Εκδήλωση εργολαβικού ενδιαφέροντος για το έργο των 170 χιλ. ευρώ, προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Αχτίδα φωτός… για επισκευές στο ΓΕΛ Σύρου

Προχωρά άμεσα σε διαπραγμάτευση και υπογραφή σύμβασης η Δημοτική Αρχή

Θετική ανατροπή στο “γκρίζο” τοπίο της απουσίας εργολαβίας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τις ανάγκες των σχολείων του νησιού, προέκυψε χθες, μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρεία να αναλάβει το έργο των 170 χιλ. ευρώ, το οποίο είχε πέσει στο… κενό στον πρώτο διαγωνισμό που είχε βγει στον «αέρα».

Με αυτή την εξέλιξη αναμένεται να ωφεληθεί κατά προτεραιότητα και σχεδόν αποκλειστικά το ΓΕΛ Σύρου, καθώς η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει - με τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης - με τον εργολάβο, προκειμένου να υπάρξει το ταχύτερο σύμβαση για υλοποίηση επισκευών και συντηρήσεων.

Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες άλλωστε από τον – ευτυχώς – ελαφρύ τραυματισμό μαθητή του ΓΕΛ μετά από πτώση σοβάδων στο κεφάλι του, κατά τη διάρκεια παιχνιδιού στον ανοικτό χώρο του σχολείου, γεγονός που είχε θορυβήσει έντονα και δικαίως τη σχολική κοινότητα και φυσικά τους γονείς. Η κατάσταση των κτηρίων του ΓΕΛ Σύρου μάλιστα, είχε επισημανθεί κατ΄ επανάληψη προς τον Δήμο και από την πλευρά του διευθυντή, Νίκου Ρούμελη, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο ίδιος είχε επισημάνει την αναγκαιότητα υλοποίησης εκτεταμένων παρεμβάσεων και επισκευών και όχι μόνο καθαιρέσεων των επικίνδυνων τμημάτων.

Προχθές, στην Οικονομική Επιτροπή δόθηκε το “πράσινο φως” να προχωρήσει ο Δήμος σε απευθείας διαπραγμάτευση με εργολάβο, ώστε το συντομότερο να υπογραφεί η σύμβαση και να δρομολογηθούν παρεμβάσεις.

Ωστόσο, ο προβληματισμός και η ανησυχία για τη γενικότερη μη ανταπόκριση των εργολάβων σε διαγωνισμούς του Δήμου για έργα, παραμένει στο προσκήνιο και προτάθηκε να γίνει μία επαφή της νέας Δημοτικής Αρχής με το Σωματείο τους.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων, στο κενό έχει πέσει και το έργο των 200 χιλ. ευρώ για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου.

Προτεραιότητα στα αναπάντητα προβλήματα του ΓΕΛ Σύρου

Ειδικότερα, για το έργο βελτίωσης, αναβάθμισης και συντήρησης των σχολείων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με προϋπολογισμό 170 χιλ. ευρώ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Πιταούλης, υπενθύμισε τα εξής: “Η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία βγήκε άγονη και η Τεχνική Υπηρεσία εισηγείται να προσφύγουμε στη διαπραγμάτευση χωρίς την τροποποίηση των όρων της αρχικής διακήρυξης του ανοικτού διαγωνισμού”.

Σε συνέχεια αυτής της κατεύθυνσης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής εξήγησε πως υπάρχει έκτακτη ανάγκη και ο Δήμος δεν μπορεί να χάσει περισσότερο χρόνο.

“Αυτό το θέμα που συζητάμε είναι αρκετά επείγον γιατί τα σχολεία μας έχουν πάρα πολλά προβλήματα. Αντιμετωπίσαμε αυτά τα προβλήματα με τα Λύκεια και όχι μόνο. Όλα τα σχολεία έχουν προβλήματα σοβαρότατα. Υπάρχει ενδιαφέρον από εργολάβο να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Οπότε, πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε καλά”, σχολίασε αρχικά, δεσμευόμενος όμως πως η συνεννόηση θα είναι να δοθεί έμφαση στο ΓΕΛ, μετά και τα πρόσφατα γεγονότα.

“Να διευκρινίσω πως αυτά τα 170 χιλ. ευρώ θα “πέσουν” κυρίως στα Λύκεια γιατί εκεί έχουμε τα σοβαρότερα προβλήματα”, δήλωσε παρακάτω, επισημαίνοντας επιπλέον πως προ ημερών, “έγιναν εργασίες από το Ισιδώρειο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το οποίο είναι και ο ιδιοκτήτης ώστε να προχωρήσει με έξοδα του Ιδρύματος το βάψιμο του κτηρίου”.

Το βάρος των ανοικτών θεμάτων στην επόμενη διοίκηση

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο αντιδήμαρχος ουσιαστικά παραδέχθηκε πως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στα σχολεία, τα οποία και “κληρονομεί” η επόμενη Δημοτική Αρχή.

“Η επόμενη Δημοτική Αρχή σίγουρα θα πρέπει να δώσει μεγάλη βάση στα σχολεία και θα πρέπει να διαθέσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό, ακόμη και εις βάρος άλλων έργων. Κι αυτό γιατί όλα τα σχολεία έχουν τρομερές ανάγκες”, σχολίασε, λέγοντας στον επόμενο αντιδήμαρχο Οικονομικών, Δημήτρη Κοσμά πως, “οι τρεις άξονες που θα βρείτε μπροστά σας αγαπητέ κ. Κοσμά και πρέπει να ενισχύσετε είναι τα σχολεία, τα δημοτικά κτήρια και η άρση επικινδυνότητας. Καθημερινά έχουμε προβλήματα και μάλιστα πάρα πολλά και πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος σε αυτό το θέμα”.

Επικοινωνία με εργολάβους

Τέλος, για μία ακόμη φορά μοιράστηκε την έντονη αγωνία του για την αδιαφορία των εργολάβων να αναλάβουν δημόσια έργα, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος θα πρέπει να έρθει σε συζητήσεις με τους εργολάβους και το Σωματείο τους, για να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα είναι πιο ελκυστικά. Κι αυτό, προκειμένου να μη βγαίνουν άγονοι οι διαγωνισμοί.

“Κάποια στιγμή θα πρέπει και η Οικονομική Υπηρεσία να κάνει και μία συνάντηση με το Σωματείο των εργολάβων ή με τους εργολάβους που μέχρι τώρα έχουν πάρει έργα από τον Δήμο ώστε να γίνει μία συνεννόηση. Να δούμε γιατί υπάρχει αυτή η άρνηση από την πλευρά τους, να αναλάβουν δημόσια έργα. Πρέπει να το δούμε αυτό”, σημείωσε, εξηγώντας πως, “ενδεχομένως οι λόγοι να είναι πολλοί. Η αύξηση των υλικών, ο ιδιωτικός τομέας που έχει αυξηθεί, οι κρατικές τιμές που είναι χαμηλές; Πάντως κάτι πρέπει να κάνουμε”.

Κλείνοντας την ενημέρωσή του, τόνισε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα ίσως να πρέπει να εξετασθεί και από την ΚΕΔΕ. “Και σαν ΚΕΔΕ ακόμη, πρέπει να πιεστεί το κεντρικό κράτος ώστε να κάνει αναθεωρήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 6μηνο τουλάχιστον, σύμφωνα με την άνοδο του πληθωρισμού. Είναι προβλήματα που πρέπει να τα δούμε”, ανέφερε, με τον κ. Πιταούλη να κλείνει τη συζήτηση και να επισημαίνει πως, “τα προβλήματα είναι μπροστά”.

 

Ετικέτες: