Απέκτησε ξανά Δημοτική Αστυνομία ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

“Συστάσεις” με τον δημοτικό αστυνόμο και προσεχώς... πρόστιμα

Σταδιακά αρχίζουν οι έλεγχοι για παράνομη στάθμευση και αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων

Την παρουσία δημοτικού αστυνόμου στους δρόμους της Ερμούπολης συναντούν ξανά οι πολίτες της Σύρου, καθώς καρποφόρησαν ενέργειες του Δήμου και προσλήφθηκε ένας υπάλληλος, μετά από μετάταξη που ολοκληρώθηκε.

Ουσιαστικά, η Δημοτική Αστυνομία αρχίζει να παίρνει “σάρκα και οστά” ξανά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, καθώς η απουσία της διόγκωσε τις αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων, αλλά και την παράνομη στάθμευση.

Σήμερα, ο Δήμος κατάφερε να έχει έναν δημοτικό αστυνόμο, ενώ μετά από έναν χρόνο που θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες μέσω του ΑΣΕΠ, θα μπορεί να προσλάβει πέντε άτομα ακόμη, για να στελεχώσει τη σχετική Υπηρεσία.

Απαντήσεις για τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη έδωσε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς, με αφορμή την ολοένα και πιο έντονη παρουσία του δημοτικού αστυνόμου στο κέντρο της Ερμούπολης. Μεταξύ άλλων, στην ερώτηση για το αν έχει δοθεί εντολή ήδη ώστε να βεβαιώνει παραβάσεις στους παράνομα σταθμευμένα οδηγούς, ο κ. Φωτεινιάς απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας πως σε πρώτο επίπεδο οι δημότες της Σύρου θα έχουν ένα περιθώριο για να εμπεδώσουν την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, ωστόσο, όπως γνωστοποίησε, η συγκεκριμένη εντολή θα δοθεί από την επόμενη Δημοτική Αρχή.

Σημειώνεται πως χθες ο δημοτικός αστυνόμος διένειμε ενημερωτικό υλικό για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου στη Σύρο, αύριο, ώστε να μην υπάρχουν οχήματα στους δρόμους από τους οποίους, θα πραγματοποιηθεί η περιφορά της εικόνας.

Θετική εξέλιξη και ανάληψη καθηκόντων

Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ανέφερε πως η σταδιακή επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας εντάσσεται στις θετικές εξελίξεις για τον Δήμο και προέκυψε μετά από μεγάλες προσπάθειες.

“Είναι ένα θέμα που είχαμε παλέψει σαν Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά πάρα πολύ. Ήρθε ένας δημοτικός αστυνόμος μετά από μετάταξη στην Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Αυτός είναι μόνιμος υπάλληλος”, τόνισε αρχικά, εξηγώντας πως, “έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα και έχει αρχίσει να είναι στον δρόμο”.

“Έχει επαφή με τον κόσμο ώστε να γνωρίζουν οι δημότες ότι υπάρχει πλέον Δημοτική Αστυνομία”, σχολίασε ο κ. Φωτεινιάς, σημειώνοντας παρακάτω πως, ήδη με την παρουσία του βοηθά τις πρωινές ώρες στη διασταύρωση του στρατοπέδου (ύψος Λαδόπουλου), όπου και κάθε πρωί υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση και μεγάλο πρόβλημα.

“Καθημερινά βρίσκεται και στη διασταύρωση στο στρατόπεδο για να βοηθά στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ενώ στη διασταύρωση στον Αξό είναι άνθρωπος της Ελληνικής Αστυνομίας. Τις υπόλοιπες ώρες πηγαίνει στην Ερμούπολη”, διευκρίνισε χαρακτηριστικά.

Έμφαση σε περιόδους με υψηλή επισκεψιμότητα

Η παρουσία ακόμη κι ενός δημοτικού αστυνόμου κρίνεται απαραίτητη, καθώς όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, κυρίως το Πάσχα και το καλοκαίρι η παράνομη στάθμευση οργιάζει.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι όλον αυτόν τον όγκο της επισκεψιμότητας μπορεί να τον ελέγξει ένας άνθρωπος, αλλά επιπλέον, να ελέγξει και τις παράνομες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων, ανέφερε τα εξής. “Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Όταν υπάρχει θέμα για έλεγχο στις καταλήψεις χώρων που γίνονται παράνομα, έχουμε μιλήσει στη Δημοτική Αρχή και θα βγάζουμε και άλλους δύο υπαλλήλους. Άρα, θα γίνονται με αυτόν τον τρόπο οι έλεγχοι. Έχουμε αρμοδιότητα να ορίζουμε δύο υπαλλήλους και θα το κάνουμε”, ξεκαθάρισε για το σοβαρό θέμα.

Παραβάσεις από το 2024

Αναφορικά με το ερώτημα πολλών πολιτών, για το αν μπορεί να βεβαιώσει παραβάσεις σε οχήματα και μηχανές, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας όμως πως αυτή η εντολή δεν του έχει δοθεί μέχρι στιγμής.

“Μπορεί να βεβαιώνει. Όλα μπορεί να τα κάνει. Κανονικά και με τη διαδικασία που θα προβλέπεται μπορεί να βεβαιώνει και παραβάσεις για παράνομη στάθμευση σε οδηγούς”, σημείωσε, επισημαίνοντας όμως πως, “δεν δόθηκε εντολή ακόμη”.

Μιλώντας για τη συγκεκριμένη απόφαση, διευκρίνισε πως, “εκτιμώ ότι δεν είναι σωστό να το κάνουμε τώρα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να το κάνει η επόμενη Δημοτική Αρχή” και γι αυτό, πρόσθεσε πως, “έχουμε συνεννοηθεί. Έχουμε μιλήσει και με τον επόμενο δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου και είναι κάτι που νομίζω πως θα πρέπει να το προχωρήσουν εκείνοι. Και με τον επόμενο αντιδήμαρχο που θα με διαδεχτεί, τον κ. Νίκο Σκευοφύλακα μιλάμε συνεχώς”.

Κατά συνέπεια, σχολίασε πως το τρέχον διάστημα, κατά μία έννοια είναι ένα διάστημα “προσαρμογής” των οδηγών στα νέα δεδομένα.

“Προς το παρόν είναι σαν να δίνουμε μία περίοδο χάριτος για να γνωρίσει ο κόσμος ότι υπάρχει Δημοτική Αστυνομία και να υπάρξει έλεγχος, πέραν του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου Σύρου. Είναι όλα στις αρμοδιότητες και θα γίνουν σταδιακά. Μας ενδιαφέρει η εύρυθμη λειτουργία της πόλης”, επανέλαβε σε απόλυτο τόνο ο Νίκος Φωτεινιάς.

Μέσω ΑΣΕΠ 5 νέοι δημοτικοί αστυνόμοι

Δεδομένου πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να φέρει σε πέρας όλο τον όγκο των ελέγχων, ο κ. Φωτεινιάς ρωτήθηκε για το πότε θα στελεχωθεί πλήρως η Δημοτική Αστυνομία.

“Έχει προχωρήσει το θέμα για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Μας έχει δώσει το κράτος 5 θέσεις για να προσλάβουμε και να συμπληρώσουμε τη Δημοτική Αστυνομία. Είναι επίσης 1 ΠΕ, 1ΤΕ και 3ΔΕ. Πιστεύω ότι αυτούς τους ανθρώπους θα τους έχουμε το αργότερο, σε ενάμιση χρόνο από σήμερα. Δηλαδή θα προσληφθούν και θα γίνει η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ. Θα είναι όλοι μόνιμοι υπάλληλοι”, γνωστοποίησε σχετικά.

Μας ενδιαφέρει η εύρυθμη λειτουργία της πόλης”

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σχετική πρόσληψη, επισημαίνοντας πως, “είναι κάτι θετικό. Η Δημοτική Αρχή το πάλεψε για απόκτηση δημοτικών αστυνόμων και έχουμε την πρώτη εξέλιξη. Είχε μία αίσια κατάληξη. Μας νοιάζει η εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Ήταν κάτι που το είχαμε υποσχεθεί και το φέραμε εις πέρας. Το έχει ανάγκη το νησί και η πόλη και κυρίως σε διαστήματα με υψηλή επισκεψιμότητα”.