Παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο

Η Σύρος να αποτελέσει σταθμό για την Ολυμπιακή Φλόγα

Με απορία οι κάτοικοι της γενέτειρας(!) του Δημητρίου Βικέλα παρακολούθησαν τις ανακοινώσεις για τη Λαμπαδηδρομία από την οποία αγνοήθηκε η πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Την ένταξη της Σύρου στην πορεία της Λαμπαδηδρομίας για το 2024, καθώς αποτελεί τη γενέτειρα του Δημητρίου Βικέλα, διεκδικεί ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, με επιστολή του, προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, την οποία και απέστειλε προχθές.

Η είδηση της εξαίρεσης ουσιαστικά της Σύρου από τους σταθμούς στους οποίους θα ταξιδέψει η Ιερή Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων την επόμενη χρονιά, όπως έγινε γνωστή, μετά από τις πρόσφατες κι επίσημες ανακοινώσεις του αν. υπουργού Αθλητισμού και Κυκλαδίτη βουλευτή, Γιάννη Βρούτση, παρουσιάζει ως γεγονός ένα μεγάλο λογικό, συμβολικό, αλλά και ιστορικό κενό.

Παρά το γεγονός ότι στη Λαμπαδηδρομία έχουν συμπεριληφθεί τρία νησιά του νομού και ορθώς, όπως η Σαντορίνη, η Νάξος και η Πάρος, έχει προκαλέσει μεγάλη απορία, πολλά αρνητικά σχόλια, αλλά και ερωτήματα στους κατοίκους της Σύρου, η παράκαμψη του νησιού που γεννήθηκε ο Δημήτριος Βικέλας.

Υπενθυμίζεται πως ο Δημήτριος Βικέλας είχε διατελέσει πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 1894 και βοήθησε στην πραγματοποίηση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Το όνομα της εξ Ερμουπόλεως σπουδαίας προσωπικότητας έχει συνδεθεί άρρηκτα με την κορυφαία αθλητική διοργάνωση πάρα πολλών αγωνισμάτων, που έχουν την αφετηρία τους στην Αρχαία Ελλάδα.

Από τη στιγμή που αποφασίστηκε οι Κυκλάδες να αποτελέσουν σταθμό για τη Λαμπαδηδρομία του 2024, κρίνεται επιεικώς ως άστοχη η μη επιλογή της Σύρου σε αυτή τη διαδρομή της Ιερής Φλόγας, με τους κατοίκους του νησιού να σχολιάζουν καυστικά την εξέλιξη.

Αν και σε τοπικό επίπεδο το γεγονός της εξαίρεσης της Σύρου δεν συγκίνησε την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης – ως φαίνεται από τη μηδενική αντίδραση -, ωστόσο, ευτυχώς ενεργοποίησε τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων.

Σε ευγενικό τόνο, ο Γιώργος Λεονταρίτης στην επιστολή του προς τον κ. Καπράλο εκφράζει τη χαρά του για τη συμπερίληψη των τριών προαναφερθέντων νησιών του νομού στη Λαμπαδηδρομία, ωστόσο, επισημαίνει και ζητά να αποτελέσει έναν σταθμό απαραίτητα(!) και η Σύρος.

Το επιχείρημά του κινείται σε απόλυτα ρεαλιστική βάση και επισημαίνει πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων πρέπει να γίνει “μέρος αυτής της γιορτής του ολυμπιακού ιδεώδους”.

Τεράστιο συμβολικό και ιστορικό κενό

Ειδικότερα, η είδηση της απουσίας της Σύρου, της πατρίδας του Δημητρίου Βικέλα από τη γραμμή πορείας της Ιερής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2024 ερμηνεύεται ως ένα μεγάλο κενό, καθώς σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα και όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί στους σταθμούς της χώρας.

Αν και η παρουσία των Κυκλάδων σε αυτό το σπουδαίο γεγονός - που θα λάβει μάλιστα παγκόσμια προβολή και θα τραβήξει τα βλέμματα όλου του πλανήτη – χειροκροτείται από τους νησιώτες συνολικά, ωστόσο, γεννά παράπονα στους κατοίκους της Σύρου, οι οποίοι εύλογα ανέμεναν και(!) τη “συμμετοχή” του τόπου τους, για όλους τους ανωτέρω λόγους.

Δυστυχώς, στην επίσημη ανακοίνωση που εστάλη στα ΜΜΕ από τον αν. υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση σε συνέχεια των επίσημων τοποθετήσεων στη σχετική συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, παρουσία και της Laurence Auer, που είναι η πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, δεν έγινε καμία νύξη για τη Σύρο. Χαρακτηριστικό είναι το προλογικό σημείο της ανακοίνωσης δε, στο οποίο αναφέρονται τα εξής: “Για πρώτη φορά μετά το 2004, τα νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένα η Σαντορίνη, η Νάξος και η Πάρος συμπεριλαμβάνονται στη Λαμπαδηδρομία της Ιερής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων, την οποία θα υποδεχτούν στις 19 Απριλίου 2024. Η Αφή και το ταξίδι της θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου 2024 από την Αρχαία Ολυμπία, θα διατρέξει την Ελλάδα για 11 ημέρες, συνδέοντας τα γεωγραφικά άκρα της χώρας, περνώντας από 41 Δήμους με 600 δρομείς για να προβάλλει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς μας χώρους, τους θησαυρούς της ιστορίας και του πολιτισμού μας, αλλά και για να αναδείξει εμβληματικά τοπία που συνθέτουν την ομορφιά της Ελλάδας. Η Φλόγα θα παραδοθεί στην οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων Γαλλία το βράδυ της 26ης Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για να φτάσει στις 8 Μαΐου στη Μασσαλία, με προοπτική να ανάψει στον βωμό του Παρισιού στις όχθες του Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου, ημέρα της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων”.

Ναι στα Κυκλαδονήσια, ναι και στη Σύρο

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λεονταρίτης αναγνωρίζει στην πράξη πως η συμμετοχή της Σύρου στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας κρίνεται τουλάχιστον επιβεβλημένη και ως εκ τούτου, απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, ζητώντας του να ενταχθεί ένας ακόμη σταθμός για τη γεωγραφική περιοχή των Κυκλάδων, αυτός της πρωτεύουσάς της.

 “Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, με μεγάλη χαρά γίναμε κοινωνοί της ιδιαίτερα τιμητικής για την περιοχή μας απόφασης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να συμπεριλάβει στη Λαμπαδηδρομία της Ιερής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο”, αναφέρει αρχικά, επισημαίνοντας πως, “το ταξίδι της Ιερής Φλόγας αποτελεί μία συμβολική διαδρομή που αναδεικνύει την μακραίωνη παράδοση του τόπου μας”.

Ωστόσο, με φόντο την επιλογή τριών νησιών στα οποία δεν έχει ενταχθεί η Σύρος, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, θέτει σχετικό αίτημα προς εξέταση.

“Η Σύρος, ως γενέτειρα του Δημητρίου Βικέλα, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην αναβίωση και παγίωση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, διατελώντας πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος αυτής της γιορτής του ολυμπιακού ιδεώδους. Με αυτές τις σκέψεις, επιτρέψτε μου, κύριε πρόεδρε, να σας υποβάλω αίτημα όπως συμπεριληφθεί η γενέτειρα του Δημητρίου Βικέλα στο ταξίδι της Ιερής Φλόγας, ώστε να συνεισφέρει με τη δική της συμβολική αξία στην παγκόσμια μετάδοση του μηνύματος του Ολυμπιακού Κινήματος”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την επιστολή του, ευχαριστεί τον κ. Καπράλο για τη δουλειά που έχει κάνει ως αρμόδιος, αναμένοντας την απάντηση σε επόμενο χρόνο αναφορικά με το δίκαιο αίτημα ουσιαστικά όλων των Συριανών.

“Βέβαιος ότι θα εξετάσετε το αίτημά μου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά εκ των προτέρων και να σας συγχαρώ για το σπουδαίο έργο που επιτελείτε ως πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής”, τονίζει ο κ. Λεονταρίτης, καταλήγοντας στο θέμα.