Ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Π. Κουτσαμπάσης μιλάει στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή τη μεταβίβαση των 46 στρεμμάτων του στρατοπέδου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Τα αναπτυξιακά βήματα του Πανεπιστημίου στη Σύρο

Τον “χάρτη” των επόμενων βημάτων για την ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης στη Σύρο αναλύει ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ), Παναγιώτης Κουτσαμπάσης στην “Κοινή Γνώμη”, με αφορμή τις θετικές εξελίξεις για τη μεταβίβαση των 46 στρεμμάτων του στρατοπέδου στον Δήμο.

Η απόκτηση και παραχώρηση μεγάλων χώρων προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα χαρίσει αρχικά, τη δυνατότητα ομαλής και όχι κατακερματισμένης λειτουργίας του πρώτου Τμήματος στο νησί, ενώ θα “ανοίξει” τη δυνατότητα για δημιουργία ενός δεύτερου Τμήματος, με ό,τι αυτό θα σημάνει από άποψη πολυεπίπεδου οφέλους για τη Σύρο.

Αφού προχωρήσει ο διαχωρισμός των 46 στρεμμάτων από το τμήμα του στρατοπέδου που θα διατηρηθεί στο ΤΕΘΑ - με έργα από τον Δήμο -, θα ληφθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρησή τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο τρόπος διαμόρφωσης των υφιστάμενων κτηρίων σε σύγχρονο πανεπιστημιακό χώρο, θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, ενώ η ανέγερση φοιτητικών εστιών, θα προχωρήσει με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0.

  • Γνωστοποιήθηκε πως ολοκληρώνεται η μεταβίβαση των 46 στρεμμάτων του στρατοπέδου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με στόχο την αξιοποίησή τους προσεχώς από το Πανεπιστήμιο. Περιμένατε αυτή την εξέλιξη πολλά χρόνια… Τι σημαίνει για το ΤΜΣΠΣ;

“Περιμέναμε τη συγκεκριμένη εξέλιξη για πολλά χρόνια. Οι ενέργειες του κ. Λειβαδάρα ήταν καθοριστικές έτσι ώστε να “περάσει” στον Δήμο, το τμήμα του στρατοπέδου που μπορεί να φιλοξενήσει μία πανεπιστημιούπολη.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στον χώρο, είδαμε πως υπάρχουν κάποια κτήρια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και επιπλέον, υπάρχει χώρος για να διαμορφωθεί φοιτητική εστία. Θεωρούμε πως είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της Πανεπιστημιακής μονάδας στο νησί.

Όσον αφορά στα υφιστάμενα κτήρια, διαπιστώνουμε πως χρειάζονται αρκετές παρεμβάσεις. Θα εξετάσουμε τα θέματα τμηματικά. Το ένα κτήριο είναι σε καλύτερη κατάσταση από το δεύτερο κτήριο. Το δεύτερο κτήριο είναι το πρώτο ορφανοτροφείο που είχε οικοδομηθεί και απαιτεί περισσότερες εργασίες ενώ παραμένει και το θέμα της φοιτητικής εστίας. Όλα τα παραπάνω είναι θέματα που θα τα εξετάσει κεντρικά το Πανεπιστήμιο και οι Πρυτανικές Αρχές και δεν είναι αποκλειστικά ζητήματα μόνο του ΤΜΣΠΣ.

Άρα, σε συνέχεια των εξελίξεων που ανακοινώθηκαν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον απερχόμενο δήμαρχο, κ. Λειβαδάρα, όπως και όλους εκείνους που μοιράστηκαν το όραμα της πανεπιστημιούπολης. Εκτιμώ πως και με τον επόμενο δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου θα έχουμε καλή συνεργασία για την υλοποίηση αυτού του οράματος.”.

  • Ποια είναι τα επόμενα βήματα του Πανεπιστημίου αναφορικά με την αξιοποίηση του χώρου;

“Το αμέσως επόμενο βήμα παραμένει στην πλευρά του Δήμου. Θα υλοποιηθεί ένα έργο διαχωρισμού των χώρων που θα πάρει το Πανεπιστήμιο, από το τμήμα που θα παραμείνει το στρατόπεδο. Ο κ. Λειβαδάρας μας ενημέρωσε πως ο Δήμος έχει τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, αλλά και τα χρήματα. Οπότε άμεσα θα προχωρήσει. Μετά, θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση παραχώρησης του χώρου προς το Πανεπιστήμιο. Αυτό απαιτεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όταν ολοκληρωθούν τα παραπάνω, το Πανεπιστήμιο θα αναλάβει να εντοπίσει χρηματοδοτήσεις και να εκπονήσει μελέτες για τα έργα που χρειάζονται. Άρα, πρέπει να εκπονηθεί μία μελέτη για το ένα κτήριο που είναι σε καλύτερη κατάσταση και αυτό φαίνεται να είναι ένα πιο άμεσο βήμα. Επίσης, θα γίνει κάτι αντίστοιχο για το πιο παλιό κτήριο και ένα τρίτο έργο θα είναι οι εστίες για τους φοιτητές που θα πρέπει να γίνουν σε κάποιον ελεύθερο χώρο από τους προς διάθεση.”.

  • Υπάρχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις; Ποια είναι τα χρηματοδοτικά “εργαλεία” για όλα αυτά;

“Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τον πρύτανη, οι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να γίνει σύμπραξη με κάποιον ιδιωτικό φορέα για την κατάλληλη διαμόρφωση των υφιστάμενων κτηρίων, ώστε να καλύπτονται οι ακαδημαϊκές ανάγκες του Τμήματος (αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία καθηγητών, αίθουσες εργαστηρίων κ.α.). Η δεύτερη πηγή χρηματοδότησης θα είναι το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, που χρηματοδοτεί ανέγερση φοιτητικών εστιών. Επομένως, θα πρέπει να υποβάλουμε αίτηση για χρηματοδότηση. Για να προχωρήσουμε σε αυτά τα βήματα, πρέπει πρώτα να μας παραχωρηθεί ο χώρος.”.

  • Μιλήσατε για ανέγερση φοιτητικών κατοικιών. Ποιος θα είναι ο κατάλληλος αριθμός κλινών, έχοντας ως προοπτική και την ανάπτυξη ενός ακόμη Τμήματος στη Σύρο;

“Μιλάμε τουλάχιστον για 200 με 300 κλίνες. Σημειώστε πως το υπάρχον Τμήμα έχει συνολικά 750 ενεργούς φοιτητές. Οι 200 κλίνες θα κάλυπταν ένα ποσοστό του 20-25% των φοιτητών. Αν μιλάμε για ανάπτυξη δεύτερου ή και τρίτου Τμήματος ακόμη, θα ήταν ένας μικρός αριθμός.

Ωστόσο, επαρκεί για να βοηθήσουμε είτε φοιτητές που έρχονται για πρώτη φορά, είτε για να στηρίξουμε φοιτητές βάσει κριτηρίων αριστείας. Επιπλέον, οι φοιτητικές κλίνες θα αξιοποιηθούν για φιλοξενία φοιτητών που έρχονται με προγράμματα Erasmus, θερινών σχολείων, αλλά και ερευνητές ή καθηγητές για συνέδρια κ.α.”.

  • Η επιλογή μέσω ΣΔΙΤ προτιμάται από το Πανεπιστήμιο για ταχύτερες εξελίξεις; Πρακτικά πως θα λειτουργήσει;

“Επί της ουσίας, με ΣΔΙΤ, ένα έργο γίνεται υπό την εποπτεία του ιδιωτικού φορέα, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η γραφειοκρατία που είναι αναπόδραστη σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό όταν αναφερόμαστε πάντα σε ένα δημόσιο έργο. Στη συνέχεια, αυτό που γίνεται είναι μία μακροχρόνια μίσθωση. Τη συγκεκριμένη μίσθωση θα την αναλάβει το Πανεπιστήμιο. Θα μισθώνει τον χώρο από κάποιον ιδιώτη στο πλαίσιο ενός μνημονίου και για κάποια έτη και εν συνεχεία, θα περιέλθει ο χώρος στο Πανεπιστήμιο.”.

  • Είστε σε επαφή με τον νέο δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου ώστε να προχωρήσουν αρμονικά οι επόμενες κινήσεις; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τη συνεργασία σας;

“Ανέκαθεν το Τμήμα βρισκόταν σε πολύ στενή επαφή με κάθε δήμαρχο του νησιού. Είχαμε ανοικτή επικοινωνία και με τον κ. Λειβαδάρα και πλέον, ευελπιστούμε το ίδιο και με τον κ. Αθανασίου. Στο πλαίσιο της απαραίτητης συνεργασίας μας, τον έχουμε συναντήσει αυτές τις ημέρες, αλλά και παλαιότερα. Θεωρούμε ότι στηρίζει όλη την προσπάθεια. Άλλωστε και ο ίδιος ως αντιπολίτευση είχε συμφωνήσει στην παραχώρηση του χώρου προς το Πανεπιστήμιο.”.

  • Ποιο είναι το όραμά σας για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο; Παραμένει στο προσκήνιο η απόφαση της Συγκλήτου για ανάπτυξη ενός δεύτερου Τμήματος;

“Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εδώ και πολλά χρόνια, με απόφαση Συγκλήτου έχει δηλώσει πως τα επόμενα βήματα θα γίνουν στη Σύρο και στη Λήμνο. Είναι τα δύο νησιά που έχουν μόνο ένα Τμήμα μέχρι σήμερα.

Το μοντέλο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι να υπάρχει μία Σχολή με περισσότερα - του ενός - Τμήματα, ανά νησί. Αυτό ισχύει και στα άλλα νησιά. Στη Σύρο έχουμε την Πολυτεχνική Σχολή ως έδρα, με Τμήματα που είναι σε άλλα νησιά, αλλά αυτό που φιλοδοξούμε και πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου είναι να έχουμε κι άλλα Τμήματα στη Σύρο, “κάτω” από την Πολυτεχνική Σχολή ή και εκτός Πολυτεχνικής Σχολής. Σίγουρα ο στόχος είναι να υπάρξει τουλάχιστον ένα δεύτερο Τμήμα. Αν έχουμε τις υποδομές, όλα δρομολογούνται. Το πρόβλημά μας τόσα χρόνια είναι οι υποδομές. Ενδεικτικά να πω ότι όσους χώρους έχουμε τώρα στη Σύρο, μας καλύπτουν ένα 50% των αναγκών μας. Κάνουμε διπλά εργαστηριακά μαθήματα ή και τριπλά κάποιες φορές. Με τις υπάρχουσες υποδομές δεν θα μπορούσαμε να έχουμε νέο Τμήμα. Ωστόσο, όταν μεταφερθούμε στο στρατόπεδο, θεωρώ ότι θα έχουμε νέο Τμήμα. Επίσης, θα έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε διάφορες ακαδημαϊκές δραστηριότητες συχνότερα και χωρίς μεγάλο διαχειριστικό κόστος. Ιδιαίτερα αναφέρομαι σε επιστημονικά συνέδρια, ανταλλαγές και φιλοξενία φοιτητών και ερευνητών, θερινά σχολεία, κ.α. Και επιπλέον των ακαδημαϊκών αναγκών, είναι καιρός να δούμε αποφασιστικά το θέμα της ανέγερσης φοιτητικών κατοικιών.”.

  • Εντός του 2024 ο Δήμος θα προχωρήσει στα έργα μέσα στο στρατόπεδο. Χρονικά το Πανεπιστήμιο πότε εκτιμάτε ότι θα αρχίσει τις δικές του ενέργειες και θα είναι εφικτή η μεταφορά σας;

“Θα πρέπει να αναμένουμε την έγκριση των αιτημάτων που θα κάνουμε για τα χρηματοδοτικά “εργαλεία”. Αφού γίνει αυτό, μία πρώιμη εκτίμηση είναι πως θα απαιτηθεί ένα διάστημα τουλάχιστον 3-4 ετών για την εκπόνηση των έργων. Αυτό το διάστημα χρειάστηκε περίπου για να διαμορφώσουμε τις αίθουσες και τα εργαστήρια στο ιστορικό 1ο Γυμνάσιο.”.