Από την αρχή της νέας θητείας θα δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα οικονομικού βοηθήματος ή παροχής κατοικίας

Κίνητρα σε υγειονομικούς από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Τα σενάρια που θέτει επί τάπητος ο νέος δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου για τη στήριξη ιατρών για το Νοσοκομείο Σύρου

Τη δυνατότητα στήριξης υγειονομικών με στόχο τη στελέχωση του Νοσοκομείου Σύρου, θα εξετάσει για πρώτη φορά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, από την αρχή της νέας δημοτικής θητείας, παρέχοντας κίνητρα, στο πλαίσιο που επιτρέπει η σχετική νομοθεσία.

Ειδικότερα, στην κατεύθυνση που λειτουργούν μικροί Δήμοι θα μπορέσει να βαδίσει πλέον και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, καθώς από τον Οκτώβριο του 2023 δίδεται αυτή η επιλογή – για παροχή μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος ή κατοικίας -, καθώς “ανοίγει” η δυνατότητα για Δήμους που έχουν έως 30.000 πληθυσμό.

Επί του θέματος και σε συνέχεια λιτής δημόσιας αναφοράς που έκανε ο νέος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου για τα προβλήματα της υγειονομικής δομής, τέθηκε επί τάπητος το σενάριο της στήριξης των υγειονομικών, για να “ενδυναμωθεί” το “Βαρδάκειο και Πρώιο”, στο σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Για την ανωτέρω εξέλιξη έδωσε απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας ξεκάθαρα πως έχει την πρόθεση να παράσχει αυτό το κίνητρο, το οποίο θα οριστικοποιηθεί ως επιλογή, όταν έχει επί τάπητος όλα τα δεδομένα του νέου προϋπολογισμού για το 2024.

“Το θέμα της υγείας μας αγγίζει όλους. Αφού συμφωνούμε σε αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμφωνούμε πως προέχει η Υγεία”

Πιο αναλυτικά, ο επόμενος δήμαρχος ρωτήθηκε αν οι σχετικές δημόσιες αναφορές του, θα μετουσιωθούν σε πράξη. Από την πλευρά του απάντησε θετικά, υπό την προϋπόθεση πως τα οικονομικά του Δήμου το επιτρέπουν.

“Με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες του Δήμου και με βάση την ιεράρχηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων - ώστε να υπάρχει ένα κίνητρο ειδικά για τους υγειονομικούς -, θα προχωρήσουμε”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο, λέγοντας παράλληλα πως, “αυτό που προκύπτει ως προβληματισμός είναι ότι μπορεί να ζητήσουν κάτι αντίστοιχο και από άλλες πλευρές. Δηλαδή από Αστυνομία, Πυροσβεστική, εκπαιδευτικοί κ.α.”.

Σημειώνοντας πως, η νομοθεσία δεν το απαγορεύει, εξήγησε πως θα δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς, καθώς αυτό το κομμάτι είναι κοινά αποδεκτό από την τοπική κοινωνία πως χρειάζεται επιπλέον στήριξη. “Δεν θέτει περιορισμό ο νόμος μόνο για τους υγειονομικούς. Άρα, πρέπει να αρχίσουμε με αυτή την απόφαση. Να συμφωνήσουμε – όπως συμφωνούμε δηλαδή – ότι το πρώτιστο είναι η υγεία για όλους. Και να προχωρήσουμε με αυτή τη θέση και σε συνάρτηση και αναλόγως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του Δήμου”, πρόσθεσε.

Δύο σενάρια στήριξης

Ερωτηθείς ποια κατεύθυνση είναι προτιμητέα, δηλαδή αν ο Δήμος θα παρέχει στέγη – κατοικία ή αν θα δίνει οικονομικό βοήθημα σε μηνιαία βάση, υπήρξε σαφής. “Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται στοιχεία για τον προϋπολογισμό. Άρα, σήμερα, δεν μπορώ να πω τι ποσό θα βάλουμε γι αυτή την ανάγκη. Θέλουμε να το δώσουμε αυτό το κίνητρο και πρέπει να το δώσουμε γιατί έχουμε μόνο δύο επικουρικούς ιατρούς που υπηρετούν αυτή τη στιγμή. Οι υπόλοιποι δεν έρχονται”, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Αθανασίου, λέγοντας πως ουσιαστικά και τα δύο σενάρια θα εξετασθούν.

“Από συζητήσεις που έχουμε κάνει με τον διοικητή του Νοσοκομείου και στη ζυγαριά αν το βάλουμε είναι προτιμητέο το οικονομικό βοήθημα, σε μηνιαία βάση, παρά η παροχή στέγης. Κι αυτό επειδή μπορεί ένας ιατρός να έχει οικογένεια”, εξήγησε, λέγοντας βέβαια πως, “μία πρόταση δική μας είναι να αναζητήσουμε και αν υπάρχει κάποιο μη χρησιμοποιούμενο συγκρότημα δωματίων ώστε να κάνει κάποιες εργασίες ο Δήμος και να μπορούν να παρέχονται αυτά τα δωμάτια”.

Κατά συνέπεια υπογράμμισε πως, “θα εξετάσουμε αυτά τα δύο σαν σενάρια. Αφού μπορούμε να παρέχουμε κίνητρο, για εμάς είναι αυτονόητο πως θα εξετάσουμε με ποιο τρόπο θα το παρέχουμε”.

Έκλεισε τις δηλώσεις του δε, επαναλαμβάνοντας πως, “το κομμάτι της υγείας μας αγγίζει όλους. Αφού συμφωνούμε όλοι σε αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν έχει άπειρες οικονομικές δυνατότητες ο Δήμος”.

Σταγόνα στον ωκεανό... από πολιτική σκοπιά”

Αναφορικά με το αν υπάρχει αυτό το περιθώριο από οικονομικής απόψεως στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, ρωτήθηκε ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

Αν και φωτογράφισε πως ο Δήμος μπορεί να στηρίξει στην πράξη μία τέτοια επιλογή και πάντα στο πλαίσιο της νομοθεσίας, επεσήμανε από πολιτική σκοπιά, πως αυτή η εξέλιξη μπορεί να κλείσει “τρύπες”, ωστόσο, δεν λύνει το πρόβλημα.

Σε κάθε τόνο όμως, επεσήμανε πως είναι μία προτεραιότητα που θα την ορίσει η επόμενη Δημοτική Αρχή, παρά το γεγονός πως την ευθύνη την έχει το κεντρικό κράτος.

“Σίγουρα η επόμενη Δημοτική Αρχή θα έχει να βάλει τις δικές της προτεραιότητες και να δει προς τα που θα προχωρήσει και τι θέλει να κάνει. Προσωπικά με ενοχλεί το γεγονός ότι το κεντρικό κράτος, παρότι έχει τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες, “πετά το μπαλάκι” στους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών και στους Δήμους”, υποστήριξε ο αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας πως, “είναι υποχρέωση του κεντρικού κράτους να εξασφαλίσει επαρκή υγειονομική κάλυψη στους κατοίκους όλων των νησιών και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτή την κάλυψη είναι ευθύνη της κυβέρνησης”.

Δεδομένου δε, πως, όπως παρατήρησε, “ένας Δήμος έχει συγκεκριμένες δυνατότητες”, εξήγησε πως στην περίπτωση της Σύρου που έχει αστικά χαρακτηριστικά και αρκετές δημόσιες Υπηρεσίες, μοιραία, “αν επιλέξεις μία τέτοιου είδους πολιτική, θα πρέπει αντίστοιχα κάποιους ανθρώπους να τους αφήσεις εκτός (Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.α.”.

Ο Γιάννης Πιταούλης υπογραμμίζοντας πως ουσιαστικά, “το πρόβλημα της κατοικίας δεν είναι μόνο στα νησιά, αλλά υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, όπως και το πρόβλημα της υγειονομικής κάλυψης και της κατάρρευσης των Νοσοκομείων, φαίνεται ότι δεν είναι πρόβλημα της Σύρου, αλλά είναι πρόβλημα του εθνικού συστήματος υγείας”, επεσήμανε πως, “υπ΄ αυτή την έννοια οι παρεμβάσεις που θα κάνει ο Δήμος και τα μέσα που μπορεί να αξιοποιήσει είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που έχει η κεντρική κυβέρνηση. Είναι σταγόνα στον ωκεανό”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, είπε πως, “προφανώς η επόμενη Δημοτική Αρχή θα ζυγίσει τις προτεραιότητές της και πράγματι, μπορεί να πει ότι πρέπει να “υποχωρήσουμε” γιατί η αλήθεια είναι πως πολλές φορές για την πραγματικότητα απαιτείται ένας ρεαλισμός και πρέπει να δοθούν κάποιες λύσεις. Η προσωπική θέση μου είναι πως το πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει ο Δήμος ή ο κάθε Δήμος γιατί πρέπει να λυθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο”.