Στην τελική ευθεία Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για το μεγάλο έργο με προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ΧΥΤΥ Σύρου

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Σε αναμονή για την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) αναφορικά με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου δημιουργίας νέου κυττάρου (ΧΥΤΥ) στο Κοράκι, βρίσκονται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, καθώς προχθές το βράδυ συζητήθηκε σχετικά η συγκεκριμένη υπόθεση.

Εκπρόσωποι του Φορέα και του Δήμου μετέβησαν στην Αθήνα, ώστε να παραστούν στη συζήτηση στο ΚΑΣ και να παρέχουν διευκρινίσεις σχετικά με τη μη πρόκληση όχλησης στη στοά (σπηλιά) του Φερεκύδη, από τη δημιουργία του νέου κυττάρου, ώστε αυτό να προχωρήσει στην έγκριση της ΜΠΕ και να τεθεί επιτέλους σε θετική τροχιά το πολυσυζητημένο έργο.

Σχετικά με το θέμα έδωσε αναλυτικές απαντήσεις ο γενικός διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, Χρήστος Γαμβρούδης, όπως επίσης το θετικό κλίμα της συνεδρίασης μετέφερε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Μ. Αληφραγκής: Πρέπει να προχωρήσουμε στο έργο

Τον Δήμο εκπροσώπησε στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, καθώς η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής είναι να παραδώσει την υπόθεση του νέου κυττάρου στον ΦΟΔΣΑ, αφού έχει “κλείσει” όλες τις προϋποθέσεις για τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

“Απ΄ όσο με πληροφόρησε ο μηχανολόγος μας που ήταν στη συνεδρίαση, υπήρξε ένα θετικό κλίμα και όχι ιδιαίτερες αντιδράσεις. Από τη συζήτηση που έγινε υπήρξε καλό κλίμα και δόθηκαν από τους αρμόδιους απαντήσεις και διευκρινίσεις για την αναγκαιότητα του έργου και τον μη επηρεασμό της στοάς του Φερεκύδη”, γνωστοποίησε ο κ. Αληφραγκής, τονίζοντας πως, “η απάντηση θα μας έρθει επισήμως και γραπτώς. Το συμπέρασμα είναι ότι υπήρχε ένα θετικό κλίμα”.

Επί του θέματος που οδήγησε την υπόθεση να “περάσει” και από το ΚΑΣ, ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε, “ακριβώς επειδή υπάρχει και η στοά του Φερεκύδη παραπέμφθηκε στο ΚΑΣ. Θα εκδοθεί η ΜΠΕ και αφού γίνει αυτό θα την παραδώσουμε στην Περιφέρεια, στον ΦΟΔΣΑ και ο Δήμος τελειώνει με τις ενέργειές του”.

Σχετικά με την ευθύνη δημοπράτησης, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “μετά εκείνοι, θα προχωρήσουν στη δημοπράτηση του έργου. Η υποχρέωσή μας είναι μέχρι τη σύνταξη και έκδοση των μελετών”.

Ο κ. Αληφραγκής σημείωσε δε, πως, το έργο πρέπει να συνοδευτεί και από την έγκριση του ΚΑΣ και επιτέλους να “τρέξει” γιατί ο ΧΥΤΑ σήμερα έχει κορεστεί. “Είναι υποθέσεις και ζητήματα που πρέπει να υπερισχύει η λογική. Το νέο κύτταρο είναι απαραίτητο. Να τρέξουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου: Σαφής επιχειρηματολογία για την αναγκαιότητα και την προστασία της στοάς

Αναφορικά με τη συζήτηση στο ΚΑΣ και συγκεκριμένα με την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από την πλευρά του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και των τεχνικών του έργου σε σχέση με τη στοά του Φερεκύδη, ο κ. Γαμβρούδης υπήρξε σαφής.

“Το έργο έχει λάβει μέχρι τώρα, 100% θετικές γνώμες για την έγκριση της ΜΠΕ. Χθες (σ.σ. προχθές) συνεδρίασε πολύ αργά το ΚΑΣ για να γνωμοδοτήσει επί αυτού. Το συμπέρασμα είναι θετικό και αυτό μόνο μπορώ να πω γιατί μετά συνεδρίασαν μόνα τους τα μέλη, όπως γίνεται πάντα”, ανέφερε προλογικά, εξηγώντας πως, “από την πλευρά μας κάναμε παράσταση ώστε να ενημερώσουμε και να απαντήσουμε σε κάποιες ερωτήσεις επί της μελέτης, αλλά από εκεί και μετά δεν έχω εικόνα για το τι ειπώθηκε καθώς η συνεδρίαση ήταν “κλειστή”. Το κλίμα πάντως είναι θετικό”.

Ως εκ τούτου, ο κ. Γαμβρούδης γνωστοποίησε με σαφήνεια την επιχειρηματολογία υπέρ της δημιουργίας του νέου κυττάρου, λέγοντας τα εξής: “Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος προβληματισμός. Η σπηλιά του Φερεκύδη. Κι από την πλευρά μας αντικρούσαμε τους ενδοιασμούς με σαφές πλαίσιο και συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Καταρχήν το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η μη έγκριση της ΜΠΕ θα σημάνει αυτόματα ότι το έργο δεν θα μπορεί να μεταφερθεί ως έργο “γέφυρα” στο νέο ΕΣΠΑ. Άρα, θα χαθεί μία τόσο πολύ σημαντική χρηματοδότηση για το νησί”. Εκτός αυτού, πρόσθεσαν πως, “άρα, αν δεν γίνει η μονάδα, τι θα σημαίνει; Ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε έναν ΧΥΤΑ στο νησί. Άρα, θα επιβαρυνθεί περισσότερο το περιβάλλον”.

Επίσης, πρόσθεσαν πως, “με τη συνέχιση του χώρου ως ΧΥΤΑ, θα συνεχίσουμε να θάβουμε ανεπεξέργαστο το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων που παράγονται στο νησί. Αυτό θα συμπαρασύρει το τέλος ταφής”. Επί αυτού, υπενθύμισε μάλιστα πως, “και από το 2022 είναι 20 ευρώ ο τόνος με πρόβλεψη να πάει στα 55 ευρώ το 2027, άρα, θα επιβαρυνθούν ο Δήμος και οι δημότες”.

Δεδομένης της παρουσίας και του τεχνικού συμβούλου στο ΚΑΣ, ο κ. Γαμβρούδης γνωστοποίησε ακόμη πως, “έχουμε κάνει ένα φωτορεαλιστικό σενάριο που το παρουσιάσαμε, σχετικά με το γεγονός πως όπως υπάρχει η σπηλιά, δεν υπάρχει οπτική όχληση με το έργο. Ήταν ένα από τα θέματα που εστιάσαμε”. Ως εκ τούτου, καταλήγοντας, κατέστη σαφές προς τα μέλη του ΚΑΣ πως, η δημιουργία του ΧΥΤΥ, “είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί και θα προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση. Όπως όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και κράτη, αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα, έτσι κι εμείς, δεν μπορούμε να μείνουμε στη λογική “τα θάβουμε όλα””.

Άρα, επανέλαβε πως, με το έργο του ΧΥΤΥ “θα έχουμε διαλογή στην πηγή, θα έχουμε κομποστοποίηση, θα έχουμε εντατικοποίηση της ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να διασφαλίσουμε ένα καθαρό περιβάλλον”.

Ερωτηθείς για το αν ο Φορέας μετά από τη λήψη όλων των εγκρίσεων είναι έτοιμος να δημοπρατήσει το έργο, εξήγησε: “Με την έκδοση της ΑΕΠΟ είμαστε έτοιμοι να το δημοπρατήσουμε το έργο. Επίσης, ο Φορέας δημοπρατεί όλα τα έργα ως συμβάσεις κατασκευής και λειτουργίας. Δηλαδή, δεν θα αφεθεί το έργο μετά την κατασκευή. Ο ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος και υπόλογος και για τη λειτουργία του έργου”.

Ενδιάμεση λύση

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ρωτήθηκε για το αν υπάρχει κίνδυνος σήμερα για το περιβάλλον με τον ΧΥΤΑ Σύρου εξαιτίας του κορεσμού του και για το αν η πρόβλεψη της ενδιάμεσης λύσης μέσω επαύξησης της χωρητικότητάς του έως τη δημιουργία του νέου κυττάρου, θα καθυστερήσει. “Στον ΧΥΤΑ υπάρχει κορεσμός. Είχαμε δημοπρατήσει ένα έργο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και είχαμε συμπεριλάβει κι ένα έργο επέκτασης. Αυτό ακόμη, δυστυχώς, είναι από τον Μάιο στο Ελεγκτικό. Περιμένουμε την απόφαση, δηλαδή την έγκριση του Ελεγκτικού για να το συμβασιοποιήσουμε”, διευκρίνισε, λέγοντας τέλος πως, αυτό το βήμα “θα είναι μία μεταβατική λύση για 2-3 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργου του ΧΥΤΥ”.