Σε αναμονή το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Σύρου, των Κυκλάδων και του Ν. Αιγαίου για το μέλλον του

Σοβαρή εκκρεμότητα η επισκευή του επικίνδυνου κτηρίου

Εξασφαλισμένο το ποσό των 800 χιλ. Ευρώ, ενώ αναμένεται η απάντηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για το αν μπορεί ή όχι, να στηρίξει το έργο με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της

Χωρίς δρομολογημένη λύση είναι εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, η υπόθεση της επισκευής του επικίνδυνου κτηρίου της Πυροσβεστικής στην έξοδο του λιμένα Ερμούπολης, παρά το γεγονός πως είναι εξασφαλισμένο το ποσό των 800 χιλ. ευρώ από το Αρχηγείο για το απαραίτητο έργο.

Η σοβαρή υπόθεση παραμένει ως μεγάλη εκκρεμότητα μέχρι σήμερα, καθώς το κτήριο που έχει κριθεί επικίνδυνο και από το οποίο απομακρύνθηκαν οι Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής εγκαίρως, βρίσκεται στο ύψος της εξόδου του λιμένα Ερμούπολης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια πεζών και οδηγών, που διέρχονται καθημερινά από το σημείο.

Αν και αρχική προσπάθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στο Αρχηγείο με τις πλευρές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ώστε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης να υλοποιηθεί το έργο, ωστόσο, σήμερα, η κατάσταση έχει μεταβληθεί.

Επί της ουσίας, εξετάζεται η δυνατότητα για το αν μπορεί να ανταποκριθεί μόνον η Περιφέρεια με την Τεχνική Υπηρεσία της, ώστε να επισκευαστεί το κτήριο. Η διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου και φυσικά, το Αρχηγείο και ο νυν διοικητής, Γιώργος Βλόντζος είναι σε αναμονή για την απάντηση της Περιφέρειας.

Παρομοίως, σε αναμονή βρίσκεται και όλο το σώμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Σύρο, οι ανάγκες στέγασης του οποίου καλύπτονται από άλλα κτήρια τα οποία ενοικιάζονται.

Απαντήσεις για τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και για το αν έχει αναζητηθεί νέος χώρος, αφού οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, έδωσε στην εφημερίδα κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Βλόντζο, ο πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου, Σταύρος Ρούσσος.

  • Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την πλευρά της Πυροσβεστικής σχετικά με το κτήριο στο κέντρο της Ερμούπολης; Εδώ και χρόνια το ζήτημα της αποκατάστασης και επισκευής του είναι σε εκκρεμότητα, με όποιον κίνδυνο ελλοχεύει αυτό για τους πεζούς και τους διερχόμενους οδηγούς. Σε ποια φάση είστε;

“Σαν Σωματείο πρόσφατα κάναμε μία συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Λεονταρίτη και προσπαθήσαμε να δούμε ποιες είναι οι ενέργειες της Περιφέρειας και του Αρχηγείου μας. Είμαστε στο στάδιο που έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια. Απλά το πρόβλημα που δημιουργείται είναι το εξής. Επειδή ο Δήμος αποχώρησε από την προγραμματική σύμβαση, ήθελε η Περιφέρεια να εξετάσει αν μπορεί να είναι διμερής η σύμβαση με το Αρχηγείο ή χρειάζεται και τρίτο μέρος, Βεβαιώσαμε από το Αρχηγείο μας ότι αυτό το κώλυμα δεν υπάρχει.

Αυτή τη στιγμή είναι σε επικοινωνία το Αρχηγείο μας με την Περιφέρεια προκειμένου να δουν κατά πόσο οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΝΑΙ μπορούν να συνεχίσουν τη συνεργασία και να αναλάβουν την προγραμματική σύμβαση.”.

  • Αναφορικά με το έργο, υπάρχει οριστική μελέτη; Θα αφορά σε επισκευή και αποκατάσταση του κτηρίου;

“Αυτή τη στιγμή μιλάμε κατά βάση για επισκευή. Στην ουσία η βαρύτητα που έχει δοθεί, τα σχέδια και όλο το κονδύλι είναι για να επανέλθει η στατικότητα. Δηλαδή να γίνουν οι σωστές οικοδομικές εργασίες και να υπάρξει ορθή στατικότητα του κτηρίου, ώστε να γίνουν εργασίες που θα είναι εργασίες επισκευής. Είναι ένας κυκεώνας γραφειοκρατίας για το σύνολο των μελετών. Επειδή το Αρχηγείο θέλει να γνωρίζει τι θα γίνει, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει μία τελική αλληλογραφία για το αν η Περιφέρεια μπορεί να αναλάβει το έργο, δηλαδή οι Τεχνικές Υπηρεσίες της. Αν όχι, η Πυροσβεστική θα πρέπει να απευθυνθεί σε άλλο φορέα.

Το κτήριο ανήκει στο Δημόσιο και υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Άρα, για να προχωρήσει η επισκευή του κτηρίου, πρέπει να έχει μία Τεχνική Υπηρεσία που θα επιβλέπει το έργο.”.

  • Αναμένετε απάντηση από την Περιφέρεια; Σε πόσο χρόνο θα γνωρίζετε τι θα γίνει;

“Έγινε μία συνάντηση με την Περιφέρεια πριν από μία εβδομάδα και περιμένουμε. Απάντηση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα δώσει η Περιφέρεια. Πάντως είναι παραπάνω από μία εβδομάδα που έχει σταλεί το έγγραφο από το Αρχηγείο προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Εκτιμώ ότι από μέρα σε μέρα, θα έχουμε κάποια απάντηση προκειμένου να δούμε πώς θα πορευθούμε.”.

  • Το ότι προκρίνεται η λύση της επισκευής του συγκεκριμένου κτηρίου σας ικανοποιεί; Οι Υπηρεσίες σας έχουν αυξηθεί. Καλύπτονται από ένα τέτοιο κτήριο οι ανάγκες σας ή θα χρειαστεί να ενοικιάζεται και άλλο;

“Πράγματι έχει συμβεί το εξής. Αυτή τη στιγμή στη Σύρο στεγάζουμε περισσότερες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης που αφορά στα συμβάντα και έχει άμεσο – μάχιμο χαρακτήρα. Διαθέτει γραφεία και οχήματα. Επίσης είναι η διοίκηση του νομού Κυκλάδων της Πυροσβεστικής, οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής του Νοτίου Αιγαίου και είναι και το Συντονιστικό Κέντρο που απασχολεί 12-13 άτομα που επί της ουσίας είναι οι συντονιστές των συμβάντων για Κυκλάδες και για Δωδεκάνησα και βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με το ΕΣΚΕΔΙΚ, το 199 και το κεντρικό το 112. Επομένως, οι απαιτήσεις είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με τις παλαιές ανάγκες όταν είχε χτιστεί το κτήριο. Το ότι παράλληλα θα ενοικιάζεται και άλλο κτήριο είναι σχεδόν δεδομένο.”.

  • Αν έχει εξασφαλιστεί ένα ποσό της τάξης των 800 χιλ. ευρώ, δεν θα ήταν προτιμότερο να αναζητήσετε χώρο για τη δημιουργία ενός κτηρίου από τα θεμέλια, ώστε να καλύπτονται συνολικά οι ανάγκες σας;

“Αυτή την πρόταση είχαμε κάνει κι εμείς σας Σωματείο, γνωρίζοντας την κατάσταση εκ “θεμελίων” για το συγκεκριμένο κτήριο. Συζητήσαμε και με τον κ. Λεονταρίτη ότι αν κι εφόσον νομικά μπορεί να γίνει αντιπαροχή, θα προτιμούσαμε να δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο κτήριο σε άλλη περιοχή, ώστε να στεγάσει όλες τις Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και να είναι ένα έργο για 40-50 χρόνια και όχι να γίνει ένα έργο που σε 10 χρόνια πάλι θα έχουμε θέματα γιατί βρίσκεται “μέσα” στη θάλασσα.

Είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία αυτή, δηλαδή να δώσεις ένα κτήριο που υπάγεται στο Δημόσιο και μάλιστα στο Υπ. Οικονομικών για να γίνει αντιπαροχή. Οπότε προχωράμε όπως έχει αποφασιστεί. Είναι δύσκολο να βρεθεί ένας χώρος που θα μπορέσει να πληροί τις προδιαγραφές που ζητά το Αρχηγείο.”.