Παρελήφθη η οριστική μελέτη για το έργο στους οικισμούς Φοίνικα, Γαλησσά, Βήσσα και Ποσειδωνίας

Νέο κεφάλαιο για το αποχετευτικό της νότιας Σύρου

Έργο προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, για το οποίο παίρνει τη σκυτάλη η επόμενη Δημοτική Αρχή

Το “εργαλείο” που θα οδηγήσει στη δημοπράτηση του αποχετευτικού έργου για την κάλυψη των περιοχών της νότιας Σύρου, έχει στα χέρια της πλέον η ΔΕΥΑ Σύρου, που αφορά στην οριστική μελέτη, η οποία και προσδιορίζει την εν λόγω παρέμβαση σε 12 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η μελέτη παρελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης, συνοδεύεται από όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις και η επόμενη Δημοτική Αρχή, με την ανάληψη των καθηκόντων της, θα πρέπει να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που θα έρθει να καλύψει τους οικισμούς της Ποσειδωνίας, του Φοίνικα, του Γαλησσά και του Βήσσα ώστε να αποκτήσουν αποχετευτικό δίκτυο προσεχώς, όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Αναφορικά με τις σχετικές εξελίξεις έδωσε απαντήσεις στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου. Υπενθυμίζεται πως για τη λήψη χρηματοδότησης, προ μηνών είχε γίνει μία “κρούση” προς το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, αυτή έμεινε αναπάντητη μέχρι σήμερα, καθώς το έργο δεν είχε ώριμη μελέτη.

Προσπάθεια εκ του μηδενός

Αναφορικά με την προσπάθεια για παροχή λύσης στους προαναφερθέντες οικισμούς που συνθέτουν συνολικά και σε έκταση τη νότια Σύρο, έκανε εκ του μηδενός την προσπάθεια η τρέχουσα διοίκηση της ΔΕΥΑΣ.

Υπενθυμίζεται πως για τη μελέτη απαιτήθηκε χρηματοδότηση ύψους 312 χιλ. ευρώ, ποσό που εξασφαλίστηκε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

“Με την ανάληψη των καθηκόντων της τρέχουσας Δημοτικής Αρχής αναζητήσαμε την εξεύρεση της χρηματοδότησης για δύο σημαντικές μελέτες. Η μία ήταν το νέο εργοστάσιο αφαλάτωσης και το φωτοβολταϊκό πάρκο και το άλλο ήταν η αποχέτευση των υπόλοιπων παραθαλάσσιων οικισμών της Σύρου – μετά τη Βάρη και την Αζόλιμνο που ολοκληρώνονται τώρα -, δηλαδή, για την Ποσειδωνία, τον Γαλησσά, τον Φοίνικα και τον Βήσσα. Βρέθηκε αυτή η χρηματοδότηση με πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και αμέσως προχωρήσαμε στην ανάθεση αυτών των μελετών. Μία τέτοιου μεγέθους μελέτη απαίτησε σημαντικό χρόνο”, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, εξηγώντας πως μετά από αρκετό διάστημα, σήμερα η μελέτη είναι έτοιμη.

“Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε εξασφαλίσει όχι μόνο την ολοκληρωμένη μελέτη αλλά και το σύνολο των αδειοδοτήσεων. Έχει και έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Άρα, είναι έτοιμο το έργο προς δημοπράτηση, αρκεί να βρεθεί η χρηματοδότηση”, διευκρίνισε.

Ακολούθως, ο κ. Γιαλόγλου υπενθύμισε πως, επί της ουσίας, “το έργο περιλαμβάνει τα αποχετευτικά δίκτυα στους οικισμούς του Βήσσα, του Γαλησσά, της Ποσειδωνίας και του Φοίνικα κι επίσης ένα σύγχρονο βιολογικό καθαρισμό τριτοβάθμιας επεξεργασίας ο οποίος θα συλλέγει και τα λύματα, θα τα επεξεργάζεται και θα τα μετατρέπει σε νερό άρδευσης”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως το νερό, “θα μεταφέρεται στους οικισμούς προέλευσης των λυμάτων προς άρδευση από τους γεωργούς των περιοχών”.

Ερωτηθείς για τον Βιολογικό Καθαρισμό και τη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων για το αν θα προκαλούνται οσμές, υπήρξε σαφής. “Να πω ότι θα είναι ένας υπερσύγχρονος βιολογικός καθαρισμός που όλες οι οχλούσες δραστηριότητες για τις οσμές είναι υπόγειες. Άρα, θα υπάρχουν κατάλληλα συστήματα απόσμησης, ώστε να μη διαχέεται στο περιβάλλον καμία δυσάρεστη οσμή. Επιπλέον, ο χώρος θα περιλαμβάνει μία λίμνη, ένα θεατράκι, έναν λαχανόκηπο, έναν χώρο επίσκεψης από τους μαθητές”, πρόσθεσε, εξηγώντας πως θα έχουν την ευκαιρία οι μαθητές να πληροφορούνται σχετικά με τον κύκλο του νερού.

“Θα είναι ένας χώρος επίσκεψης και από τα σχολεία και τους μαθητές για να μελετούν τον κύκλο του νερού” τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “έχουμε αγοράσει και το οικόπεδο στον Φοίνικα – το αγοράσαμε σε δύο φάσεις -, ώστε να έχει άνεση το έργο”.

Κυνήγι” χρηματοδότησης

Δεδομένου πως η νέα Δημοτική Αρχή θα έχει στη διάθεσή της την οριστική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης, το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνει είναι να αναζητήσει και να κατοχυρώσει χρηματοδότηση. Ο κ. Γιαλόγλου προτού αναφερθεί σχετικά, υπενθύμισε την πρώτη κρούση (Μάρτιος 2022) που είχε κάνει η ΔΕΥΑΣ για να εξετάσει αν θα βρει χρηματοδότηση.

“Έχουμε υποβάλει στο Ταμείο Ανάκαμψης εδώ και κάποιους μήνες το έργο της μελέτης, ωστόσο, τότε, δεν είχαμε έτοιμη τη μελέτη. Ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση. Ίσως δεν έχει αξιολογηθεί”, ανέφερε, εξηγώντας παράλληλα πως, “αυτή η κίνηση έγινε από μέρους μας ώστε να καταστήσουμε το έργο ορατό. Δηλαδή θέλαμε να δείξουμε ότι υπάρχει έργο αυτού του βεληνεκούς στη Σύρο”.

Ενόψει της έναρξης της νέας θητείας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ υπογράμμισε πως, “η νέα Δημοτική Αρχή νομίζω πως μπορεί να προχωρήσει σε νέο χρηματοδοτικό “εργαλείο”. Θα έχει στη διάθεσή της μία απόλυτα ώριμη μελέτη να προχωρήσει στην υλοποίησή της”.

Τέλος, στην ερώτηση ποιο θα είναι το κόστος του έργου, ο ίδιος γνωστοποίησε πως βάσει μελέτης, προσδιορίζεται σε 12 εκατ. ευρώ.

“Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί ουσιαστικά λύνουμε το πρόβλημα των παραθαλάσσιων οικισμών του νησιού και εξαλείφουμε κάθε πιθανό περιβαλλοντικό κίνδυνο. Φτιάχνουμε τις υποδομές του νησιού για την κάλυψη των αναγκών του”, σχολίασε ο κ. Γιαλόγλου, κλείνοντας τις δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”.

Σημειώνεται πως βάσει των ανακοινώσεων του νέου δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου, επόμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Χαλκιάς.

Το πακέτο των μελετών

Πιο αναλυτικά, τα μελετητικά γραφεία που συνεργάστηκαν φρόντισαν για τις παρακάτω μελέτες:

1. Τοπογραφική μελέτη για τις οδούς όδευσης των νέων αγωγών μεταφοράς λυμάτων και για το γήπεδο χωροθέτησης της ΕΕΛ. 2. Γεωτεχνική έρευνα και μελέτη. 3. Προμελέτη ΕΕΛ (υδραυλική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, χημικοτεχνική μελέτη σε επίπεδο προμελέτης), 4. Οριστική μελέτη για το δίκτυο συλλογής και μεταφοράς λυμάτων από τους οικισμούς Ποσειδωνία, Φοίνικα, Γαλησσά, Άδειατα και Βήσσα που περιλαμβάνει υδραυλικούς υπολογισμούς των δικτύων και διαστασιολόγηση των αντλιοστασίων. 5. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο των έργων και όπου απαιτείται. 6. Σύνταξη σχεδίου και φακέλου ασφάλειας και υγιεινής για τα δίκτυα αποχέτευσης. 7. Σύνταξη τευχών δημοπράτησης για τα δίκτυα αποχέτευσης και την ΕΕΛ ξεχωριστά.