέινερ και παλαιών κάδων με τα νέα συστήματα βυθιζόμενων κάδων, οδηγούν τη Σύρο σε μία νέα εποχή όσον αφορά το επίπεδο διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με όσα επισημαίνει μέσω των δηλώσεών της στην “Κοινή Γνώμη”, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη.

Επιλογή σημείων αναλόγως της επιβάρυνσης

Σε συνέχεια της λειτουργίας των τριών πρώτων συστημάτων στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, αλλά και στην παιδική χαρά πλησίον του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, η κ. Πρίντεζη γνωστοποιεί τις επόμενες κινήσεις του Δήμου.

“Ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής μετά από έρευνα των υπευθύνων είναι συγκεκριμένος. Οι υπεύθυνοι του Τμήματος γνωρίζουν την επιβάρυνση στα σημεία και έκαναν προτάσεις. Άρα, προχωρούμε στην προμήθεια για να τοποθετηθεί ένα σύστημα όπισθεν του Πνευματικού Κέντρου, που και εκεί υπάρχει σήμερα, ένα κοντέινερ και κάδοι ανακύκλωσης. Έχει μεγάλη επιβάρυνση αυτό το σημείο”, σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως για την τοποθέτησή τους επειδή θα απαιτηθεί “άνοιγμα” του σημείου γίνονται και όλες οι άλλες απαραίτητες διαδικασίες για να μην υπάρξει θέμα με δίκτυα.

“Ήδη έχουμε αποστείλει επιστολές στη ΔΕΗ και τη ΔΕΥΑΣ ώστε να γίνει έλεγχος για τυχόν δίκτυα και καλώδια βασικά, που υπάρχουν υπόγεια σε αυτό το σημείο”, πρόσθεσε, μιλώντας παρακάτω για το δεύτερο σημείο που θα τοποθετηθεί το άλλο σύστημα.

“Επίσης, το δεύτερο σύστημα – που το δικό μου σκεπτικό υπαγόρευε να μπει στους Τρεις Ιεράρχες γιατί κι εκεί υπάρχει μία επιβάρυνση -, θα μπει στη θέση Λαλακιά, στην είσοδο του νέου parking που αγόρασε και διαμόρφωσε ο Δήμος μας”, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “αν και αντικαταστήσαμε τους παλιούς με τους νέους κάδους, δεν παύει η κατάσταση να μην είναι η καλύτερη. Άρα, πρέπει αυτή την εικόνα να την αλλάξουμε”.

Θετικό πρόσημο για τα πρώτα συστήματα

Η κ. Πρίντεζη απάντησε αναφορικά και με τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής για τη λειτουργία και “απόδοση” των πρώτων συστημάτων. “Είμαστε πρωτεύουσα του νομού με πολλά άτομα που μένουν στο νησί. Προχωρούμε στο μέλλον σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Μέσω του Πράσινου Ταμείου έχουμε προμηθευτεί κάδους, δηλαδή βυθιζόμενα συστήματα. Μέχρι στιγμής πάμε ικανοποιητικά καλά. Έχουν αλλάξει την εικόνα της παραλίας μας, ειδικά τις πρωινές ώρες κατά 90%”, υποστηρίζει, σημειώνοντας μάλιστα πως, “εμείς που ασχολούμαστε με την καθημερινότητα της πόλης, δεν διαπιστώνουμε πλέον λεκέδες από σακούλες στα μάρμαρα. Όλη αυτή η κατάσταση έχει σταματήσει. Έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και έχουν σταματήσει τα μικρά “βουνά” ανακυκλώσιμων υλικών έξω από τους κάδους”.

Εκτός των ανωτέρω, σχολίασε ακόμη πως, “η εικόνα που είχαμε παλαιότερα είναι γνωστή σε όλους” και όπως τόνισε παρακάτω, “έχει σταματήσει να υπάρχει το ογκώδες κοντέινερ στην παραλία που δυστυχώς και σε αυτό βλέπαμε και σακούλες και υγρά απόβλητα”. Όπως η κ. Πρίντεζη σημείωσε, “σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προχωρούμε με επιτυχία”.

Πρόβλημα με το γυαλί

Ωστόσο, επεσήμανε πως υπάρχουν και επιχειρήσεις που δεν διαχωρίζουν το γυαλί από την υπόλοιπη ανακύκλωση. “Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε περιθώριο βελτίωσης. Πρέπει να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση σχετικά με άλλον τρόπο περισυλλογής του γυαλιού, γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις, γνωστές και μεγάλες που τήρησαν τα προβλεπόμενα και τα τηρούν συστηματικά. Επιχειρήσεις που είναι στο λιμάνι της Ερμούπολης και πάντα είναι ένα βήμα μπροστά από την εποχή τους.

Όμως υπάρχουν και επιχειρήσεις που δεν μπορούν με τίποτα να κατανοήσουν, λέγοντάς μας πως πάνω στον φόρτο εργασίας, δεν μπορούν να διαχωρίζουν το γυαλί”.

Σύμφωνα με την κ. Πρίντεζη, “δεν επιτρέπεται το 2023, να λένε ορισμένοι ότι δεν θέλουν να ανακυκλώνουν. Αυτά τα παιδιά να γνωρίζουν πως “χτίζουν” το μέλλον μας και αν θέλουμε κάτι καλύτερο, θα πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε τις επιταγές της σύγχρονης εποχής και πραγματικότητας. Πρέπει να κατανοήσουν πως το γυαλί πρέπει να είναι ξεχωριστά από το απόρριμμα”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, από την επόμενη χρονιά, λογικά η αποκομιδή του γυαλιού θα γίνεται διακριτά. “τα μαγαζιά της παραλίας έχουν μεγάλο όγκο σε γυαλί. Από του χρόνου θα μαζεύεται ξεχωριστά. Αυτό το έχει κάνει η Αντίπαρος με επιτυχία. Θα το κάνουμε κι εμείς”.

Η Σύρος οφείλει να “τρέξει” μπροστά”

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις της, ανέφερε πως, ο Δήμος αναμένει και νέα προμήθεια τριών επιπλέον συστημάτων μέσα από χρηματοδοτικό πρόγραμμα. “Στο μέλλον ο Δήμος θα προχωρήσει. Περιμένουμε άλλα τρία συστήματα μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Αναμένουμε τι θα γίνει για να προχωρήσουμε. Περιμένουμε και δύο οχήματα δορυφορικά και 100 καφέ κάδους βιοαποβλήτων. Προχωράμε μπροστά”, σημείωσε, εξηγώντας πως όποια κι αν είναι η επόμενη Δημοτική Αρχή, οφείλει να ακολουθήσει την εποχή.

“Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι δημοτικοί συνδυασμοί έχουν κάνει αναφορά και πρόβλεψη στο πρόγραμμά τους για τα σύγχρονα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων. Δεν γνωρίζω τι κάνουν, όμως ένα ξέρω. Δεν γίνεται όταν ο Δήμος κάνει μία καλή αρχή σε αυτό τον τομέα, να υπάρξει κάποιος δήμαρχος ή Δημοτική Αρχή που θα μας γυρίσει πίσω. Δεν ταιριάζει αυτό στο νησί μας. Η άποψή μου είναι πως πρέπει να πάμε μπροστά”, σημείωσε η κ. Πρίντεζη, κλείνοντας τις απαντήσεις της.