Αποκλεισμένα αρκετά τμήματα των ανοικτών χώρων του σχολείου, για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών

“Βροχή” καθαιρέσεων επικίνδυνων μερών στο ΓΕΛ Σύρου

Ν. Ρούμελης: “Ο Δήμος επιβάλλεται να μη μείνει στις καθαιρέσεις, αλλά να κάνει συνολικές αποκαταστάσεις”

Ένα ολοκληρωμένο έργο αποκαταστάσεων των εξωτερικών όψεων των κτηρίων του ΓΕΛ Σύρου ζητά η διεύθυνση και οι γονείς από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνέχεια των εκτεταμένων καθαιρέσεων επικίνδυνων μερών τους, που είναι μέχρι σήμερα σε εξέλιξη, προκειμένου να είναι ασφαλείς οι μαθητές και οι καθηγητές.

Οι εργασίες άρσης της επικινδυνότητας γίνονται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, δυστυχώς… κατόπιν εορτής, καθώς προ δέκα ημερών τραυματίστηκε μαθητής – ευτυχώς ελαφρά – από πτώση σοβά.

Η σημερινή εικόνα των κτηριακών εγκαταστάσεων στις οποίες λειτουργεί το ΓΕΛ Σύρου παραπέμπουν σε “σουρωτήρι” καθώς τα πολλά σημεία των καθαιρέσεων, αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος για το σχολικό συγκρότημα.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίο 10ημερου, αρκετοί εξωτερικοί χώροι του ΓΕΛ Σύρου παραμένουν αποκλεισμένοι για τους μαθητές, αφού καθαιρούνται σοβάδες και επικίνδυνα τμήματα των όψεων για να αποφευχθεί τραυματισμός παιδιών.

Την κτηριακή κατάσταση του ΓΕΛ Σύρου αναδεικνύει το φωτογραφικό υλικό της “Κοινής Γνώμης”, μέσω του οποίου καθίσταται σαφές πως σε αρκετά σημεία των εξωτερικών επιφανειών έχει φανεί και ο οπλισμός.

Αναφορικά με το αίτημα του σχολείου για άρση της επικινδυνότητας, αλλά και για αποκαταστάσεις, προκειμένου να μη χειροτερεύσει η κατάσταση στα κτήρια, μίλησε στην εφημερίδα, ο διευθυντής του ΓΕΛ Σύρου, Νίκος Ρούμελης, ενώ απαντήσεις για τις κινήσεις του Δήμου έδωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Να μη γίνουν χειρότερα τα κτήρια”

Σχετικά με τις εν εξελίξει εργασίες καθαίρεσης και απομάκρυνσης των επικίνδυνων μερών, τοποθετήθηκε ο κ. Ρούμελης. “Αυτές τις ημέρες καθαιρούν τα επικίνδυνα τμήματα. Αυτά που ζητήσαμε με τους γονείς και στη συνάντηση με τον Δήμο. Αυτά κάνουν τη συγκεκριμένη στιγμή, δηλαδή απομακρύνουν τα σαθρά κομμάτια για τον μη τραυματισμό των μαθητών, για να αποφύγουμε τον τυχαίο τραυματισμό παιδιών”, σχολίασε αρχικά, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η διεύθυνση του ΓΕΛ Σύρου, όταν διαπιστώνει προβλήματα στις κτηριακές εγκαταστάσεις ενημερώνει τον Δήμο, όπως άλλωστε είχε πράξει και προ μηνών.

“Προφανώς εμείς όταν διαπιστώνουμε κάποια επικινδυνότητα - ακόμη και μικρή -, ενημερώνουμε και το αναφέρουμε εκεί που πρέπει. Και για τα σχολικά κτήρια είναι υπεύθυνος ο Δήμος”, τόνισε ο διευθυντής του ΓΕΛ, περιγράφοντας σύντομα την κατάσταση των κτηρίων του συγκροτήματος της περιοχής του Μάννα.

“Το ΠΕΠΑΛ είναι αποκατεστημένο και οι όψεις των εργαστηριακών κέντρων. Δηλαδή η μισή όψη και όχι συνολικά. Σε όλο το υπόλοιπο κτηριακό συγκρότημα που είναι πολλά κτήρια και στο ΓΕΛ ανήκουν τέσσερα, γίνονται τώρα καθαιρέσεις των σαθρών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν με τις εργασίες της καθαίρεσης θα είναι ικανοποιημένη η διεύθυνση του σχολείου, ο κ. Ρούμελης εξήγησε πως προφανώς και το σχολείο ζητά αποκατάσταση.

“Ελπίζω ότι δεν θα μείνουμε στην αφαίρεση αυτών. Αυτό δεν το συζητώ. Είναι εκ των ων ουκ άνευ να μη μείνουν έτσι τα κτήρια. Φαντάζομαι ότι αυτά θα πρέπει να αποκατασταθούν”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “προφανώς αυτό θα “πέσει” στη νέα Δημοτική Αρχή, γιατί μέσα στον χειμώνα δεν μπορεί να γίνει επισκευή”.

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, συμπλήρωσε πως, πλέον, “αναμένουμε τον προγραμματισμό της αποκατάστασης των εξωτερικών όψεων των κτηρίων του ΓΕΛ Σύρου. Κι αυτό για να μη γίνουν και χειρότερα προβληματικά, καθώς έχουν αποκαλυφθεί τώρα και οι οπλισμοί με την αφαίρεση των σαθρών”.

Ενέργειες σε δύο επίπεδα

Ερωτηθείς ο Μηνάς Αληφραγκής για την ανταπόκριση του Δήμου, διαβεβαίωσε πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις, πέραν των καθαιρέσεων. Για να γίνουν αυτές όμως, υπενθύμισε πως πρέπει να βρεθεί εργολάβος για το έργο των 170 χιλ. ευρώ που αφορά σε συντηρήσεις σχολικών μονάδων της Σύρου, αλλά και να προχωρήσει το έργο στο ΠΕΠΑΛ, με πολύ υψηλή χρηματοδότηση, που θα “συμπαρασύρει” βελτιώσεις και στα κτήρια του ΓΕΛ Σύρου.

“Δεν θα μείνει ο Δήμος στις καθαιρέσεις. Ήδη η Υπηρεσία τροποποιεί τους όρους διακήρυξης του διαγωνισμού των 170 χιλ. ευρώ με διαφορετικές τιμές και άρθρα, ώστε να γίνει πιο δελεαστικός για τους εργολάβους και να βγει στον αέρα το έργο. Αυτό είναι το ένα κομμάτι των ενεργειών μας”, εξήγησε ο αντιδήμαρχος, υπενθυμίζοντας πως μέχρι σήμερα δυστυχώς ο σχετικός διαγωνισμός έβγαινε άκαρπος.

“Από την άλλη πλευρά, προχωρά το θέμα της προγραμματικής σύμβασης με το Υπ. Παιδείας για τη χρηματοδότηση του ΠΕΠΑΛ Σύρου με ποσό 850 χιλ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτού του έργου θα γίνει και αναβάθμιση του ΕΠΑΛ αλλά και συντηρήσεις και επισκευές του ΓΕΛ”, γνωστοποίησε ο ίδιος.

Περί απουσίας ελέγχων και καθυστερήσεων

Σε συνέχεια των ανωτέρω και με αφορμή των τραυματισμό μαθητή από πτώση σοβά, ρωτήθηκε γιατί ο Δήμος και οι Τεχνικές Υπηρεσίες δεν είχαν προλάβει το πρόβλημα, προτού συμβεί το ατύχημα. Ειδικότερα, στην παρατήρηση ότι ο Δήμος ενήργησε με καθυστέρηση και προφανώς δεν είχε κάνει ελέγχους στα κτήρια, ο κ. Αληφραγκής απάντησε τα ακόλουθα.

“Σαφώς και είχαμε κάνει. Προσωπικά δεν δέχομαι ότι είχε γίνει καθυστερημένα η επέμβαση. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι αυτό το κομμάτι του σοβά που έπεσε, έπεσε μετά από την παρέμβαση μαθητή που ανέβηκε να πιάσει την μπάλα από την ταράτσα. Σίγουρα αν κρεμαστεί ένα συγκεκριμένο βάρος εκεί, ενδεχομένως και να πέσει ο σοβάς”, υποστήριξε, μιλώντας για τις κινήσεις του Δήμου τα προηγούμενα χρόνια.

“Να πω ότι τις προηγούμενες δύο χρονιές, έχουν πέσει κοντά στις 100 χιλ. ευρώ για τα συγκεκριμένα κτήρια. Βέβαια είναι σε τέτοια κατάσταση το κτήριο που ενώ με τα 100 χιλ. ευρώ προβλεπόταν να “πιαστούν” όλες οι ανάγκες και η επικινδυνότητα, τελικά οι φθορές του κτηρίου ήταν σε τέτοιο βάθος που τα χρήματα τελείωσαν προτού ολοκληρωθεί όλο το έργο. Έχουν γίνει παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σχολεία. Και βέβαια όταν έγινε αυτό το ατύχημα, άμεσα η Υπηρεσία έστειλε εργολάβο, για να κάνει τις καθαιρέσεις των επικινδύνων σε εκτενέστερο βαθμό για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Κι αυτό, μέχρι να βγει το έργο (των 170 χιλ. ευρώ) στον αέρα και να μπορέσουν να γίνουν πιο σημαντικές παρεμβάσεις”.

Ο αντιδήμαρχος έκλεισε τις δηλώσεις του, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός πως τα Λύκεια, αν και δεν μετρούν πολλές δεκαετίες ζωής, ωστόσο, έχουν πολλά προβλήματα.

“Να πω ότι δυστυχώς τα Λύκεια στο Μάννα, παρότι είναι ένα συγκρότημα 25-30 ετών, παρόλα αυτά έχει μεγάλες φθορές. Δηλαδή όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε το έργο εξ αρχής ήταν σε κακή κατάσταση. Προφανώς θα είχε προβλήματα από την κατασκευή του. Επιβεβαιώνεται αυτό γιατί όταν άρχισαν να καθαιρούν τα επικίνδυνα, τελικά προχωρούσαν σε εκτεταμένες καθαιρέσεις”, σημείωσε, καταλήγοντας.

 

 

 

Ετικέτες: