Απαντήσεις του νυν αντιδημάρχου Οικονομικών, Γ. Πιταούλη ενόψει της προετοιμασίας για τον προϋπολογισμό του 2024 στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

Οικονομική μετάβαση και συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή

Συζήτηση με τον Αλέξη Αθανασίου καθώς από 1η Ιανουαρίου αρχίζει το έργο της, η νέα Δημοτική Αρχή

Σε μία ομαλή μετάβαση της διοίκησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα της διοίκησης της Οικονομικής Υπηρεσίας στα χέρια της νέας Δημοτική Αρχής, εστιάζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Πιταούλης βαδίζοντας προς την ολοκλήρωση της θητείας του, ο οποίος τονίζει πως αυτό, προϋποθέτει τη συνεργασία με τον επόμενο δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου.

Ενόψει του σχεδιασμού και της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού για το έτος 2024 που θα εκτελεστεί από τη νέα Δημοτική Αρχή, ο κ. Πιταούλης έδωσε απαντήσεις για το αν θα αναπτύξει ομαλή συνεργασία με τα αρμόδια πρόσωπα που εκλέχθηκαν από τους δημότες, σημειώνοντας παράλληλα, πως υπάρχουν σοβαρά θέματα τα οποία έχουν δρομολογηθεί και θα πρέπει να προχωρήσουν.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πιταούλης δεν ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με κανέναν συνδυασμό, καθώς επέλεξε να κλείσει την πορεία του στην αυτοδιοίκηση, την τρέχουσα θητεία.

  • Ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί είναι η σύνταξη του επόμενου προϋπολογισμού για τον Δήμο. Είναι ένας προϋπολογισμός για το 2024 που θα εκτελέσει η επόμενη Δημοτική Αρχή που προέκυψε μετά τις εκλογές. Σε ποιο στάδιο είστε για τη συγκεκριμένη υπόθεση; Θα υπάρξει συνεργασία με τον κ. Αθανασίου;

“Σίγουρα είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία της παρούσας Δημοτικής Αρχής και της επόμενης. Σήμερα, μπορώ να πω ότι η Υπηρεσία έχει την επάρκεια να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, όπως γίνεται όλα τα χρόνια. Όπως για παράδειγμα η Καθαριότητα οφείλει να ανταπεξέρχεται και να κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων και η Τεχνική Υπηρεσία να κάνει έργα, έτσι κι εμείς στην Οικονομική, οφείλουμε να προχωρήσουμε ομαλά και να εκτελέσει τις αρμοδιότητες της. Έχει την ευθύνη για την οικονομική λειτουργία του Δήμου. Ένα από τα κομμάτια που πρέπει να δει είναι η σύνταξη του προϋπολογισμού. Προφανώς υπάρχει και η πολιτική διάσταση. Η νομοθεσία αναφέρει ότι στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτές για τον προϋπολογισμό. Θα υπάρχει το πλαίσιο. Η συζήτηση με τον κ. Αθανασίου γι αυτό το θέμα, θα τεθεί το επόμενο διάστημα”.

  • Ποια κατεύθυνση θα δοθεί; Θα χαράξετε πορεία εσείς ως νυν αντιδήμαρχος ή θα ενσωματώσετε τη στόχευση της νέας Δημοτικής Αρχής; Θα αποτυπώνει το στίγμα της επόμενης διοίκησης;

“Σε όλη τη θητεία, ασχέτως αν συμφωνούσαμε ή διαφωνούσαμε, προσπαθούσαμε ώστε να υπάρχει μία συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Νομίζω πως αυτό, εν τέλει ήταν καλό γιατί παρ΄ όλες τις διαφωνίες, ο διάλογος βοήθησε για να βγει ένα έργο που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Και έφερε αποτέλεσμα, κυρίως στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, αλλά και αποτέλεσμα γενικότερα. Αντί να “τρωγόμαστε”, εστιάσαμε στην παραγωγή έργου. Και αυτό νομίζω πως είναι μια επιλογή που σε ένα βαθμό μας δικαιώνει.

Άρα, απομένουν δύο μήνες. Υπάρχει η διοικητική συνέχεια και αυτό νομίζω πως είναι αντιληπτό από όλους. Υπάρχουν σχεδιασμοί που καθ΄ όλη τη διάρκεια της δημοτικής θητείας τέθηκαν στο τραπέζι και υπ΄ αυτή την έννοια, πρέπει να ολοκληρωθούν στο επόμενο δίμηνο. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει στο διάστημα αυτό, θεωρώ πως η επόμενη Δημοτική Αρχή θα τους σεβαστεί ή θα κάνει κάποιες επιλογές. Προφανώς υπάρχουν και πολιτικές αποφάσεις που κατά κάποιο τρόπο βαρύνουν το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και το οποίο θα πρέπει να έχει το λόγο αυτό.

Άρα, προφανώς δεν θα πάμε σε κάτι ρηξικέλευθο στους τελευταίους δύο μήνες της θητείας. Όμως, ζητήματα όπως για παράδειγμα το έργο αποκατάστασης των όψεων του δημαρχείου και η διαγωνιστική διαδικασία, θα πρέπει να προχωρήσουν. Και υπ΄ αυτή την έννοια εφόσον έχουν ετοιμαστεί οι όροι δημοπράτησης, θα τεθεί σε επόμενη Οικονομική Επιτροπή.”.

  • Σε ζητήματα όπως ο ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Σύρου και την εισφορά; Θα δοθεί κατεύθυνση από εσάς;

“Είναι ένα θέμα κατεξοχήν πολιτικό και κάθε Δημοτικό Συμβούλιο και ο αιρετός που είναι επικεφαλής του Δήμου αποφασίζουν το πώς θα το χειριστούν. Νομίζω ότι ο τρόπος που κινηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα κατά κάποιο τρόπο έδειξε ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να μπαίνουν κάτω από το χαλί.

Αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε στον Δήμο μας μόνο, γιατί τελικά εμείς ήμασταν η πλευρά που έθετε στο προσκήνιο αυτά τα ζητήματα. Εμείς είμαστε αυτοί που πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές στον ΦΟΔΣΑ και από την άλλη είναι εκείνοι που λένε ναι σε όλα, αλλά επί της ουσίας, δεν πληρώνουν.

Αυτή η υπόθεση κατανοούμε πως κάποια στιγμή θα δημιουργήσει ένα πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον προσωπικά, θεωρούσα απαραίτητο να είναι ενημερωμένοι οι δημότες.

Από εκεί και μετά, υπάρχουν οι πολιτικές επιλογές. Πιστεύω ότι όντως είναι ένα κύριο θέμα, για το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εκφραστεί τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μια καίρια πολιτική θέση που θα πρέπει να λάβει το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και ο επόμενος επικεφαλής του Δήμου.”.

  • Υπάρχουν υποθέσεις που αφήνετε δρομολογημένες και θεωρείτε πως θα πρέπει να συνεχιστούν στην κατεύθυνση που χαράξατε; Θα υπάρξει ομαλή και πλήρης ενημέρωση των προσώπων που θα αναλάβουν;

    “Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι υπεύθυνοι των θέσεων ευθύνης και αντίστοιχα θα αρχίζουν να ενημερώνονται ειδικότερα για τα δημοτικά θέματα και να αποκτούν γνώση για τις Υπηρεσίες του Δήμου. Στο μεταβατικό διάστημα, προφανώς θα υπάρξει και η κατάλληλη ενημέρωση. Στο πνεύμα που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το νησί μας πρέπει να πάει μπροστά και αποδεχόμενοι στην ουσία τις εκλογικές διαδικασίες που γίνονται, προχωράμε χωρίς φασαρία. Άρα, όπως όλες οι δημοτικές Υπηρεσίες συνεχίζουν και λειτουργούν, προφανώς πρέπει να ενημερωθούν οι επόμενοι αιρετοί. Υπάρχει αυτός ο χρόνος αυτό το διάστημα. Δεν θα τεθεί κάτι κρίσιμο πολιτικά, αλλά οι Υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν.

    Ένας από τους στόχους που είχα και πρέπει να το πω είναι να μπορεί να ανταπεξέρχεται η Υπηρεσία. Είναι πραγματικά πολύ θετικό. Υπάρχει πολιτική κατεύθυνση ώστε η Οικονομική Υπηρεσία να ανταποκρίνεται με τα στελέχη της, σε αυτές τις απαιτήσεις που υπάρχουν εκ του νόμου. Να υπάρχει και η διαφάνεια και να στηρίζει τις πολιτικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής.”.

  • Άρα συνεχίζετε απρόσκοπτα το έργο σας, μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας σας…

“Έχουμε μία θητεία μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Προχωράμε. Κάθε Υπηρεσία έχει έναν κρίσιμο χαρακτήρα. Ήταν κάτι που γινόταν παλαιότερα. Ο αιρετός που χάνει τις εκλογές να τα παρατά όλα και να έρχεται ο επόμενος και να μην ξέρει που πατά και που βρίσκεται. Δεν το θεωρώ σωστό. Αυτό αδικεί και την προσπάθεια που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια.”.