Απαντήσεις του νέου δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου για τα γήπεδα του νησιού, τα έργα και τη διαχείρισή τους

Οδικός χάρτης για τις “παροπλισμένες” αθλητικές υποδομές

Μετ’ εμποδίων ο δρόμος για να καλυφθούν οι ανάγκες της αθλητικής κοινότητας και της νεολαίας του νησιού

Από το μηδέν θα πρέπει να πιάσει το “νήμα” για τις “παροπλισμένες” και εξαιρετικά ταλαιπωρημένες, αλλά και επικίνδυνες μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η νέα Δημοτική Αρχή και ο επόμενος δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, προκειμένου να δοθούν λύσεις για τις ανάγκες της νεολαίας της Σύρου.

Η προ ημερών δημόσια παραδοχή του νυν αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή πως στην τρέχουσα θητεία, η σημερινή διοίκηση “ατύχησε σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις” και τη δρομολόγηση έργων, ουσιαστικά προδίδει τη μεγάλη αναπάντητη ατζέντα που πέφτει στην “πλάτη” της νέας Δημοτικής Αρχής.

Αναφορικά με το δύσκολο στοίχημα της ομαλής, αλλά και ασφαλούς λειτουργίας τους, ρωτήθηκε ο κ. Αθανασίου από την “Κοινή Γνώμη” προκειμένου να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η νέα Δημοτική Αρχή.

Άλλωστε, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης ζητά από το σύνολο των Δήμων να καταγράψουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις τους, ώστε να προκύψει μία σαφής εικόνα για την ομαλή λειτουργία τους.

Κατεδάφιση της Α΄ Κλειστής και γήπεδο “μπαλόνι”

Το σημερινό “κουφάρι” της Α΄ Κλειστής Αίθουσας μπάσκετ αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν. “Η Α΄ Αίθουσα μπάσκετ πηγαίνει για κατεδάφιση. Δεν γίνεται να σπαταλάμε χρήματα χωρίς λόγο και να μη φτιάχνεται και η υπόθεση να γίνεται “γεφύρι της Άρτας”. Θα πάμε σε κατεδάφιση και σε εξ αρχής μελέτη για νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ”, ξεκαθάρισε εξ αρχής, τονίζοντας πως, “με την προοπτική πως θα έχουμε τον πολυχώρο της Περιφέρειας για τους επίσημους αγώνες, ένα κλειστό γήπεδο για προπονητήριο μας φτάνει”.

Ωστόσο, μέχρι τότε, ρωτήθηκε για το αν θα δοθεί άμεση λύση στους αθλητές του μπάσκετ.

Ο κ. Αθανασίου γνωστοποίησε τις κινήσεις του ώστε να προταχθεί, αν υπάρξει απόφαση από το Δ.Σ., η λύση ενός γηπέδου “μπαλονιού”, κατά το πρότυπο του Δήμου Γλυφάδας.

“Επεξεργαζόμαστε διάφορους τρόπους και προεκλογικά και μετεκλογικά ώστε να δούμε πώς θα δώσουμε άμεση λύση για το μπάσκετ. Μετά την επίσκεψή μου χθες (σ.σ. προχθές), στον Δήμο της Γλυφάδας που είδα τι είναι το γήπεδο “μπαλόνι” – και ευχαριστώ πάρα πολύ και τον δήμαρχο, τον κ. Παπανικολάου και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Αγγελόπουλο για την ξενάγηση σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις τους -, τάσσομαι αναφανδόν υπέρ του μπαλονιού. Υπάρχουν τα γνωστά θέματα, τα οποία όμως πρέπει να τα συζητήσουμε με την Υπηρεσία”, επεσήμανε με φόντο το θέμα των έντονων ανέμων, λέγοντας βέβαια πως, με αυτό τον τρόπο και με ασφαλή κατασκευή, “δίνεις άμεση λύση με ένα γήπεδο, πάρα πολύ αξιόπιστο”. Για το κόστος υπήρξε σαφής. “Το κόστος αυτού που είδα είναι γύρω στα 245 χιλ. ευρώ. Και από εκεί και πέρα έχει κάποιες συνοδές εργασίες με τοιχία και μπετόν που δεν ξεπερνούν τα 50-60 χιλ. ευρώ. Και αυτό για να στηριχθεί σωστά”, ανέφερε, εξηγώντας πως μπορεί να καλυφθεί. “Μιλάμε για όποιο ανοικτό γήπεδο μπάσκετ επιλεγεί για να το φτιάξουμε “μπαλόνι”. Και αυτό για να δώσουμε άμεση λύση στη μπασκετική κοινότητα. Αν δεν θέλουμε άμεση λύση, θα πρέπει να δούμε τις εναλλακτικές, όπως ενδεικτικά η παράλληλη χρήση της Β΄ Κλειστής Αίθουσας”.

Β΄ Κλειστή: Στατική ενίσχυση και πυρασφάλεια

Σχετικά με το κλειστό γήπεδο βόλεϊ, ο νέος δήμαρχος επεσήμανε πως αρχική προτεραιότητα είναι να υπάρξει στατική ενίσχυση. “Άρα, η Β΄ Αίθουσα μένει ως έχει. Υποτίθεται ότι θα γίνει ένα έργο στατικής ενίσχυσης για το οποίο θα πρέπει να βγει ξανά διαγωνισμός. Αν δεν βγει ο διαγωνισμός και να παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους εργολάβους, το μόνο που θα πρέπει να δούμε είναι πώς θα άρουμε αυτό το πρόβλημα της στατικής ενίσχυσης για να παίρνει άδεια η αίθουσα”, επεσήμανε, τονίζοντας πως, “προέκυψαν θέματα πυρασφάλειας. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε”.

Προκάτ κατασκευή για κολυμβητές και πόλο

Παρακάτω ρωτήθηκε για το πώς θα ικανοποιηθεί η ναυταθλητική κοινότητα και οι λάτρεις της κολύμβησης που δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια, παραμένουν εκτός πισίνας, τη χειμερινή περίοδο.

“Όπως είμαστε δεν γίνεται. Συντελεστή δόμησης μέσα, εκεί, δεν έχουμε. Να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι αυτό που είχαμε προτείνει και προεκλογικά και το έχω συζητήσει με τον αντιπεριφερειάρχη, τον κ. Λεονταρίτη για τη χρηματοδότηση ώστε να μας βοηθήσει. Θα κοιτάξουμε να διερευνήσουμε την εγκατάσταση μίας 25αρας πισίνας προκάτ, η οποία λειτουργεί με αντλίες θερμότητας, με ρεύμα και όχι με πετρέλαιο ή 33αρας, για να μπορέσουμε να καλύψουμε και το πόλο”, γνωστοποίησε, εξηγώντας πως, “είμαστε σε επαφές με τον κ. Λεονταρίτη για να μπορέσουμε να πάμε σε εγκατάσταση μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της 50αρας πισίνας που έχουμε και που δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο”.

Ερωτηθείς πρακτικά πώς θα τοποθετηθεί μία προκάτ πισίνα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, εξήγησε τα εξής. “Πρακτικά, η 25αρα ενδεχομένως να μπορεί να επικαθίσει πάνω από τη μικρή παιδική πισίνα. Όσον αφορά στην 33αρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο διπλανός χώρος 5x5. Δεν μπορεί να μπει στον ίδιο χώρο”.

Πευκάκια και Άνω Σύρος

Στη συνέχεια, υπενθύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις του για το στάδιο Πευκακίων. “Όσον αφορά στο στάδιο των Πευκακίων, αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την Αρχαιολογία, δεν μπορώ να πω ποιο δρόμο θα βαδίσουμε. Θα επιδιώξω συνάντηση και μέσα στον Δεκέμβριο, δηλαδή πριν αναλάβουμε επίσημα, για να δούμε τι θα κάνουμε. Οι σκέψεις είναι δύο. Αν διατηρηθεί ο στίβος των 200 μ., θα παραμείνει στάδιο, αλλιώς αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα παραμείνει ένας αθλητικός πολυχώρος αναψυχής”.

Επιπλέον, υπήρξε σαφής και για το γήπεδο της Άνω Σύρου, τονίζοντας πως θα πρέπει αρχικά να αρθεί η επικινδυνότητα.

“Για το γήπεδο της Άνω Σύρου πρέπει άμεσα να δούμε τι γίνεται ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα. Ήδη έχει βγάλει η Τεχνική Υπηρεσία ένα έργο αρκετά υψηλού προϋπολογισμού. Πρέπει να βρούμε τρόπους με μικρότερο κόστος ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα και να αρχίσει να λειτουργεί το γήπεδο. Θα παραμείνει γήπεδο”, ξεκαθάρισε, εξηγώντας βέβαια πως, αν με το έργο άρσης της επικινδυνότητας μικρύνει η διάστασή του, τότε θα λειτουργεί και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. “Ωστόσο, αν μικρύνουν οι διαστάσεις του ή χρησιμοποιηθεί παράλληλα με πολιτιστικές εκδηλώσεις, που γίνεται αυτό σε ένα γήπεδο, θα εξαρτηθεί από το έργο άρσης της επικινδυνότητας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για το κομμάτι των δημοτικών γηπέδων, ανέφερε πως, “όσον αφορά το τένις, να υπενθυμίσω πως θα επιχειρήσουμε να φτιάξουμε και τα άλλα δύο γήπεδα. Και φυσικά μην ξεχνάμε το γήπεδο ποδοσφαίρου της Ερμούπολης που λειτουργεί μέσω της ΕΠΣ Κυκλάδων και αυτό θα συνεχιστεί”.

Διαχείριση σε συνεργασία με Συλλόγους

Τέλος, ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε για τη διαχείριση των νέων γηπέδων που έχει φτιάξει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τα οποία θα αποδοθούν στον Δήμο, όπου και ανήκουν. Ο νέος δήμαρχος ξεκαθάρισε πως για να είναι σε λειτουργία, επιβάλλεται η συνεργασία με Συλλόγους. “Θα έχουμε τη διαχείριση του γηπέδου στον Πάγο, σύμφωνα με τις προτάσεις μας. Δηλαδή με χρησιδανεισμό σε έναν Σύλλογο όπως ο ΑΟ Πάγου. Θα το προτείνουμε στην ομάδα”, τόνισε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, επεσήμανε πως, “αντίστοιχη λύση για το γήπεδο Καμινίων, ώστε να μπορούν να λειτουργούν. Να μην είναι κλειδωμένο και τα παιδιά πηδούν τα κάγκελα. Εκεί θα πάμε σε επαφή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων”. Για τον συγκεκριμένο χώρο δε, εξήγησε πως, σαν δεύτερο σενάριο “έχουμε τη λύση με τη συνεργασία με τους ανθρώπους από το πρόγραμμα 55-67 από τον ΟΑΕΔ, που προσλαμβάνουμε και θα τους έχουμε για δύο χρόνια στον Δήμο”.

Για όλα αυτά τα γήπεδα, επεσήμανε πως, “τελευταία λύση θα είναι να βγουν μέσα από προκήρυξη σε ιδιώτη. Ο Δήμος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τα λειτουργήσει”.

Κλείνοντας τις απαντήσεις του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πολυχώρο της Βάρης, λέγοντας τα εξής. “Για το γήπεδο, τον πολυχώρο της Βάρης, η σκέψη είναι να συνεργαστούμε με τους Δρομείς της Σύρου που είναι στον κύκλο του κλασικού αθλητισμού”.