Ανεξαρτητοποιήθηκε η Κανδιώ Μαραγκού από την παράταξη του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα και παραιτήθηκε από το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, το μη αιρετό μέλος, Τάκης Μιχαήλ

Απέναντι στο ανήθικο “άδειασμα”, επέλεξαν την πολιτική αξιοπρέπεια

Επισημαίνουν πως νιώθουν αποστροφή για τη στάση Λειβαδάρα, να πανηγυρίζει στο εκλογικό κέντρο του μέχρι χθες πολιτικού αντιπάλου του, Αλ. Αθανασίου

“Δικαίωμά σας είναι να στηρίζετε ή να ψηφίζετε όποιον θέλετε. Δεν είναι όμως δικαίωμά σας να “πουλάτε” τους συνεργάτες που σας στήριξαν μία ολόκληρη 4ετία και σας “έβγαλαν ασπροπρόσωπο”, όταν με διφορούμενες δηλώσεις σας τους χαρακτηρίζετε αλαζόνες και επηρμένους”.

Στην παραπάνω φράση συνοψίζει η Κανδιώ Μαραγκού τους λόγους ανεξαρτητοποίησής της από την παράταξη του σημερινού δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, απόφαση που η ίδια του γνωστοποίησε με επιστολή της, τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, μετά από τη στάση του, το βράδυ των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, να μεταβεί στο εκλογικό κέντρο του Αλέξη Αθανασίου, να πανηγυρίσει μαζί του και προκλητικά να “χρεώσει” αλαζονεία και έπαρση στο συνδυασμό του Άρη Ρώτα, στον οποίον συμμετέχουν στελέχη της νυν Δημοτικής Αρχής.

Η κ. Μαραγκού τονίζει πως επιλέγει να ολοκληρώσει την πρώτη θητεία της στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης διατηρώντας την πολιτική αξιοπρέπειά της, η οποία της υπαγορεύει να ανεξαρτητοποιηθεί, μετά από τη μη ηθική στάση του δημάρχου. Μάλιστα στην επιστολή της, υπογραμμίζει εμμέσως πως ο κ. Λειβαδάρας προφανώς έχοντας απολέσει το όποιο ψήγμα αξιοπρέπειας του είχε απομείνει, πανηγύριζε με τον μέχρι πρότινος πολιτικό αντίπαλό του, κ. Αθανασίου, ο οποίος τον αποκαλούσε “ανύπαρκτο”.

Σε παρόμοιο τόνο, αποφάσισε και γνωστοποίησε την παραίτησή του από το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, το μη αιρετό μέλος, Τάκης Μιχαήλ, μία ημέρα μετά τις εκλογές, αποστέλλοντας επιστολή προς τον δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα. Στο περιεχόμενό της, ο κ. Μιχαήλ επισημαίνει πως η συμπεριφορά του νυν δημάρχου το βράδυ των εκλογών - να επιλέξει να απαξιώσει και να “αδειάσει” τους επί τέσσερα έτη συνεργάτες του -, δεν του άφησε κανένα περιθώριο για να παραμείνει στο Λιμενικό Ταμείο. Υπενθυμίζει δε, τη στάση του κ. Λειβαδάρα να μην εφαρμόσει ομόφωνες αποφάσεις συλλογικών οργάνων για τη δημοπράτηση της μαρίνας και να “καθαιρέσει” την Κανδιώ Μαραγκού από την προεδρία του Νομικού Προσώπου, σχολιάζοντας πως μέχρι σήμερα, αυτή του η επιλογή είναι ανεξήγητη. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μιχαήλ συμμετείχε στο Λιμενικό Ταμείο μετά από πρόταση της κ. Μαραγκού, δούλεψε αρκετά για υποθέσεις του Νομικού Προσώπου και υπήρξε υποψήφιος με το συνδυασμό “Με σχέδιο για τη Σύρο” του Άρη Ρώτα.

Κ. Μαραγκού: “Αποστροφή για την πολιτική σας συμπεριφορά”

“Το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 και εν μέσω του εκλογικού αποτελέσματος, με έκπληξη διαπίστωσα (μέσω live μετάδοσης από τοπικά ΜΜΕ) την παρουσία σας στην πανηγυρική εκδήλωση νίκης του μέχρι πρότινος κοινού πολιτικού μας αντιπάλου κ. Αθανασίου. Μάλιστα, δεν περιοριστήκατε σε συγχαρητήριες δηλώσεις, αλλά είπατε επί λέξει και τα εξής: "Διαχρονικά η έπαρση και η αλαζονεία έχει τιμωρηθεί, Είτε έχεις την εξουσία είτε τη διεκδικείς». Μετά ταύτα, η έκπληξή μου μετατράπηκε σε απογοήτευση και αποστροφή για την πολιτική σας αυτή συμπεριφορά”, αναφέρει προλογικά στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής της η Κανδιώ Μαραγκού, κάνοντας λόγο για απουσία πολιτικής αξιοπρέπειας από πλευράς δημάρχου και για μη ηθική στάση από μέρους του. Επιχειρηματολογώντας για τις αναφορές της, υπενθύμισε πως, “δεν είναι ηθικό κύριε δήμαρχε να πανηγυρίζετε για τη νίκη, του μέχρι πρότινος κοινού μας πολιτικού αντιπάλου, ο οποίος χαρακτήριζε τους δικούς σας συνεργάτες, αντιδημάρχους κι εμένα προσωπικά “άχρηστους” και “μεταξεταστέους” και δεν είναι ηθικό κύριε δήμαρχε να συγχαίρετε τον προεκλογικό αγώνα, του μέχρι πρότινος κοινού μας πολιτικού αντιπάλου, ως δήθεν υπόδειγμα έλλειψης έπαρσης και αλαζονείας, όταν αυτός έχει επανειλημμένως προεκλογικά προβεί σε μηδενιστικές και προσβλητικές δηλώσεις για εμένα προσωπικά ή έωλες κατηγορίες περί δήθεν παρανομιών μου σε απευθείας αναθέσεις, σπάταλα υπηρεσιακά ταξίδια, στη δημοπράτηση της μαρίνας. Όταν έριξε τόνους λάσπης στο πρόσωπό μου, χωρίς ποτέ να λάβω την επίσημη στήριξή σας”. Η κ. Μαραγκού τονίζει ακόμη πως, “διαχρονικά κανείς εν ενεργεία (και μη υποψήφιος) δήμαρχος δεν έσπευσε να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο στο εκλογικό του κέντρο το βράδυ των αποτελεσμάτων και να πανηγυρίσει μαζί του, εκτός κι αν τον στηρίζει ανοιχτά”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, σημείωσε πως, ο κ. Λειβαδάρας μετά το εκλογικό κέντρο του κ. Αθανασίου επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του Άρη Ρώτα, επιλέγοντας να μιλήσει με μειωτικούς χαρακτηρισμούς όπως χαρακτηριστικά, “τελικά, πήρατε αυτό που σας άξιζε”, απέναντι σε έναν συνδυασμό που συμμετείχαν εννέα δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της νυν Δημοτικής Αρχής.

“Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά κ. δήμαρχε, τις επόμενες ημέρες διαδίδετε συκοφαντικά ότι δήθεν σας λιντσάραμε και σας τραμπουκίσαμε”, προσθέτει στην επιστολή της, καταλήγοντας πως η πολιτική ηθική και αξιοπρέπειά της, της επιτάσσει να ανεξαρτητοποιηθεί.

“Για τους λόγους αυτούς, και με σεβασμό στην μέχρι τώρα πορεία μου, οφείλω να αποχωρήσω από το συνδυασμό σας, καθώς η παραμονή μου (και μετά τα τελευταία γεγονότα) θα προσέβαλε το μέχρι τώρα έργο μου. Αποχωρώ, λοιπόν, συνεχίζοντας τη δημοτική μου θητεία ως ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος”, αναφέρει η ίδια, διευκρινίζοντας πως, “επιλέγω να φύγω από αυτή τη δημοτική θητεία και να πάρω αυτό που πραγματικά μου αξίζει: αξιοπρέπεια”.

Τ. Μιχαήλ: “Αλαζόνες να ψάξετε αλλού να βρείτε”

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαήλ αφού στην επιστολή του εξηγεί τους λόγους που υπηρέτησε ως μη αιρετό μέλος στο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, τόνισε πως κατόπιν της ανεξήγητης στάσης του κ. Λειβαδάρα να απομακρύνει την κ. Μαραγκού από το “τιμόνι” του ΔΛΤΣ για το θέμα της μαρίνας Λαζαρέττων, προσπάθησε να μείνει μέχρι το τέλος της θητείας, για να προχωρήσει έργο για τη Σύρο και τα άλλα τρία νησιά. Παρόλα αυτά, η στάση του δημάρχου το βράδυ των εκλογών, τον ώθησε να επιλέξει την πολιτική αξιοπρέπειά του. “Μετά από τέσσερα έτη συνεργασίας, δημιουργίας, προβλημάτων αλλά και διαφωνιών τις οποίες με γόνιμο διάλογο επιλύσαμε, φτάσαμε στην Τρίτη 29/8/2023 και στην αποπομπή από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από δική σας εισήγηση, της κας Μαραγκού από την προεδρία του ΔΛΤ Σύρου, αφού εκείνη ανόρθωσε πολιτικό ανάστημα και επιχείρησε να εφαρμόσει διαχρονικά ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια σε ανεξήγητες κατ' εμένα, πιέσεις σας προς την αντίθετη κατεύθυνση. (…) Συνοψίζοντας, η απόφαση παραίτησής μου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, οφείλεται σε όλα τα παραπάνω αναφερόμενα αλλά κυρίως στις χθεσινές σας δηλώσεις κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών σας μαζί με τον νέο δήμαρχο του

νησιού μας και μέχρι πριν από 40 ημέρες πολιτικό αντίπαλο σας, εκθέτοντας και απαξιώνοντας τους μέχρι “χθες” συνεργάτες σας”, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Μιχαήλ προς τον δήμαρχο, καλώντας τον τέλος “να ψάξει να βρει αλαζόνες κάπου αλλού”.

Θα ακολουθήσουν νέες(;) ανεξαρτητοποιήσεις

Μετά τα παραπάνω, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν τελικά τα αιρετά μέλη της Δημοτικής Αρχής που συμμετείχαν στην παράταξη του Άρη Ρώτα και έχουν θέσεις ευθύνης στην τρέχουσα θητεία (Αγγελική Πρίντεζη, Γιάννης Κεράνης, Παναγιώτης Κουταβάς, Γιάννης Βρούτσης) θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο της ανεξαρτητοποίησης, προτάσσοντας την πολιτική αξιοπρέπειά τους έναντι των συνειδητών επιλογών του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα το βράδυ των εκλογών. Τα παραπάνω, αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε συνέχεια των τελευταίων γεγονότων πάντως, αξίζει να υπενθυμιστεί πως η Αγγελική Πρίντεζη στην πρόταση καθαίρεσης της Κανδιώς Μαραγκού από την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου με εισήγηση δημάρχου, είχε ψηφίσει λευκό δείχνοντας τη διαφωνία της προς τον Νίκο Λειβαδάρα, ενώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και μέλος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, Μηνάς Αληφραγκής είχε επιλέξει να μη συμμετέχει στη συνεδρίαση, έχοντας γνωστοποιήσει στον δήμαρχο τη διαφωνία του με τις κινήσεις του.