Στις 15 Ιανουαρίου του 2024 η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση εργολαβικών προσφορών, αναφορικά με το έργο των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου

Αποκατάσταση για το πιο ιστορικό κτήριο της Σύρου

Μετά από πολυετή αγώνα, δρομολογήθηκε η υλοποίησή του

Σημαντική “προίκα” για τη νέα Δημοτική Αρχή αποτελεί η δρομολόγηση του έργου της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου της Σύρου, όπως επισημαίνει ο νέος δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου στην “Κοινή Γνώμη”.

Μία νέα “εποχή” αρχίζει για το πιο ιστορικό κτήριο – μνημείο της Ερμούπολης με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη σημαντική παρέμβαση προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ, καθώς τα τελευταία χρόνια, η αποσύνθεση στην εξωτερική εικόνα του έχει γίνει δεύτερη “φύση” του. Η αποκόλληση μαρμάρινων μερών από τις όψεις του, αλλά και η πτώση σοβάδων στον δημόσιο χώρο, έχει καταστήσει το εμβληματικό κτήριο επικίνδυνο για τους πολίτες, με τη νυν Δημοτική Αρχή να έχει προχωρήσει σε εκτεταμένους αποκλεισμούς πρόσβασης και διέλευσης, για την ασφάλεια των πολιτών.

Την ανάθεση και εκπόνηση της μελέτης για τις αποκαταστάσεις, καθώς επίσης και τη λήψη της χρηματοδότησης από το Υπ. Εσωτερικών μετά από κοπιώδη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και τις συνεχείς πιέσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, αλλά και του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα όπως και του βουλευτή, Φίλιππου Φόρτωμα, διαδέχτηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού την Παρασκευή.

Πρόκειται για το βήμα που οδηγεί στην τελική ευθεία το έργο για τις όψεις του Δημαρχείου, το οποίο εκτός απροόπτου, θα αρχίσει να υλοποιείται μετά από ένα 6μηνο.

Το βλέμμα της παρούσας Δημοτικής Αρχής αλλά και της επόμενης στρέφεται στις 15 Ιανουαρίου, οπότε και έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών από εργολάβους.

Μετά την οριστικοποίηση του αναδόχου, θα μπορέσει να υπογραφεί η σύμβαση. Κατ΄ εκτίμηση, σήμερα μπορεί να αναφερθεί πως το απαραίτητο έργο θα ολοκληρωθεί το 2027, ενώ για το διάστημα που θα υπάρξει όχληση στις επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν στο ισόγειό του, ο Δήμος θα εξετάσει τρόπους οικονομικής ανακούφισης.

Βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός

Για την πολύ θετική εξέλιξη του διαγωνισμού που βγήκε στον αέρα μίλησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής. “Το παλέψαμε πολύ το θέμα της έγκρισης της μελέτης και ακόμη περισσότερο το θέμα της χρηματοδότησης. Ήταν μία προτεραιότητα για τον Δήμο επειδή η κατάσταση του Δημαρχείου ήταν τραγική. Και όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και λόγω επικινδυνότητας. Μην ξεχνάμε πως είναι ένα κτήριο πανελλήνιας εμβέλειας στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία και με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο ισόγειο τμήμα και άρα, έπρεπε να παρθούν κάποια μέτρα”, ανέφερε αρχικά, υπενθυμίζοντας τον αγώνα που υπήρξε για να πάρει ο Δήμος τη χρηματοδότηση των 2 εκατ. ευρώ με υπογραφή του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Θεόδωρου Λιβάνιου, όπως γνωστοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου του 2023.

“Παλέψαμε και την έγκριση της μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά κυρίως παλέψαμε την έγκριση της χρηματοδότησης”, επανέλαβε, εξηγώντας τις λεπτομέρειες για την κάλυψη της δαπάνης, αφού το έργο προϋπολογίζεται σε 2,2 εκατ. ευρώ βάσει μελέτης. “Το έργο είναι προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση είναι στα 2 εκατ. ευρώ αλλά είχαμε δεσμευθεί σαν Δήμος πως το άλλο ποσό θα το βάλουμε εμείς αν χρειαστεί. Ενδεχομένως, με την έκπτωση να μειωθεί το ποσό στο ύψος της χρηματοδότησης”, πρόσθεσε, εκφράζοντας την ανακούφισή του για τον διαγωνισμό. “Είχαμε την ευτυχή κατάληξη, την Παρασκευή να δημοσιευθεί ο διαγωνισμός. Η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Ελπίζω να βρεθεί εργολάβος για το συγκεκριμένο έργο”, συμπλήρωσε, λέγοντας μάλιστα πως είναι ένα έργο που “χρειάζεται και εξειδίκευση καθώς το Δημαρχείο αποτελεί ένα κτήριο χαρακτηρισμένο μνημείο”. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ακόμη πως, “θα έχει συνεχείς εγκρίσεις και ελέγχους από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα παρακολουθούν την υλοποίηση σε κάθε φάση της”. Γι αυτόν τον λόγο, διευκρίνισε πως στο έργο, “προβλέπεται και η παρουσία συμβούλου. Για να έχουμε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα”.

Περί εργολαβικού ενδιαφέροντος

Δεδομένης της κατάστασης με τους άγονους διαγωνισμούς που ταλαιπωρούν τον Δήμο και καθυστερούν σημαντικά έργα στο νησί, ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε για το αν υπάρχει αγωνία σχετικά με το απευκταίο σενάριο, να μην υποβληθεί καμία προσφορά.

“Και βέβαια. Με ανησυχούν πολύ. Όμως είναι ένα έργο των 2 εκατ. ευρώ και εύχομαι και θεωρώ ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον. Σαφώς όμως με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, σίγουρα υπάρχει μία ανησυχία” δήλωσε.

Για την υπογραφή της σύμβασης δε, επεσήμανε πως, αν όλα τελικά κυλήσουν ομαλά και βρεθεί εργολάβος άμεσα, “χρονικά για την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη για το έργο, τα βλέπω προς την άνοιξη και το καλοκαίρι. Έχουμε διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι να οριστικοποιηθεί ο μειοδότης. Ωστόσο, είναι ένα έργο που θα δημιουργήσει μεγάλη όχληση ειδικά στους καταστηματάρχες εστίασης που δραστηριοποιούνται κάτω από το κτήριο. Αλλά είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει”.

Στην ερώτηση αν η υλοποίηση δεν θα διακοπεί, λόγω τουριστικής σεζόν, υπήρξε σαφής. “Αυτό θα το δει η επόμενη Δημοτική Αρχή. Όμως η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Αν πάει ο Δήμος με αυτή τη λογική θα καταλήξουμε σαν το έργο στον Βούρλη. Και το έργο των όψεων πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις”.

Τέλος σχετικά με τη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και την όχληση, ανέφερε πως λογικά θα ληφθούν μέτρα. “Αυτό τον καιρό δημοπρατούμε και το κατάστημα εστίασης (πρώην ΣΤΕΛΛΑΣ). Όλα αυτά τα θέματα θα ληφθούν υπόψιν και ίσως η επόμενη Δημοτική Αρχή εξετάσει κάποια μείωση στο ενοίκιο. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα έργο για το πιο σημαντικό κτήριο της Σύρου”

Προτεραιότητα και για τη νέα Δημοτική Αρχή

Σε θετικό τόνο μίλησε ο Αλέξης Αθανασίου για την εξέλιξη του διαγωνισμού, λέγοντας πως η υλοποίηση του έργου, θα τεθεί σε προτεραιότητα στη δημοτική θητεία του.

“Ευοδώνεται η προσπάθεια των δύο τελευταίων Δημοτικών Αρχών, διότι να θυμίσω πως η ανάθεση της μελέτης ξεκίνησε επί δημαρχίας Μαραγκού και η ωρίμανση και η χρηματοδότηση προχώρησαν επί δημαρχίας Νίκου Λειβαδάρα. Προσωπικά θεωρώ αυτό το έργο μία μεγάλη προίκα που μας αφήνει η απελθούσα Δημοτική Αρχή και παρότι πέρασε από τόσα προβληματικά στάδια το έργο, ήταν ένα έργο που έπρεπε να δρομολογηθεί και να γίνει και μάλιστα εδώ και πάρα πολύ καιρό”, ανέφερε αρχικά, εξηγώντας πως, “σήμερα, με την εξέλιξη του διαγωνισμού, δείχνει πως είναι σε έναν καλό δρόμο”.

Στην ερώτηση αν η υλοποίηση δεν θα γνωρίσει παύσεις λόγω επισκεψιμότητας τα καλοκαίρια και τις περιόδους του Πάσχα, υπήρξε σαφής. “Προφανώς. Να μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο κτήριο είναι ένα μνημείο πολιτιστικής, πολιτικής και δικαστικής κληρονομιάς και σίγουρα κάποιες εργασίες δεν θα είναι εύκολες. Η προσπάθειά μας είναι να βγάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών, τέτοιο, ούτως ώστε να έχουμε τη μικρότερη δυνατή όχληση. Αλλά όχληση σίγουρα θα υπάρξει. Και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δημαρχείο και φυσικά στις Υπηρεσίες τις Δικαστικές και του Δήμου, τις οποίες φιλοξενεί”, ξεκαθάρισε.

Ελαφρύνσεις για τα μαγαζιά εστίασης

Επιπλέον, ο ίδιος δεσμεύθηκε πως θα υπάρξει ελάφρυνση για τους επιχειρηματίες εστίασης κατά το διάστημα που θα “τρέχει” το έργο, καθώς η λειτουργία τους θα είναι παράλληλα με το εργοτάξιο.

“Σίγουρα θα εξεταστεί αυτό. Δεν είμαστε παράλογοι και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε”, ανέφερε, λέγοντας τέλος πως επόμενο βήμα θα είναι και η προσπάθεια εξασφάλισης έργου για το εσωτερικό του. “Η προσπάθειά μας είναι πρώτον, το συγκεκριμένο έργο να υλοποιηθεί και δεύτερον, να το εξελίξουμε κατά κάποιο τρόπο στους εσωτερικούς χώρους του Δημαρχείου. Εσωτερικά το κτήριο έχει μεγάλες ανάγκες και θα εξετάσουμε και αυτό το θέμα. Το Δημαρχιακό Μέγαρο θέλουμε να αποκτήσει κάτι από την παλιά του αίγλη”, δήλωσε συγκεκριμένα ο επόμενος δήμαρχος.