Με λαμπρότητα εορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Βροντοφώναξαν “ΟΧΙ” στη Σύρο

  • Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, 2023 - 06:18

Κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό της Ερμούπολης και με την θερμοκρασία να θυμίζει καλοκαίρι, πλήθος κόσμου το πρωί του Σαββάτου έδωσε το “παρών” στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Με τα όσα δεινά συμβαίνουν σε πολλές γωνιές του πλανήτη μας, το φετινό μήνυμα της επετείου του “ΟΧΙ” είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Το μήνυμα αντίστασης που έστειλαν τότε οι Έλληνες απέναντι στον ξένο εισβολέα και τον φασισμό.

Η μαθητική παρέλαση

Το διήμερο εκδηλώσεων στη Σύρο κορυφώθηκε με την μαθητική παρέλαση μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο στην πλατεία Μιαούλη. 

Με υπερηφάνεια και πυγμή νεαροί μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Σύρου, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων, παρέλασαν, αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων. 

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, αλλά και του αθλητή ΑΜΕΑ του Παναθηναϊκού, Νίκου Ρούσσου, ο οποίος παρέλασε με το αμαξίδιο του, φορώντας παραδοσιακή φορεσιά του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

Τα βλέμματα του κοινού, όμως, τράβηξε και το πεζοπόρο τμήμα του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης, με το οποίο, μεταξύ άλλων, παρέλασαν ο Εισαγγελέας Εφετών, Οδυσσέας Τζορμπατζόγλου, αλλά και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας.

Μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β' προέβη στην ακόλουθη δήλωση:  "Ο πολιτισμένος και αρχοντικός Λαός της Σύρου για μια ακόμη φορά εξεδήλωσε  την αφοσίωσή του στην Πατρίδα, την τιμή του προς τους ήρωες του έπους του 40 και το σεβασμό του προς την ιστορική μνήμη και με την ολόθυμη παρουσία του υπενθύμισε ότι εδώ γεννήθηκε η νεώτερη Ελλάδα.
Συγχαίρω ιδιαίτερα τους Εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές όλων των Εκπαιδευτικών Βαθμίδων της Σύρας, καθώς και τα μέλη φορέων και οργανώσεων που προωθούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις τοπικές παραδόσεις, του Λυκείου Ελληνίδων και της Δημοτικής Φιλαρμονικής, που παρέλεσαν μαζί τους, για την άψογη, ευγενική και ελπιδοφόρα παρουσία τους, η οποία κατέδειξε το ήθος τους και προσέφερε τη βεβαιότητα ότι ο τόπος αυτός έχει μέλλον και προοπτική, επιβεβαιώνοντας το στίχο του γνωστού εμβατηρίου ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!
Συγχαίρω, επίσης, και τα στελέχη του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμουπόλεως, η ευσταλής παρουσία των οποίων ενέπνευσε σε όλους συναισθήματα  ασφάλειας και εμπιστοσύνης”.

Αξίζει να σημειωθεί πως την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ενώ το “παρών” έδωσαν, επίσης, η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Μαριάννα Νικολαίδου, ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β’, ο καθολικός επίσκοπος, Πέτρος Στεφάνου, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, πλήθος περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η Δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου

Νωρίτερα, στις 10:30 πραγματοποιήθηκε η  επίσημη Δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σύρου  Δωροθέου Β΄ και παρουσία του καθολικού επισκόπου, Πέτρου Στεφάνου.

Μετά το τέλος της Δοξολογίας τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία τόνισε ότι “σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο του ΟΧΙ. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να χωρέσει ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός μέσα σε λίγες ή και πολλές, ίσως,  σελίδες. Πώς μπορεί να χωρέσει όλος αυτός ο ηρωισμός, η αυτοθυσία και η αντίσταση των Ελλήνων και των Ελληνίδων  αλλά και η καταστροφή, η κτηνωδία του φασισμού, το αίμα,  ο πόνος κι η απελπισία σε μια ή πολλές περιγραφές και πόσες ή ποιες  λέξεις  θα μπορούσαν να τα περιγράψουν;
Πώς, άραγε,  κουβεντιάζεται η φρίκη;  Πώς μπορούμε εμείς που ανήκουμε στις νεότερες γενιές να ψηλαφίσουμε αυτόν τον πόνο;  Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποδίδουμε φόρο τιμής και να υπερασπιζόμαστε τα ιδανικά για τα οποία ο ελληνικός λαός έχυσε το αίμα του”. 

Στη συνέχεια, η κα. Λεονταρίτη τόνισε ότι “κάθε  χρόνο αυτή  τη μέρα  προσπαθούμε με τα φτωχά και χιλιοειπωμένα λόγια μας που έχουν γίνει στερεότυπα, να μιλήσουμε για τη σημασία της σημαντικότερης μέρας της νεότερης ιστορίας μας. Τι να πούμε; Να μιλήσουμε για την ιστορία; Να αραδιάσουμε ονόματα και χρονολογίες, ν’ αναφέρουμε βουνά και τοποθεσίες ή να ζητήσουμε τη βοήθεια των αριθμών; Τόσοι εμείς, τόσοι οι εχθροί μας...Μα  το ́40  δεν  είναι αριθμοί, ίσα-ίσα.
Αν κάτι εξευτελίστηκε, καταφρονέθηκε και περιγελάστηκε τότε πιο πολύ, είναι οι αριθμοί και η λογική τους. Δεν  ήταν οι αριθμοί που  ξεσήκωσαν το λαό μας, που  σύντριψαν τη φωτιά  και  το ατσάλι, κάτι  άλλο ήταν. Ήταν  αυτό που λέμε ψυχή! Αυτή η ελληνική ψυχή και η πεποίθηση για τον δίκαιο αγώνα έφεραν τη νίκη και φώτισαν  την  κατασκότεινη τότε Ευρώπη.
83 χρόνια πέρασαν από τότε. Πολλές οι αλλαγές που έγιναν και γίνονται ακόμα στον κόσμο. Νέα συμφέροντα, νέοι συσχετισμοί, νέα τάξη πραγμάτων. Ο αγώνας των Ελλήνων λησμονήθηκε. Η μεγάλη μας προσφορά ξεχάστηκε από τους μεγάλους της γης.
Οι ίδιοι που έλεγαν ότι «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου «μας ξέχασαν στη μοιρασιά».
Μα για μας, τους σημερινούς Έλληνες η 28η Οκτωβρίου του ’40 είναι ημέρα μνήμης και τιμής αλλά και γιορτή  του ελεύθερου πνεύματος. Η γιορτή  που κάνει κάθε  Έλληνα να αναλογιστεί τις δυνάμεις και τις πραγματικές δυνατότητες του έθνους καi να απαιτήσει τα δικαιώματά του.
Με αφορμή λοιπόν αυτή την επέτειο στέλνουμε μήνυμα αντιπολεμικό, αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό, μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας, μήνυμα  σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, μήνυμα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων,  μήνυμα ειρήνης.
Ας είναι, αυτή η μέρα αφορμή για να θυμηθούμε πως το ΟΧΙ του ο ελληνικός λαός κάποτε το υπέγραψε με αίμα.
Ας είναι αυτή η μέρα αφορμή για να παραδειγματιστούμε και να πούμε κι εμείς ΟΧΙ σ’ αυτούς που απειλούν την ειρήνη σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Ρωσο- ουκρανικός πόλεμος, το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή, και το εκρηκτικό σκηνικό στη Συρία, την Υεμένη, το Σουδάν, την Μιανμάρ, τη Σομαλία, την Αιθιοπία αποδεικνύουν πως τα παιδιά μας ζουν σε έναν φλεγόμενο πλανήτη!”.

Τέλος, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού απευθύνθηκε στους νεαρούς μαθητές και μαθήτριες του νησιού, λέγοντας ότι “οι ήρωες του ’40 έφυγαν από το πρόσκαιρο παρόν και πέρασαν στον αιώνιο κόσμο της δόξας. Το αίμα τους έγινε το "λίπασμα" για τη ζωή μας. Χρέος μας είναι να σκύψουμε για λίγο στη θυσία τους και να κρατήσουμε ό,τι είναι χρήσιμο για τον δικό μας καθημερινό αγώνα.
Να φωνάξουμε πάλι ένα ΟΧΙ.
Όχι στη βία.
Όχι στην αδικία.
Όχι στην  καταπάτηση των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων .
Όχι στην επικράτηση ιδεών που οδήγησαν την ανθρωπότητα στο σκοταδισμό.
Όχι στα συμφέροντα των τρανών και των δυνατών. Και το σημαντικότερο...
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!”.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης (προ του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου) και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Η στεφάνωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της  28ης Οκτωβρίου άρχισε την Παρασκευή με την καθιερωμένη στεφάνωση των μνημείων από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Σύρου.
Για μία ακόμη χρονιά πλήθος κόσμου παρακολούθησε το προσκύνημα μαθητών, σπουδαστών και προσκόπων, που προσήλθαν συντεταγμένοι με επικεφαλής τους δασκάλους, καθηγητές και βαθμοφόρους για τη κατάθεση στεφάνων.

Η στεφάνωση κορυφώθηκε στην πλατεία Ηρώων, όπου παρουσία του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα, αλλά και της εντεταλμένης συμβούλου Παιδείας του Δήμου, Ειρήνης Δράκου, στεφάνια κατέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, μαθητές του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Βαμβακάρειου Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων "ΔΕΛΑΣΑΛ" Σύρου, του ΕΠΑΛ Σύρου, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου και σπουδαστές και σπουδάστριες του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. 

Να σημειώσουμε, τέλος, ο εορτασμός της επετείου του “ΟΧΙ” άρχισε το πρωί με τις εκδηλώσεις στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ στις 11:00 πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο κοιμητήριο του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου, παρουσία τοπικών αρχών, προϊσταμένων υπηρεσιών, αποδεκτών επισήμων προγραμμάτων και των σημαιοφόρων του 4ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου, του 3ου  Γυμνασίου, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου.