Συνέντευξη Τύπου του Δ.Σ. του Συλλόγου υπαλλήλων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη Σύρο για τα προβλήματα που “καίνε” στα νησιά

Διεκδικούν στελέχωση, πτητική βάση και μεταφορικό ισοδύναμο

Αξιοπρεπή διαβίωση στα νησιά των Κυκλάδων, επαρκώς στελεχωμένες Υπηρεσίες, στήριξη με επίδομα στέγασης λόγω γενικότερης ακρίβειας, αλλά και επιστροφή του ελικοπτέρου στην πτητική βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο, όπως και την έγκαιρη καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, διεκδικούν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και συγκεκριμένα ο Σύλλογός τους, στις Κυκλάδες.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευσή τους, στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, κατά την οποία συμφωνήθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο, με φόντο τη νησιωτικότητα και τις δυσκολίες που αυτή η συνθήκη φέρνει στην καθημερινότητα των εργαζομένων στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Στη συνέχεια, μίλησαν αναλυτικά στη συνέντευξη Τύπου, για τα θέματα που “καίνε” σε καθημερινό επίπεδο τους ίδιους και τη δουλειά τους δεδομένου του γεωγραφικού κατακερματισμού, τονίζοντας πως θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν τα προβλήματα και να ζητούν λύσεις.

Ειδικότερα, μίλησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΠΝΑι στις Κυκλάδες, Γιάννης Γιωτάκης, ο γραμματέας, Κώστας Μουρσελάς, καθώς και η Βέτα Πανουτσάκου από την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ).

Εφιάλτης η υποστελέχωση και οι μετακινήσεις

Το μείζονος σημασίας θέμα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έθιξαν αρχικά, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό. Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως σήμερα η Περιφέρεια λειτουργεί με 170 υπαλλήλους, ενώ το 2010 είχε 300, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των νησιωτών, εν προκειμένω, σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

“Έχουμε τραγικές ελλείψεις σε όλες τις διευθύνσεις της έδρας και στα Επαρχεία μας” ανέφερε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας πως η στελέχωση με προσωπικό και δη στη νησιωτική περιοχή κρίνεται επιβεβλημένη. Αν και όπως τόνισε, “υπάρχουν αιτήματα από όλες τις Υπηρεσίες των Κυκλάδων”, αλλά και σχετικά ψηφίσματα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, εξήγησε πως αυτές οι αποφάσεις των αιρετών είναι “σταγόνα στον ωκεανό” για τη λύση του προβλήματος.

Ο κ. Γιωτάκης συμπλήρωσε πως η υποστελέχωση οδηγεί σε συνεχείς μετακινήσεις υπαλλήλων από την έδρα, τη Σύρο στα υπόλοιπα νησιά, με αποτέλεσμα οι προσφερόμενες υπηρεσίες στους νησιώτες να μην είναι αυτές που πρέπει, παρά το γεγονός πως οι ίδιοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Μουρσελάς μίλησε για την αναγκαιότητα παροχής κινήτρων προς τους υπαλλήλους, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται και φυσικά να αποδέχονται τις θέσεις στα νησιά. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης στις εκτός έδρας μετακινήσεις και στην περαιτέρω αύξηση της αποζημίωσης καυσίμου για χρήση οχημάτων. Ειδικότερα, στις διεκδικήσεις τους συμπεριλαμβάνονται και “ενέργειες για προώθηση σε όλους τους αρμόδιους, ώστε να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα των νησιών για τροποποίηση της νομοθεσίας και να υπάρξει πρόβλεψη να πληρώνεται στο ολόκληρο η ημερήσια μετακίνηση”. Επίσης, ζητούν “να αποσυνδεθεί από την απόσταση σε μίλια”, επισημαίνοντας πως, “οι ιδιαίτερες συνθήκες μιας πολυνησιωτικής Περιφέρειας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε αυτή την περίπτωση, καθώς τα δρομολόγια των πλοίων είναι πολλές φορές σπάνια, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο και οι συνθήκες μετακίνησης από νησί σε νησί εξαιρετικά δυσχερείς. Στη περίπτωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κάθε μετακίνηση πρέπει να αποσυνδεθεί από όριο αποστάσεων και να λογίζεται ως εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση ακόμη και οι αυθημερόν - καθώς ο υπάλληλος επιστρέφει μετά από πολύωρο ταξίδι το βράδυ στην έδρα του - και με δικαίωμα διανυκτέρευσης, εάν απαιτείται”.

Πονοκέφαλος” η ακριβή διαμονή στα νησιά

Ακόμη, έθιξαν το σοβαρό ζήτημα της γενικότερης ακρίβειας στα νησιά, σημειώνοντας πως θα πρέπει οι υπάλληλοι να στηρίζονται στο κομμάτι της διαμονής και μάλιστα επαρκώς, γιατί διαφορετικά είναι αδύνατον να μείνουν στις Κυκλάδες. Ενδεικτικό γεγονός της δυσκολίας που υπάρχει ως προς την ανάληψη θέσεων σε περιόδους διορισμών, είναι η περίπτωση της 3Κ-2020. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου, το 35% δεν ανέλαβε τις θέσεις.

“Ζητάμε μεταξύ άλλων την επέκταση των προβλέψεων του παρακάτω άρθρου 30 του Ν 5043/2023 για χορήγηση του επιδόματος για τη μερική κάλυψη του κόστους διαβίωσης (των 150 ευρώ μηνιαίως σε υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου , που υπηρετούν σε Νησιωτικούς Δήμους αυτής) και στους υπάλληλους των νησιωτικών Περιφερειών για ευνόητους ιδίους λόγους και βεβαίως για λόγους ισονομίας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Να επιστρέψει το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των γενικότερων διεκδικήσεών τους σημείωσαν πως καθώς ζουν στα νησιά, νοιάζονται αυτονόητα για το κομμάτι της Υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών αλλά και κάλυψης στους ίδιους, τις οικογένειές τους, αλλά φυσικά και σε όλους τους κατοίκους.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ. Γιωτάκης, “ζητάμε την άμεση επιστροφή του ελικοπτέρου στην πτητική βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο και την ενίσχυση του Νοσοκομείου”.

Σε αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανε και ο κ. Μουρσελάς πως ο Σύλλογος υπαλλήλων της Περιφέρειας στις Κυκλάδες, συντάσσεται με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου. “Θα έχουμε συμμετοχή και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με όλους τους φορείς για να σταματήσει η επικίνδυνη κατηφόρα στις Κυκλάδες, στην παροχή δημοσίας Υγείας, κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη διαβίωσή μας”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Καμπανάκι” για Μεταφορικό Ισοδύναμο και καθυστερήσεις

Τέλος, στο γενικότερο διεκδικητικό πλαίσιο θέτουν σε προτεραιότητα και την ανάγκη άμεσης καταβολής των οφειλομένων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Ζητούν επίσης, να μεριμνήσει το κράτος για άμεση καταβολή στο εξής, καθώς το θέμα των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων “καίει” τους νησιώτες και κατ΄ επέκταση όσους ζουν στις Κυκλάδες, άρα και στους ίδιους.

“Θέλουμε άμεση απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στους δικαιούχους κατόχους Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (ΜΑΝ). Είναι απαράδεκτο με την ακρίβεια να επιδοτούμε τις μετακινήσεις για προσωπικούς και αναγκαίους λόγους που κάνουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Δυστυχώς εδώ και ένα έτος και πλέον είναι απλήρωτο”, σημείωσαν, λέγοντας τέλος πως, “θα συμμετέχουμε σε κάθε συλλογική διεκδίκηση των οφειλομένων και απαιτούμε και μέσω όλων των συλλογικών μας οργάνων την άμεση απόδοσή του όπως προβλέπεται”.

 

Ετικέτες: