Σε εξέλιξη οι απαραίτητες εργασίες από το πρωί του Σαββάτου, για την ασφάλεια πεζών και οδηγών

Άμεσα παρελθόν η επικινδυνότητα στου Λαδόπουλου

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες άρσης επικινδυνότητας στο παραθαλάσσιο αρχικά ακίνητο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, με ευθύνη της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), ώστε να απομακρυνθεί άμεσα ο σιδερένιος προστατευτικός εξοπλισμός και να γίνεται η μετακίνηση πεζών και οδηγών με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η εργολαβία με ευθύνη της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), που ανήκει το ακίνητο, εξελίσσεται ομαλά από το Σάββατο, ενώ ταυτόχρονα “τρέχει” και η διαδικασία για την παραχώρησή του, μέσω χρησιδανείου και για 25 χρόνια στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Υπενθυμίζεται πως το παραθαλάσσιο ακίνητο θα διατεθεί στον Δήμο για τη μετατροπή του σε ανοικτό πολιτιστικό χώρο, με το Δημοτικό Συμβούλιο μάλιστα, να έχει εγκρίνει ήδη το σχέδιο του χρησιδανείου αλλά και να έχει εντάξει το χώρο, στις προτάσεις για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, μέσω του ΣΒΑΑ.

Θα απομακρυνθούν τα σιδερένια προστατευτικά

“Εδώ και κάποια χρόνια είχε βγει πρωτόκολλο επικινδυνότητας από την Πολεοδομία και για τα δύο κτήρια του Λαδόπουλου. Είχαν γίνει κάποιες εργασίες στο παρελθόν, τις οποίες η Υπηρεσία μας δεν τις έκρινε επαρκείς για να προχωρήσει σε άρση της επικινδυνότητας. Οπότε, βάσει αυτών των δεδομένων, έγινε μελέτη από τον πρώην ΟΑΕΔ, νυν ΔΥΠΑ, ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα”, αναφέρει αρχικά στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Παράλληλα, για την εξέλιξη των εργασιών, προσθέτει, πως, “έγινε ο διαγωνισμός, υπήρξε ανάδοχος. Είχε κάνει και επαφή με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και είχε πει ότι όντως, τέλος Σεπτεμβρίου θα ξεκινούσε. Πράγματι, σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) με μεγάλη χαρά είδαμε πως έχουν ξεκινήσει οι εργασίες”.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στο πρώην εργοστάσιο, ο κ. Αληφραγκής επισημαίνει πως, “όλες οι εργασίες άρσης επικινδυνότητας είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο διαγωνισμός έγινε από τη ΔΥΠΑ και καμία ανάμειξη δεν έχει ο Δήμος. Απλά εμείς, είχαμε δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το ποιες είναι εκείνες οι εργασίες, που αν γίνουν, θα αρθεί η επικινδυνότητα”.

Υπενθυμίζει μάλιστα πως προ ετών είχαν γίνει και άλλες σχετικές εργασίες, ώστε να μην κινδυνεύουν πεζοί και οδηγοί. “Με τις πρώτες εργασίες είχαν μπει τα προστατευτικά σίδερα. Προ ετών είχαμε και την κατάρρευση του τοίχου, ευτυχώς χωρίς ατυχήματα. Γι αυτό δεν είχε αρθεί η επικινδυνότητα”, τόνισε, λέγοντας παρακάτω πως μετά την ολοκλήρωση αυτών των επεμβάσεων, θα απομακρυνθούν τα σιδερένια στοιχεία.

“Η μελέτη προβλέπει να γίνει πάκτωση των παραθύρων, να χτιστούν και να τοποθετηθούν κόντρα πλακέ για αισθητικούς λόγους, να απομακρυνθούν όλα τα σαθρά τμήματα και να “πέσει” ένα σενάζ. Θα κλειστεί καλά ο χώρος, προς τη θάλασσα. Όσον αφορά το επάνω κτήριο, θα γκρεμιστεί ο επικίνδυνος τοίχος που έχει πάρει κλίση και θα διατηρηθεί μόνο το δώμα που είναι σε καλή κατάσταση. Θα αντικατασταθούν οι πόρτες και θα γίνει μια καλή περίφραξη. Από το εσωτερικό θα απομακρυνθεί ό,τι επικίνδυνο υπάρχει”, ανέφερε για το έργο που γίνεται σήμερα, επισημαίνοντας πως, “με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει ασφάλεια γιατί είναι δρόμος κεντρικός με μεγάλη ροή. Αυτά όλα θα μας επιτρέψουν να αφαιρέσουμε και τα προστατευτικά που είναι στα πεζοδρόμια”. Από άποψη χρόνου, πρόσθεσε πως, “εκτιμώ ότι θα απαιτηθεί ένας μήνας. Ο διαγωνισμός ήταν 200 χιλ. ευρώ και υπήρξε έκπτωση”.

Περνάει” στον Δήμο

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις όσον αφορά την παραχώρηση, γνωστοποίησε τα ακόλουθα. “Το χρησιδάνειο έχει περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο. Έχει σταλεί στη ΔΥΠΑ για υπογραφή από τον αρμόδιο υπάλληλο. Προχθές είχαμε επικοινωνία. Είναι θέμα ημερών να το υπογράψουν και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το χρησιδάνειο είναι για 25 χρόνια με την προϋπόθεση να γίνει ανοικτός πολιτιστικός χώρος. Ήδη το έχουμε βάλει στις προτάσεις που καταθέσαμε για το ΣΒΑΑ. Και τη μελέτη και το έργο. Άρα, θα περιμένουμε να δούμε τι θα εγκριθεί και θα προχωρήσει η επόμενη Δημοτική Αρχή”. Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Μηνάς Αληφραγκής σχολίασε πως, “ευτυχώς, υπάρχει εξέλιξη για τον χώρο του Λαδόπουλου και αυτό είναι θετικό. Ήταν ένα μεγάλο άγχος στην Υπηρεσία μας”.