Ο νέος δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου γνωστοποίησε και μιλάει για τα πρόσωπα ευθύνης στην επόμενη θητεία

“Θα έχουμε ένα ισορροπημένο σχήμα διοίκησης για τον Δήμο”

Επτά οι αντιδημαρχίες, εκ των οποίων οι δύο άμισθες

Το νέο σχήμα διοίκησης για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, που θα αναλάβει καθήκοντα από 1η Ιανουαρίου του 2024, ανακοίνωσε ο νέος δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, σε συνέχεια αποφάσεων που έλαβε για την ατζέντα που μπορεί και επιθυμεί να “σηκώνει” με υπευθυνότητα, ο κάθε ένας εκ των εκλεγμένων συναδέλφων του.

Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” για τις τοποθετήσεις των προσώπων που τον πλαισιώνουν σε θέσεις ευθύνης για τη λειτουργία του Δήμου, εξήγησε ποια είναι τα κριτήρια επιλογής για τις επτά αντιδημαρχίες και τα Νομικά Πρόσωπα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στον ρόλο των εντεταλμένων συμβούλων.

Ο επόμενος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης ξεκαθάρισε πως ο Δήμος θα λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πρωτίστως υπέρ των κατοίκων του νησιού ενώ τόνισε πως, αν προσεχώς απαιτηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα διοίκησης, αυτή σαφώς και θα υπάρξει.

Από την πλευρά του, επεσήμανε πως στηρίζεται στην θέληση, την επιθυμία και την αποτελεσματικότητα των προσώπων που θα τον πλαισιώνουν, ώστε να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Τα κριτήρια επιλογής

Ερωτηθείς αρχικά για τα κριτήρια επιλογής των προσώπων και τις τοποθετήσεις τους στις αντιδημαρχίες και στα Νομικά Πρόσωπα, ο κ. Αθανασίου υπήρξε σαφής, εξηγώντας πως “πάτησε” σε δύο βάσεις.

“Όπως είχα πει και προεκλογικά, το κριτήριο θα είναι διπλό. Και σταυροδοσίας που έλαβε κάθε συνάδελφος, αλλά και ικανότητας, κλίσης και ενδιαφέροντος για τομείς του Δήμου. Είχαμε τη μεγάλη χαρά να έχουμε κοντά μας και έμπειρους αυτοδιοικητικούς, αλλά και νεότερους αυτοδιοικητικούς”, παρατήρησε αρχικά, προσθέτοντας παρακάτω πως, “με αυτά τα δύο κριτήρια που ανέφερα και με κάποιες ιδέες οραματικές που είχα, όπως τη σύμπραξη του κ. Μώτου με τον κ. Μαραγκό, θα προχωρήσουμε”.

Ειδικότερα, στο κομμάτι της καθαριότητας επεσήμανε πως, “προχωρήσαμε σε αυτό το πάντρεμα καθώς ο προεκλογικός μας λόγος εστιάστηκε σε ζητήματα καθαριότητας και καθημερινότητας”.

Τα πρόσωπα και οι θέσεις μεγάλης ευθύνης

Αρχικά αναφέρθηκε στις επτά αντιδημαρχίες. “Να ξεκινήσω από την Οικονομική Υπηρεσία που ο καλός συνάδελφος, Δημήτρης Κοσμάς – συνοδοιπόρος μου από την πρώτη ημέρα -, θα είναι και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, που αντικαθιστά την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Ο κ. Κοσμάς θα είναι ο πρώτος αναπληρωτής μου και αντιδήμαρχος Οικονομικών. Έχει την εμπειρία και όλα τα προσόντα για να πετύχει σε αυτόν τον τομέα. Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής θα είναι η Δώρα Καρτάνου”. Ακολούθως, πέρασε στη Διοικητική Υπηρεσία που όπως σχολίασε, “προχωράμε με τον Νίκο Σκευοφύλαξ. Εκτίμησα τη διοικητική του πορεία στον επαγγελματικό τομέα του καθώς έχει διατελέσει και λιμενάρχης Σύρου”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, παρουσιάστηκε σίγουρος για την πορεία δύο σημαντικών τομέων. “Στην Τεχνική Υπηρεσία χωρίς τα Μικρά Έργα, έχουμε αντιδήμαρχο τον καλό μας συνάδελφο, Φραγκίσκο Βακόνδιο. Ο ίδιος έχει δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά του και από την προηγούμενη θητεία. Άλλη μία αντιδημαρχία που θεωρώ πως την περίμενε όλος ο κόσμος ήταν αυτή της Θωμαής Μενδρινού στον Πολιτισμό. Στον τομέα που διέπρεψε και την προηγούμενη φορά”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε και για την αντιδημαρχία Τουρισμού. “Το κομμάτι του Τουρισμού, δικαιωματικά πηγαίνει στη Χρηστιάννα Πάπιτση που έχει ασχοληθεί με το αντικείμενο και εκλογικά πήγε πάρα πολύ καλά”.

Επίσης, εξήγησε πως στο κομμάτι της Καθαριότητας και της Καθημερινότητας, θα υπάρχουν δύο πρόσωπα. “Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασία θα είναι ο πολύ έμπειρος, Πέτρος Μώτος, ενώ Καθημερινότητας, Μικρών Έργων, Ανακύκλωσης, Δημοτικού Σφαγείου και χωρικός Ερμούπολης, ο Γιάννης Μαραγκός, που επί πολλά χρόνια ήταν στην Κοινότητα του Μάννα”.

“Έχουμε επτά αντιδημαρχίες, πέντε έμμισθες και δύο άμισθες”, πρόσθεσε ο κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας πως οι άμισθες θα είναι των Οικονομικών και του Τουρισμού.

Οι εντεταλμένοι και τα Νομικά Πρόσωπα

Παρακάτω, εξήγησε πως σημαντικές ευθύνες θα έχουν και οι εντεταλμένοι. “Όσον αφορά τους εντεταλμένους μας έχουμε για τον Αθλητισμό και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη τον Δομένικο Σαγκινέτο. Είναι δύο τομείς με τους οποίους έχει ασχοληθεί πάρα πολύ και στο παρελθόν. Έχουμε τη Ρόζα Ξανθάκη στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και στα ΚΑΠΗ καθώς έχει ασχοληθεί πολύ, ενώ στον νεοεισερχόμενο στο Δημοτικό Συμβούλιο, Ιωσήφ Ρούσσο δίνουμε τον τομέα της Παιδείας, της Δια Βίου Μάθησης και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Ακόμη στον Γιάννη Βουτσίνο έχουμε το κομμάτι των Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών”.

Ακολούθως, ανέφερε και τους προτεινόμενους για τα Νομικά Πρόσωπα, που θα ψηφιστούν για να οριστικοποιήσουν τις θέσεις τους. “Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα προταθεί ο Μάνθος Μανθόπουλος, ο εμπειρότατος. Έχει τιμήσει τη συγκεκριμένη θέση για οκτώ χρόνια στο παρελθόν”, τόνισε για την πολύ σημαντική θέση ο κ. Αθανασίου, εξηγώντας παρακάτω τα εξής. “Στα Νομικά μας Πρόσωπα τώρα. Ο Κώστας Γαβιώτης θα προταθεί ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου. Μαζί με τον Φραγκίσκο Βακόνδιο και τον Ιάκωβο Μουζάκη που είναι πολύ έμπειρος για το λιμάνι, θα προχωρήσουν για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Αντίστοιχα, ένας έμπειρος συνάδελφος, εκτός από πολύ δικός μου άνθρωπος είναι ο Ευάγγελος Χαλκιάς, ο οποίος θα παλέψει και θα παλέψουμε μαζί τα προβλήματα της ΔΕΥΑΣ και σε επίπεδο χρέους και σε επίπεδο υποδομών, αλλά και νέων υποδομών που έρχονται. Αντιπρόεδρος θα είναι ο Γιάννης Βουτσίνος”, σημείωσε, ενώ ανέφερε τέλος πως, για την ΚΕΜΑΕ θα είναι υπεύθυνη η Ρόζα Ξανθάκη, για τις Συγκοινωνίες, ο Ευάγγελος Χαλκιάς και για τα Κληροδοτήματα, η Δώρα Καρτάνου.

Θεωρώ θα δουλέψουμε καλά”

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο δήμαρχος εκτίμησε πως έχει κάνει τις κατάλληλες επιλογές για την επόμενη ημέρα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνέχεια των επιλογών των δημοτών στις εκλογές του Οκτωβρίου.

“Θεωρώ ότι είναι ένα ισορροπημένο σχήμα. Θεωρώ ότι όλοι οι συνάδελφοι έχουν να προσφέρουν. Ο ρόλος του δημάρχου που μεταβιβάζει αρμοδιότητες, δεν τις κρατάει είναι ένας ρόλος συνδετικός, εποπτικός και οργανωτικός. Θεωρώ ότι θα δουλέψουμε καλά. Σαφώς και υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις και στο μέλλον. Δεν είμαστε όλοι ειδήμονες. Αυτό είναι το αρχικό σχήμα και θεωρώ ότι θα ξεκινήσουμε καλά”, δήλωσε, καταλήγοντας.