Συνέντευξη στην υποψήφια δημοτική σύμβουλο Ποσειδωνίας, Αγγελική Πρίντεζη, από τον συνδυασμό “Με σχέδιο για τη Σύρο”

“Η Σύρος του μέλλοντος θέλει ανθρώπους που τολμούν”

Την ανάγκη ανάδειξης μίας ισχυρής Δημοτικής Αρχής που θα οδηγεί τη Σύρο στο μέλλον, στην αλλαγή και στην πρόοδο, επισημαίνει η Αγγελική Πρίντεζη πως χρειάζεται το νησί, γνωστοποιώντας πως συστρατεύεται γι’ αυτήν την πορεία, με τον συνδυασμό του Άρη Ρώτα, “Με σχέδιο για τη Σύρο”, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ποσειδωνίας.

Μετά από την “ηχηρή” πορεία της στην αντιδημαρχία Καθαριότητας, αλλά και στο “τιμόνι” της Κοινωνικής Υπηρεσίας, η κα. Πρίντεζη θέτει τον εαυτόν της ξανά στην κρίση των δημοτών, ζητώντας να στηρίξουν τον συνδυασμό που συμμετέχει, καθώς, όπως λέει, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το νησί. Αξιοπρέπεια στην καθημερινότητα για τους κατοίκους της Σύρου, ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά και ανάπτυξη, σημειώνει πως αποτελούν τα “θεμέλια” για την περαιτέρω πορεία του τόπου, σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Ικανός δήμαρχος, για την εξέλιξη της Σύρου προς το θετικότερο, επισημαίνει πως είναι μόνο ο Άρης Ρώτας.

  • Ποιοι είναι οι λόγοι που θέτετε ξανά υποψηφιότητα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και γιατί έχετε επιλέξει το συνδυασμό “Με σχέδιο για τη Σύρο” του Άρη Ρώτα;

“Η ενασχόληση με τα κοινά, με τον άνθρωπο - όπως συνηθίζω να λέω -, ήρθε τυχαία σε μία καμπή της ζωής μου. Δέχτηκα την πρόσκληση και από το 2010 είναι μια διαρκής πρόκληση που την ακολουθώ πιστά, προσφέροντας στο νησί μας.

Τον Άρη Ρώτα τον γνώρισα μέσω της Κανδιώς Μαραγκού όταν μου έκανε πρόταση να συμμετέχω στην ομάδα του. Στην εξαγγελία του συνδυασμού του είδα έναν νέο άνθρωπο με μόρφωση και επιμονή. Ο λόγος που ταυτίστηκα μαζί του ήταν συγκεκριμένος. Είπε ο Άρης Ρώτας δημόσια: “Το 2012 με την οικονομική κρίση όταν το γραφείο μας έμεινε χωρίς πελάτες ξαφνικά στα 30 και κάτι έμεινε άνεργος και αναρωτήθηκε τι θα κάνει επαγγελματικά. Τότε αποφάσισε να επιχειρήσει στον τουρισμό”.

Είδα έναν νέο άνθρωπο με μόρφωση και εμπειρία από ένα επάγγελμα, να μην τα βάζει κάτω μέσα σε αυτήν την κρίση, - που τη βιώνουμε ακόμη, που καταστράφηκαν επιχειρήσεις και άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους -, να ρισκάρει και να πετυχαίνει. Όποιος πετυχαίνει στα δύσκολα και στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να πετύχει παντού. Το νησί μας στον 21ο αιώνα θέλει ανθρώπους που τολμούν, που έχουν όραμα, που δημιουργούν. Η πόλη μας σύμφωνα με δηλώσεις επισκεπτών μας είναι μέσα στις 5 καλύτερες της χώρας μας και χρειάζεται την επόμενη 5ετία, έναν ισχυρό δήμαρχο που θα την οδηγήσει γρήγορα, μπροστά.”.

  • Διατελέσατε για δύο χρόνια αντιδήμαρχος Καθαριότητας, αναλαμβάνοντας τα “ηνία” σε έναν μέχρι πρότινος ανδροκρατούμενο χώρο. Συναντήσατε δυσκολίες; Πρέπει να αυξηθεί η παρουσία γυναικών στα κοινά;

“Ο όρος ανδροκρατούμενος είναι σχετικός στους διοικητικούς ρόλους. Μπορεί για πρώτη φορά να συνέβη στη συγκεκριμένη Διεύθυνση στο νησί μας, αλλά δεν πρωτοτυπήσαμε. Σε άλλους Δήμους της χώρας υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια η γυναικεία παρουσία.

Φυσικά και συνάντησα δυσκολίες. Δεν βρήκα μια Υπηρεσία που να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι και η πολιτική προϊσταμένη να ασχολείται με τα κύρια καθήκοντα της. Έχω αναφέρει πολλές φορές τα προβλήματα. Γηρασμένος στόλος οχημάτων, έλλειψη τεχνολογίας, απαξιωμένα μηχανήματα και εξοπλισμός, κτήρια με συνεχή εισροή υδάτων, δημοτικό σφαγείο λίγο πριν το κλείσιμο ή τη μεταβίβασή του σε ιδιώτη, δυο κολλημένα από την αχρησία καδοπλυντηρία, μηχανήματα έργου παροπλισμένα και γενικά μια εικόνα που δεν ήταν επαρκής με την εποχή και τον αιώνα που ζούμε.

Εξ αρχής, για εμένα ήταν μια μεγάλη “βουτιά” στα βαθιά. Τόσο βαθιά που μου είχε στερήσει το πρώτο χρονικό διάστημα και τον νυχτερινό ύπνο. Περπάτησα, ρώτησα, διδάχτηκα, δούλεψα πάρα πολύ και δουλεύω ακόμη και πολύ σύντομα μέσα στο πρώτο τρίμηνο φάνηκε αποτέλεσμα. Υπήρξαν στιγμές που αισθάνθηκα μόνη, αλλά ποτέ δεν επέτρεψα σε κανέναν να αμφισβητήσει την προσπάθεια και την πορεία μου, ακόμη και το φύλο μου, παρ όλο που δέχθηκα “επιθέσεις”.

Για εμένα, η γυναίκα στους τομείς που θα αποφασίσει να συμμετέχει, να προσφέρει και να εργαστεί θεωρείται ισότιμη. Κουβαλάει μαζί της μια διαφορετική ματιά και ο τρόπος διοίκησής της διαφέρει. Ειδικά τα νέα παιδιά, τα νέα κορίτσια έχουν πολύ πιο γερές βάσεις από εμάς που ακόμη αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο και η συμμετοχή τους στα κοινά ενός τόπου, μόνο θετικό πρόσημο θα έχει. Πρέπει να τολμούν οι γυναίκες να συμμετέχουν και να γίνουν μέρος της αλλαγής και της προόδου”.

  • Απολογιστικά, το έργο σας το ολοκληρώσατε αυτή τη θητεία; Ποιους στόχους κερδίσατε και τι έμεινε “ανοικτό” που θεωρείτε πως πρέπει να προωθηθεί στην επόμενη δημοτική περίοδο;

“Ξεκινώ σαν πρώτη πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου μας και χαίρομαι που σταμάτησαν τα “χαζά” γελάκια όταν αναφερόμαστε στα δικαιώματα των γυναικών.

Στη δημοτική μου ενότητα (Ποσειδωνίας) αναφέρομαι στην εξεύρεση προς αγορά του χώρου στάθμευσης και όχι μόνο στο Φοίνικα και στη λειτουργία της λαογραφικής έκθεσης στο πρώην αναψυκτήριο της Ποσειδωνίας και τέλος στη Βάρη, οι διαδικασίες για την ανάδειξη και επιστροφή του προϊστορικού αντικειμένου στο πηγαδάκι της παραλίας.

Στην Κοινωνική Μέριμνα ήταν τόσες πολλές οι δράσεις μας μέσα στα τέσσερα χρόνια. Καταφέραμε να επεκταθούμε από ένα απλό διεκπεραιωτικό έργο, σε δράσεις για τον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Συνεργασίες για δωρεά οργάνων με τον ΕΟΜ, με το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ για δότες Μυελού των Οστών, με το νοσοκομείο Σύρου για δωρεά βλαστοκυττάρων.

Επίσης, αναφέρω τη συμμετοχή και φροντίδα σε όλες τις έκτακτες ανάγκες στον ελληνικό χώρο, προς υποστήριξη των συνανθρώπων μας. Ακόμη όμως και στη Συρία και στα παιδιά της Ουκρανίας. Σε ιδιαίτερες ανάγκες συμπολιτών μας σταθήκαμε δίπλα, με την πολύτιμη συμβολή μεγάλων εταιρειών και πάρα πολλές δράσεις ακόμη, που δεν δημοσιεύονται από σεβασμό στους ανθρώπους που ωφελήθηκαν.

Στη διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Πρασίνου και Αγροτικής Ανάπτυξης σημαντικό για εμένα είναι ότι κέρδισα το σεβασμό των συνεργατών μου και οι συνεργάτες μου κέρδισαν το σεβασμό των δημοτών μας.

Κέρδισα και κερδίσαμε τον ανθρώπινο παράγοντα, τον εργάτη/εργάτρια που ξυπνά στις 3.00 το πρωί για να βρούμε το ξημέρωμα, το νησί καθαρό.

Κέρδισα τη σύγχρονη τεχνολογία, αυτή που ήρθε στον ενάμιση χρόνο στη Διεύθυνση που είμαι αντιδήμαρχος, την απολύμανση και τον καθαρισμό των κάδων, τις τεράστιες ποσότητες ανακύκλωσης στις εναλλακτικές της μορφές. Τη “στροφή” στο μέλλον.

“Ανοιχτό” αγαπητή κυρία Δαλμυρά έμεινε το μέλλον. Το μέλλον που θα μας οδηγήσει η Δημοτική Αρχή του Άρη Ρώτα και που τόσο ανάγκη έχει το νησί μας για να συμβαδίσει με την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Έχουμε περάσει στην εποχή της ανάπτυξης και της προόδου και οφείλουμε να οραματιζόμαστε, να εφαρμόζουμε τις καλές πρακτικές και να προχωράμε μπροστά. Και εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε.”.

  • Πόσο κρίσιμη εκτιμάτε πως είναι αυτή η εκλογική αναμέτρηση για το νησί και το μέλλον του; Σε ποιες βάσεις πρέπει να τεθεί η ανάπτυξη της Σύρου;

“Η επόμενη θητεία είναι 5ετής. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μία Δημοτική Αρχή δυνατή, σύγχρονη και τολμηρή στις πράξεις και στα έργα. Αλίμονο αν γυρίσουμε στις παλιές πρακτικές. Αυτό στην ουσία θα σήμαινε πως πάμε 10 χρόνια πίσω. Δεν αξίζει στο νησί μας κάτι τέτοιο, ιδίως όταν έχουμε δίπλα μας την ιδιωτική πρωτοβουλία να “καλπάζει”. Ο Δήμος πρέπει να συμβαδίζει και να είναι πολλές φορές μπροστάρης για το κοινό καλό. Άρα, αρχικά, πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα που θα αφήσει η παρούσα Δημοτική Αρχή και στη συνέχεια, να προχωρήσει τολμηρά η νέα, στο σήμερα και στο αύριο με γνώμονα το κοινό καλό, την πρόοδο και την εξέλιξη.”.

  • Ποιο μήνυμα απευθύνετε στους δημότες και γιατί την ημέρα της κάλπης να επιλέξουν εσάς;

“Προτρέπω τους δημότες μας να μελετήσουν τα προγράμματα όλων των συνδυασμών και να προσέλθουν στις κάλπες. Ιδιαίτερα τις γυναίκες να αναλογιστούν τους αγώνες που δυστυχώς είναι σχετικά πρόσφατοι, κάποιων φωτισμένων και πρωτοπόρων προσώπων, για τα δικαιώματά μας και όσα αξίζουν στις γυναίκες. Ακόμη και σήμερα, η ντροπιαστική - κατά εμέ - ποσόστωση είναι δείγμα του πόσο πίσω είμαστε σαν κοινωνία απέναντι στα δικαιώματα και στην ισότητα των φύλων. Είναι λοιπόν αδιανόητη η αποχή.

Γιατί να επιλέξουν εμένα; Πιστεύω έχω αποδείξει την εργατικότητα μου, την προσήλωση, τη στόχευση, τη δύναμη και αντοχή απέναντι στις αντιξοότητες, το σεβασμό στον ανθρώπινο παράγοντα και τη δικαιοσύνη και τιμιότητα στην πορεία και στις δράσεις μου. Δεν πτοούμαι από εκφοβισμούς, απειλές, άδικες μεταχειρίσεις και παραμένω πάντα σταθερή στην ψήφο εμπιστοσύνης των δημοτών μας. Μαζί, τους ζητάμε να προχωρήσουμε στο μέλλον.”.