Απολογιστική συνέντευξη του αντιδημάρχου Τουρισμού, Παναγιώτη Κουταβά για τη θητεία που ολοκληρώνεται στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Αφήσαμε σαν θεμέλιο τη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης”

Σημαντική παρακαταθήκη για την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου και την επόμενη Δημοτική Αρχή, θεωρεί πως αποτελεί η στρατηγική που εκπονήθηκε από την Toposophy στην τρέχουσα θητεία, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς, ο οποίος μίλησε απολογιστικά στην “Κοινή Γνώμη”, για την πορεία του στην ευθυνοφόρα θέση.

Ως αρμόδιος για τα τουριστικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ρωτήθηκε να απαντήσει για την κριτική που δέχθηκε σχετικά με τα νούμερα της επισκεψιμότητας στη Σύρο, καθώς επίσης για τον υποτονικό ρυθμό με τον οποίο προχωρούν αλλαγές στο τουριστικό portal και στην ενσωμάτωση του νέου λογότυπου για το νησί. Επίσης, μίλησε για το κενό στην εκπροσώπηση της των ξενοδόχων στην Τουριστική Επιτροπή, αλλά και για την παρακάτω πορεία του στην επόμενη θητεία, από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

  • Ολοκληρώνετε τη θητεία στην οποία υπηρετήσατε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ως αντιδήμαρχος Τουρισμού. Πώς κλείνει για εσάς αυτή η περίοδος, κατά την οποία ως πρωτοεμφανιζόμενος στα κοινά, αναλάβατε ένα ιδιαίτερο βάρος;

“Είναι ιδιαίτερα τιμητικό να χρηματίσω αντιδήμαρχος Τουρισμού. Για εμένα ήταν μία θέση τεράστιας σημασίας και ευθύνης και θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα που με εμπιστεύθηκε σε αυτό το πολύ σημαντικό πόστο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ποτέ πριν, δεν είχε υπάρξει μία ξεχωριστή αντιδημαρχία για τον τουρισμό που να αφορά το νησί μας. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό και δημιουργεί μία παρακαταθήκη για την επόμενη Δημοτική Αρχή. Βλέπουμε μάλιστα, πως όλα τα γειτονικά νησιά έχουν μία τέτοια θέση. Οπότε, από τη στιγμή που σαν νησί έχουμε στόχευση στην τουριστική ανάπτυξη, ήταν πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί αυτή η θέση. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να προσφέρω από αυτό το πόστο στο νησί μας.”.

  • Στη Σύρο υπήρχε ένα κενό στον τουριστικό σχεδιασμό όταν αναλάβατε. Πόσο κρίσιμης σημασίας εξέλιξη θεωρείτε τη συνεργασία με την Toposophy;

“Η αλήθεια είναι ότι δεν παρέλαβα μία οργανωμένη κατάσταση στο γραφείο Τουρισμού. Δεν είναι ώρα να ρίχνουμε ευθύνες και να καταλογίζουμε πράγματα σε ανθρώπους. Το βασικό που δυστυχώς δεν υπήρχε ήταν ένα σχέδιο και ένας άξονας πάνω στον οποίο να κινείται το νησί. Εδώ έρχεται η συμβολή της παρούσας Δημοτικής Αρχής, η οποία κατάφερε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας να προσελκύσει μία πολύ σημαντική και μεγάλη εταιρεία και να δημιουργηθεί αυτό το σχέδιο, το οποίο όπως πολλάκις έχω πει, έχει ορίζοντα τετραετίας. Αυτό σημαίνει ότι και η επόμενη Δημοτική Αρχή θα βρει έναν “μπούσουλα”, πάνω στον οποίο θα μπορέσει να προχωρήσει και σίγουρα να εξελίξει και να βελτιώσει την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου ή και να το επεκτείνει. Ο στόχος είναι να βαδίζει το νησί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.”.

  • Στη θητεία σας δεχτήκατε κριτική για τις κατά καιρούς ανακοινώσεις σχετικά με την επισκεψιμότητα στη Σύρο, βασιζόμενος αποκλειστικά σε στοιχεία του Λιμεναρχείου Σύρου. Γνωστοποιείτε μία θετική πορεία για τον τουρισμό στο νησί, μετά από τα χρόνια της πανδημίας. Θεωρείτε πως η κριτική που δεχτήκατε έχει κάποια βάση με δεδομένο ότι οι αφίξεις δεν αφορούν μόνον επισκέπτες;

“Έχω πει πολλές φορές ότι καλώς ή κακώς, το νούμερο των αφίξεων που μας δίνει το Λιμεναρχείο είναι το μοναδικό στατιστικό που έχουμε. Δεν είναι ένα στατιστικό που χρησιμοποίησα κατά τη θητεία μου μόνον εγώ. Είναι ένα στατιστικό που χρησιμοποιούν διαχρονικά όλες οι Δημοτικές Αρχές. Αυτό είναι το νούμερο που έχουμε, αυτό είναι το νούμερο που παρέλαβα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και πάνω σε αυτό έκανα τις όποιες δημοσιεύσεις περί αύξησης ή μείωσης της επισκεψιμότητας στο νησί. Προφανώς, αυτό το νούμερο όλοι κατανοούμε ότι έχει μέσα του ένα στατιστικό λάθος, το οποίο στατιστικό λάθος όμως, υπήρχε διαχρονικά. Αποδεχόμαστε αυτό το νούμερο ως ένα νούμερο, το οποίο είναι αντιπροσωπευτικό της κίνησης που έχει το νησί.

Να πω ότι πάρα πολλά νησιά, επειδή τα παρακολουθώ, παρουσιάζουν ένα αντίστοιχο νούμερο. Οπότε, το να κάνουμε μία κριτική πάνω σε ένα νούμερο που διαχρονικά όλοι χρησιμοποιούμε είναι άνευ ουσίας. Μακάρι να υπήρχε ένας ασφαλέστερος τρόπος, ο οποίος να μας έδινε ένα πραγματικό νούμερο και όποιο κι αν ήταν αυτό, να είναι όλοι βέβαιοι πως θα το δημοσιοποιούσα, ανεξάρτητα αν ήταν - για εμένα και τη Δημοτική Αρχή -, θετικό ή αρνητικό.”.

  • Υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην Τουριστική Επιτροπή όσον αφορά στους ξενοδόχους. Δεν υπάρχει οργανωμένος Σύλλογος ή φορέας για να εκπροσωπηθεί. Αναφορικά με την αναγκαιότητα συμμετοχής τους, τι έχετε να παρατηρήσετε; Τι θα ήταν καλό να γίνει προσεχώς;

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι ξενοδόχοι του νησιού να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν ένα κοινό τόπο, ούτως ώστε να ξαναδημιουργήσουν την Ένωση των ξενοδόχων ή έναν Σύλλογο. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και στις τουριστικές περιοχές είναι απαραίτητο να υπάρχει. Βλέπουμε σε άλλες περιοχές που υπάρχει Σύλλογος Ξενοδόχων, πόσες δράσεις και πρωτοβουλίες αναλαμβάνει, ακόμη και χρηματοδοτεί δράσεις που αφορούν φυσικά στην προβολή του νησιού. Είναι αρωγός στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή και νομίζω ότι εφόσον θέλουμε μία ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη, θα πρέπει ο Σύλλογος ξενοδόχων να επανασυσταθεί. Θα παροτρύνω τη νέα αντιδήμαρχο να το προσπαθήσει. Είναι κάτι που ήταν και στις δικές μου σκέψεις. Δυστυχώς, η περίοδος του κορωνοϊού, δεν μου άφησε πολλά περιθώρια να το κάνω. Δεν είναι δικαιολογία, αλλά είναι μία πραγματικότητα που βιώσαμε. Θεωρώ ότι η Σύρος αξίζει να έχει έναν δυνατό και ενεργό Σύλλογο ξενοδόχων.”.

  • Δεν έχει προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η ενσωμάτωση του νέου λογότυπου στις σελίδες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στα social media, ενώ παραμένει “παγωμένο” και το τουριστικό portal. Υποτίθεται πως ήταν στις προτεραιότητές σας; Σε ποιο στάδιο είστε;

“Στα social media η εικόνα είναι πάρα πολύ καλύτερη. Όσον αφορά στο portal το οποίο παραλάβαμε με πάρα πολλά προβλήματα είναι κάτι το οποίο έχουμε συμβασιοποιήσει και είναι αυτή τη στιγμή προς αναβάθμιση ώστε να γίνει καλύτερο. Δεν είναι σήμερα μία εικόνα, η οποία απόλυτα μας ικανοποιεί. Αλλά νομίζω πως στο άμεσο μέλλον και με την ολοκλήρωση της τρέχουσας σύμβασης, τα πράγματα θα καλυτερεύσουν, θα γίνουν πιο χρηστικά και πιο ουσιαστικά όσον αφορά και την πληροφόρηση την οποία παρέχουν. Επιτέλους θα έχουμε ένα επικαιροποιημένο και χρηστικό τουριστικό portal.

Σχετικά με το νέο λογότυπο, να υπενθυμίσω πως δεν είναι ένα απλό λογότυπο, αλλά ένα σύστημα επικοινωνίας. Δυστυχώς, δεν έχω δει ούτε από τις επιχειρήσεις, ούτε και από τις άλλες Υπηρεσίες του Δήμου να το έχουν εντάξει όπως αξίζει. Νομίζω πως πρέπει σταδιακά να αρχίσει να αξιοποιείται, διότι είναι μία παρακαταθήκη και επίσης θα υπάρχει μία ενιαία εικόνα του νησιού, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την εξωστρέφεια της Σύρου. Θα πρέπει άμεσα να αρχίσουν και οι Υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις να επενδύουν σε αυτό το λογότυπο, ούτως ώστε να ενισχύσουμε την ενιαία εικόνα του νησιού.”.

  • Στις δημοτικές εκλογές συμμετείχατε με τον συνδυασμό του Άρη Ρώτα. Προσεχώς, από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης θα είστε στην επόμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποιος είναι ο στόχος σας για την επόμενη θητεία;

“Σίγουρα ο κόσμος έκανε την επιλογή του. Έκρινε μία νέα Δημοτική Αρχή που θα αναλάβει τις τύχες του νησιού, στην οποία δεν θα συμμετέχω, αλλά μαζί με τον Άρη Ρώτα και τα άλλα εκλεγμένα μέλη του συνδυασμού μας, θα είμαστε παρόντες σε όλα τα γεγονότα, τα οποία θα συμβούν στο νησί. Θεωρώ ότι εμείς που έχουμε και την εμπειρία από τη Δημοτική Αρχή αυτής της θητείας, μπορούμε να βοηθήσουμε αρκετά το νησί μας και την επόμενη Δημοτική Αρχή με προτάσεις, οι οποίες καλό θα είναι – στο μέτρο του εφικτού – να αξιολογούνται από τη Δημοτική Αρχή και να μπαίνουν σε εφαρμογή εφόσον ταυτίζονται και με το πρόγραμμά τους και είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του νησιού. Θα είμαστε παρόντες σε όλα και αν απαιτείται, θα καυτηριάζουμε όσα πρέπει.

Από τη συνάντηση που έκανα με την επόμενη αντιδήμαρχο, Χρηστιάννα Πάπιτση παρουσία και του κ. Αθανασίου για να υπάρξει μία ομαλή μετάβαση, να πω ότι είναι στα θετικά η επιθυμία τους να συνεχίσουν στα βήματα που βαδίζουμε και να αξιοποιήσουν τις συνεργασίες που έχουμε.”.