“Κλεισμένα” περίπου 210 ραντεβού μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη

Αυξημένη ζήτηση στη Σύρο για τις νέες ταυτότητες

Ομαλά η έκδοσή τους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας

Με σταθερό ρυθμό προχωρά η έκδοση των νέων ταυτοτήτων και στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση και τα ραντεβού είναι “κλεισμένα” μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη.

Πρακτικά, από τη Δευτέρα μέχρι και χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση που είχε η “Κοινή Γνώμη” από τον υπεύθυνο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου στη Σύρο, αστυνόμο, Πέτρο Βασιλάκη, έχουν εκδοθεί ήδη 17 νέες ταυτότητες. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που θα καλούν από σήμερα για ραντεβού, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει διαθεσιμότητα από τα μέσα Νοέμβρη και μετά, καθώς μέχρι τότε έχουν προγραμματιστεί περίπου άλλα 210 ραντεβού.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα για όλη την πληροφόρηση και τη σχετική διαδικασία είναι η εξής: id.gov.gr.

Διαδικασία 20λεπτου

“Αυτή τη στιγμή, μέχρι και σήμερα έχουν εκδοθεί 17 νέες ταυτότητες. Τα ραντεβού είναι κλεισμένα μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου. Υπάρχει ενδιαφέρον, όπως και πανελλαδικά”, σχολιάζει αρχικά ο κ. Βασιλάκης, ο οποίος σημειώνει παράλληλα πως, “στο εξής όποιος βγάζει νέα ταυτότητα, θα γίνεται με αυτό το σύστημα”.

Σχετικά με το έργο από πλευράς Αστυνομίας, επεσήμανε πως η έκδοση νέας ταυτότητας έχει δύο τρόπους γιατί επιπλέον, μπορεί να απαιτηθεί και για πολίτη που έχει δηλώσει απώλεια ή και κλοπή αυτής. Ως εκ τούτου, η διαδικασία για την απλή περίπτωση απόκτησης της νέας ταυτότητας, συνοδεύεται από προγραμματισμό ραντεβού από τον πολίτη, ενώ στην άλλη περίπτωση αναλαμβάνει η Αστυνομία εξ αρχής.

“Ο ένας τρόπος είναι ότι ο πολίτης από μόνος του θέλει να ανανεώσει την ταυτότητά του. Γι αυτή την περίπτωση είναι ρυθμισμένο πανελλαδικά το σύστημα και βγάζει πέντε ταυτότητες σε εμάς στη Σύρο, την ημέρα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κλοπών, απωλειών ταυτοτήτων. Αυτές είναι κάτι έκτακτο και δεν μπορεί να τις ρυθμίσει ο πολίτης. Αυτά τα ρυθμίζει η Υπηρεσία όταν δηλωθεί η απώλεια ή η κλοπή”, αναφέρει, ενώ εξηγεί πως γενικά η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα για τους πολίτες που προσέρχονται στα γραφεία της Αστυνομίας.

“Περίπου ένα 20λεπτο είναι ο μέγιστος χρόνος που έχουμε προσδιορίσει εμείς ως χρόνο για να τη βγάλουμε. Ανάλογα και με τον κάθε πολίτη. Αν κάποιος φέρει μαζί του πιστοποιητικά, δεν χρειάζεται να τα ψάξει ο υπάλληλος εκείνη την στιγμή. Οπότε αυτό μειώνει τον χρόνο της έκδοσης. Εάν για παράδειγμα, βγάλει τη φωτογραφία στο φωτογραφείο και σταλεί και αυτή ηλεκτρονικά, πάλι, δεν θα βγάλει φωτογραφία στην Αστυνομία. Μπορεί βέβαια, να βγάλει φωτογραφία και ο αστυνομικός. Σίγουρα όσο πιο έτοιμοι έρχονται οι πολίτες, τόσο λιγότερος χρόνος απαιτείται για την έκδοση. Ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παραλαβή ταυτότητας εντός 5 ημερών

Ερωτηθείς, να αναφέρει σε πόσες ημέρες παραλαμβάνει ο πολίτης τη νέα ταυτότητα, ο Πέτρος Βασιλάκης εξηγεί με σαφήνεια πως απαιτείται διάστημα περίπου 5 ημερών.

“Η διαφορά που υπάρχει στην όλη διαδικασία σε σχέση με το παρελθόν είναι πως την ταυτότητα δεν την παραλαμβάνεις επί τόπου, αλλά έρχεται όπως και το διαβατήριο. Η διαδικασία για την έκδοση της νέας ταυτότητας γίνεται στους υπολογιστές. Δεν στέλνεται τίποτα με φυσική μορφή. Όλα ηλεκτρονικά. Άρα, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, καταλήγουν τα στοιχεία σε μία Υπηρεσία στην Αθήνα που είναι επιφορτισμένη να βγάλει τις ταυτότητες για όλη την Ελλάδα. Αυτό σε χρόνο απαιτεί περίπου πέντε ημέρες για να έρθει ο πολίτης να την παραλάβει από τη Σύρο”, υπογράμμισε, λέγοντας τέλος πως, όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα, οι πολίτες της Σύρου ανταποκρίνονται και κλείνουν ραντεβού.