Σύρος Εξ Αρχής: Ο συνδυασμός για το Μεταφορικό Ισοδύναμο και τον συλλογικό τρόπο αντίδρασης

  • Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023 - 07:25

Ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για ουσιαστική κατάργηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, εξέδωσε η δημοτική παράταξη “Σύρος Εξ Αρχής”, η οποία, μάλιστα, κάνει λόγο για ανάγκη συλλογικού τρόπου αντίδρασης, προκειμένου να μην χαθεί ένα κεκτημένο των νησιωτών.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του συνδυασμού “Σύρος Εξ Αρχής”:

“Στις 30 Σεπτεμβρίου συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος οφειλών του κράτους προς τους νησιώτες για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για λειτουργική κατάργηση του Μέτρου που είχε θεσπιστεί το 2018. Τότε λοιδορήθηκε από την αντιπολίτευση (ΝΔ) ως «επίδομα» (με αρνητική χροιά) και το αυτό επανέλαβε ο προηγούμενος υπουργός ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης όταν ανέλαβε: «Ήταν επιδοματικού χαρακτήρα μέτρο, δεν συνιστά μεταρρύθμιση, θα το αξιολογήσουμε ξανά» (21.1.20).

Είναι σαφές, ότι αν δεν καταργήθηκε έκτοτε τυπικά, αυτό οφείλεται στην αντίδραση που ξεσήκωσε εκείνη η δήλωση. Έχει καταργηθεί όμως στην πράξη: Η ουσία του μέτρου ήταν να λαμβάνει ο νησιώτης μέρος του εισιτηρίου αμέσως μετά το ταξίδι, ώστε να μη διστάζει να μπει στο πλοίο. Αν ξέρει ότι θα πληρωθεί δώδεκα μήνες αργότερα, προφανώς θα το σκεφτεί σοβαρά να ταξιδέψει. Οι νησιώτες το καταλαβαίνουμε χωρίς επεξηγήσεις.

Μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική διεκδίκηση στις παρούσες συνθήκες; Ως δημοτική παράταξη είμαστε βέβαιοι -ωστόσο αυτή η διεκδίκηση δεν μπορεί να συνοψίζεται στην έκδοση τυπικών διαμαρτυριών δήμων και επιμελητηρίων προς το αρμόδιο υπουργείο. Όπως σε πολλά ζητήματα, για να ακούσει κάτι η κυβέρνηση (και κάθε κυβέρνηση) χρειάζεται πραγματική κινητοποίηση, μέσα κι έξω από το υπουργείο ταυτόχρονα. Με μια συντονισμένη δράση και κινητοποίηση πολλών νησιωτικών δήμων, στην οποία θα «μπουν» όλα τα σωματεία και οι σύλλογοι. Γιατί δεν έχει επιχειρηθεί ως τώρα;

Η απάντηση βρίσκεται στην πολιτική των εκλεγμένων αρχών. Πολλές, ανάμεσά τους και η Περιφέρεια, έχουν ξεκάθαρα ισχυριστεί ότι «δεν τους ενδιαφέρει το μέτρο» το οποίο μάλιστα έχουν χαρακτηρίσει «καθρεφτάκι» (σε ιθαγενείς...) που «δόθηκε ως αντιστάθμισμα της κατάργησης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ».

Δεν είναι αλήθεια, η κατάργηση των συντελεστών ήταν μνημονιακή υποχρέωση. Το μέτρο αντίθετα, μια διεκδίκηση δεκαετιών που επιτέλους ικανοποιήθηκε. Όταν όμως ξεκινάει κανείς από εκεί, με τέτοιες αντιλήψεις, πώς θα το διεκδικήσει;

Οι επόμενες δημοτικές αρχές πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση υπέρ του Μεταφορικού Ισοδύναμου, έτοιμες να συντονιστούν για να φέρουν αποτέλεσμα.

Σε αυτό θα ήταν καλό από σήμερα να πάρουν όλοι θέση”.