Ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ώστε να υπάρξει το απαραίτητο προσωπικό στο νησί

Από το 2024 επιστρέφει η δημοτική αστυνομία

“Καίνε” τα θέματα αυθαίρετης κατάληψης δημόσιων χώρων και παράνομης στάθμευσης

Δημοτική αστυνομία αποκτά από το 2024 ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να ελέγξει τα θέματα της παράνομης στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο, αλλά και της αυθαίρετης κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων.

Ουσιαστικά, η Δημοτική Αρχή μέσω του ΑΣΕΠ θα μπορέσει να καλύψει έξι θέσεις δημοτικών αστυνόμων, ενώ αμεσότερα από τα αποτελέσματα αυτού του διαγωνισμού, θα αποκτήσει έναν ακόμη, μέσω μετακίνησης από άλλη Υπηρεσία προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως από το επόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει τουλάχιστον ένας δημοτικός αστυνόμος, ο οποίος θα κληθεί σε πρώτο επίπεδο μόνος του να διαχειριστεί φλέγοντα ζητήματα της Ερμούπολης.

Μέχρι στιγμής, τους όποιους ελέγχους για αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, τους πραγματοποιούν μέλη αρμόδιας Επιτροπής στον Δήμο, τα οποία είναι επιφορτισμένα με παράλληλα καθήκοντα.

Επιτροπή με περιορισμένες αρμοδιότητες

Πρόσφατη απόφαση για την αντικατάσταση αυτών των μελών της Επιτροπής των ελέγχων έλαβε η Δημοτική Αρχή. Σχετικά με τα παραπάνω, αλλά και με τον περιορισμένο ρόλο αυτής, έδωσε απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

“Με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, οι αρμοδιότητές της ασκούνται επί της ουσίας από την Ελληνική Αστυνομία και μπορούν και παράλληλα να ασκούνται από δημοτικούς υπαλλήλους. Οι Επιτροπές αυτές έχουν οριστεί από την αρχή της θητείας και κατά καιρούς μπορούν να ανανεωθούν αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών. Εν προκειμένω λοιπόν, έγινε μία αλλαγή σε σχέση και με τη στελέχωση της Επιτροπής της συγκεκριμένης, επειδή έχει έρθει νέο προσωπικό που θα μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερα την Επιτροπή και τις ανάγκες, αλλά και επειδή τα προηγούμενα μέλη ήθελαν να αποχωρήσουν”, διευκρίνισε ο κ. Πιταούλης για τις πρόσφατες αλλαγές προσώπων στην Επιτροπή, λέγοντας μάλιστα πως, “η Επιτροπή καταγράφει την παράβαση σε σχέση με τη νομοθεσία. Στη συνέχεια η Υπηρεσία κατά την έκθεση ελέγχου της Επιτροπής προχωρά στην επιβολή των σχετικών κυρώσεων. Η συγκεκριμένη Επιτροπή δεν αφορά στο παράνομο παρκάρισμα αλλά στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων”.

Αναφορικά με το αν έχουν υπάρξει έλεγχοι μέχρι στιγμής, πρόσθεσε πως, “αυτή η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει ελέγχους. Φέτος όχι εκτεταμένους αλλά πραγματοποιεί σε σχέση με τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων. Είτε μετά από κάποια καταγγελία, είτε μετά από σχετική εντολή ελέγχου που δίνεται από κάποιον αιρετό”.

Προς απόκτηση έξι δημοτικών αστυνόμων

Αναφορικά με το μείζον θέμα της απόκτησης Δημοτικής Αστυνομίας, ο Γιάννης Πιταούλης μίλησε για την πρόσληψη έξι ατόμων, εντός του 2024.

“Ο Δήμος έχει δεσμεύσει έξι θέσεις για στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίες θα καλυφθούν από σχετικό διαγωνισμό που θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ. Πρόκειται για μία διαδικασία που θα γίνει για όλους τους Δήμους της χώρας. Ευελπιστούμε ότι την επόμενη χρονιά, οι θέσεις αυτές θα έχουν καλυφθεί και άρα, η επόμενη Δημοτική Αρχή θα έχει ένα ουσιαστικό “εργαλείο” για να μπορεί να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου”, ανέφερε, εξηγώντας παράλληλα πως, “αυτή τη στιγμή είτε ζητώντας από την Ελληνική Αστυνομία να ασκήσει και έξτρα αρμοδιότητες παράλληλα με όσες άλλες έχει ήδη, είτε από τους δημοτικούς υπαλλήλους παράλληλα με όποιες άλλες αρμοδιότητες έχουν, δεν μπορούν να αποδώσουν πλήρως αυτό που θα θέλαμε”. Ως εκ τούτου, τόνισε πως ο Δήμος αναμένει εναγωνίως την απόκτηση αυτών των δημοτικών αστυνόμων.

Άμεσα η μετακίνηση

Επιπλέον, μίλησε και για μία μετακίνηση δημοτικού αστυνόμου, η οποία θα είναι ένα πρώτο άμεσο βήμα. “Έχουν διατεθεί παραπάνω πιστώσεις προκειμένου να υπάρξει μεταφορά ενός δημοτικού αστυνόμου από άλλη Υπηρεσία, στον Δήμο μας. Αυτό, εκτιμώ πως θα υλοποιηθεί αρκετά πιο γρήγορα”, τόνισε, ενώ πρόσθεσε δε, πως, “σαφώς δεν μπορεί να πει κανείς ότι με ένα άτομο θα στελεχωθεί πλήρως η Δημοτική Αστυνομία”. Ωστόσο, εξήγησε πως, “εκτιμούμε ότι η παρουσία ακόμη κι ενός ατόμου, θα δώσει τη δυνατότητα οι Επιτροπές αυτές να λειτουργούν λίγο καλύτερα και να υπάρξει μία παρέμβαση στην πόλη, ώστε ζητήματα στα οποία δεν ανταποκρινόμαστε όπως θα έπρεπε, να έχουν μία καλύτερη αντιμετώπιση”.

Ερωτηθείς να προσδιορίσει χρονικά, πότε θα γίνει αυτή η μετακίνηση, σημείωσε: “Έχουμε καταχωρήσει τις πιστώσεις στον δημοτικό προϋπολογισμό. Ίσως μέχρι το τέλος της χρονιάς (2023) να έχει έρθει. Όμως ίσως και όχι επειδή ακριβώς είμαστε σε προεκλογική περίοδο και κάποιες μετακινήσεις ή αλλαγές προσωπικού δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα. Αν δεν πραγματοποιηθούν στην τρέχουσα χρονιά, θα έλεγα ότι στην αρχή της επόμενης (2024) θα μπορούσε να υλοποιηθεί”.

Πρακτικά, ο Γιάννης Πιταούλης ανέφερε πως, “θεωρητικά για το επόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει ένας δημοτικός αστυνόμος που θα μπορεί να παρέμβει λίγο παραπάνω. Δεν θα μπορεί να διαχειριστεί και να καλύψει τα προβλήματα στο σύνολό τους, αλλά μπορεί να υπάρξει μία παρέμβαση εκεί που επιθυμεί η Δημοτική Αρχή”.

Έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας”

Τέλος, μίλησε για το πρόβλημα που καταγράφηκε φέτος με αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων και παράνομης στάθμευσης. “Συνολικά βλέπουμε ότι υπάρχει ένα θέμα. Είτε για τις καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων, είτε για την κυκλοφορία και το παράνομο παρκάρισμα. Ακόμη και ο σεβασμός στον ΚΟΚ βλέπουμε ότι δεν υπάρχει. Δεν τηρείται. Αυτό δείχνει πως ο κάθε ένας εφαρμόζει τον νόμο κατά βούληση. Εκεί χρειάζεται έλεγχος. Ό,τι περνούσε από το χέρι μας το έχουμε κάνει”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος, καταλήγοντας στο θέμα.