Συνέντευξη του υποψήφιου συμβούλου της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρου Ραουζαίου, από το συνδυασμό “Αναγέννησί μας”

“Με προσήλωση, έργα και αγάπη για την Κοινότητα Άνω Σύρου”

Με αστείρευτη αγάπη και μεράκι για την ιστορική Κοινότητα της Άνω Σύρου, δεσμεύεται πως θα συνεχίσει την πορεία του στα κοινά του τόπου ο Πέτρος Ραουζαίος, - αν ανανεώσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους οι δημότες -, ο οποίος συμπορεύεται με το συνδυασμό “Αναγέννησί μας” και τον Αλέξη Αθανασίου, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Ραουζαίος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τους λόγους που τον ωθούν στη νέα υποψηφιότητά του για την Κοινότητα της Άνω Σύρου, μετά από μία θητεία καλής προεδρίας που είχε και για την οποία έκανε απολογισμό.

  • Παραμένετε ενεργός πολίτης που ασχολείται με τα κοινά και στοχεύετε σε μία επανεκλογή σας στις δημοτικές εκλογές με τον Αλέξη Αθανασίου και το συνδυασμό “Αναγέννησί μας”. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους επιθυμείτε να συνεχίσετε και ποιο το μήνυμά σας προς τους δημότες;

“Μετά από τέσσερα χρόνια ως πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου αυτό που θέλω είναι να μου δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρώσω το έργο που ξεκίνησα μαζί με τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου στην ιστορική Κοινότητα. Έγιναν πολλά, υπάρχει πλάνο, μεράκι αλλά και θέληση από πλευράς μου να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου, διότι ποτέ δεν είναι αρκετή μία θητεία για να ολοκληρώσεις ένα έργο. Μην ξεχνάμε πως σε αυτή τη θητεία, υπήρξε και η πανδημία που έθεσε εμπόδια. Ξεκίνησα με ιδιαίτερη όρεξη και αγάπη για να προσφέρω και μπορώ να πω ότι έχω ακόμη περισσότερη όρεξη, αγάπη, αλλά και εμπειρία. Δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, καθώς θέλω να αποτελώ ενεργό μέλος μέσα στην κοινωνία και φυσικά να προσφέρω στους συμπολίτες μου.

Όσον αφορά στον Αλέξη Αθανασίου, λόγω της μακρόχρονης συμμετοχής του στην Αυτοδιοίκηση , έχει σημαντική εμπειρία και γνώση. Ο συνδυασμός μας διαθέτει ένα πλούσιο και άκρως ρεαλιστικό πρόγραμμα για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Καλώ τους συνδημότες μας να μας στηρίξουν.”.

  • Ως πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου για μία θητεία τι ξεχωρίζετε στον απολογισμό σας αναφορικά με τον μεσαιωνικό οικισμό, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Απάνω Μεριάς;

“Θεωρώ ότι έγιναν σημαντικά έργα και παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας μου. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα σημαντικότερα: Πραγματοποιήθηκε ανάπλαση της πλατείας του Βορνά που ονομάστηκε πλατεία “Φιλίας και Καλής Γειτονίας”. Δημιουργήθηκε και λειτουργεί πλέον το νέο ψηφιακό Μουσείο Μ. Βαμβακάρη, κάτι που εμπνεύστηκε η πρώην αντιδήμαρχος Θ.Μενδρινού. Έγιναν εργασίες επισκευών τόσο στην πλατεία Πορτάρας όσο και στα δημοτικά γκαράζ της ίδιας περιοχής και της Πέτρου Ράλλη. Τοποθετήθηκαν νέα δίκτυα ύδρευσης. Συγκεκριμένα α) από το 6ο Δημοτικό έως το “Δ” της Λαλακιάς και β) κατά μήκος της οδού Φερεκύδη. Tοποθετήθηκε δίκτυο φωτιστικών σωμάτων τύπου LED, στον δρόμο της Λαλακιάς από το γήπεδο της Άνω Σύρου έως το Ι.N. Παναχράντου. Στην πλατεία της Καμάρας αντικαταστάθηκαν τα παλιά φωτιστικά σώματα με νέα τύπου LED, όπως το ίδιο έγινε και σε διάφορα σημεία εντός του ιστορικού οικισμού. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης σε τμήμα του κτιρίου του π. Δημαρχείου Άνω Σύρου, όπως επίσης και εργασίες στα δώματα του ίδιου κτιρίου. Τέλος από την Περιφέρεια πραγματοποιήθηκε ασφαλτόστρωση στο κεντρικό δρόμο του Οικισμού από το 6ο Δημοτικό έως το «Δ» της Λαλακιάς,κατόπιν αιτήματός μας. Επίσης πολύ σημαντικό έργο αποτελεί η δυνατότητα προσβασιμότητας στον μεσαιωνικό οικισμό μας, των ατόμων με κινητική αναπηρία, κάτι για το οποίο δεν υπήρχε η δυνατότητα τα προηγούμενα χρόνια. Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Απάνω Μεριάς: Πραγματοποιήθηκε η ανακατασκευή του κοινοτικού πηγαδιού στην περιοχή Πλάτος – Χαρτιανά. Επίσης έγιναν εργασίες συντηρήσεως σε όλες τις παραδοσιακές πέτρινες στάσεις κάτι που έγινε και σε Κίνι και σε Επισκοπειό. Τέλος πραγματοποιήθηκε επέκταση νέου δικτύου ύδρευσης στις περιοχές Χαρτιανά, Ριχωπό και από Λυγερό έως Πλατύ Βουνί.”.

  • Στην αρμοδιότητά σας έχετε και άλλες περιοχές όπως η Αληθινή , το Κίνι και το Επισκοπείο. Ποια έργα ολοκληρώθηκαν επί της θητείας σας ,στις συγκεκριμένες περιοχές;

“Πράγματι έγιναν σημαντικά έργα και σε άλλες περιοχές ευθύνης της Κοινοτητας όπως η Αληθινή, το Κίνι, το Επισκοπείο και τα Μάλια.

Ενδεικτικά: Στην Αληθινή πραγματοποιήθηκε ασφαλτόστρωση στους δύο κεντρικούς δρόμους της περιοχής, απομακρύνθηκαν οι άχρηστες κεραίες και τα δορυφορικά κάτοπτρα και κατασκευάστηκε τοιχίο εκ λιθοδομής, στον δρόμο έμπροσθεν του Ι.Ν. της Αγίας Άννας.

Στο Κίνι πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση του μόλου του Κινίου, (όπου οι μελέτες είχαν εκπονηθεί από την π. Διοίκηση του Λ.Τ.Σ.). Τοποθετήθηκαν φωτιστικά σώματα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου Κινίου – Λωτού, όπως επίσης καθιστικά ξύλινα παγκάκια. Σε τμήμα της περιοχής Λωτού πραγματοποιήθηκε νέο δίκτυο αποχέτευσης με αντλιοστάσιο, όπως επίσης τοποθετήθηκε τουαλέτα και ντουζιέρα για την εξυπηρέτηση των λουόμενων. Στο Κίνι πραγματοποιήθηκε η αγορά οικοπέδου και η διαμόρφωσή του σε χώρο στάθμευσης (σημαντικές ενέργειες υπήρξαν και από την π. Δημοτική Αρχή το 2019 και συγκεκριμένα από τους π. αντιδημάρχους Δ.Σαγκινέτο και Α. Αθανασίου). Στα Λουτρά Κινίου τοποθετήθηκαν προστατευτικά κιγκλιδώματα. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν τσιμεντοστρώσεις σε διάφορα σημεία του χωριού. Τοποθετήθηκε μηχανισμός προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα στην θάλασσα, seatrack.

Από το Επισκοπείο έως το Κίνι έγιναν εργασίες επισκευής όπου απαιτούνταν των πέτρινων τοιχίων, όπως επίσης σε όλη την έκταση του επαρχιακού οδικού δικτύου της κοινότητάς μας τοποθετήθηκαν νέες πινακίδες οδοσήμανσης, από την Περιφέρεια κατόπιν σχετικών αιτημάτων μας.

Στον Βούλια απομακρύνθηκε η ανεμογεννήτρια.

Στο Επισκοπείο και στα Μάλλια πραγματοποιήθηκε κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης, όπου ως Κοινότητα από την πρώτη στιγμή της εκλογής μας το στηρίξαμε το εν λόγω έργο, λόγω της σπουδαιότητάς του. Πραγματοποιήθηκαν τσιμεντοστρώσεις σε διάφορα σημεία των δυο περιοχών, ενώ τοποθετήθηκαν φωτιστικά σώματα τύπου Led στη πλατεία έμπροσθεν του Προφήτη Ηλία.

Τέλος τοποθετήθηκε μηχάνημα αυτόματου πωλητή νερού έναντι του Κοκκινόσπιτου.

Για την υλοποίηση όλων των προαναφερόμενων έργων και όχι μόνο, θέλω να ευχαριστήσω τις αρμόδιες Δ/νσεις, υπηρεσίες, το υπαλληλικό και εργατοτεχνικό προσωπικό του και τους αρμόδιους αιρετούς του Δήμου και της Περιφέρειας.”.

  • Αν επανεκλεγείτε, ποιες μεγάλες προτεραιότητες και έργα θα θέσετε για την Κοινότητά σας;

“Αν με τιμήσουν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους ξανά οι συνδημότες μας, για άμεσης προτεραιότητας έργα και παρεμβάσεις, θα προτείνω τα εξής:

Την πολύπαθη επαναλειτουργία του γηπέδου. Δρομολόγηση ασφαλτοστρώσεων για την καλυτέρευση στο οδικό δίκτυο της Κοινότητας, Τη δημιουργία επιπλέον χώρων στάθμευσης στην Άνω Σύρο καθώς οι υφιστάμενοι δεν επαρκούν ειδικότερα την θερινή περίοδο. Στο Κίνι να υπάρξει η μέριμνα για την αγορά επιπλέον χώρου/ χώρων στάθμευσης.

Δρομολόγηση δημιουργίας αδειοδοτημένων χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας, στις διάφορες περιοχές της Κοινότητας όπου υπάρχουν παιδιά.

Την ολοκληρωτική ανακαίνιση Δημοτικών κτηρίων που βρίσκονται στον ιστορικό οικισμό αλλά και στο Κίνι. Πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι η μη σωστή καθαριότητα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, στον οικισμό της Άνω Σύρου. Μέριμνα για την ολισθηρότητα μέρους του εσωτερικού δικτύου του οικισμού μας.

Ένα σημαντικό έργο που θα μπορούσε να γίνει και θα δώσει μεγάλη ευκολία μετακίνησης είναι η δημιουργία δρόμου που να ενώνει την Άνω Σύρο με την Αληθινή, εξέταση δυνατότητας ολοκλήρωσης του δρόμου του Δελφινιού, πύκνωση του φωτισμού στο οδικό δίκτυο της Κοινότητας, καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία εντός του οικισμού.

Τα ως άνω είναι μόνο μερικά από τα έργα και τις παρεμβάσεις που θα προτείνω, εάν και εφόσον οι συνδημότες μας με ξανά τιμήσουν με την ψήφο τους.”.