Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για κτηριακές αναβαθμίσεις και εξοπλισμό στη σχολική μονάδα που υποδέχεται καθημερινά 300 μαθητές

Ολοταχώς για έργο 1 εκατ. ευρώ στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου

Ολοκληρώνονται οι μελέτες και ο Δήμος σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας θα προωθήσουν για την υλοποίησή του

Έργο ολοκληρωμένων κτηριακών βελτιώσεων, αλλά και απόκτησης σημαντικού εξοπλισμού για την εκπαιδευτική διαδικασία, πρόκειται να δεχθεί το ΕΠΑΛ Σύρου, το οποίο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως Πρότυπο και στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εξέλιξης, πρόκειται να αξιοποιήσει χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που θα οδηγήσει το Πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου, να “περάσει” σε μία νέα “εποχή”, αναβαθμίζοντάς το σε κάθε επίπεδο, καθώς καθημερινά υποδέχεται 300 μαθητές.

Για το συγκεκριμένο έργο συνεργάζονται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με το Ίδρυμα Νεολαίας και Άθλησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) του Υπ. Παιδείας, ώστε η Τεχνική Υπηρεσία να κλείσει το θέμα των μελετών και των αδειοδοτήσεων και προσεχώς να βγει ο διαγωνισμός για την έναρξη της υλοποίησής του.

Για τη σοβαρή εξέλιξη μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη”, ο διευθυντής του ΠΕΠΑΛ Σύρου, Επαμεινώνδας Λέστος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής και ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου, Ανδρέας Γιαλόγλου. Η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης αναμένεται να δοθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Η δημοτική πλευρά έχει αναλάβει την πλήρη μελετητική ωρίμανση του έργου με τίτλο “Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου”.

Επαμεινώνδας Λέστος: Μετατροπή σε Πρότυπο και θετικές εξελίξεις

Αναφορικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης μίας τόσο υψηλής χρηματοδότησης, μίλησε στην εφημερίδα ο διευθυντής του σχολείου. “Εμείς από το σχολείο “τρέξαμε” την προσπάθεια για να γίνει Πρότυπο ΕΠΑΛ και να υπάρξει αυτή η αναβάθμιση. Οι ενέργειες έγιναν πριν από δύο χρόνια. Υπάρχει αυτή η χρηματοδότηση για κτηριακές υποδομές και εξοπλισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλάμε συνολικά για 35 εκατ. ευρώ για τη χώρα, δηλαδή για 25 Πρότυπα ΕΠΑΛ. Αυτό είναι μία σημαντική ευκαιρία”, σχολίασε ο κ. Λέστος, επισημαίνοντας πως με το συγκεκριμένο έργο, το σχολείο θα δεχθεί βελτιώσεις συνολικού χαρακτήρα.

“Τα κτήρια δεν είναι σε καλή κατάσταση. Έχουν περάσει πολλά χρόνια και φέρουν φθορές. Πέρυσι είχαμε κάνει μία προσπάθεια για το κεντρικό κτήριο του ΕΠΑΛ να κάνουμε κάποιες επισκευές, όπως έχουν γίνει στα κτήρια των εργαστηρίων, αλλά αυτά είναι “μπαλώματα”. Χρειαζόμαστε ένα συνολικότερο έργο”, τόνισε σχετικά, εξηγώντας πως με 1 εκατ. ευρώ, θα γίνει μία ολοκληρωμένη παρέμβαση. “Οι παρεμβάσεις είναι κυρίως κτηριακές. Προβλέπεται μόνωση, σοβάδες, βαψίματα, η αλλαγή κουφωμάτων, η αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και των θερμαντικών σωμάτων, η βελτίωση της υποδομής για το ίντερνετ και γενικά έχουμε φροντίσει να φτιάξουμε και το γήπεδο του μπάσκετ, που ο τάπητας είναι σε κακή κατάσταση. Έχουμε φροντίσει για εργασίες σε όλους τους χώρους που χρησιμοποιεί το Πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου”, υπογράμμισε, λέγοντας ακόμη πως, “υπάρχει και το κομμάτι του εξοπλισμού. Επίσης, έχουμε την ενημέρωση ότι θα δημιουργηθούν και δύο αίθουσες διαθεματικές. Η μία θα είναι εικονικής πραγματικότητας και η άλλη θα είναι εργαστήριο τεχνολογίας”.

Σχετικά με τη συνδρομή του Δήμου, ο κ. Λέστος συμπλήρωσε τα ακόλουθα. “Η μελέτη έχει γίνει ουσιαστικά από τον Δήμο και είναι στη φάση που θα κάνουν τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων για να βγει η οικοδομική άδεια. Σε αυτή τη φάση είμαστε. Άρα, θα προχωρήσει μετά το έργο, αφού προηγηθεί φυσικά η δημοπράτησή του. Ο χρονικός ορίζοντας είναι να αρχίσουν τις εργασίες το καλοκαίρι”.

Αυξητική τάση στους μαθητές

Σε συνέχεια των ανωτέρω, επεσήμανε πως, το ΠΕΠΑΛ Σύρου έχει έναν σημαντικό αριθμό μαθητών και ως εκ τούτου, οι βελτιώσεις στις υποδομές του είναι απαραίτητες. “Δυστυχώς προ διετίας υπήρχαν αντιδράσεις. Όμως πλέον βλέπουν όλοι ότι αυτή η εξέλιξη μόνο θετικά πράγματα φέρνει. Αν κοιτάξει κάποιος τη λειτουργία, την οργάνωση και το εκπαιδευτικό έργο, καλύτερα να τα έλεγαν Πειραματικά. Γίνονται πολλά και υπάρχουν καινοτομίες. Για παράδειγμα στον ηλεκτρολογικό τομέα έχει μπει σχεδιασμός τρισδιάστατος και 3D εκτύπωση. Μπαίνει η ρομποτική.

Σήμερα, είναι θετικό ότι έχει ξεπεραστεί η αντίδραση που υπήρχε και αυτή τη στιγμή έχουμε 300 παιδιά. Έχουμε αυξητική τάση και είναι σημαντικό να υπάρξει αναβάθμιση με ένα τόσο μεγάλο έργο”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθυντής.

Υλοποίηση στην επόμενη θητεία

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου τόνισε πως το Τμήμα Προγραμματισμού ετοίμασε στο σχέδιο της προγραμματικής που θα υπογραφεί με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, κάνοντας λόγο για μία πολύ θετική εξέλιξη. “Προβλέπεται να υλοποιηθούν εργασίες γενικότερης ανακαίνισης της κτηριακής τους υποδομής, της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης, αναβάθμιση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου (βαψίματα αιθουσών κλπ). Το κόστος για το έργο θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανεκτικότητας. Δεν θα υπάρξει οικονομικό αντάλλαγμα για τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το έργο θα αφορά σε 800 χιλ. ευρώ με 1 εκατ. ευρώ”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος Μηνάς Αληφραγκής τονίζει πως ήδη η Τεχνική Υπηρεσία είναι σε καλό δρόμο και κλείνει το θέμα της μελέτης. “Είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες, εξοπλισμό και όσα είναι απαραίτητα για την καλύτερη λειτουργία του. Η Τεχνική Υπηρεσία έχει έρθει σε επαφή με το Υπ. Παιδείας και προχωρά αυτή η προγραμματική σύμβαση, προκειμένου να γίνει η μελέτη των εργασιών. Πρέπει να δούμε μετά ποιος θα υλοποιήσει το έργο. Το έργο θα γίνει 100%. Απλά θα διευκρινιστεί αν θα τρέξει από εμάς ή το Υπουργείο. Η μελέτη έχει ήδη δουλευτεί από την Τεχνική Υπηρεσία και είμαστε σε προχωρημένο στάδιο”, σημείωσε ο κ. Αληφραγκής, προσθέτοντας πως μόνος του ο Δήμος θα αδυνατούσε να καλύψει τόσο υψηλό κόστος. “Αυτή η χρηματοδότηση είναι αποκλειστικά για το Πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου. Έχει “κλείσει” το θέμα με το Υπουργείο”, επανέλαβε.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα στα Λύκεια έχουν γίνει συγκεκριμένα έργα. “Πέρα από αυτά που θα πέσουν στο ΠΕΠΑΛ, να υπενθυμίσω πως έχουν γίνει ενεργειακές αναβαθμίσεις Λυκείων και Γυμνασίων, για συντηρήσεις στα Λύκεια έχουν δοθεί περίπου 120 χιλ. ευρώ από τη β΄ φάση της προγραμματικής με την Περιφέρεια και τώρα είναι στον αέρα άλλες 170 χιλ. ευρώ για να γίνει διαγωνισμός. Και με αυτά τα ποσά θα γίνει διαγωνισμός στα Λύκεια. Ολοκληρώνεται και το έργο αερισμού – κλιματισμού στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Λυκείων. Είμαστε σε καλό δρόμο”, υπογράμμισε, λέγοντας για το έργο του ΠΕΠΑΛ ειδικότερα, πως, “είναι ένα έργο που θα προχωρήσει η επόμενη Δημοτική Αρχή”.