Σύρος: Παρουσίαση επενδυτικού project για το ιστορικό ακίνητο του κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη στην πλατεία Μιαούλη

Επένδυση με προοπτική για το “Κυκλαδικόν”

Θετικές εξελίξεις ανακοίνωσε ο πρόεδρος της διοικούσας Επιτροπής και χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γ. Λεονταρίτης

Μία σημαντική επένδυση της τάξης των 5,5 - 6 εκατ. ευρώ για το ιστορικό ακίνητο “Κυκλαδικόν” του κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη απέναντι από την πλατεία Μιαούλη, βρίσκεται στα “σκαριά”, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε επισήμως χθες, ο πρόεδρος της διοικούσας Επιτροπής και χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης.

Πλαισιωμένος από τους μετόχους της εταιρείας K X Investments Α.Ε., Ιάκωβο Καπόνε – Δούμα, Νικόλαο Κορωναίο και Γιάννη Κορωναίο, που φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν το ακίνητο, να προχωρήσουν σε αποκαταστάσεις και να το μετατρέψουν σε ένα 5αστερο ξενοδοχείο που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου παροχές και σε αυτό θα λειτουργούν και επιχειρήσεις εστίασης, ο κ. Λεονταρίτης έκανε παρουσίαση του επενδυτικού project.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, θα προχωρήσει άμεσα η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στην εταιρεία και τη Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος για παραχώρηση του ακινήτου για 50 χρόνια και η επένδυση θα αφορά σε λειτουργία εξαιρετικά ποιοτικών κλινών (17 – 19 δωμάτια), καθώς και σε άλλες παροχές όπως spa κ.α..

Οι μέτοχοι τόνισαν εξ αρχής πως η επένδυση θα γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ θα κατατεθεί πρόταση και στον επόμενο αναπτυξιακό νόμο, ωστόσο, διαβεβαίωσαν πως ακόμη και να μην προχωρήσει η πρόταση, υπάρχουν κεφάλαια που θα υποστηρίξουν συνολικά την υλοποίηση του project.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λεονταρίτης υπογράμμισε το γεγονός πως θα παρακολουθεί στενά την επένδυση, καθώς και όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και το στάδιο των εγκρίσεων από το Υπ. Πολιτισμού ώστε να κερδηθεί χρόνος.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις επεσήμαναν πως, αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε η επένδυση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το 2027.

Τη συνέντευξη Τύπου παρακολούθησαν και τα μέλη της Διοικούσας του Κληροδοτήματος που εκπροσωπούν τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, Παναγιώτης Κουταβάς και Νίκος Φωτεινιάς.

Σημαντική ημέρα για ένα σπουδαίο ακίνητο

Μιλώντας για το επενδυτικό σχήμα που θέλει να αξιοποιήσει το ακίνητο της Άννης Κουτσοδόντη απέναντι από την πλατεία Μιαούλη, ο κ. Λεονταρίτης επεσήμανε τα εξής: “Είναι ένα επενδυτικό σχέδιο το οποίο αφορά στο ιστορικό κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη. Είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τη Σύρο. Ιστορική θα τη χαρακτηρίσουμε την ημέρα που θα υπογραφεί το οριστικό συμβόλαιο, μετά την επικύρωση από την Αποκεντρωμένη, της πρότασης η οποία ήδη έχει κατατεθεί και η οποία με την έγκρισή της θα “ανοίξει” τον δρόμο για την υλοποίηση ενός μεγαλεπίβολου επενδυτικού σχεδίου, το οποίο αδιαμφισβήτητα θα αναβαθμίσει την ποιότητα, την εικόνα και την προοπτική της Ερμούπολης και της Σύρου”.

Σύμφωνα με όσα τόνισε, “γνωρίζουμε όλοι ότι το συγκεκριμένο ακίνητο παραμένει αναξιοποίητο για 50 ολόκληρα χρόνια” και ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “είναι ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα και το αποδεικνύει ο χρόνος που έχει προηγηθεί και έχει μείνει αναξιοποίητο. Αυτό αποδεικνύει ο χρόνος ότι ήταν ένα δύσκολο επενδυτικό σχέδιο”.

Σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει μετουσιωθεί σε πράξη πλέον, ο κ. Λεονταρίτης πρόσθεσε: “Έχουμε σήμερα τη χαρά και την τύχη κάποιοι άνθρωποι να έχουν οραματιστεί μέσα από αυτό το κτήριο μία αναγέννηση της Ερμούπολης μέσα από την υλοποίηση των δικών τους επενδυτικών σχεδίων, τα οποία και θα μας παρουσιάσουν. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι Συριανοί θα είναι χαρούμενοι από αυτή την επένδυση που περιμέναμε όλοι”. Ο ίδιος δε, τόνισε πως με την εν λόγω επένδυση θα υπάρξει αλλαγή της σημερινής εικόνας της πλατείας Μιαούλη και η περιοχή γενικότερα θα γνωρίσει ανάπτυξη.

Επένδυση για Συριανούς και επισκέπτες

Από την πλευρά του, ο ένας εκ των μετόχων στο επενδυτικό σχήμα, Ιάκωβος Καπόνε – Δούμας, ξεκαθάρισε πως η επένδυση δεν θα γίνει προς οικονομικό όφελος αυστηρά, αλλά για την παροχή υψηλών υπηρεσιών στο πεδίο της φιλοξενίας στη Σύρο.

“Δεν θέλουμε να κάνουμε απλά ένα ξενοδοχείο, θέλουμε να γίνει ένα κέντρο φιλοξενίας για το νησί και των Συριανών και των τουριστών. Θέλουμε όσοι έρχονται να απολαμβάνουν μία μοναδική εμπειρία μέσα σε αυτό το μοναδικό κτήριο που είναι τόσα χρόνια ανεκμετάλλευτο και είναι σημείο κατατεθέν. Απώτερος στόχος είναι το καλό του νησιού και του τόπου”, ανέφερε εξ αρχής, ενώ ένας ακόμη μέτοχος ο Γιάννης Κορωναίος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος στην τοποθέτησή του.

“Από την πλευρά μας δεν το βλέπουμε μόνο επενδυτικά. Έχουμε συναισθητικούς δεσμούς με το νησί. Ο κ. Καπόνε έχει σπίτι στη Σύρο, εμείς έχουμε καταγωγή από τη Σύρο από την πλευρά της γιαγιάς μας. Η οικογένειά μας έχει επενδύσει στη Σύρο στο παρελθόν. Είμαστε στην ευχάριστη θέση κι εμείς τώρα, να μπορέσουμε να βάλουμε το λιθαράκι μας στη Σύρο. Και θέλουμε να την αναδείξουμε όχι μόνο στις Κυκλάδες αλλά και γενικότερα σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε, λέγοντας μάλιστα πως με αυτή την επένδυση θα υπάρξουν θέσεις εργασίας.

“Με το ακίνητο αυτό, δεν θα κάνουμε μόνο εξαιρετική δουλειά για συντηρήσεις και αποκατάσταση, αλλά θα δημιουργήσουμε και θέσεις εργασίας. Θέλουμε οι περισσότεροι άνθρωποι που θα δουλέψουν στο ακίνητο αυτό, να είναι από το νησί”, διαβεβαίωσε, σημειώνοντας τέλος πως, “ευχαριστούμε όλες τις πλευρές και την Αποκεντρωμένη που μας έχουν βοηθήσει ως σήμερα ώστε να μπορούμε να μιλάμε γι αυτή την επένδυση δημοσίως”.

Τα επόμενα βήματα μέχρι το έργο

Σχετικά με τη διασφάλιση του Κληροδοτήματος, ο κ. Λεονταρίτης ανέφερε πως, “έχουμε φροντίσει από τη δική μας πλευρά να θέσουμε τους απαραίτητους όρους για να διασφαλίσουμε την επίτευξη του εγχειρήματος”. Τόνισε πως υπάρχει ένα προσύμφωνο και πως η παραχώρηση του ακινήτου θα είναι για 50 χρόνια ενώ υπάρχει και εγγυητική 150 χιλ. ευρώ.

Αναφορικά δε με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες μέχρι να εκκινήσει το έργο, περιέγραψε τα εξής: “Από την ημέρα υπογραφής της οριστικής σύμβασης, η εταιρεία έχει την υποχρέωση εντός 8 μηνών να καταθέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού τη μελέτη για την επένδυση. Από την ημερομηνία έγκρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού, υπάρχει υποχρέωση εντός ενός μηνός να κατατεθεί η εγκεκριμένη μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Ερμούπολης και στην Πολεοδομία προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες για την έγκριση της αρχιτεκτονικής άδειας. Κι από την ημέρα που η Πολεοδομία θα εγκρίνει την οικοδομική άδεια υπάρχει ένα διάστημα οκτώ μηνών το ανώτερο που θα πρέπει να εγκατασταθεί ο εργολάβος”.

Κλείνοντας στο θέμα, ο κ. Λεονταρίτης ανέφερε πως, “αυτές οι ημερομηνίες είναι απαραβίαστες. Οποιαδήποτε παραβίαση του χρόνου υπάρξει σε αυτές τις ημερομηνίες, μπορεί η Διοικούσα Επιτροπή να πάει σε διάλυση της σύμβασης”.

Ετικέτες: