Η "Σύρος Εξ Αρχής" σε ενημερωτική εκδήλωση για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες

  • Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023 - 17:55

Στην ενημερωτική εκδήλωση για τα κινήματα πολιτών που διεκδίκησαν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες (και διοργάνωσε το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου), τοποθετήθηκε εκ μέρους της δημοτικής παράταξης Σύρος Εξ Αρχής ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Αλμπανόπουλος. 

Αναφέρθηκε στην ανάγκη υπεράσπισης της νομιμότητας έναντι της αυθαιρεσίας, που σε κάποιες περιπτώσεις στις παραλίες έχει πάρει τερατώδεις διαστάσεις. Αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε ότι το τι αποτελεί νομιμότητα, αλλάζει. Τον Μάιο 2020 η κυβέρνηση ΝΔ με τον ν. 4688 τροποποίησε το θεσμικό πλαίσιο προς το χειρότερο, αφού διεύρυνε τη νόμιμη παραχώρηση κατά 67%, από 300 τ.μ. παραλίας σε 500, και ταυτόχρονα μείωσε την έκταση που μένει συνολικά ελεύθερη από 60% σε 50%. Έστειλε μήνυμα, ότι ο δημόσιος χώρος είναι «διαθέσιμος», είναι για εκμετάλλευση. Αυτό που ακολούθησε στα περισσότερα νησιά ήταν επιχειρηματίες που καταλάμβαναν πολλαπλάσιο χώρο από αυτόν που είχαν νοικιάσει (ως και 100 φορές πάνω, όπως με στοιχεία τεκμηριώθηκε στην εκδήλωση) ως και κοινούς απατεώνες που άπλωναν ξαπλώστρες ακόμα και χωρίς να έχουν καν νοικιάσει το δημόσιο χώρο. 

Συνεπώς, συνέχισε ο Ν. Αλμπανόπουλος, «να έχουμε κατά νου ότι αυτό που ορθώς υπερασπιζόμαστε σήμερα έναντι της αυθαιρεσίας, είναι πολύ χειρότερο από αυτό που ίσχυε το 2019. Οφείλουμε άρα να διεκδικήσουμε και την αλλαγή του νόμου». 

Δεύτερον, να πείσουμε την κοινωνία. Εξηγώντας στους συμπολίτες ότι η κατάσταση αυτή στα νησιά μας προσβάλλει και δυσφημεί τον τόπο και τους κατοίκους του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό. Ότι η αυθαιρεσία στην παραλία βάζει από την πίσω πόρτα και άλλες παρανομίες, γιγαντώνοντας τακτικές μαφίας. Και ότι είναι αντιδημοκρατικό να αποδεχόμαστε σε ένα δημόσιο χώρο τον διαχωρισμό πολιτών σε εκείνους που «δικαιούνται» περισσότερα τετραγωνικά, για οποιοδήποτε λόγο.

Τέλος, οι νέες δημοτικές αρχές οφείλουν να προστατεύσουν τη δημόσια παραλία. Εργαζόμενες ουσιαστικά -όχι στα χαρτιά και όχι εκ των υστέρων...- για την αυστηρή τήρηση των συμβάσεων, αλλά επίσης περιορίζοντας δραστικά τις αποφάσεις παραχώρησης για ξαπλώστρες. Εξάλλου ο νόμος ορίζει ποια είναι η μέγιστη έκτασή τους, όχι η υποχρεωτική. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής μιας δημοτικής αρχής να απελευθερώσει χώρο στις παραλίες, χώρο που θα ανήκει σε όλους. Όπως επίσης στο νησί μας, η δημοτική αρχή θα έπρεπε να έχει ήδη φροντίσει να απομακρυνθούν για το χειμώνα οι στύλοι από τις παραλίες, όπως προβλέπει ο νόμος και οι σχετικές συμβάσεις. Εφόσον ως τώρα δεν το έπραξαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, να το πράξει ο δήμος με τις υπηρεσίες του, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ποινές και καταλογίζοντας το κόστος. 

Η δημοτική παράταξη Σύρος Εξ Αρχής δεσμεύεται σε όλους τους πολίτες ότι μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο θα εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση, της νομιμότητας στις συμβάσεις και της προστασίας και αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, κοινού αγαθού για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Την ενημερωτική εκδήλωση παρακολούθησαν πολλά μέλη της παράταξης.