Το κεντρικό κράτος έχει ζητήσει από τους Δήμους πανελλαδικά να αποτυπώσουν με ακρίβεια τα ανείσπρακτα ποσά

Στο μικροσκόπιο… οι οφειλές προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Στα 3 εκατ. ευρώ παραμένουν οι εκκρεμότητες προς το δημοτικό ταμείο, ποσό που έχει την αφετηρία του στο παρελθόν

Από κόσκινο… θα περάσουν οι οφειλές των πολιτών προς τους Δήμους σε πανελλαδικό επίπεδο και ως εκ τούτου και εκείνες που αφορούν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με τις προθέσεις του κεντρικού κράτους για έλεγχο της κατάστασης και της αφετηρίας των οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Τα τελευταία 24ωρα γίνεται έντονα λόγος για νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα για αναγκαστική είσπραξη οφειλών για ποσά ακόμη και από 50 ευρώ και πάνω, προκειμένου να μην παραγραφούν και άρα, οι Δήμοι να έχουν έσοδα.

Επί των ανωτέρω, ρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης. Αφού επανέλαβε δημοσίως πως το ανείσπρακτο ποσό προς τον Δήμο ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ, εξήγησε αν είναι εφικτή η είσπραξή του, αλλά και αν επηρεάζεται ή μη, ο προϋπολογισμός.

  • Είχατε αναφέρει πως τα ανείσπρακτα προς τον Δήμο είναι στα 3 εκατ. ευρώ από ΤΑΠ, βεβαιώσεις προστίμων δημοτικής αστυνομίας, απλήρωτα τέλη και άλλες κλήσεις. Παραμένει ίδια η κατάσταση σήμερα ή έχει “επιδεινωθεί”;

“Η αλήθεια είναι πως το κομμάτι των ανείσπρακτων και που ουσιαστικά αφορά σε τέλη ή έσοδα που ο Δήμος έχει βεβαιώσει κατά τα προηγούμενα έτη, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί, πρέπει να πούμε ότι στον Δήμο μας, ναι είναι κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό έρχεται σε μεγάλο βαθμό και από τους πρώην Δήμους. Δηλαδή υπάρχει μία μακρά ιστορικότητα των οφειλών. Πολλές φορές μπορούν να ξεπερνούν και τα 20 έτη. Τουλάχιστον το 1/3 της οφειλής είναι πολύ παλιό.

Αυτή η κατάσταση σχετίζεται πάντα με τη δυνατότητα που είχαν οι Δήμοι να βεβαιώνουν τα έσοδά τους. Δηλαδή ορισμένοι Δήμοι μπορεί και να μη μετέφεραν μεγάλο ανείσπρακτο διότι αυτό συνδεόταν με τη δυνατότητα της Υπηρεσίας να παρακολουθεί και να ελέγχει τα έσοδα και να τα βεβαιώνει ώστε στη συνέχεια να τα διεκδικεί για τον Δήμο.

Όσοι Δήμοι είχαν μία οργανωμένη Υπηρεσία, βεβαίωναν αυτά τα έσοδα. Βέβαια, ορισμένοι δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν, αλλά φυσικά κάποιοι πολίτες ακολουθούσαν αυτή τη στάση “στρατηγικά” και δεν πλήρωναν τις οφειλές τους. Τα περισσότερα βέβαια προέρχονται από παλιά και κινούμαστε σε αυτό το επίπεδο, στα 3 εκατ. ευρώ περίπου.”.

  • Έχει ζητηθεί επισήμως από το κεντρικό κράτος η καταγραφή τους;

“Ναι ζητήθηκε. Υπάρχει μία προσπάθεια σήμερα ώστε να αποτυπωθεί ποια είναι η αιτία της οφειλής, η παλαιότητά της και αν θα πρέπει να πάει σε κάποια διαγραφή. Εν τούτοις και για τους Δήμους, ισχύει το πλαίσιο που πρόσφατα αναδιαμορφώθηκε και ισχύει και σε μεγάλο βαθμό για τις ΔΟΥ.

Επί της ουσίας και όσον αφορά στην παραγραφή, από τη στιγμή που γίνεται η βεβαίωση και στη συνέχεια η Ταμειακή Υπηρεσία κάνει τις ενέργειες είσπραξης, δεν υπάρχει άμεση διαγραφή. Βέβαια, κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα. Προς τα εκεί το δουλεύει, αλλά ποτέ δεν ήταν αυτή η προτεραιότητα του κράτους.”.

  • Ποια είναι τα μέτρα είσπραξης;

“Όσον αφορά τα μέτρα είσπραξης, ομοίως υπάρχει ένα μεγάλο “οπλοστάσιο” το οποίο μπορεί να αξιοποιούν και η ΔΟΥ και οι Δήμοι. Δεν είναι κυρίως πολιτική επιλογή. Είναι ένα κομμάτι που το αποφασίζει η Ταμειακή Υπηρεσία καθώς υπάρχει και ευθύνη του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτήν. Αντίστοιχα, αυτό το “οπλοστάσιο” αξιοποιείται. Μπορώ να πω πως το τελευταίο διάστημα και με τη βοήθεια του λογισμικού που έχουμε αναβαθμίσει στην Οικονομική Υπηρεσία, δόθηκε αυτή η δυνατότητα και κυρίως προς κάποιους μεγάλους οφειλέτες. Ουσιαστικά, σε έναν πολύ μικρό αριθμό οφειλετών αντιστοιχεί ένα δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι οφειλής. Έτσι, κινήθηκε η Υπηρεσία και έκανε ενέργειες, για τις συγκεκριμένες οφειλές, για να εξασφαλίσει τα έσοδα του Δήμου. Βέβαια, τα αποτελέσματα είναι μάλλον πενιχρά, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει μόνον οφειλή απέναντι στον Δήμο, αλλά και οφειλή απέναντι προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία. Και εκεί δίδεται προτεραιότητα πάντα.”.

  • Άρα, αυτό που ευρέως αναφέρεται πως για οφειλές των 50 ευρώ και πάνω, μπορεί να κρατείται αναγκαστικά το ποσό από λογαριασμούς πολιτών και χωρίς την ενημέρωσή τους, θα το δουν ή όχι;

“Αυτό όπως το αντιλαμβάνομαι είναι μία πρόταση νομοθέτησης. Δεν είναι κάτι που ψηφίστηκε. Από την άλλη πλευρά, δίνονται πάντα δυνατότητες στις Υπηρεσίες για το πώς θα ενεργήσουν. Υπάρχει ένα εύρος και ένα πλαίσιο στο οποίο μπορεί να κινηθεί. Δεν το βρίσκω όμως εύλογο να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις για τόσο μικρά ποσά. Για μεγάλα ποσά, προφανώς έχει ένα νόημα. Για μικρά ποσά δεν θεωρώ ότι είναι λογικό.”.

  • Από το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, για ένα μέρος του οποίου είπατε πως μπορεί να πρέπει να διαγραφεί, τί ύψος θα μπορούσε να εισπραχθεί; Επηρεάζεται ο προϋπολογισμός;

“Καταρχήν όσον αφορά στο κομμάτι της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, επειδή αυτό το ποσό είναι σχετικά σταθερό μέσα στη διάρκεια των ετών, ή αυξάνει κατά έτος αλλά όχι με αλματώδη αύξηση, πάντα στους προϋπολογισμούς που καταρτίζει ο Δήμος, διαχρονικά υπάρχει μία πρόβλεψη πως ένα κομμάτι του, δεν θα εισπραχθεί. Και υπ΄ αυτή την έννοια, δεν πραγματοποιεί έξοδα, δαπάνες, πέρα από αυτές που μπορεί να πραγματοποιήσει.

Στον προϋπολογισμό του 2023, το ποσό αυτό ήταν περίπου στα 2,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1 εκατ. ευρώ, αφορούσε οφειλές προ του 2012. Το κομμάτι της παραγραφής ή μη, αυτών των οφειλών, δεν είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε γενικά και συνολικά για τις οφειλές. Έχει να κάνει πάντοτε και με τον οφειλέτη και με τις ενέργειες που έχει κάνει διαχρονικά η Ταμειακή Υπηρεσία είτε του ενιαίου Δήμου, είτε των τριών πρώην Δήμων.

Γι αυτό κάθε φορά πρέπει να εξετάζεται ανά περίπτωση. Δεν υπάρχει ένας γενικός μπούσουλας για το αν πρέπει να διαγραφούν συνολικά αυτές οι οφειλές.”.

  • Στην πράξη σήμερα, φαίνεται να μην επηρεάζεται ο Δήμος, αν και αυτά είναι χαμένα έσοδα…

“Ο Δήμος προσπαθεί πάντα να διασφαλίσει τα έσοδά του για να παράγει το έργο του και να παρέχει υπηρεσίες στους δημότες. Προφανώς, ένας Δήμος που έχει 6-7 εκατ. ευρώ ίδια έσοδα κατ΄ έτος, υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να μην ανταποκρίνονται. Κάποιοι είτε γιατί τους συνέβη κάποιο πρόβλημα και άλλοι επειδή έχουν αυτή την τακτική απέναντι στις δημόσιες υπηρεσίες.”.