Αισιόδοξο το μήνυμα του νέου δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου στην ορκωμοσία της επόμενης Δημοτικής Αρχής

“Η Σύρος μπορεί να κοιτάξει κατάματα το μέλλον”

Παρόντες με διάθεση συνεργασίας ο αν. υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Γ. Παππάς

“Στη Σύρα μας αξίζει να τολμήσει και να προοδεύσει. Αυτόν τον στόχο θα υπηρετήσουμε, γνωρίζοντας πως δεν έχουμε λεπτό για χάσιμο, ούτε για χρόνο προσαρμογής, αλλά ούτε και περίοδο χάριτος”.

Με τα συγκεκριμένα λόγια ο νέος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου περιέγραψε το μεσημέρι της Δευτέρας στην ορκωμοσία, τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί στη νέα δημοτική θητεία από κοινού με την ομάδα του, υπογραμμίζοντας σε ρεαλιστικό τόνο, πως το νησί θα πρέπει να αποκτήσει σταθερό βηματισμό, καθώς έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει υψηλές, μεγάλες και δύσκολες προκλήσεις, σε μία εποχή αλλαγών.

Πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του που απαρτίζουν την παράταξη της πλειοψηφίας, αλλά και παρόντων των μελών της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς και των κοινοτικών συμβούλων ευχήθηκε σε όλους καλή θητεία, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η ενότητα και η συνεργασία προς όφελος της Σύρου.

Την ορκωμοσία τέλεσε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β΄, ενώ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο παρέστησαν ο καθολικός επίσκοπος Σύρου, π. Πέτρος Στεφάνου, ο αν. υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Παππάς, η βουλευτής Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού, η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Μαριάννα Νικολαΐδου, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο επόμενος δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς και ο νέος δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης. Το “παρών” έδωσε και ο απερχόμενος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος πέραν των ευχών του προς τον κ. Αθανασίου προχώρησε σε έναν αναλυτικό απολογισμό πεπραγμένων, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί πως χρονικά θα μπορούσε να έχει γίνει σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, αφού δεν ανταποκρινόταν στον χαρακτήρα της χθεσινής εκδήλωσης.

Δεσμεύομαι για διαρκή προσπάθεια”

Τον Οκτώβριο, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι Συριανοί και οι Συριανές μας τίμησαν με την ψήφο τους κι έδωσαν μια καθαρή εντολή να διοικήσουμε τον ευλογημένο τόπο μας”, ανέφερε αρχικά ο νέος δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, επισημαίνοντας πως σε αυτή τη θητεία που αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου, χρειάζεται “να γυρίσουμε σελίδα, αλλά και να εννοούμε και να εφαρμόζουμε λέξεις που λέμε όπως ενότητα, συνεργασία, αποτελεσματικότητα, σεμνότητα, αξιοκρατία, ανάπτυξη, ασφάλεια, αλήθεια και αναγέννηση”.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην περιεκτική ομιλία του, “αυτή είναι η εντολή, που πήραμε στις 8 Οκτώβρη 2023 από τις Συριανές και τους Συριανούς, στους οποίους απευθυνθήκαμε με καθαρότητα και ειλικρίνεια παρουσιάζοντας το πρόγραμμά μας και τις θέσεις μας με παρρησία”.

Αναφορικά με την ορκωμοσία, ο νέος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, τόνισε πως, “σήμερα έχουμε όλες και όλοι την ύψιστη τιμή να ορκιζόμαστε Δημοτική Αρχή Σύρου - Ερμούπολης, του τόπου μας, του νησιού μας στο οποίο χρωστάμε όλες και όλοι, δίχως να μας χρωστάει. Δίνουμε αυτόν τον όρκο έχοντας την αγάπη και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας”. Γι’ αυτό και όπως τόνισε, “δεσμεύομαι για διαρκή προσπάθεια για το καλό και την προκοπή του τόπου μας. Το ίδιο ισχύει και για τους συνεργάτες μου, εκλεγμένους και μη. Θέλουμε να αποδειχθούμε άξιοι αυτής της αγάπης και της εμπιστοσύνης στα πρόσωπά μας”.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξήγησε πως θα πορευθεί πολιτικά με κοινή λογική και πολιτική πράξη και όπως σημείωσε, “από σήμερα, κοιτάζουμε μπροστά και μόνο μπροστά. Κάνουμε μια νέα αρχή, που αντιλαμβάνεται την άσκηση του δημόσιου καθήκοντος ως προσφορά στον τόπο μας και τους ανθρώπους του”.

Τείνουμε χείρα συνεργασίας”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, επεσήμανε πως σε αυτή τη θητεία και με φόντο τις δυσκολίες που θα κληθεί να υπερπηδήσει ο Δήμος, απαιτείται συνεργασία και ενότητα σε κάθε επίπεδο. “Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη και τους περιφερειακούς συμβούλους της τρέχουσας, αλλά και της επόμενης αυτοδιοικητικής περιόδου που είναι πάντα δίπλα μας. Δηλώνω απερίφραστα ότι θα είμαστε δίπλα τους κι εμείς σε ότι μας χρειαστούν, όχι μόνον γιατί ο δεσμός Α’ και Β’ βαθμών αυτοδιοίκησης είναι άρρηκτος και αλληλοσυμπληρωματικός, αλλά γιατί είναι πάντοτε κοντά μας σε ότι τους ζητήσουμε”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε πως κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία και με την πλευρά της μειοψηφίας. “Όλοι μας είμαστε επιλογές του εκλογικού σώματος. Και όλοι πρέπει να τιμήσουμε, την εντολή των συμπολιτών μας. Οι θεσμικά διακριτοί ρόλοι μειοψηφιών και πλειοψηφίας δεν είναι εμπόδιο για συνεργασία, συμπόρευση και δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα του τόπου. Αναγνωρίζοντας πάντα ως θεμιτή την έκφραση της διαφορετικής άποψης και της καλόπιστης παραγωγικής κριτικής, με προτάσεις συγκεκριμένες, τείνουμε χέρι συνεργασίας προς όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας”. Ξεκαθάρισε βέβαια πως, “η συνεργασία δεν μπορεί να αφορά μόνο εμάς, τη συμπολίτευση. Πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας”.

Ο κ. Αθανασίου έκλεισε, επαναλαμβάνοντας πως τα επόμενα πέντε χρόνια, “ο Δήμος Σύρου -Ερμούπολης θα είναι Δήμος ανοιχτός στον δημότη, όπως έχω προεκλογικά και μετεκλογικά δεσμευτεί”.

Συνεργασία με πρόσημο την ανάπτυξη της Σύρου και πολιτική ορκωμοσία

Πέραν του θρησκευτικού όρκου που έδωσαν τα μέλη της συμπολίτευσης συνολικά και της μείζονος αντιπολίτευσης, πολιτικά ορκίστηκαν τα μέλη των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας. Συγκεκριμένα, από τη Λαϊκή Συσπείρωση οι Νικόλας Καΐλης και Παύλος Χρυσαφίδης και από την παράταξη “Σύρος εξ αρχής”, οι Νίκος Αλμπανόπουλος και Αγγελική Ψιλοπούλου. Στους σύντομους χαιρετισμούς τους, οι δύο επικεφαλής έστειλαν μήνυμα υπέρ του Παλαιστινιακού λαού με φόντο τον πόλεμο με το Ισραήλ, ενώ δεσμεύθηκαν για παραγωγική αντιπολίτευση.

Σημαντική σε περιεχόμενο υπήρξε και η σύντομη ομιλία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας “με σχέδιο για τη Σύρο”, Άρη Ρώτα, ο οποίος δεσμεύθηκε για εποικοδομητική πολιτική παρουσία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στήριξη των αποφάσεων που θα έχουν θετικό πρόσημο και θα στοχεύουν αποκλειστικά στην ανάπτυξη της Σύρου και την ευημερία των πολιτών της.