Στα ερείπια του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, προς την πλευρά του εργοστασίου της ΔΕΗ

Νέες καθαιρέσεις λόγω επικίνδυνης κλίσης τοίχου

Εργολαβία της ΔΥΠΑ για την οποία ενημερώνεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, καθώς προέχει η ασφάλεια των πολιτών

Αυξημένα αντανακλαστικά υπήρξαν από την πλευρά της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σχετικά με τα ερείπια του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου και από την πλευρά του εργοστασίου της ΔΕΗ, καθώς εξωτερικός τοίχος είχε αποκτήσει επικίνδυνη κλίση, παρά τις παλαιότερες εργασίες συγκράτησης που είχαν αναπτυχθεί, με σχετική εργολαβία.

Για την ασφάλεια οδηγών και πεζών, η ΔΥΠΑ, που είναι και ο ιδιοκτήτης των συγκεκριμένων ακινήτων, επεκτείνει τη νέα εργολαβία που “έτρεχε” στην παραθαλάσσια πλευρά και προς το απέναντι τμήμα, ώστε να υπάρξει ασφαλής συνθήκη για τους πολίτες και να αρθεί η διαπιστωμένη μέχρι σήμερα, επικινδυνότητα.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, γίνονται εργασίες και καθαιρέσεις του επικίνδυνου τοίχου του εναπομείναντος κτηρίου, - το οποίο ουσιαστικά γειτνιάζει με το γήπεδο ποδοσφαίρου Ερμούπολης -, προκειμένου οι διερχόμενοι οδηγοί από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου να μην κινδυνεύουν.

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε συνέχεια συνεννοήσεων με τη ΔΥΠΑ και την Αστυνομία, ενημέρωσε για κυκλοφοριακά μέτρα, προκειμένου να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι καθαιρέσεις επικίνδυνων μερών του τοίχου, για να μπορεί να υπάρξει στο προσεχές διάστημα, άρση της επικινδυνότητας.

Τα παραπάνω προκύπτουν στην κατεύθυνση των μέτρων που λήφθηκαν και για τα ερείπια στην παραθαλάσσια πλευρά της περιοχής, τα οποία είναι βάσει μελέτης, ώστε να αποφευχθεί πτώση τμημάτων τους και να μην υπάρξει τραυματισμός πολιτών.

Δεδομένης της επαφής της Τεχνικής Υπηρεσίας με τη ΔΥΠΑ, έδωσε απαντήσεις ο απερχόμενος αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο παραθαλάσσιο τμήμα

Ειδικότερα, για τις παρεμβάσεις που γίνονται από αρχές Οκτωβρίου στα ερείπια του Λαδόπουλου που βρίσκονται στην πλευρά της θάλασσας, ο κ. Αληφραγκής επεσήμανε πως πρόκειται για εργασίες που φθάνουν στο τέλος τους.

“Ολοκληρώνονται οι εργασίες σε αυτό το κομμάτι. Έχουν πακτώσει τα παράθυρα, έχουν κάνει όλες τις εργασίες από πάνω (έριξαν σενάζ) και θα κλείσει ο χώρος”, ανέφερε αρχικά, απαντώντας παρακάτω στην ερώτηση, αν τα μεταλλικά προστατευτικά θα απομακρυνθούν ή όχι.

“Αυτό συζητούσαμε με τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας. Εφόσον κάνει έλεγχο το αρμόδιο τμήμα ότι έχει αρθεί η επικινδυνότητα βάσει μελέτης, θα γίνει η πρόταση να αφαιρεθούν γιατί δεν θα έχει νόημα να υπάρχουν αυτές οι κατασκευές σε εκείνα τα σημεία”, σημείωσε, μιλώντας καθησυχαστικά και για το αν αυτές οι εργασίες, επαρκούν για να μην καταρρεύσει τμήμα των ερειπίων με φόντο τα κατά καιρούς έντονα καιρικά φαινόμενα και τους ισχυρούς ανέμους που παρατηρούνται.

“Δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Από τη στιγμή που δεν έχει στέγη ώστε να μπαίνει ο αέρας από παράθυρα, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το έχουμε συζητήσει στην Υπηρεσία με τους μηχανικούς”, διαβεβαίωσε.

Ανησυχία λόγω κλίσης ενός τοίχου

Δεδομένου πως επεκτάθηκαν οι εργασίες και στο ακίνητο του Λαδόπουλου που βρίσκεται στην πλευρά του εργοστασίου της ΔΕΗ, ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε ώστε να δώσει απαντήσεις.

“Από παλαιότερα, το κτήριο είχε κριθεί ως επικίνδυνο. Είχαν δοθεί κάποιες οδηγίες και η ΔΥΠΑ είχε κάνει κάποιες πρώτες εργασίες, ενώ είχε τοποθετήσει αυτά τα σίδερα ώστε να συγκρατήσουν τον τοίχο. Αυτή η στήριξη, όπως είδαν οι μηχανικοί δεν αρκούσε. Οπότε, ουσιαστικά, ποτέ δεν έγινε άρση επικινδυνότητας του συγκεκριμένου κτηρίου από την Υπηρεσία της Πολεοδομίας”.

Σε συνέχεια αυτών των διαπιστώσεων και των ελέγχων, ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως λήφθηκε απόφαση για νέες παρεμβάσεις. “Η Υπηρεσία έδωσε νέες εντολές ώστε να πέσει ο τοίχος, εφόσον πήραμε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού. Άρα, η δουλειά που θα γίνει τώρα, δηλαδή ρίχνοντας τον επικίνδυνο τοίχο και θα διατηρηθεί μόνο το δώμα, θα βελτιώσει την κατάσταση”, εξήγησε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη πως, “ο τοίχος θα γκρεμιστεί μέχρι ένα ορισμένο ύψος ώστε να είναι ασφαλής”, καθώς ξεκαθάρισε πως, ο στόχος είναι “να γίνει πλήρης άρση της επικινδυνότητας και όλα αυτά φυσικά θα ελεγχθούν από την αρμόδια Υπηρεσία, ώστε να δώσει την έγκρισή της”.

Προέχει η ασφάλεια των πολιτών

Κλείνοντας την ενημέρωσή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επεσήμανε πως οι πολίτες οφείλουν να τηρούν τις κυκλοφοριακές οδηγίες που ανακοινώνονται μέχρις ότου τελειώσουν οι παρεμβάσεις, προκειμένου να μην υπάρξει τραυματισμός. “Είναι απαραίτητες και σημαντικές οι εργασίες αυτές γιατί είναι ένας κεντρικότατος δρόμος και σε κάθε περίπτωση, με τις έντονες καιρικές συνθήκες που είχαμε όλο το τελευταίο διάστημα και τα τελευταία χρόνια, έπρεπε να υπάρξει μέριμνα”, σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τέλος πως, μέχρι σήμερα, “υπήρχε επισφάλεια για τους οδηγούς και τους πεζούς και ο κίνδυνος ήταν κυρίως για το επάνω κτήριο, στο οποίο παλαιότερα είχε καταρρεύσει και άλλος τοίχος από την εσωτερική πλευρά”.