Νέα σύμβαση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με εταιρεία ανακύκλωσης προκειμένου να απομακρυνθεί ο όγκος της… λαμαρίνας που έχει αφεθεί σε δημόσιους χώρους

“Σκούπα” για τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στη Σύρο

Υπαρκτό το πρόβλημα και σε χώρους στάθμευσης, σύμφωνα με τις απαντήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου

Νέο κύκλο απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων από δημόσιους, κοινόχρηστους και δημοτικούς χώρους “ανοίγει” η Δημοτική Αρχή Σύρου - Ερμούπολης, προχωρώντας σε συνεργασία με εταιρεία ανακύκλωσης, προκειμένου να “αδειάσει” το νησί από τον όγκο της… λαμαρίνας που έχει αφεθεί σε ακατάλληλα σημεία και περιοχές.

Πρόκειται για μία τακτική που ακολούθησε ο Δήμος κατά την τρέχουσα θητεία, ώστε να γίνει η περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, η παρουσία των οποίων όχι μόνον υποβαθμίζει περιβαλλοντικά το νησί, αλλά στερεί και θέσεις στάθμευσης από οδηγούς, κυρίως όταν αυτά έχουν αφεθεί σε ανοικτά parking.

Η συνεργασία γίνεται με την εταιρεία ΟΙΚΑΝΟ ΕΠΕ και στο πλαίσιο υπεργολαβίας που αναπτύσσεται, προκειμένου το έργο της απομάκρυνσής τους να γίνει όσο πιο άμεσα. Σημειώνεται πως για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης δεν υπάρχει κανένα κόστος και καμία επιβάρυνση.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση μίλησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής τονίζοντας πως έμφαση δίδεται κυρίως στην Ερμούπολη, καθώς στα χωριά, ορισμένα εγκαταλελειμμένα οχήματα έχουν διαπιστωθεί μέσα σε ιδιωτικά οικόπεδα, στα οποία δεν επιτρέπεται να παρέμβει κατ΄ αυτόν τον τρόπο ο Δήμος.

Η νέα σύμβαση υπογράφεται άμεσα και ο νέος κύκλος απομάκρυνσης θα συνεχιστεί λογικά και στη νέα δημοτική θητεία.

Απομένει ακόμη όγκος εγκαταλελειμμένων

Για το σκεπτικό της ανάπτυξης ανακύκλωσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων στη Σύρο αναφέρθηκε αρχικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας πως είναι υπαρκτό το πρόβλημα και ο Δήμος δεν θα μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα χέρια.

“Από την αρχή που αναλάβαμε στις σκέψεις της Τεχνικής Υπηρεσίας ήταν να γίνει μία εκκαθάριση από εγκαταλελειμμένα οχήματα και μηχανές. Πέραν του αισθητικού προβλήματος και της υποβάθμισης, αυτά συνήθως καταλάμβαναν θέσεις στάθμευσης σε δημόσιους χώρους”, σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας μέχρι σήμερα, τι δουλειά έχει γίνει σε αυτό το κομμάτι.

“Το πρόβλημα ήταν υπαρκτό και σοβαρό και κάτι έπρεπε να γίνει. Οπότε ήδη μέχρι σήμερα έχουμε περισυλλέξει γύρω στα 30 οχήματα. Δηλαδή έχουν γίνει δύο μεγάλες περισυλλογές”, γνωστοποίησε, σημειώνοντας πως η Τεχνική Υπηρεσία έχει καταγράψει κι άλλα παρατημένα οχήματα. “Επίσης, έχουμε καταγράψει ακόμη 12 οχήματα και μέχρι τέλος του χρόνου – από τη στιγμή που πέρασε και από το Δημοτικό Συμβούλιο η νέα σύμβαση -, θα προχωρήσουμε στην απομάκρυνση και των συγκεκριμένων αυτοκινήτων”, ξεκαθάρισε.

Χάνονται” θέσεις στάθμευσης από παρατημένα οχήματα

Ερωτηθείς σε ποιες περιοχές συναντάται έντονα το πρόβλημα, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε πως “πονοκέφαλος” προκαλείται όσον αφορά και στα parking του Δήμου. “Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα και τις μηχανές τις βλέπουμε σε όλο το νησί. Βέβαια, δώσαμε περισσότερη έμφαση στην Ερμούπολη γιατί στα χωριά ήταν παρατημένα σε χωράφια και σε ιδιωτικούς χώρους”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε μάλιστα, “και να διευκρινίσω πως σε οικόπεδα ιδιωτών, ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει. Ο κάθε ένας μπορεί να έχει βγάλει τις πινακίδες και να το έχει παρατήσει νομίμως”.

Ωστόσο, επανέλαβε πως, “η ευθύνη μας είναι για τους δημόσιους χώρους, τους κοινόχρηστους και τους δημοτικούς. Εκεί λοιπόν, ό,τι βλέπουμε και το καταγράφουμε, το απομακρύνουμε”.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση, ανέφερε: “Υπάρχει πρόβλημα για την εύρεση θέσεων parking, πόσο μάλλον να είναι και εγκαταλελειμμένα οχήματα. Για παράδειγμα από το parking της Δόξας απομακρύναμε 7 οχήματα. Άρα, μιλάμε για αντίστοιχο αριθμό θέσεων στάθμευσης. Επίσης η ίδια κατάσταση και στους χώρους στάθμευσης κοντά στον Σκλαβενίτη και στο Αθλητικό Κέντρο, αλλά και από τον χώρο parking που μας παραχωρήθηκε στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Φυσικά έχουμε περισυλλέξει και από γειτονιές”.

Διαδικασία και προειδοποίηση σε ιδιοκτήτες

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σημείωσε πως υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται για αυτά τα οχήματα και την απομάκρυνσή τους, προκειμένου να είναι ασφαλής ο Δήμος.

“Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και τέσσερις μήνες. Περνά υπάλληλος της εταιρείας και κολλά την ειδική ενημέρωση – προειδοποίηση ότι αν δεν απομακρυνθεί από τον ιδιοκτήτη του εντός ενός μήνα, θα περισυλλεγεί. Σαφώς ενημερώνεται και η Αστυνομία και γίνεται έλεγχος”, περιέγραψε, σημειώνοντας βέβαια πως, “μετά όταν απομακρυνθούν τα οχήματα, τα κρατά σε αποθήκη η εταιρεία για δέκα ημέρες. Αν και τότε δεν τα ζητήσει κανένας, οδηγούνται στην ανακύκλωση”.

Ο κ. Αληφραγκής μάλιστα έκανε έκκληση και στους πολίτες ώστε να συνδράμουν στο έργο της Υπηρεσίας, αν τυχόν παρατηρήσουν σε δημόσιο χώρο εγκαταλελειμμένα οχήματα.

“Πρέπει να πω ότι όσοι πολίτες διαπιστώνουν εγκαταλελειμμένα οχήματα, μπορούν να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας τηλεφωνικώς ώστε να επισημάνουν την κατάσταση και να προχωρούμε στη διαδικασία. Πιστεύω ότι είναι κάτι που θα συνεχίσει και η επόμενη Δημοτική Αρχή καθώς είναι ευαισθητοποιημένοι και οι υπάλληλοι”, δήλωσε.

Καμία επιβάρυνση για τον Δήμο

Τέλος, με φόντο τη νέα σύμβαση με την εταιρεία ανακύκλωσης, ο αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ο Δήμος δεν επιβαρύνεται, ούτε όμως έχει κέρδος, καθώς ο στόχος είναι να καθαρίσει ο δημόσιος χώρος από τα εγκαταλελειμμένα. “Η εταιρεία συνεργάζεται με υπεργολάβο εδώ στο νησί, οπότε θα προχωρήσει. Στους όρους της σύμβασης είναι πως ο Δήμος δεν χρεώνεται και ούτε η εταιρεία μας πληρώνει. Η όλη διαδικασία της περισυλλογής και απομάκρυνσης είναι από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αποζημιώνεται μέσω της ανακύκλωσης των οχημάτων”, σχολίασε, λέγοντας τέλος πως, “είναι σημαντικό ότι δεν υπάρχει για τον Δήμο οικονομική επιβάρυνση και φυσικά το δικό μου σκεπτικό είναι να απομακρυνθούν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα”.