Μιλάει για όλα τα “καυτά” θέματα που απασχόλησαν την τελευταία 4ετια στη Σύρο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μ. Αληφραγκής

Χειμαρρώδης απολογισμός με αυτοκριτική και ευθείες βολές

Επί τάπητος, κυκλοφοριακό, Open Mall, αθλητικές εγκαταστάσεις, καθαίρεση Κ. Μαραγκού και επόμενη Δημοτική Αρχή με στελέχη από την παράταξη του Γ. Μαραγκού

Μία πορεία που μέτρησε εμπόδια όπως η πανδημία, σημαντικές επιτυχίες όπως η λήψη μεγάλων χρηματοδοτήσεων, αλλά και σοβαρές αποτυχίες όπως η ανεπάρκεια αποκαταστάσεων στα αθλητικά γήπεδα, κλείνει για τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, ο οποίος κάνει έναν χειμαρρώδη απολογισμό, λίγο πριν παραδώσει τη “σκυτάλη” στον διάδοχό του.

Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” για όλα τα σοβαρά θέματα που πρωταγωνίστησαν στη δημοτική θητεία που ολοκληρώνεται, δηλώνει ικανοποιημένος για την παρακαταθήκη που αφήνει στην επόμενη διοίκηση του Δήμου, ωστόσο, παραδέχεται δημοσίως και λάθη στη διαδρομή του. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει, τελικός και μοναδικός κριτής για τα πεπραγμένα του, θα είναι ο κόσμος.

Μέσω των απαντήσεών του όμως, ουσιαστικά φανερώνει και τη “ρήξη” που υπήρξε στο τέλος της αυτοδιοικητικής διαδρομής ανάμεσα στον ίδιο και τον δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα, με φόντο τις αποφάσεις του δεύτερου για τη σοβαρή υπόθεση της μαρίνας και την καθαίρεση της Κανδιώς Μαραγκού από την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου. Με αιχμηρό και καυστικό λόγο τοποθετείται ξεκάθαρα για τις συγκεκριμένες εξελίξεις που “πρωταγωνίστησαν” στο τέλος της τρέχουσας θητείας.

  • Επισήμως, τέλος της χρονιάς ολοκληρώνεται η τρέχουσα θητεία και απομένουν λίγα 24ωρα μέχρι την ορκωμοσία της επόμενης Δημοτικής Αρχής. “Κλείνει” οριστικά ο κύκλος της δική σας παρουσίας στην αυτοδιοίκηση, μετά από την απουσία υποψηφιότητάς σας;

    “Είχα σταματήσει την αυτοδιοικητική μου δράση από το 2006. Επανήλθα το 2019 με το σκεπτικό να βοηθήσω την υποψηφιότητα του Νίκου Λειβαδάρα με πρωτεύοντα στόχο την απομάκρυνση της νοσηρής διοίκησης του Γιώργου Μαραγκού. Θεωρούσα ότι η 5ετια του ίδιου και της ομάδας του ήταν ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στη Σύρο τα τελευταία χρόνια.

    Αναφορικά με τη δική μου παρουσία, ολοκληρώνεται η συμμετοχή μου. Βέβαια, στην πολιτική δεν λες ποτέ απόλυτα “ποτέ”, αλλά παίζουν ρόλο και διάφοροι παράγοντες (ηλικίας, υγείας κ.α.). Τουλάχιστον για την επόμενη 5ετια, δεν θα ασχοληθώ από τη στιγμή που δεν έθεσα υποψηφιότητα. Παρότι υπήρξαν πιέσεις από κάποιες πλευρές και από υποψηφίους δημάρχους ώστε να συμμετάσχω, θεώρησα ότι οι δύο βασικές υποψηφιότητες που υπήρξαν, πολιτικά, δεν με εξέφραζαν. Ίσως η χημεία μας να είναι διαφορετική. Η απόφαση ήταν να μη συμμετάσχω.”.

  • Απολογιστικά, τι θεωρείτε ότι πετύχατε σε αυτή τη θητεία στο “τιμόνι” των Τεχνικών Υπηρεσιών;

“Καταρχάς να πω ότι αποτέλεσε και για εμένα έκπληξη η τοποθέτησή μου στις Τεχνικές Υπηρεσίες γιατί η ενασχόλησή μου τις προηγούμενες θητείες ήταν με τη ΔΕΥΑΣ, με τις Σχολικές Επιτροπές και με άλλες αρμοδιότητες.

Ανέλαβα τις Τεχνικές Υπηρεσίες με επιφύλαξη. Οφείλω να πω μετά από τέσσερα χρόνια, πως συνάντησα ένα Τμήμα πάρα πολύ καλό και με όλα τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας και της Πολιτικής Προστασίας που προΐσταμαι πολιτικά, καταφέραμε να γίνουμε ομάδα. Λύναμε προβλήματα που υπήρχαν δημοκρατικά και με διάλογο και νομίζω ότι το πρόσημο είναι θετικό. Αν και ο κόσμος θα κρίνει - και κρίνει - κατά πόσον ανταποκριθήκαμε και είναι θετικό ή όχι, το πρόσημο.

Αυτό που μπορώ να πω για εμένα είναι ότι σε βάρος της επαγγελματικής δουλειάς μου, έδωσα ό,τι καλύτερο μπορούσα από τον εαυτό μου. Και πάλι το αποτέλεσμα θα το κρίνει ο κόσμος.”.

  • Ποια έργα θεωρείτε σημαντικά και πιστεύετε ότι καλώς δρομολογήθηκαν και αποτελούν παρακαταθήκη για τους επόμενους;

“Πιστεύω ότι κάναμε πράγματα που ήταν “ξεχασμένα”. Θεωρώ πολύ σημαντική την ολοκλήρωση του Λαογραφικού Μουσείου, την αγορά και τη διαμόρφωση του οικοπέδου της Λαλακιάς ως νέο parking. Δώσαμε μεγάλη έμφαση στην προσβασιμότητα για τα ΑΜΕΑ και στις παραλίες με τον εξοπλισμό και με έργα στην πόλη, συμπεριλαμβανομένου και του Open Mall. Επίσης, δώσαμε μεγάλη βάση σε δράσεις που είχαν ξεχαστεί. Όπως οι μελέτες των ταφικών μνημείων, που πλέον θα προχωρήσει η αποκατάσταση για τα δύο πρώτα, η προσέλκυση επενδύσεων (ο μηχανισμός), το γεωμουσείο στο κτήριο “Κορνηλάκη”, η επισκευή και συντήρηση δημοτικών κτηρίων όπως η μόνωση του θεάτρου “Απόλλων”, η μόνωση του Δημαρχιακού Μεγάρου. Επίσης, πετύχαμε χρηματοδοτήσεις που αφήνουμε “προίκα” στην επόμενη Δημοτική Αρχή, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (2,2 εκατ. ευρώ), η υπογειοποίηση των καλωδίων στο ιστορικό κέντρο (2,5 εκατ. ευρώ), η ηλεκτροκίνηση (1,7 εκατ. ευρώ). Είναι πάρα πολλά τα έργα. Είναι η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης, το οδικό δίκτυο άλλα 2,5 εκατ. ευρώ και ο ηλεκτροφωτισμός που προχωρήσαμε. Επιπλέον, προωθήσαμε την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου που με τη νέα χρονιά είναι έτοιμη για δημοπράτηση. Και φυσικά τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολείων στα Λύκεια και στα Γυμνάσια. Υπάρχει έτοιμη μελέτη για τη συντήρηση και αποκατάσταση της εξέδρας της πλατείας Μιαούλη, δώσαμε έμφαση στην άρση επικινδυνότητας των κτηρίων κάτι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια των πολιτών. Προχωρήσαμε τη μελέτη για τον ΧΥΤΑ για να προχωρήσει το νέο κύτταρο, τη μελέτη καταφυγίου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Είναι μία σειρά έργων που αφήνουμε στην επόμενη Δημοτική Αρχή.

Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφέρω τη δουλειά που έγινε για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΑ) ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην ανάπλαση για την Ηρώων Πολυτεχνείου και τέλος, δεν μπορώ να μην αναφέρω τις προσωπικές προσπάθειες του δημάρχου αλλά και όλης της Δημοτικής Αρχής για το στρατόπεδο και την παραχώρηση 46 στρεμμάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μηχανικούς και στα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας. Πρέπει να προσθέσω πως προσωπικά είχα δώσει βάση και στην καθημερινότητα. Το κινητό μου ήταν πάντα ανοικτό και όσα προβλήματα μπορούσαμε να λύσουμε, το κάναμε. Ενδεικτικά, σε αυτή την τετραετία έγιναν περίπου 100 τσιμεντοστρώσεις σε δημοτικούς δρόμους στα χωριά και στους οικισμούς. Τέλος, προχωρήσαμε στην απομάκρυνση άχρηστων αντικειμένων από την πόλη. Για παράδειγμα ένα περίπτερο της Εμπορικής Τραπέζης έξω από το Νοσοκομείο το οποίο είχε καταντήσει ουρητήριο και μία ανεμογεννήτρια στην Αληθινή. Δεν θα παραλείψω να πω, πως σε συνεργασία με την Οικονομική Επιτροπή αγοράσαμε οικόπεδα στο Κίνι για parking, αξιοποιήσαμε πολλά δημοτικά ακίνητα στον μεσαιωνικό οικισμό με αποτέλεσμα την αναζωογόνησή της.

Όλα τα παραπάνω έγιναν σε μία “κουτσή” τετραετία λόγω κορωνοϊού. Δύο χρόνια είχαμε πανδημία και μετά ακολούθησε η ενεργειακή κρίση κάτι που δημιούργησε προβλήματα με εργολάβους.”.

  • Μιλήσατε για αγορά parking, ωστόσο, παραμένει μεγάλο “αγκάθι” για την Ερμούπολη το κυκλοφοριακό. Ποια είναι η αυτοκριτική σας σε αυτό το σοβαρό θέμα; Σας χρέωσαν ανεπάρκεια…

“Ναι. Και σε έναν βαθμό το δέχομαι. Πέραν της αγοράς οικοπέδων που προχωρήσαμε και σε συνεννοήσεις που είχαμε με πολίτες για διάθεση χώρων για στάθμευση, δεν πήραμε δραστικά μέτρα. Τα οποία δραστικά μέτρα, θα μπορούσε να είναι η μονοδρόμηση της Αθανασίου Διάκου στο Βροντάδο που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Ζούμε σε μία πόλη που αποτελείται από δύο λόφους και ένα κέντρο. Δεν υπάρχουν εκτάσεις για να δημιουργήσεις parking και να δώσεις λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά θέμα χώρων στάθμευσης. Αν υπήρχαν θέσεις, κανένας δεν θα έκανε άσκοπες μετακινήσεις στο κέντρο. Βέβαια, υπάρχουν ευθύνες και στους ίδιους τους πολίτες που έχουν μάθει να πηγαίνουν για καφέ, αφήνοντας το όχημα και το μηχανάκι τους σε κάθε πρόσοψη καταστήματος. Πρέπει να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όλα, αυτά πιστεύω πως θα λυθούν από τη νέα Δημοτική Αρχή, αν προχωρήσει σε τροποποίηση της σύμβασης με την ΚΤΕΛ για τα mini bus και για τη σύνδεση του parking της Λαλακιάς με το κέντρο. Βέβαια, υπάρχει η στάση και στον Άγιο Γεώργιο ή και στη Νικ. Μανδηλαρά. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνεται ελκυστικό το parking.”.

  • Υπάρχουν εύλογα και απόλυτα δικαιολογημένα, μεγάλα παράπονα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρακτικά η αθλητική κοινότητα μένει “άστεγη”. Αποτύχατε όσον αφορά στα κλειστά γήπεδα;

“Πιστεύω ότι έχουν γίνει λάθος κινήσεις από το παρελθόν. Δεν θα φοβηθώ να το αναφέρω και για εμάς. Αποτύχαμε. Βέβαια οι παράγοντες για τους οποίους αποτύχαμε είναι πολλοί. Καταρχάς, φτιάχτηκαν τα δύο γήπεδα τένις όπως είχαμε δεσμευθεί. Έχουμε κάποια μικρά προβλήματα, όμως λύνονται. Συντηρήθηκε και επισκευάστηκε το δημοτικό κολυμβητήριο. Εκεί που αποτύχαμε ήταν οι δύο κλειστές αίθουσες. Η αίθουσα του βόλεϊ και του μπάσκετ. Η μεν αίθουσα του βόλεϊ ενώ έχει δημοπρατηθεί το έργο, βγήκε έκπτωτος ο εργολάβος γιατί λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν “έβγαινε” και έτσι προχωρήσαμε στην έκπτωσή του. Βέβαια, θεωρώ πλέον πως ήταν εξ αρχής λάθος η κατεύθυνση που πήραν όλες οι τελευταίες Δημοτικές Αρχές κι εμείς, για την επισκευή και συντήρηση της Α΄ Κλειστής Αίθουσας. Το κτήριο, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων ήταν σε κακή κατάσταση. Ήταν ουσιαστικά για κατεδάφιση. Άρα, αποδείχθηκε πως δεν μπορούσε να συντηρηθεί. Γι αυτό διαλύθηκε η εργολαβία. Κάναμε συνάντηση με τον νέο δήμαρχο και με τον επόμενο αντιδήμαρχο (Αθανασίου, Βακόνδιο) και παρουσία του κ. Λεονταρίτη για να μας πληροφορήσει τι προβλέπεται να γίνει στον πολυχώρο στο Μάννα. Καταλήξαμε στην κατασκευή νέου γηπέδου. Θα προβλεφθεί στον προϋπολογισμό και η απαραίτητη μελέτη. Χρηματοδότηση θα βρεθεί. Είναι η σωστότερη λύση. Επίσης, η Περιφέρεια έχει φτιάξει αρκετά γήπεδα μπάσκετ. Πάντως, με καλή θέληση και συνεννόηση, θεωρώ ότι οι αθλητές του μπάσκετ θα πρέπει να χρησιμοποιούν για ένα διάστημα το κλειστό γήπεδο βόλεϊ. Προσωπικά δεν συμφωνώ με τις αναφορές του νέου δημάρχου για γήπεδο “μπαλόνι”, μέχρι να φτιαχτεί νέο γήπεδο. Θα υπάρχουν θέματα με τον αέρα.”.

  • Δεχθήκατε κριτική από μερίδα καταστηματαρχών για το έργο του Open Mall. Κατηγορηθήκατε ότι ακολουθήσατε μια δική σας πορεία χωρίς να αφουγκράζεστε τις ανάγκες των ίδιων στον πεζόδρομο της Ερμούπολης. Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν ότι προχωρήσατε αλαζονικά;

“Το να απαντήσω σε τρία ή τέσσερα άτομα, επειδή δεν είναι περισσότερα, δεν θα το κάνω. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να ασχοληθώ. Πιστεύω ότι είναι εμμονικές οι απόψεις και οι τοποθετήσεις τους. Το συγκεκριμένο έργο, δεν το αποφάσισε ο Μηνάς Αληφραγκής. Εκτελώ μία ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό το έργο συζητείται εδώ και 6-7 χρόνια και μπορούσαν όλοι αυτοί οι κύριοι να έχουν υποβάλει τις ενστάσεις τους εδώ και χρόνια. Ενώ βλέπουν το παράδοξο, άρχισαν τις αντιδράσεις όταν πήγε να υλοποιηθεί το έργο. Και από το ΣτΕ δεν πέρασε η προσφυγή τους.

Θέλω να διευκρινίσω όμως πως το συγκεκριμένο έργο είναι ένα έργο προσβασιμότητας για τα ΑΜΕΑ. Ας το καταλάβουν αυτό. Ειδικά στη Θυμ. Σπερχειού βλέπω επιχειρηματίες να παρκάρουν στα πεζοδρόμια ή άλλοι να βάζουν σταντ εφαπτόμενα με τους οδηγούς όδευσης. Πράγματα απαράδεκτα.

Θεωρώ πως θα ολοκληρωθεί το έργο και η νέα Δημοτική Αρχή δεν θα κάνει πίσω. Δεν θα πρέπει να υποκύψει σε αξιώσεις των λίγων, γιατί είναι ένα έργο για τους πολλούς. Το έργο γίνεται για να τονώσει και την εμπορική κίνηση των καταστημάτων. Επαναλαμβάνω ότι εκτελώ μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν αιρετοί παλαιοί ή νεοεκλεγέντες χαϊδεύουν αυτιά, αυτό είναι πρόβλημά τους.”.

  • Τηρείτε τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό οφείλετε να κάνετε. Όμως, πώς κρίνετε τη στάση του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα να αλλάξει πλεύση αναφορικά με ομόφωνες αποφάσεις για σημαντικά θέματα, όπως τη μαρίνα στα Λαζαρέττα; Πώς κρίνετε τη στάση του καθώς είστε μέλος της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου;

“Μιλάμε για δύο μεγάλα και βασικά θέματα που έχουν σύνδεση με την αναπτυξιακή πορεία του νησιού. Τη μαρίνα και το master plan. Είχαμε κάποιες αντιδράσεις που προσωπικά τις θεώρησα υπερβολικές τη συγκεκριμένη στιγμή. Ειδικά για τη μαρίνα που πήγαμε να προχωρήσουμε ως διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, χρόνια το συζητούσαμε και ήταν γνώστες όλοι. Δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Χρόνια το συζητούσαμε και κανένας δεν είχε εκφράσει αντίρρηση. Πιστεύω ότι η ματαίωση της δημοπράτησης και η καθαίρεση της πρώην προέδρου είναι άστοχες ως αποφάσεις και κινήσεις του δημάρχου.

Οφείλω να πω ότι και η στάση της πρώην προέδρου και η στάση του δημάρχου ήταν “ακραίες”. Κανένας δεν έκανε πίσω. Δυστυχώς, με τη στάση του δημάρχου δώσαμε την εντύπωση στον κόσμο ότι υποκύπτουμε σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο Νίκος Λειβαδάρας είπε βέβαια πως είχε την πρόθεση να μη δημιουργηθεί κοινωνική αναστάτωση στο νησί. Ωστόσο, ίσως κι εγώ είμαι κάθετος και αυτός ήταν και ο λόγος που δεν συμμετείχα στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο. Από εκεί και μετά είχα άρνηση για τη συγκεκριμένη απόφασή του.

Από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το master plan. Ο νέος δήμαρχος λέει να πάμε σε διαβουλεύσεις. Τα πράγματα εδώ είναι ψηφισμένα και το master plan έχει προχωρήσει. Λείπει μία υπογραφή. Αυτά τα πράγματα πρέπει να ξεκαθαριστούν. Προσωπικά υποστηρίζω τη λειτουργία του Νεωρίου και μάλιστα ανοικτά, αλλά πιστεύω στη συνύπαρξη όλων των δραστηριοτήτων.”.

  • Στην πρώτη απάντησή σας κάνατε λόγο για νοσηρή προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Αρκετά από τα στελέχη της είναι η επόμενη Δημοτική Αρχή. Εκτιμάτε ότι η Σύρος μπορεί να περιμένει αλλαγή ή όχι;

“Είμαι επιφυλακτικός. Πρέπει και ο νέος δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου και η νέα του ομάδα να δείξουν ότι έχουν αλλάξει νοοτροπία. Γιατί κακά τα ψέματα, η Δημοτική Αρχή που εκλέχθηκε, με εξαίρεση ένα ή δύο πρόσωπα, προέρχονται όλοι από την ομάδα του Γιώργου Μαραγκού. Ελπίζω να μην έχουμε φαινόμενα εγωισμού, αλαζονείας, αυταρχισμού, να έχουν αλλάξει νοοτροπία, να έχουν παραδειγματιστεί από το παρελθόν και να πάνε καλά τα πράγματα. Από την άλλη πλευρά, οφείλω να πω πως, αν δείξουν καλό πρόσωπο και διάθεση για δουλειά, με τα έργα και τις χρηματοδοτήσεις που έχουμε δρομολογήσει και τα αφήνουμε ως παρακαταθήκη, θα δείξουν έργο και μπορεί να είναι και μία πετυχημένη Δημοτική Αρχή. Ας σκεφθούμε χρηματοδοτήσεις, μελέτες και έργα από ΔΕΥΑΣ, Λιμενικό Ταμείο και Δήμο ύψους τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ. Αν εκτελέσουν αυτά τα έργα, θα μείνουν στη συνείδηση του κόσμου.”.