Ορίστηκε η αρμόδια Επιτροπή στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για να “περάσουν” όλα τα δημοτικά και δημόσια κτήρια σε ηλεκτρονική πλατφόρμα

Αρχίζει η καταγραφή κτηρίων για προσεισμικό έλεγχο

Κατευθύνσεις από το Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Η καταγραφή όλων των δημοτικών και δημόσιων κτηρίων της Σύρου για τον απαραίτητο προσεισμικό έλεγχο που θέλει να διενεργήσει το κεντρικό κράτος, αρχίζει αυτές τις ημέρες στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνέχεια σχετικής απόφασης που υπήρξε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Για την περίπτωση της Σύρου και των κτηρίων της, όπως σχολεία, νοσοκομείο, δημόσιες υπηρεσίες, πυροσβεστική και αστυνομία, θα δοθεί προτεραιότητα, προκειμένου οι καταγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτηρίων που έχει αναρτήσει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), - σε συνέχεια συνεργασίας με το αρμόδιο Υπουργείο -, να αποτελέσει το “εργαλείο” εκείνο που θα προσδιορίσει την κατάσταση και τις ανάγκες σε κάθε ένα εξ αυτών.

Η αντισεισμική θωράκιση κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς πολλά από τα παραπάνω κτήρια μετρούν πολλά χρόνια ζωής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κενά... αντανακλαστικών σε έκτακτα φαινόμενα.

Στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, την Επιτροπή που θα “περάσει” τα δημοτικά και δημόσια κτήρια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν αναλάβει οι μηχανικοί Ελεάννα Σαμουτζάκη και Χριστίνα Καβούδη από την Τεχνική Υπηρεσία.

Τις ανωτέρω ενέργειες οφείλει να ακολουθήσει κάθε Δήμος της χώρας, αφού το έργο προχωρά σε συνεννόηση και συνεργασία με την ΚΕΔΕ, ώστε το κεντρικό κράτος να έχει πλήρως αποτυπωμένη και σαφή εικόνα για όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια της χώρας.

Υπογραμμίζεται πως στην όλη προσπάθεια των ελέγχων θα παίξει σημαντικό ρόλο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) με τους μηχανικούς του και η προτεραιότητα για την κατάσταση των κτηρίων θα δοθεί σε όσα υποδέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό ατόμων.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως εκτός του οργανωμένου προσεισμικού ελέγχου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εξασφαλίζει σε ετήσια βάση ένα κονδύλι για εργασίες άρσης επικινδυνότητας σε όλα τα κτήρια του νησιού. Τα οποία λόγω παλαιότητας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ο μεγαλύτερος “πονοκέφαλος” σε αυτό το θέμα, εντοπίζεται στην Ερμούπολη, όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό.

Εντός διμήνου η καταγραφή και η ενημέρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, ο Δήμος έχει περιθώριο δύο μηνών για την ολοκλήρωση του έργου του σχετικά με τον προσεισμικό έλεγχο. Δηλαδή όπως και για κάθε Δήμο, η σχετική δουλειά θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τον Ιανουάριο.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημάνθηκε και από την Τεχνική Υπηρεσία προς την εφημερίδα, έχει αποσταλεί μία εντολή από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να δημιουργηθεί μία Επιτροπή που θα καταγράψει τα κτήρια και τη χρονολογία κατασκευής τους, δηλαδή αν είναι πριν ή μετά το 1950. Στη συνέχεια, θα γίνει ένας προσεισμικός έλεγχος, από τους μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) καθώς οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την καταγραφή των κτηρίων. Για παράδειγμα αν ένα κτήριο είχε κατασκευαστεί προ 10ετιας, θα έχει αντισεισμική μελέτη. Αλλά ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης δεν έχει τέτοια κτήρια. Στόχος λοιπόν, είναι η συγκεκριμένη καταγραφή να προχωρήσει άμεσα.

Όπως προαναφέρθηκε, θα δοθεί έμφαση στην καταγραφή σχολικών κτηρίων και φυσικά θα ακολουθήσουν όλα τα άλλα δημοτικά και δημόσια κτήρια.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, τόνισε πως πανελλαδικά δυστυχώς υπάρχει άγνοια από το κεντρικό κράτος σχετικά με την κατάσταση των κτηρίων σε όλη τη χώρα.

“Υπάρχει μία περίεργη κατάσταση. Τέτοιες καταγραφές είχαν γίνει και το 2014 και δυστυχώς, έχουμε φτάσει στο 2023 και υπάρχει ένα κράτος που δεν γνωρίζει πόσα σχολεία έχει πανελλαδικά και κάθε τόσο, μας λέει καταγράψτε τα σχολεία ή τα δημόσια κτήρια”, σημείωσε σχετικά, επισημαίνοντας πως, σε κάθε περίπτωση, όσα υπαγορεύει το Υπουργείο θα προχωρήσουν. “Όλα αυτά πρέπει να προχωρήσουν και να μπουν σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για να μπορούν να ελέγχονται. Για να ξέρουμε επιτέλους τι μας γίνεται, πότε έγιναν έλεγχοι και σε τι κατάσταση είναι. Είναι σημαντικό έργο και η καταγραφή από εμάς θα γίνει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο σκοπός του Υπουργείου

Βάσει του εγγράφου που έχει αποστείλει το αρμόδιο Υπουργείο σε κάθε Δήμο, όπως και στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο σκοπός του προγράμματος για τους προσεισμικούς ελέγχους είναι ξεκάθαρος.

Συγκεκριμένα: 1. Αρχικά να εντοπιστούν τα κτήρια που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα, όπως ρηγματώσεις σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία, εκτεθειμένος ή διαβρωμένος οπλισμός λόγω ελλιπούς συντήρησης, κακοτεχνίες, καθιζήσεις κτλ. και για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. 2. Να καταγραφούν τα κτήρια της χώρας στα οποία στεγάζονται κρίσιμες εν γένει υποδομές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. 3. Να βαθμονομηθούν τα κτήρια αυτά ως προς τη σεισμική τους διακινδύνευση σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ΟΑΣΠ και ανάλογα με την κατάταξή τους να ακολουθήσει δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Αγωνία για το τι θα ζητηθεί

Σχετικά με τα παραπάνω, ο αντιδήμαρχος εξήγησε πως, το κρίσιμο θέμα είναι τι θα ζητήσει το Υπουργείο από τον Δήμο, μετά την καταγραφή και τον έλεγχο. “Δεν ξέρουμε μετά την καταγραφή και τους ελέγχους του Υπουργείου τι θα ζητηθεί από τους Δήμους. Έρχεται στο προσκήνιο μία σειρά ερωτημάτων. Τι θα κάνουν για τα παλιά σχολικά κτήρια; Θα πουν κλείστε τα;”, σχολίασε με απορία, τονίζοντας πως, “όλα αυτά θα τα δούμε και αφού προκύψουν τα δεδομένα, τι θα ζητηθεί”.

Πονοκέφαλος” για εγκαταλελειμμένα

Δεδομένου πως η Σύρος και οι Κυκλάδες δεν είναι μία σεισμογενής περιοχή, το θέμα που απασχολεί έντονα με τα κτήρια και δη στο ιστορικό κέντρο της είναι ο έλεγχος και οι εργασίες για την άρση επικινδυνότητας, όπου αυτή εντοπίζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι ευθύνη του Δήμου να εξασφαλίζει κονδύλια ύψους 60 με 70 χιλ. ευρώ ετήσια, για να παρεμβαίνει άμεσα, όπου διαπιστώνεται κίνδυνος αποκολλήσεων ή καταρρεύσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Τεχνική Υπηρεσία κατά καιρούς είτε από μόνη της, είτε από αναφορές πολιτών, κάνει ελέγχους και αυτοψίες και υπάρχει σε ετήσια βάση το κονδύλι για τα επικίνδυνα κτήρια. Η επέμβαση του Δήμου δεν γίνεται μόνο σε δημοτικά κτήρια που έχουν επικινδυνότητα, αλλά και σε ιδιωτικά κτήρια από τη στιγμή που επιδεικνύουν αδιαφορία ή αδυνατούν να πραγματοποιήσουν αυτές τις εργασίες άρσης της επικινδυνότητας οι ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, μετά και βάσει διαδικασίας, τους καταλογίζονται τα χρήματα. Αρκετοί είναι εκείνοι που δεν ανταποκρίνονται στην πληρωμή των ποσών, ενώ ορισμένοι καλύπτουν εκ των υστέρων τη δαπάνη. Για τα παραπάνω, ο αντιδήμαρχος σχολίασε μάλιστα πως, “με πίεση από την Υπηρεσία, κάποιοι ανταποκρίνονται. Γιατί όλα αυτά κοινοποιούνται και στον Εισαγγελέα. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του”.

Η συγκεκριμένη δουλειά όπως περιέγραψε δε, αφορά στο γεγονός πως το συνεργείο Μικρών Έργων μπορεί να κληθεί να “ξηλώσει” κάποιους σοβάδες, ή να κλείσει ένα κτήριο ενώ ακόμη, προχωρά και σε υποστυλώσεις μπαλκονιών και κουφωμάτων. “Τα περισσότερα κτήρια που επεμβαίνει ο Δήμος είναι ιδιωτικά παρά δημοτικά”, σχολίασε, ενώ έφερε ένα πρόσφατο παράδειγμα για κτήριο ιδιώτη. “Χρειάστηκαν μέτρα για το κτήριο πάνω από το Ιστορικό Αρχείο. Η Υπηρεσία υποχρέωσε τον ιδιοκτήτη να το σφραγίσει και να βάλει κόντρα πλακέ στις πόρτες και στα παράθυρα”, σημείωσε τέλος, κλείνοντας τις δηλώσεις του.