Νησάκι: Ανεπάρκεια αρμοδίων για μέτρα που θα προστατεύουν τη μετακίνηση των πεζών στον χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης

Τέλος στην ανοχή για την ασφάλεια των πολιτών

Γονείς με καροτσάκια που αναγκάζονται να συνυπάρχουν με - εν κινήσει – οχήματα και ράμπα ΑΜΕΑ σε πεζοδρόμιο που οδηγεί σε κιγκλιδώματα(!)

Παντελής ανεπάρκεια αρμοδίων όσον αφορά στην περαιτέρω οργάνωση του χώρου ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι, με αποτέλεσμα οι πολίτες και δη οι πεζοί να έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ατυχημάτων, ανά πάσα ώρα και στιγμή, καθώς η αναγκαστική συνύπαρξή τους με κινούμενα οχήματα, “γεννά” αυξημένο φόβο για το τί μπορεί να συμβεί σε περίπτωση απροσεξίας.

Αν και το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης κινείται σε θετική κατεύθυνση και εξασφαλίζει τη συχνή εναλλαγή οχημάτων στο parking, ωστόσο, στην πρακτική εφαρμογή του, απεδείχθη πως επιβάλλεται η λήψη κατάλληλων μέτρων που θα διασφαλίζουν τη σωματική ακεραιότητα πεζών.

Συγκεκριμένα, γονείς με καροτσάκια που αναγκάζονται να συνυπάρχουν με - εν κινήσει – οχήματα, απουσία φωτεινών σημάνσεων και δρόμων κίνησης για την εξυπηρέτηση των πεζών εντός του χώρου τις βραδινές ώρες, όπως και παντελής έλλειψη διαβάσεων για να διασχίζουν κάθετα τον δρόμο και να μετακινούνται με ασφάλεια προς την έξοδο οι πολίτες, συνθέτουν μία επικίνδυνη κατάσταση στον χώρο, που θα έπρεπε κανονικά, να είχε αντιμετωπιστεί... χθες(!).

Η γενικότερη εικόνα και ο αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων επιτάσσει προς τους αρμοδίους να ξυπνήσουν από τον… λήθαργο και να διαχειριστούν το πρόβλημα.

Αδιαφορία αρμοδίων με κίνδυνο για τους πολίτες

Ουσιαστικά με το πέρας της τουριστικής σεζόν, οπότε και το μέτρο ουσιαστικά εφαρμόστηκε πιλοτικά, στερεύει… και η ανοχή των πολιτών απέναντι στην ανεπαρκή στάση των αρμοδίων σχετικά με την ασφάλειά τους, μέσα στον χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης. Το αδειοδοτημένο parking (139 θέσεων, προς χρήση οι 125 λόγω περίφραξης), “ελλοχεύει” πολλούς κινδύνους για το σύνολο των πολιτών που το χρησιμοποιούν, αρκετοί εκ των οποίων συχνά έχουν εκφράσει τους φόβους τους για πιθανή πρόκληση ατυχημάτων.

Ειδικότερα, στο πάντα γεμάτο από οχήματα parking που κανονικά θα έπρεπε εξ αρχής να λειτουργεί απόλυτα οργανωμένα, απουσιάζουν οριοθετημένοι και σαφώς προσδιορισμένοι “δρόμοι” κίνησης πεζών, καθώς επίσης και διαβάσεις που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν πρωτίστως πεζούς πολίτες, αλλά και οδηγούς - ώστε κυρίως τις βραδινές ώρες που δεν υπάρχει καλή ορατότητα -, να αποφύγουν ενδεχόμενη σύγκρουση ή και κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Η ανωτέρω κατάσταση προκαλεί συχνά μία “μάζα” πεζών και μετακινούμενων οδηγών, που δημιουργεί αναστάτωση και ανησυχία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που γονείς με καροτσάκια και μικρά παιδιά δίπλα σε αυτά, κινδυνεύουν να τραυματιστούν από διερχόμενα οχήματα.

Παράλληλα, αν και σε κάθε οργανωμένο parking επιβάλλεται και υπάρχουν σημάνσεις φωτιζόμενες ώστε τις νυχτερινές ώρες να καθοδηγούνται οι πεζοί που είτε εισέρχονται στον χώρο, είτε εξέρχονται αυτού, στο Νησάκι, δεν έχει ληφθεί ληφθεί καμία σχετική μέριμνα.

Πρέπει να σημειωθεί πως, οι διαβάσεις πεζών είναι ανύπαρκτες ακόμη και μπροστά στα μηχανήματα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ρισκάρουν ανά πάσα ώρα και στιγμή την ασφαλή μετακίνησή τους.

Επιπλέον, ο μη προσδιορισμός εισόδου και εξόδου – όχι μόνον από τις μπάρες που ταυτόχρονα(!) εισέρχονται και εξέρχονται οχήματα – αλλά σε διαφορετικά ύψη του parking, οδηγεί τους πεζούς να κάνουν άσκοπες κι επικίνδυνες μετακινήσεις μέσα στον χώρο, αναζητώντας ένα “άνοιγμα” για να βγουν. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφερθεί πως σε ημέρες που δεν υπάρχει κρουαζιερόπλοιο, θα μπορούσε να αφαιρείται ένα μικρό τμήμα της περίφραξης, ώστε να εξέρχονται με ασφάλεια οι πεζοί και να περπατούν από το παραλιακό τμήμα, για να φτάσουν στο ύψος της πλατείας Κανάρη, το οποίο διαθέτει και ράμπα ΑΜΕΑ. Άλλωστε, αυτό επιβάλλει η μάταιη αναζήτησή τους για έξοδο απέναντι από το ύψος του Τελωνείου με τα μεταλλικά κολωνάκια, καθώς συνήθως είναι σταθμευμένα οχήματα κατά μήκος.

Κοροϊδία με ράμπα ΑΜΕΑ σε πεζοδρόμιο που οδηγεί σε κιγκλιδώματα

Οι ίδιοι κίνδυνοι παρουσιάζονται και για τους συνανθρώπους μας με κινητικά και άλλα προβλήματα, αλλά και συνολικά για τους ΑΜΕΑ, που αν τύχει να μετακινηθούν με όχημα εντός του χώρου ελεγχόμενης στάθμευσης, κινδυνεύουν παρομοίως να τραυματιστούν πολύ σοβαρά.

Η… ειρωνεία προς τους ίδιους δε, προκύπτει από το γεγονός πως στο μοναδικό πεζοδρόμιο που γειτνιάζει με τον χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης, υπάρχει ράμπα ΑΜΕΑ που οδηγεί σε κιγκλιδώματα. Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που ένας πολίτης με αναπηρικό αμαξίδιο εισέλθει από τη ράμπα στο ύψος του πεζοδρομίου απέναντι από το Τελωνείο, ταλαιπωρείται άσκοπα, καθώς οδηγείται σε αδιέξοδο. Στο εν λόγω σημείο δε, οι αρμόδιοι συχνά εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε οδηγούς, ξεχνώντας όμως να πράξουν το αυτονόητο, δηλαδή να φροντίσουν πρώτα και κύρια για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.

Να ξυπνήσουν… από τον πολιτικό λήθαργο

Με βάση τα παραπάνω και τα παράπονα που ολοένα και “πυκνώνουν” από τους πολίτες που χρησιμοποιούν το parking στο Νησάκι και στον χώρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, απαιτείται οι αρμόδιοι και συγκεκριμένα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου αλλά και ο σημερινός πρόεδρός του, Νίκος Λειβαδάρας, να ενισχύσουν το μέτρο και να ασχοληθούν με την κατάσταση. Επιβάλλεται να εξέλθουν από τον λήθαργο…, να αντιληφθούν την επικινδυνότητα και να μεριμνήσουν καταλλήλως για την ασφάλεια των πολιτών.