Το βλέμμα στραμμένο στην πρόληψη και τον καθαρισμό τους, ενόψει ενός χειμώνα που αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις

“Καμπανάκι” προειδοποίησης για τα φρεάτια στη Σύρο

Παρέμβαση της δημοτικής συμβούλου Θωμαής Μενδρινού προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ, Ανδρέα Γιαλόγλου

Στο προσκήνιο τέθηκε ο καθαρισμός των φρεατίων στη Σύρο, ενόψει της χειμερινής περιόδου, που αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις, προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού, οι οδηγοί αλλά και οι πεζοί να μην βρεθούν στην “παγίδα” πλημμυρισμένων δρόμων.

Εικόνες του παρελθόντος με “λιμνασμένα” νερά σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Ερμούπολης, τόσο στο ύψος της Ηρώων Πολυτεχνείου, όσο και εντός του ιστορικού κέντρου και δη στον πεζόδρομο, έχουν σχολιαστεί αρνητικά πολλές φορές, καθώς η ποσότητα του νερού της βροχής σε συνδυασμό με την “απόδοση” των φρεατίων, δημιουργούν προβλήματα και ταλαιπωρία αναφορικά με τις μετακινήσεις των πολιτών.

Ο καθαρισμός των φρεατίων τέθηκε με τη μορφή ερωτήματος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και επόμενη αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, έκανε σχετική παρέμβαση προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ, Ανδρέα Γιαλόγλου.

Η ίδια ρώτησε αν έχει προχωρήσει σε εργολαβία η Δημοτική Επιχείρηση και μάλιστα εγκαίρως, καθώς η Σύρος μετρά αντίστροφα για έναν βαρύ χειμώνα, όπως άλλωστε και συνολικά η χώρα.

Σε απαντήσεις για το σοβαρό ζήτημα, που πολλές φορές στο παρελθόν έχει σχολιαστεί καυστικά και αρνητικά από τους κατοίκους του νησιού και συγκεκριμένα, με αναρτήσεις και φωτογραφικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), προέβη ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ, Ανδρέας Γιαλόγλου.

Ο ίδιος, αν και εξήγησε πως η εργολαβία της Δημοτικής Επιχείρησης, έχει εστιάσει στα “προβληματικά” σημεία και δη σε κεντρικούς δρόμους, ωστόσο, επεσήμανε πως αν υπάρχει συγκεκριμένη ανησυχία για κάποια άλλη περιοχή, κρίνεται απαραίτητο να ειπωθεί προς τη ΔΕΥΑΣ, ώστε να επέμβει τοπικά ο εργολάβος.

Δυστυχώς, με φόντο τις οικονομικές δυνατότητες της Επιχείρησης, ξεκαθάρισε πως η εργολαβία δεν μπορεί να καλύψει συνολικά τις ανάγκες.

Παρέμβαση για τις αυτονόητες ανάγκες

Συγκεκριμένα, σε σαφές ερώτημα για τις αυτονόητες ανάγκες που πρέπει να καλύψει η ΔΕΥΑΣ, προχώρησε η Θωμαή Μενδρινού, επισημαίνοντας σχετικά: “Η ερώτησή μου αφορά στον καθαρισμό των φρεατίων ειδικά γι αυτόν τον χειμώνα που προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις. Θέλω να ρωτήσω, έχει γίνει κάποιος σχετικός προγραμματισμός; Βλέπουμε σε πολλά σημεία του νησιού να μην έχει γίνει καθαρισμός”. Ως εκ τούτου, τόνισε: “Θα ήθελα να ρωτήσω, τι πρόβλεψη υπάρχει γι αυτό;”.

Προτεραιότητα στις “προβληματικές” περιοχές

Ξεκάθαρος υπήρξε στην απάντησή του ο Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος αφού διευκρίνισε πως η σχετική εργολαβία έχει ανατεθεί από τον Σεπτέμβριο σε εργολάβο, ωστόσο, γνωστοποίησε το γεγονός πως, δυστυχώς, οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν στο σύνολό τους. Κατά συνέπεια, σημείωσε πως δίδεται προτεραιότητα στα “προβληματικά” σημεία.

“Όσον αφορά τα φρεάτια να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι κάθε χρόνο η ΔΕΥΑΣ, στα μέσα Σεπτεμβρίου, αναθέτει τη σχετική εργολαβία για τον καθαρισμό των φρεατίων. Ποιων φρεατίων; Υπάρχει μία διαχρονική εμπειρία να καθαρίζουμε τα φρεάτια που παρατηρείται διαχρονικά μεγάλη ποσότητα ομβρίων υδάτων. Δηλαδή της χαμηλής ζώνης, στην Ηρώων Πολυτεχνείου, στο στρατόπεδο, στον Αξό, παραλιακά της Ερμούπολης κλπ”, ανέφερε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας όμως πως, “δεν επαρκεί αυτή η εργολαβία για να καθαρίσει το σύνολο των φρεατίων που είναι στο δημοτικό οδικό μας δίκτυο. Να είμαι ξεκάθαρος”.

Ως εκ τούτου, κάλεσε όποιον αιρετό έχει γνώση για κάποιο επιπλέον “προβληματικό” σημείο, να το αναφέρει στη Δημοτική Επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να γίνει τοπικά ένας σχετικός καθαρισμός.

“Εκείνο που κάνει η Υπηρεσία κάθε χρόνο είναι πέραν της βασικής ζώνης που περιέγραψα πριν και που καθαρίζεται κάθε χρόνο, εκ περιτροπής να καθαρίζει και άλλους δρόμους. Αν έχετε υπόψιν σας συγκεκριμένες περιοχές, θα παρακαλούσα να μου τις γνωστοποιήσετε ώστε να στείλουμε εξειδικευμένα τα συνεργεία και να πάει ο εργολάβος να παρέμβει κι εκεί”, πρόσθεσε σχετικά, κλείνοντας τις απαντήσεις του.

Τα βλέμματα... στον πεζόδρομο με φόντο το Open Mall

Με φόντο τα παραπάνω, έρχεται στο προσκήνιο και ο προβληματισμός των επιχειρηματιών και καταστηματαρχών του κέντρου και δη του πεζόδρομου, αναφορικά με το έργο της επέκτασης των πεζοδρομίων, στο πλαίσιο του Open Mall. Σύμφωνα με όσα έχουν κατά καιρούς επισημάνει, παράλληλα με τη διαφωνία τους για τον χαρακτήρα του έργου, “γεννάται” και ο φόβος για πλημμυρικά φαινόμενα, αφού με τη σημερινή παρέμβαση, στενεύει η λεκάνη του δρόμου.

Υπενθυμίζεται πως η πλευρά τους είχε ζητήσει να γίνει ένας ενιαίος πεζόδρομος με σωστό έργο για την απορροή των όμβριων υδάτων. Ως εκ τούτου, μένει να διαπιστωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα αν με την επέκταση των πεζοδρομίων, θα προκληθεί ή όχι, μεγαλύτερο πρόβλημα, σε ημέρες με έντονη βροχόπτωση.