Αντιδράσεις με φόντο τον σχεδιασμό του Υπ. Περιβάλλοντος για το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού που την εντάσσει στις κορεσμένες περιοχές

Δεν θα επιτρέψουν “ταφόπλακα” στην Ερμούπολη

Μηχανικοί, Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και βουλευτές διεκδικούν μεταβολή και καταγραφή στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων περιοχών

Κατηγορηματικά αντίθετοι με τις προθέσεις του Υπ. Περιβάλλοντος να εντάξει την Ερμούπολη της Σύρου στην κατηγορία των κορεσμένων περιοχών στο σχέδιο για τον ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό του τουρισμού, παρουσιάζονται οι μηχανικοί μέσω του Συλλόγου τους, καθώς επίσης ο απερχόμενος και ο νέος δήμαρχος Νίκος Λειβαδάρας και Αλέξης Αθανασίου αντίστοιχα, όπως επίσης και βουλευτές των Κυκλάδων.

Με τη γνωστοποίηση των σχεδιασμών που προωθεί το Υπ. Περιβάλλοντος και τη δημοσιοποίηση του “χάρτη” που κατηγοριοποιεί τις περιοχές της χώρας μέσω αθηναϊκών ΜΜΕ, έγινε γνωστή η συμπερίληψη της Σύρου στην κατηγορία των κορεσμένων περιοχών, γεγονός που – αν περάσει -, θα αποτελέσει “ταφόπλακα” στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Την ίδια στιγμή που η Σύρος πασχίζει να αναπτυχθεί τουριστικά, μόνον ως... παράδοξο μπορεί να εκληφθεί η τοποθέτησή της στην ίδια κατηγορία με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Το θέμα σήκωσε ψηλά πρώτος(!) ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων με τον πρόεδρό του, Μηνά Μπουγιούρη να επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση πως, “με το σχεδιαζόμενο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, απ’ ότι μπορούμε να αντιληφθούμε με τα μέχρι τώρα δημοσιευθέντα, στις κορεσμένες περιοχές δεν θα επιτρέπεται η δημιουργία και λειτουργία νέων τουριστικών κλινών, σε ό,τι αφορά στα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενες κατοικίες, διαμερίσματα και δωμάτια, παρά μόνο η αναβάθμιση υφιστάμενων”, ενώ ακόμη “θα προβλέπεται η ουσιαστική κατάργηση των καταλυμάτων τύπου airbnb καθώς ο περιορισμός των 30 ημερών επιτρεπόμενης λειτουργίας τους θα τα καθιστά εξ’ ορισμού μη βιώσιμα”. Ως εκ τούτου, αναφέρει πως, “το λογικό θα ήταν να καταταχθεί η Ερμούπολη στις αναπτυσσόμενες περιοχές όπου επιτρέπεται η δόμηση νέων καταλυμάτων σε κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων”.

Οι πιέσεις για αλλαγή της κατηγορίας όσον αφορά στη Σύρο είναι ήδη έντονες και συνεχείς και πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης” θέλουν σε σύσκεψη στο Υπ. Περιβάλλοντος να μελετάται η αλλαγή κατηγορίας για τη Σύρο.

Επιστολή από Λειβαδάρα και Αθανασίου και επαφές στην Αθήνα

Από πλευράς Δήμου, ο Νίκος Λειβαδάρας με τον Αλέξη Αθανασίου συνυπογράφουν επιστολή προς το Υπ. Περιβάλλοντος ζητώντας βέβαια την ένταξη της Σύρου στις αναπτυσσόμενες περιοχές, ώστε να μη μπει “φρένο” στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και της Ερμούπολης.

“Έχουμε έρθει σε επαφή με τον κ. Αθανασίου. Έχουμε συντάξει ένα κείμενο που το οριστικοποιούμε και θα σταλεί στα αρμόδια Υπουργεία. Είναι ένα θέμα που δεν θα μείνει στον αέρα. Εδώ γίνεται ένας αγώνας τόσων χρόνων για το πώς θα μπορέσουμε να αυξήσουμε το τουριστικό προϊόν μας. Η Σύρος είναι πολύ πίσω σε σχέση με όλες τις Κυκλάδες. Ξαφνικά μας βλέπουν στις κορεσμένες; Αυτά δεν γίνονται και είναι αδιανόητα”, δήλωσε σχετικά ο Νίκος Λειβαδάρας, εξηγώντας σε απόλυτο τόνο πως, “εμείς τουριστικά προσπαθούμε να επιταχύνουμε την κατάσταση και όχι να πατήσουμε φρένο”.

Αλλαγή κατηγορίας πριν τη διαβούλευση

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Αλέξης Αθανασίου επεσήμανε πως πραγματοποίησε αρχικά επαφή με τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, ενώ πέραν της επιστολής θα κάνει επαφή και με το Υπ. Περιβάλλοντος, καθώς ο στόχος είναι όταν το τελικό σχέδιο τεθεί σε διαβούλευση, η Ερμούπολη να καταγράφεται στις αναπτυσσόμενες περιοχές. “Είμαι σε επαφή και με τον Σύλλογο και φυσικά συμφωνώ απόλυτα πως αυτή η αποτύπωση, δηλαδή η ένταξη της Ερμούπολης στην κατηγορία των κορεσμένων περιοχών, δεν πρέπει να μπει ούτε στο κείμενο της διαβούλευσης”, υποστήριξε, επισημαίνοντας πως, “σαν ένα πρώτο αρχικό βήμα, θα αποστείλουμε μία επιστολή στους αρμόδιους από κοινού με τον κ. Λειβαδάρα. Ωστόσο δεν αρκεί αυτή η αντίδραση. Αυτό το θέμα αφορά και το Υπ. Περιβάλλοντος και το Υπ. Τουρισμού. Άρα, όσον αφορά στην πρώτη επαφή με το Υπ. Τουρισμού η νέα αρμόδια αντιδήμαρχος, Χρηστιάννα Πάπιτση, βρίσκεται στην Αθήνα και κάνει συζητήσεις. Αμέσως μετά, θα πραγματοποιήσω κι εγώ ταξίδι στην Αθήνα στο Υπ. Περιβάλλοντος και θα επιμείνω για να μας εντάξουν στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων περιοχών. Το θέμα δεν θα μείνει έτσι. Ο στόχος μας είναι όταν βγει σε διαβούλευση το κείμενο και να είμαστε στις αναπτυσσόμενες”. Ο κ. Αθανασίου κλείνοντας τις δηλώσεις του, ανέφερε με νόημα δε, πως, “προσωπικά και καλοπροαίρετα, θέλω να θεωρήσω πως είναι ένα εκ παραδρομής λάθος. Αλλά εμείς είμαστε σε ετοιμότητα”.

Τις συναντήσεις της με την πλευρά του Υπ. Τουρισμού, επιβεβαίωσε και η νέα αρμόδια αντιδήμαρχος, Χρηστιάννα Πάπιτση. “Αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο σχεδιασμός και σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, έκανα χθες (σ.σ. προχθές) μία πρώτη επαφή και κατέθεσα απαραίτητα στοιχεία προς τη σύμβουλο της Υπουργού Τουρισμού. Πάντα στην κατεύθυνση να ενταχθεί η Ερμούπολη στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων περιοχών. Θα επιδιώξω και νέα επαφή στο Υπουργείο Τουρισμού. Παρακολουθούμε στενά το θέμα”, διαβεβαίωσε.

Μ. Καφούρος: Σε εναρμόνιση με τη Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης

Τη θέση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στηρίζει ο βουλευτής Κυκλάδων, Μάρκος Καφούρος, μέσω δηλώσεών του προς την “Κοινή Γνώμη”. Αν και αρχικά εξήγησε πως, “σε αυτή τη φάση, αυτό φαίνεται να είναι μία εισήγηση. Αναμένουμε φυσικά το νομοσχέδιο. Παρατηρώ ότι αφορά μόνο την πόλη της Σύρου, την Ερμούπολη. Οι διαχωριστικές γραμμές είναι λεπτές στις κατηγορίες. Προσωπικά προέρχομαι από ένα νησί με κορεσμό. Ωστόσο, για την Ερμούπολη θεωρώ πως θα πρέπει να στοχεύσουμε στο να ανακατασκευαστούν όλα τα παλαιά και νεοκλασικά ακίνητα της πόλης και σε δεύτερο χρόνο να είναι αξιοποιήσιμα. Εκλαμβάνω αρχικά την έννοια του κορεσμού κυρίως ως προς το θέμα της κατασκευής νέων μονάδων και όχι με την ανακατασκευή των νεοκλασικών. Η πόλη δεν πρέπει να χάσει το “χρώμα” της”, εν συνεχεία, τόνισε ξεκάθαρα πως σε κάθε περίπτωση, θα στηρίξει τη θέση της Σύρου. “Στη διαβούλευση και στις αρμόδιες Επιτροπές θα είμαι μέσα, ακόμη κι αν δεν είμαι μέλος. Σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα νησιά μας πάντα συμμετέχω. Θα είμαι σε πλήρη εναρμόνιση με τις θέσεις της απερχόμενης και της επόμενης Δημοτικής Αρχής”, ξεκαθάρισε ο βουλευτής.

Φ. Φόρτωμας: Κατάλληλες προτάσεις όταν βγει σε διαβούλευση

Σε αναμονή για το τελικό κείμενο που θα “βγει” σε διαβούλευση παραμένει ο βουλευτής Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας, σημειώνοντας στην “Κοινή Γνώμη”, πως, τότε θα μπορεί να τοποθετηθεί με σαφήνεια αλλά και να κάνει στοχευμένη παρέμβαση, αν τελικά αυτό απαιτηθεί για τη Σύρο. “Κανείς δεν διαφωνεί ότι η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα δεν μπορεί να συμβαίνει χωρίς κανόνες και πλαίσιο. Ο σεβασμός που πρέπει να δείξουμε τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις επόμενες γενιές είναι αδιαπραγμάτευτος. Στο πνεύμα αυτό, η πρωτοβουλία για διαμόρφωση κανόνων στην τουριστική δραστηριότητα είναι απόδειξη εθνικά υπεύθυνης πολιτικής στάσης. Λογοδοτούμε στην ιστορία και στο μέλλον της χώρας και αυτό δεν τελεί υπό αιρέσεις” σχολιάζει προλογικά για το έργο του Υπουργείου, επισημαίνοντας παρακάτω πως, ως εκ τούτου, “στην παρούσα φάση, έχει γίνει γνωστό ότι έχει κατατεθεί ενώπιον του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος πρόταση ομάδας μελετητών σχετικά με το νέο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό. Είναι αυτονόητο ότι τέτοιου είδους τομές δεν μπορούν να γίνονται χωρίς σοβαρές μελέτες και ως εκ τούτου οι εισηγήσεις και προτάσεις των ειδικών είναι το πρώτο αλλά απαραίτητο βήμα σε μια μακρά πορεία κοινωνικής και πολιτικής διαβούλευσης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Όταν καταστεί πλήρως γνωστό το κείμενο της πρότασης με όποιες αλλαγές τυχόν αποφασίσει η πολιτική ηγεσία θα έχουμε τον χρόνο να το μελετήσουμε, να το αξιολογήσουμε και να προβούμε σε κατάλληλες προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου.”.