Αντίστροφη μέτρηση για τον διαγωνισμό του σημαντικού έργου που θα χαρίσει στο εμβληματικό κτήριο, την αρχική εικόνα του

Δημαρχείο: Από την κατάρρευση όψεων στην αποκατάσταση

Δόθηκε χθες η απαραίτητη έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή για να βγει στον αέρα η διαγωνιστική διαδικασία

Ένα νέο κεφάλαιο αρχίζει να γράφεται για το εμβληματικό κτήριο του Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς η Δημοτική Αρχή λίγο πριν το τέλος της θητείας της, ολοκλήρωσε όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση των όψεών του.

Χθες το μεσημέρι, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ενέκρινε τους όρους του διαγωνισμού για το έργο που θα έχει προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μη χαθεί ούτε μία ημέρα σχετικά με την προώθηση της διαδικασίας για την έναρξή του, αφού άλλωστε είναι μία παρέμβαση, την οποία έχει στηρίξει και η επόμενη Δημοτική Αρχή, συναινώντας σε όλα τα απαραίτητα βήματα.

Η προσπάθεια για τη διάσωση του κτηρίου εξωτερικά, - το οποίο σήμερα φέρει μεγάλες φθορές και συνοδεύεται από επικινδυνότητα στον δημόσιο χώρο, μεταξύ του τμήματος της Βιβλιοθήκης και του ίδιου του Δημαρχείου -, άρχισε από την προηγούμενη θητεία, οπότε και κατοχυρώθηκε η χρηματοδότηση για την εκπόνηση της μελέτης.

Στην παρούσα θητεία, αυτή ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε – με σοβαρές καθυστερήσεις – από το Υπουργείο Πολιτισμού, ασκήθηκαν πιέσεις για τη λήψη χρηματοδότησης, η οποία και κατοχυρώθηκε τέλος Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Η απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου για την ένταξη του έργου στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης που γνωστοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου, ουσιαστικά πυροδότησε στην πράξη(!) αισιοδοξία για την υλοποίηση του έργου.

Άλλωστε, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως για την εξασφάλιση του ποσού των 2 εκατ. ευρώ από το Υπ. Εσωτερικών, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής είχε ασκήσει μεγάλες πιέσεις προς τον κ. Πέτσα επί προηγούμενης κυβερνητικής θητείας και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, από κοινού και με τον δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα. Κι αυτό, καθώς το δημοτικό ταμείο δεν θα μπορούσε να “σηκώσει” συνολικά τη χρηματοδότηση.

Ωστόσο, για το ποσό των 200 χιλ. ευρώ (2,2 εκατ. ευρώ βάσει μελέτης), αν αυτό απαιτηθεί και δεν υπάρξει έκπτωση στον διαγωνισμό – κάτι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει -, ο Δήμος θα δώσει το ποσό από τον προϋπολογισμό του.

Ως εκ τούτου, μετά και τη χθεσινή απόφαση, ο Δήμος είναι θέμα ημερών να βγάλει στον αέρα τον διαγωνισμό για το πολυσυζητημένο έργο.

Με σκαλωσιές και ικριώματα για τρία χρόνια

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που υπάρχει, αφού πρωτίστως ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και υπάρξει ανάδοχος (εντός του α΄ τετραμήνου του 2024), το εμβληματικό κτήριο θα “ντυθεί” με σκαλωσιές και ικριώματα για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Σχετικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού, χθες, στην Οικονομική Επιτροπή, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, σημείωσε τα εξής: “Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο. Στο διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής, θεωρούμε πως ό,τι είναι ώριμο και υπάρχει κοινή αποδοχή (σ.σ. και από τη νέα Δημοτική Αρχή), πρέπει να προχωρά, έτσι ώστε να κινηθεί πιο άμεσα η διαδικασία”.

Υπενθύμισε δε, πως η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. “Και η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί κυρίως από πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και η Τεχνική Υπηρεσία έχει καταρτίσει τους όρους του διαγωνισμού, για να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία”. Ως εκ τούτου, ο κ. Πιταούλης, εξέφρασε τη χαρά του για το στάδιο που βρίσκεται σήμερα ο Δήμος αναφορικά με την υλοποίησή του.

Σε παρόμοιο τόνο, τοποθετήθηκε και το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Δούναβης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα προώθησης του. “Νομίζω πως αξίζει στο εμβληματικό κτήριο της πόλης μας να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτές οι διαδικασίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας τη συναίνεση της παράταξής του.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και εστιάζοντας στο χρονοδιάγραμμα, ο Γιάννης Πιταούλης, εξήγησε πως οι πολίτες θα πρέπει να συνεργαστούν καθώς θα υπάρξει αναμενόμενα μικρή ταλαιπωρία, προκειμένου να εκτελεστεί το έργο.

“Σίγουρα θα μπούμε στο 2024. Και με αυτή τη λογική μπαίνει σήμερα στη συνεδρίαση αυτός ο διαγωνισμός. Σίγουρα θα χρειαστεί ένα τετράμηνο κατ΄ ελάχιστο και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις για το συγκεκριμένο κομμάτι. Στη συνέχεια ο Δήμος θα μπορεί να υπογράψει και τη σύμβαση.

Να υπενθυμίσω ότι η Τεχνική Υπηρεσία στο σχεδιάγραμμα, στην πρόβλεψη για την υλοποίηση του έργου, έτσι όπως κατατέθηκε και σαν αίτημα κατανομής των ποσών χρονολογικά, προβλέπει ένα διάστημα τουλάχιστον τριών ετών”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε τέλος πως, “σίγουρα πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για το Δημαρχείο μας. Είναι ένα έργο που θα απαιτήσει την υπομονή και όσων χρησιμοποιούν το Δημαρχείο, αλλά και συνολικά των πολιτών. Είναι σημαντικό και όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να προχωρήσει”.

Βασικές παρεμβάσεις και έργο

Αναφορικά με τις κύριες παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, υπενθυμίζονται τα ακόλουθα: α. Αποκατάσταση επιχρισμάτων, όπου αυτά έχουν αποσαθρωθεί, β. Αποκατάσταση διακοσμητικών στοιχείων, γ. Αποκατάσταση κεραμικών μερών στα μπαλκόνια και στα κουφώματα, δ. Αποκατάσταση των μαρμαρικών όπου είναι εφικτό και όπου λείπουν τεμάχια, θα τοποθετηθούν νέα, ε. Αποκατάσταση των πύργων που έχουν θέματα επικινδυνότητας (μόνωση, αποκατάσταση κουφωμάτων, επιχρίσματα, οροφές), στ. Συντήρηση κουφωμάτων.